Susilica za ves

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Haris033

#726 Re: Susilica za ves

Post by Haris033 »

Haris033 wrote: 15/10/2022 08:56
Haris033 wrote: 09/11/2018 15:15 Prije godinu dana (2016.) uzeo kombinovanu Perilica/sušilica...
Prezadovoljan radom iste. Uglavnom sušim peškire i bijeli veš i tu se pokazala za 10! Veš poslije sušenja ima nekakav neutralan i fin miris i nema nikakvog smrada od gume i sl. Peškiri izadju mekani, suhi i kao ispeglani.. :-D

Image
I dalje radi ko singerica… :thumbup:

Već se do sada isplatila. Pere/suši skoro pa svakodnevno(po jeftinoj tarifi), račun za struju mali
I dalje radi, da ne ureknem :thumbup:
Ne suši kao zasebna sušilica (treba joj 3-4h), ali za naše potrebe je odlicna.
Dobro je znati da nakon svakog sušenja treba uključiti na kratko pranje od 15 min., kako bi se bubanj očistio od dlačica tokom sušenja.

Nego, ima li ko iskustva sa ovom LG WashTower WT1210BBF?
Predobro izgleda, ali ja, nažalost, nemam mjesta za ovakvu mašinu.. :sad:

Image

Energetska klasa A
Broj obrtaja centrifuge 1400 obr/min
Kapacitet 12/10 kg
Broj programa 18
Nivo buke (pranje) 62 dB
Nivo buke (centrifuga) 72 dB
Dimenzije aparata 60 x 165,5 x 60cm
Masa aparata 128 kg
Punjenje Prednje
Programi Sušilica:
Brzo sušenje
Pamuk
Mješovita odjeća
Jednostavna njega
Antialergijski program
Osjetljivo rublje
Preuzeti ciklusi
Jednostavna njega
Antialergijski program
Osjetljivo rublje
Brzo pranje
Ispiranje + centrifuga
Održavanje bubnja
Preuzeti ciklusi
Ostale karakteristike Perilica:

TurboWash™360: brzo pranje za 39 minuta
AI DD™ tehnologija: automatski prilagođava pranje prema tkanini i težini
Steam tehnologija (parno osvježenje): smanjuje bore, pogodno za alergičare
Brzo pranje: da, uz automatsko povezivanje sa sušilicom
Održavanje bubnja: program automatskog čišćenja bubnja
Zaštita djece i odgoda starta: da
Wi Fi konekcija / ThinQ aplikacija: daljinsko upravljanje i preuzimanje dodatnih programa

Sušilica:
Brzo sušenje: da
Dual Inverter Heat Pump: štedljivo i efikasno sušenje
Automatsko čišćenje kondenzatora: minimalno održavanje
Smart Pairing™: perilica automatski šalje podatke sušilici za optimalno sušenje
Kontinuirano sušenje nakon pranja: kompletan ciklus pranja + sušenja može trajati oko 59 minuta

rovac13

#727 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

sahat-kula wrote: 03/09/2025 14:04
rovac13 wrote: 02/09/2025 16:21 Sve toplotne pumpe imaju problem sto toplotni izmjenjivac vise nije moguce izvadit oprat kao na starim.

Osim miele nisam vidio da je jos neko pismeno rijesio filtraciju,da prasina ne ode tamo iza u kondenzator.Jer kad tamo ode ceka vas veliki posao da to pricistite.Vidio sam puno puta bosch siemens aeg itd posle 2-3-4 godine zastopana totalno.Kad napisem predracun kolko kosta da se to uradi uglavnom ju bace i kupe novu.

U bih su ruke mozda jeftinije pa mozda bude matematike.
@rovac13 ili neki drugi znalac, imam dilemu izmedju kupovine susilice Miele TWH 780 WP (oko 1250 eur) i Bosch WQB245A7BY (serie 8, oko 1350 eur)/Bosch WQB246C0BY. Interesuje me ovo sto si spomenuo za ciscenje te da je Miele najbolje rijesio taj problem i sta to konkretno znaci u praksi kod Boscha?

Sta bi po vama bila bolja opcija za kupovinu imajuci u vidu da Bosch daje 5 god garancije, dok Miele samo 2 god.
To bi znacilo ovako nesto

Image

Sve toplotne pumpe imaju problem sto kondenzator nije dostupan za lako ciscenje.Posle 2-3 godine znaju vec biti zacepljeni.Da bi ocistio moras ovako sve povadit da dodjes do njeg pa ga probas oprat pritiskom vode.

U njemackoj to kosta,i cim se zacepi,bacaju kupe drugu,jer i popravka kosta ko nova.

Miele ima dobre filtere,ako se odrzava uredno,rade dugo.

Siemens bosch i ostali ili nemaju filtera ili imaju lose pa se puno brze zacepi.

U njemackoj ljudi kupe miele,jedino ako se nema para kupe bosch siemens ili nesto trece,zato sto su jeftiniji.

Ne znam gdje ti nadje skuplji bosch od miele :)

Ovdje bosch ima po 500-600€......a na akcijama i miele naleti za mozda 800€

To je.sve nesto skupo sto gledas
rovac13

#728 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

Ako je nesto drugo upola jeftinije od miele,mozda ima logike razmislit.

Ako nesto ima garanciju 5 godina i to nije losa stvar.Ali treba dobro provjeriti sta se desava sa garancijom kad se zacepi.
Da nebi kupili zbog garancije i neko vam na kraju kaze to je lose odrzavanje,i ne spada pod garanciju :)
madesa

#729 Re: Susilica za ves

Post by madesa »

rovac13 wrote: 23/09/2025 16:13 Ako je nesto drugo upola jeftinije od miele,mozda ima logike razmislit.

Ako nesto ima garanciju 5 godina i to nije losa stvar.Ali treba dobro provjeriti sta se desava sa garancijom kad se zacepi.
Da nebi kupili zbog garancije i neko vam na kraju kaze to je lose odrzavanje,i ne spada pod garanciju :)
I mene interesuje. Je li imao ko iskustva ako je u garanciji i zacepi se?
last mohicans

#730 Re: Susilica za ves

Post by last mohicans »

madesa wrote: 23/09/2025 20:54
rovac13 wrote: 23/09/2025 16:13 Ako je nesto drugo upola jeftinije od miele,mozda ima logike razmislit.

Meni riknula pumpa nakon par mjeseci, Indesit, dosao moj majstor za ves masine koji i to radi, nisam ni znao, zamijenio i stavio bolju pumpu.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#731 Re: Susilica za ves

Post by bordo gandalf »

madesa wrote: 23/09/2025 20:54

Imao ja, doduse indesit. Majstor dosao raskopcao pumpu i jos neku sitnu elektroniku oprao vodom sastavio i evo je susi i dalje. Proces trajao oko 40 min
sahat-kula

#732 Re: Susilica za ves

Post by sahat-kula »

rovac13 wrote: 23/09/2025 15:59
To bi znacilo ovako nesto

Image

Sve toplotne pumpe imaju problem sto kondenzator nije dostupan za lako ciscenje.Posle 2-3 godine znaju vec biti zacepljeni.Da bi ocistio moras ovako sve povadit da dodjes do njeg pa ga probas oprat pritiskom vode.

U njemackoj to kosta,i cim se zacepi,bacaju kupe drugu,jer i popravka kosta ko nova.

Miele ima dobre filtere,ako se odrzava uredno,rade dugo.

Siemens bosch i ostali ili nemaju filtera ili imaju lose pa se puno brze zacepi.

U njemackoj ljudi kupe miele,jedino ako se nema para kupe bosch siemens ili nesto trece,zato sto su jeftiniji.

Ovdje bosch ima po 500-600€......a na akcijama i miele naleti za mozda 800€

To je.sve nesto skupo sto gledas
Hvala na pojašnjenju @rovac13.
Pa tu se negdje sa cijenom iako su ovo ponajbolji i najnoviji modeli Boscha dostupni trenutno, dok je Miele TWH 780, koliko vidim, neka srednja klasa Mielea.

Navodno ova Boschova WQB245A7BY ima samočisteći kondenzator i mogućnost brzog sušenja od 40 minuta, što Miele nema. Jedino me brine ovo začepljenje zbog filtera kod boscha osim ako nisu i to popravili u seriji 8.
rovac13

#733 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

Te sto imaju samociscenje imaju isti problem,ako ne i gori.

Dobro zamisljeno.Kondenzat koji se skuplja gore u posudi,pomocu posebne pumpe pumpa dole u taj kondenzator u predjelu ulaza,da ga opere od prasine koja se skuplja.

Ali se pokazalo kontra produktivno,taj kondenzat je prljav i ljepljiv od deterdzenata i kakve sve hemije,pa se jos brze zacepi.

Meni modeli ne znace nista.
Bitni dijelovi su cesto isti,poredio sam neke jeftinije i skuplje modele miele,i cesto su kompresor kondenzator identicni,pumpa,motor,itd......vjerujem da je i kod bosch siemens slicno

Par funkcija vise ako imas moras doplatit i to je to.A funkcije obicno ne trebaju,to je samo susilica.Npr za sta ce ti wifi.Ipak moras rukama unijet ves u nju 😀

Sve toplotne pumpe imaju lijepu osobinu da su stedljive ,kao i da temp nije visoka pa se ves ne smanjuje i ne steti.

Duzina trajanja programa kod susilica nikad nije fixna.Nikad ona ne moze znat kolko ce trajat program,ima mjerenje vlaznosti,kad bude suho tek onda ce stat.

Za 40 minuta vjerovatno ves nece bit zavrsen.Na miele masinama obicno bude gotovo u sat i po,do dva sata......na bosch cini mi se duze.

A ako neka susilica ima neki posebno snazni program,da mora da susi brze,da nabija opet visoku temp,to opet nema smisla,gubi se i ekonomicnost zbog koje uzimate toplotnu pumpu,kao i visoka temp bi ponovo stetila ves smanjivala majice itd.

Ja bi uzeo najobicniju susilicu.
Ostalo je marketing.
Ako se ulovite .
Optimus09

#734 Re: Susilica za ves

Post by Optimus09 »

Siemens tri godine radi dobro,ima jos godinu garancije pa ce se druga traziti.Sto me nervira jest samo touch,nekad nece da radi od prve :D
Control panel

#735 Re: Susilica za ves

Post by Control panel »

Ko sebi moze priustiti samo Miele. To je druga dimenzija uredjaja.
Haris.ba

#736 Re: Susilica za ves

Post by Haris.ba »

Control panel wrote: 26/09/2025 08:11 Ko sebi moze priustiti samo Miele. To je druga dimenzija uredjaja.
Meni je ono isto za veseraja da radi 24 sata.

Evo gorenje kondenzacijska gura 10 godina.
Problem jedino moze biti skuplja struja.

Stavio je na zatvorenu lodju. Otvorim prozore kada radi radi kondeza. Imao vece kupatilo, tamo kada radi bude ko u Amazonu vlaznost. To mi smetalo.
Control panel

#737 Re: Susilica za ves

Post by Control panel »

Haris.ba wrote: 26/09/2025 08:15
Control panel wrote: 26/09/2025 08:11 Ko sebi moze priustiti samo Miele. To je druga dimenzija uredjaja.
Meni je ono isto za veseraja da radi 24 sata.

Evo gorenje kondenzacijska gura 10 godina.
Problem jedino moze biti skuplja struja.

Stavio je na zatvorenu lodju. Otvorim prozore kada radi radi kondeza. Imao vece kupatilo, tamo kada radi bude ko u Amazonu vlaznost. To mi smetalo.
Imam malo kupatilo nikalvih problema sa kondenzom nemam, ima i mogucnost na crijevo ali nisam spojio jer sa ovim nemamo nilakvih problema. Bas nista. Sve top. Jedino sto me nervira, ili ja ne znam da nadjem, ne mogu onaj zvuk da iskljucim kad zavrsi susenje. Jbt pisti nekoliko minuta dok se sam ne ugasi. Bas me nervira.
Haris.ba

#738 Re: Susilica za ves

Post by Haris.ba »

Control panel wrote: 26/09/2025 08:21 ima i mogucnost na crijevo ali nisam spojio jer sa ovim nemamo nilakvih problema
Toplotna pumpa kod tebe?
Control panel

#739 Re: Susilica za ves

Post by Control panel »

Haris.ba wrote: 26/09/2025 08:25
Control panel wrote: 26/09/2025 08:21 ima i mogucnost na crijevo ali nisam spojio jer sa ovim nemamo nilakvih problema
Toplotna pumpa kod tebe?
Da.
Imam i Miele masinu za ves. Skoro 10 godina. Nikad nista. I sad je kao nova. Njom sam odusevljen. Kad sam je prvi put upalio stalno provjeravao da li radi. Nista se ne cuje. I to nije bio najskuplji model. Mogu misliti kakve su one najbolje. Mile je stvarno druga dimenzija.
sahat-kula

#740 Re: Susilica za ves

Post by sahat-kula »

rovac13 wrote: 25/09/2025 16:14 Te sto imaju samociscenje imaju isti problem,ako ne i gori.

Dobro zamisljeno.Kondenzat koji se skuplja gore u posudi,pomocu posebne pumpe pumpa dole u taj kondenzator u predjelu ulaza,da ga opere od prasine koja se skuplja.

Ali se pokazalo kontra produktivno,taj kondenzat je prljav i ljepljiv od deterdzenata i kakve sve hemije,pa se jos brze zacepi.

Bitni dijelovi su cesto isti,poredio sam neke jeftinije i skuplje modele miele,i cesto su kompresor kondenzator identicni,pumpa,motor,itd......vjerujem da je i kod bosch siemens slicno

Par funkcija vise ako imas moras doplatit i to je to.A funkcije obicno ne trebaju,to je samo susilica.Npr za sta ce ti wifi.Ipak moras rukama unijet ves u nju 😀

Sve toplotne pumpe imaju lijepu osobinu da su stedljive ,kao i da temp nije visoka pa se ves ne smanjuje i ne steti.

Duzina trajanja programa kod susilica nikad nije fixna.Nikad ona ne moze znat kolko ce trajat program,ima mjerenje vlaznosti,kad bude suho tek onda ce stat.

Za 40 minuta vjerovatno ves nece bit zavrsen.Na miele masinama obicno bude gotovo u sat i po,do dva sata......na bosch cini mi se duze.

A ako neka susilica ima neki posebno snazni program,da mora da susi brze,da nabija opet visoku temp,to opet nema smisla,gubi se i ekonomicnost zbog koje uzimate toplotnu pumpu,kao i visoka temp bi ponovo stetila ves smanjivala majice itd.

Ostalo je marketing.
Ako se ulovite .
Super pojasnjeno. Ovo je za porciju travnickih cevapa :thumbup:
nepass1

#741 Re: Susilica za ves

Post by nepass1 »

rovac13 wrote: 25/09/2025 16:14 Te sto imaju samociscenje imaju isti problem,ako ne i gori.

Ostalo je marketing.
Ako se ulovite .
Nemam pojma kako rade susilice, da se ogradim odmah :D
Npr moja samsung ima program od 35min i bude manja kolicina vesa suha, inace je 9kg i radi na toplotnu pumpu
Imam dva filtera, jedan kod vrata svaki put se cisti posle susenja i na dnu filter koji se ne moze vaditi vec se nekom cetkom cisti. Sama javi da se mora taj "glavni" filter cistiti.
Ima taj nakav AI sense pa sama odredi koliko treba da se osusi ves samo ovaj 35min program je fiksan. Pretezno 1,5-2h
Potrosnja struje je smjesna, bukvalno da radije upalim masinu nego kacim ves
rovac13

#742 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

Control panel wrote: 26/09/2025 08:21Jedino sto me nervira, ili ja ne znam da nadjem, ne mogu onaj zvuk da iskljucim kad zavrsi susenje. Jbt pisti nekoliko minuta dok se sam ne ugasi. Bas me nervira.
Koji je model
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#743 Re: Susilica za ves

Post by moonco »

10 godina Indesit. Odlična. Najobičnija kondenzatorska sušilica. Promijenio majstor grijač oko 70 KM. Ali sad zagrijava toplotu u bubnju, i puno mi se zagrijava. Za 20-30 minuta rada povukla oko 20 kW :shock: I dalje u onu posudu gore ide voda. To radi. Isto kao da je nešto začepljeno ili nema snage da gura vruć zrak iz bubnja.

Moram opet zvati majstora da vidi da nije ona plastika otišla na ventilatoru.

Image

Ili nešto drugo. Prije je bolje puhala i nije se toliko zagrijavala. :-)
Control panel

#744 Re: Susilica za ves

Post by Control panel »

rovac13 wrote: 26/09/2025 17:31
Control panel wrote: 26/09/2025 08:21Jedino sto me nervira, ili ja ne znam da nadjem, ne mogu onaj zvuk da iskljucim kad zavrsi susenje. Jbt pisti nekoliko minuta dok se sam ne ugasi. Bas me nervira.
Koji je model
TWC 660 WP 125 Edition
moonco

#745 Re: Susilica za ves

Post by moonco »

moonco wrote: 29/09/2025 00:30 10 godina Indesit. Odlična. Najobičnija kondenzatorska sušilica. Promijenio majstor grijač oko 70 KM. Ali sad zagrijava toplotu u bubnju, i puno mi se zagrijava. Za 20-30 minuta rada povukla oko 20 kW :shock: I dalje u onu posudu gore ide voda. To radi. Isto kao da je nešto začepljeno ili nema snage da gura vruć zrak iz bubnja.

Moram opet zvati majstora da vidi da nije ona plastika otišla na ventilatoru.

Image

Ili nešto drugo. Prije je bolje puhala i nije se toliko zagrijavala. :-)
Nije ovo već danas punu kesu prašine izvadio iz ventilatora gdje usisava vazduh i vodom oprao. Nije se 10 godina čistila. Zato mi je bio i otišao grijač jer nije moglo hladiti. :-) e da vidim i ovo.

Image

Prije toga promjenio el.kondenzator - oko 10-12 KM

Image

I grijač oko 70 KM

Image

Sve zajedno oko 80-tak KM. :-D
moonco

#746 Re: Susilica za ves

Post by moonco »

nepass1 wrote: 26/09/2025 13:58

Ostalo je marketing.
Ako se ulovite .
Npr moja samsung ima program od 35min i bude manja kolicina vesa suha, inace je 9kg i radi na toplotnu pumpu
Imam dva filtera, jedan kod vrata svaki put se cisti posle susenja i na dnu filter koji se ne moze vaditi vec se nekom cetkom cisti. Sama javi da se mora taj "glavni" filter cistiti.
Ima taj nakav AI sense pa sama odredi koliko treba da se osusi ves samo ovaj 35min program je fiksan. Pretezno 1,5-2h
Moja kondenzatorska zimi kao dodatna grijalica :D vruce puse.
Ako se pere veš i ako centrifugira odmah ti pola ili većinu vode pokupi.

Jeste imam i ja ta dva filtera kod vrata i limeni za kondenziranje . Ima i nazad kod pumpe za vodu.

Ima i treći o kojem niko ne govori, a to je usisni ventilator :mrgreen: za taj sam danas saznao. :lol: nalazi se odmah kod motora.

To kad začepi ode grijač kao kod mene. :mrgreen:
moonco

#747 Re: Susilica za ves

Post by moonco »

Neka se ostali jave sa tim skupim sušilicama kad napune 10+ godina :D

1000 eura dao za sušilica. :-) Pa to je skoro kao 4 moje Indesit.

Porodično može svakome po jedna . Za mamu, tatu bracu i seku :mrgreen:
Control panel

#748 Re: Susilica za ves

Post by Control panel »

moonco wrote: 29/09/2025 22:16 Neka se ostali jave sa tim skupim sušilicama kad napune 10+ godina :D

Da te pitam. Kia ili mercedes? Isto je to?
madesa

#749 Re: Susilica za ves

Post by madesa »

Control panel wrote: 30/09/2025 08:28
moonco wrote: 29/09/2025 22:16 Neka se ostali jave sa tim skupim sušilicama kad napune 10+ godina :D

Da te pitam. Kia ili mercedes? Isto je to?
nekome sluzi da ga odvuce od tacke a do tacke b kao i susilica samo da osusi majice :D
Altsa

#750 Re: Susilica za ves

Post by Altsa »

nepass1 wrote: 26/09/2025 13:58

Ostalo je marketing.
Ako se ulovite .
Nakon dvije Electrolux susilice sada imam Samsung i izuzetno sam zadovoljan. Jedino što bih volio je da se donji filter koji je fiksan moze vaditi da se moze ocistiti pošteno, a ne samo onom cetkicom ili usisivacem.
Post Reply