Dvije godine poslije

Halo ba? Kakvi su to mozgovi?anelsol wrote: ↑03/10/2025 13:08Nije tema ali da dodam. U situaciji kada se cijeli svijet ubrzano naoružava, i kada je u toku priprema za rat NATO-a sa Rusijom čak mi je i drago da nismo u NATO-u. Narativ je tu samo još da osvane neka false flag operacija. Dosta smo mi ginuli kroz historiju za tuđe interese. Nadam se da će nas zaobići ovo sranje u svijetu koje se očigledno sprema.SmokingMan wrote: ↑03/10/2025 07:08 Ako je ovo EU kojoj težimo, nikada ne ušli u nju, prvo što se ekonomija ne može prilagoditi standardima unije, drugo, što im i sada služimo kao topovsko meso na primarnoj listi u slučaju da Evropa uđe u sukob sa Rusijom, naravno, siromašniji istočni blok bi jeftino dao svoje sinove. Ja ne namjeravam da podržim takav besmislen rat koji nije moj, niti ću učestovati u njemu, ni pod prisilom!!!
Not only do Arab dictators not trust their militaries, their militaries do not trust themselves, they are riddled intense rivalries and commanders do not trust each other and often sabotage each other. This is not just a problem with their militaries or their governments, its all an extension of their culture which are characterized by being collectivist yet low trust. Which means family is paramount to everything and those outside family are often regarded distrust, fear or hostility, which makes doing any deep or long term cooperation with outsiders ether difficult if not impossible.
To se moze sve procitati u istorijskim i religijskim spisima. Svako podneblje dozivi jedan te isti ciklus uspona i padova. Iz jevrejskih svetih spisa imamo mnostvo primjera o padu i usponu Judeje (po meni pragmaticniji i mirotvorniji naziv koji znaci "Zahvala" od Izraela koji znaci "Hrvanje s bogom").Billy The Pljuc wrote: ↑04/10/2025 12:11 A uzaludno sve, može izaći da protestvuje i pola svjetskog stanovništa i ništa se neće desiti. Malo koja vlada će poduzeti bilo kakve korake kontra tzv. Izraela a kamoli ući u sukob s njima i samim tim USA. Tu vrstu snage još samo KIna posjeduje a oni su izuzetno pragmatični i njih ovo ne dotiče dok su svi ostali prdimahovina. Već konstatovah da se ovo na žalost neće završiti po dobrobit Palestinaca i uopšteno ideje o Palestini, kad završe s njima nebo je granica i onaj ko doživi vidjeće još te ekspanzije nakon istog. Jedini način da se zlo pobijedi jeste da se skrši tzv. Izrael a to se neće desiti ni u ovoj a ni u bilo kojoj narednoj konstelaciji snaga. Živimo u pogan vakat i što bi vjernici rekli sve je već zapisano.
Mislim da je neki americki general davno rekao nesto u stilu "moc izraelske vojske je u slabosti arapskih vojski". Da li je bio u pravu saznat ce se ako se Izraelci ikad otvoreno zakace sa Turcima. Mada je sukob sa Iranom vec pokazao neke razlike.DebelinJoe wrote: ↑04/10/2025 12:13SpoilerShowVrijedi pogledati.
Jedan od zanimljivih komentara.
Not only do Arab dictators not trust their militaries, their militaries do not trust themselves, they are riddled intense rivalries and commanders do not trust each other and often sabotage each other. This is not just a problem with their militaries or their governments, its all an extension of their culture which are characterized by being collectivist yet low trust. Which means family is paramount to everything and those outside family are often regarded distrust, fear or hostility, which makes doing any deep or long term cooperation with outsiders ether difficult if not impossible.
Glupost,moc Izraelske vojske je neogranicena podrska usa.Bez njih ne bi Izrael dugo sam opstao.Mada mislim da ce prije pada spaliti nuklearkama cijeli arapski svijet.plavi_E wrote: ↑04/10/2025 14:49Mislim da je neki americki general davno rekao nesto u stilu "moc izraelske vojske je u slabosti arapskih vojski". Da li je bio u pravu saznat ce se ako se Izraelci ikad otvoreno zakace sa Turcima. Mada je sukob sa Iranom vec pokazao neke razlike.DebelinJoe wrote: ↑04/10/2025 12:13SpoilerShowVrijedi pogledati.
plavi_E wrote: ↑04/10/2025 14:49Mislim da je neki americki general davno rekao nesto u stilu "moc izraelske vojske je u slabosti arapskih vojski". Da li je bio u pravu saznat ce se ako se Izraelci ikad otvoreno zakace sa Turcima. Mada je sukob sa Iranom vec pokazao neke razlike.DebelinJoe wrote: ↑04/10/2025 12:13SpoilerShowVrijedi pogledati.
Treba razlikovati logisticku pomoc (arapski ratovi) od direktnog mjesanja u sukob (iranski rat).Optimus09 wrote: ↑04/10/2025 14:51Glupost,moc Izraelske vojske je neogranicena podrska usa.Bez njih ne bi Izrael dugo sam opstao.Mada mislim da ce prije pada spaliti nuklearkama cijeli arapski svijet.
A zbog cega su samo nakon 12 dana odustali od vozanja iznad Irana? I zbog cega nakon samo nekoliko dana pozivanje Amera da se direktno umjesaju u sukob sta su ovi na kraju i ucinili.BiBi911 wrote: ↑04/10/2025 14:55SpoilerShow
Jesu li se izraelski avioni vozali iznad irana ili je od 100 iranskih Rakete prosle 2-3.
Arapske vojske znaju samo na goloruke, tako je od davnina.
Ako bude tog rata Izrael -Srbi, izrael ce serve podijelit na 100 frakcija
Gdje su nestali nakon nekoliko dana busenja tel aviva?BiBi911 wrote: ↑04/10/2025 14:55
Jesu li se izraelski avioni vozali iznad irana ili je od 100 iranskih Rakete prosle 2-3.
Arapske vojske znaju samo na goloruke, tako je od davnina.
Ako bude tog rata Izrael -Srbi, izrael ce serve podijelit na 100 frakcija
plavi_E wrote: ↑04/10/2025 15:04A zbog cega su samo nakon 12 dana odustali od vozanja iznad Irana? I zbog cega nakon samo nekoliko dana pozivanje Amera da se direktno umjesaju u sukob sta su ovi na kraju i ucinili.
Laz da arapske vojske znaju samo na goloruke od davnina. Krstasi zasigurno nisu bili goloruki pa su dobili po vagini od tih arapa.
Chmoljo wrote: ↑04/10/2025 15:16Gdje su nestali nakon nekoliko dana busenja tel aviva?
Izrael ima snage samo za kratkotrajne ratove protiv iole ozbiljnijeg takmaca. 1 na 1 protiv irana ili turske ne bi ih na mapi bilo. Bez obzira na silnu tehnolosku nadmoc. Vidjelo se to itekako nedavno protiv irana, i to irana koji je pod sankcijama.
Turska bi ih samljela to je jasno ko dan.
Glede nesposobnih arapskih armija, vjerovatno najsposobniji general ikada bio je, pazi sad, arap. Arapi su svojevremeno ratovali gotovo istovremeno protiv dvije tada vjerovatno najjace svjetske sile, istina polrilicno umorne od medjusobnog rata. No, za grupu plemena tek ujedinjenih, poprilican podvig.