Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
- DaysleepeR
#1426 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Najveći kiks vlasti u KS je javna ulična rasvjeta.
0 je urađeno na modernizaciji i prelasku na LED, osim par uličica.
Pola je ne radi u svakom momentu, većinom je stara i jako slabo svjetli, tako da su svjetla automobila i semafora jača od nje i konstantno voziš zaslijepljen.
Najveća boljka koja je prisutna od kako je rat stao je što je paljenje programirano na tajmer i nema teorije da se uključi ranije po potrebi kao npr. juče kad je naletila jaka kiša i već od 18:15 bio potpuni mrak, kiša, farovi, za udariti pješaka sekunda, ali se rasvjeta nije palila dok nije tajmer rekao da se pali.
Sramota u odnosu na bilo koji veći grad u regionu gdje se svjetlo pali pola sata prije padanja mraka kako bi se oči prirodno navikle, da ne govorim o ljudima koji imaju kokošije sljepilo i ne vide ništa u sumrak.
Najgore od svega, niti se zna ko upravlja javnom rasvjetom (nije Elektropriveda ni Elektroprenos, rečeno mi je da je prebačeno na KS), tako da se nemaš kome ni žaliti ni pisati.
Pola je ne radi u svakom momentu, većinom je stara i jako slabo svjetli, tako da su svjetla automobila i semafora jača od nje i konstantno voziš zaslijepljen.
Najveća boljka koja je prisutna od kako je rat stao je što je paljenje programirano na tajmer i nema teorije da se uključi ranije po potrebi kao npr. juče kad je naletila jaka kiša i već od 18:15 bio potpuni mrak, kiša, farovi, za udariti pješaka sekunda, ali se rasvjeta nije palila dok nije tajmer rekao da se pali.
Sramota u odnosu na bilo koji veći grad u regionu gdje se svjetlo pali pola sata prije padanja mraka kako bi se oči prirodno navikle, da ne govorim o ljudima koji imaju kokošije sljepilo i ne vide ništa u sumrak.
Najgore od svega, niti se zna ko upravlja javnom rasvjetom (nije Elektropriveda ni Elektroprenos, rečeno mi je da je prebačeno na KS), tako da se nemaš kome ni žaliti ni pisati.
-
tomhagen
#1427 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Postoji Centar za upravljanje javnom rasvjetom koji djeluje pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.DaysleepeR wrote: ↑25/09/2025 12:39 Najveći kiks vlasti u KS je javna ulična rasvjeta.
Kontakti: telefon 033/562-242, fax 033/562-177, e-mail [email protected], web forma http://rasvjeta.ks.gov.ba/rasvjeta_kvar ... _kvara.php
- DaysleepeR
#1428 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Top, hvalatomhagen wrote: ↑25/09/2025 12:45Postoji Centar za upravljanje javnom rasvjetom koji djeluje pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.DaysleepeR wrote: ↑25/09/2025 12:39 Najveći kiks vlasti u KS je javna ulična rasvjeta.
Kontakti: telefon 033/562-242, fax 033/562-177, e-mail [email protected], web forma http://rasvjeta.ks.gov.ba/rasvjeta_kvar ... _kvara.php
-
Dimu1927
#1429 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Salis se ?DaysleepeR wrote: ↑25/09/2025 12:39 Najveći kiks vlasti u KS je javna ulična rasvjeta.
Pa bas je u zadnjih godinu dvije skoro citav grad presao na led. Glavna ulica, juzna, alipasina do vogosce skroz, po naseljima po centru novom sarajevu, novi grad dobrinja alipasino sve led, osvjetljeni parkinzi sto su godinama u mraku bili... ostalo je jos po ponekim dijelovima naselja tipa po grbavici nisu svuda jos promjenili i slicno ...
To za tajmer se slazem prekasno se pali ako nije vedro ...
- DaysleepeR
#1430 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Jako je slaba rasvjeta u odnosu na druge velike gradove...Dimu1927 wrote: ↑25/09/2025 12:54Salis se ?DaysleepeR wrote: ↑25/09/2025 12:39 Najveći kiks vlasti u KS je javna ulična rasvjeta.
Pa bas je u zadnjih godinu dvije skoro citav grad presao na led. Glavna ulica, juzna, alipasina do vogosce skroz, po naseljima po centru novom sarajevu, novi grad dobrinja alipasino sve led, osvjetljeni parkinzi sto su godinama u mraku bili... ostalo je jos po ponekim dijelovima naselja tipa po grbavici nisu svuda jos promjenili i slicno ...
To za tajmer se slazem prekasno se pali ako nije vedro ...
Ja koliko znam, TREBALA je preći na LED ali se miniraju tenderi već godinama.
Rasvjeta na glavnoj saobraćajnici sigurno nije LED, plus velike sekcije konstantno ne rade.
Novi kružni na Buljakovom je u mraku od "otvaranja", završetak autoputa isto...
Grozna je situacija sa rasvjetom.
-
Dimu1927
#1431 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Led je rasvjeta druze... i razlika je nebo i zemlja u odnosu na horor kakav je prije bio...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1432 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
opa, ma vidite "drugova", a mene ovuda habali kad sam pisao da se ne mogu ljudi na ulice ćeratZakon o legalizaciji bespravnih objekata u Kantonu Sarajevo upućen u skupštinsku proceduru
haj barem će Kratka Devetka legalizovat ono skromno potkrovlje u Centru ....jebe joj se, barem je fasadu i krov džaba dobila
- kabal1337
#1433 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Sto se tice kvarova, ja sam im pisao na mail ove godine nekoliko puta. Na teren su izasli brzo i rijesili kvar.DaysleepeR wrote: ↑25/09/2025 12:39 Najveći kiks vlasti u KS je javna ulična rasvjeta.
Ovo za kisu se slazem, 0 je vidljivost. Crno da ne moze biti crnije.
Vidio sam i ono osvjetljenje za pjesacki prelaz, treba ono napraviti mnogo bolje.
-
sahbazzz
#1434 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pa kaze: "Posljednja šansa za legalizaciju bila je 2016. godine, i od tada hiljade porodica žive u neizvjesnosti, često bez mogućnosti da slobodno raspolažu svojim domovima i imovinom", a zakon o legalizaciji bespravne gradnje. 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1435 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
vrati film samo šta su pred lokalne izbore srali
-
Hakiz
#1436 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Najvažnije je da trojka nije ista kao SDA. Ovaj primjer sa legalizacijom bespravne gradnje to odlično ilustruje.
Samo po zakonima, ne kao u vrijeme SDA.
Izgradi nelegalno objekat, prekrši zakon, pritisne vladu da mu ga legalizuje, a vlada umjesto da ga kazni, legalizuje mu.
Bravo, majstori, tako se poštuju zakoni i pravni sistem.
Mantra trojke: Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više nazadujemo...
Samo po zakonima, ne kao u vrijeme SDA.
Izgradi nelegalno objekat, prekrši zakon, pritisne vladu da mu ga legalizuje, a vlada umjesto da ga kazni, legalizuje mu.
Bravo, majstori, tako se poštuju zakoni i pravni sistem.
Mantra trojke: Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više nazadujemo...
- dječak sa šibicama
#1437 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Zato sto se vec 30 godina, a prije rata ko zna koliko jos, nelegalno gradi slobodno i bez sakncija, i nema druge nego legalizovati.
Sta raditi sa nelegalnim objektima, kad je u svakom sokaku bar pola kuca, malo sam i rekao... kad su nelegalno dozidane, dogradjene, sagradjene, o pomocnim objektima da ne govorim.
Srusiti se hipotetski moze, ali prvo navuces bijes gradjana na sebe, drugo od kojih para. Nama su iz opcine SG rekli otvoreno da oni nemaju ni priblizno novca koliko je potrebno, da bi se srusili svi nelegalni objekti. Sve i da zele to uraditi, ne postoji mogucnost.
Sistem je takav, legalizacija jedina opcija. A sta ce biti dalje, u narednim godinama, ne znam.
Sta raditi sa nelegalnim objektima, kad je u svakom sokaku bar pola kuca, malo sam i rekao... kad su nelegalno dozidane, dogradjene, sagradjene, o pomocnim objektima da ne govorim.
Srusiti se hipotetski moze, ali prvo navuces bijes gradjana na sebe, drugo od kojih para. Nama su iz opcine SG rekli otvoreno da oni nemaju ni priblizno novca koliko je potrebno, da bi se srusili svi nelegalni objekti. Sve i da zele to uraditi, ne postoji mogucnost.
Sistem je takav, legalizacija jedina opcija. A sta ce biti dalje, u narednim godinama, ne znam.
-
sahbazzz
#1438 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pa sta znam, ne moraju ih legalizovati. Kad sutra bude prodavao i ako nema papire 1000x ce biti teze prodati takvu nekretninu. Ako nema kazne, bar ga nemoj nagradjivati sto krsi zakon.
A onda ako ne bude prometa nekretnine, otkupi po nekoj cijeni i vrati drzavi u vlasnistvo.
A onda ako ne bude prometa nekretnine, otkupi po nekoj cijeni i vrati drzavi u vlasnistvo.
-
Hakiz
#1439 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Bit će isto. Neko će izgraditi nelegalno, poslije 10, 20, 30 godina će tadašnja vlast reći "Nema druge, mora se legalizovati" i legalizovat će.dječak sa šibicama wrote: ↑26/09/2025 17:08 Zato sto se vec 30 godina, a prije rata ko zna koliko jos, nelegalno gradi slobodno i bez sakncija, i nema druge nego legalizovati.
Zašto vlast ne zaustavi gradnju nelegalnog objekta dok još traje, ili sruši taj objekat neposredno nakon što je napravljen, prije nego što drugi vide "da može" pa i oni izgrade svoje nelegalne, zato ne sruši taj jedan, umjesto da dođe u situaciju da mora rušiti 100, za koje kaže "Sad je nemoguće", e to je pitanje ljenosti, nerada vlasti.
Dio si opštinske administracije, vidiš da neko nešta gradi na tvojoj opštini. Ne znaš šta je. Navratiš i kažeš, "Dobar dan, mi iz opštine, molimo Vas pokažite dozvole" Nema dozvola? Odmah naredba o prekidu gradnje. Nazad u kancelariju, provjera, ne mogu biti izdane dozvole (klizište, nije odobren projekat, istorijsko mjesto, koji god razlog), sutra ujutro rušenje svega do tada izgrađenog, vraćanje u prvobitno stanje. Naravno o trošku investitora. Može se izdati dozvola, ali se čeka? Zabrana gradnje dok se ne izdaju dozvole, osiguranje mjesta, nakon izdavanja dozvola nastavak gradnje. Naravno, kazna investotoru jer je počeo graditi bez dozvola. To neka mudrost? Samo treba htjeti raditi.
Pravna država, što jes' - jes'
- Haris.ba
#1440 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Legalizuju bespravno? Ovi gori od sda.
Pa sda izbrisala legalizaciju iz zakona jer je skontala ne moze ovako. Upravo kada je Dino bio premijer mislim.
Jos da smanje vodozastitnu zonu, pa da se upisu u katile kantona.
Pa sda izbrisala legalizaciju iz zakona jer je skontala ne moze ovako. Upravo kada je Dino bio premijer mislim.
Jos da smanje vodozastitnu zonu, pa da se upisu u katile kantona.
-
Hakiz
-
gistro
#1442 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Naravno da su gori, od njih gorih nema za sada.
Mada kako kod nas stvari idu gora od ove vlasti će biti naredna.
- Styling
#1443 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ne znam čemu frka. Općina Novi Grad svakih par godina objavljuje pozive za legalizaciju. Znači, svjesni su da se nelegalno gradi, ništa ne poduzimaju već naknadno reaguju. Time direktno stimulišu ljude da grade nelegalno jer je lakše i jeftinije naknadno legalizovati nego ići po zakonu i unaprijed tražiti dozvole.
Tu grešku prave i javna preduzeća što ih priključuju na struju i vodu bez papira.
Ja bih sve nelegalne objekte nacionalizovala, pa fino plaćaj državi kiriju. Nisi htio ići legalno sad ćeš plaćati kaznu, ako nećeš da ti rušimo objekat.
Tu grešku prave i javna preduzeća što ih priključuju na struju i vodu bez papira.
Ja bih sve nelegalne objekte nacionalizovala, pa fino plaćaj državi kiriju. Nisi htio ići legalno sad ćeš plaćati kaznu, ako nećeš da ti rušimo objekat.
- kabal1337
#1444 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
vas dodir sa realnoscu je 0
- I naravno Dzej
#1445 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Jeste , srušiti i istjerati napolje , neka žive u šatorima ko u Gazi.Styling wrote: ↑28/09/2025 09:47 Ne znam čemu frka. Općina Novi Grad svakih par godina objavljuje pozive za legalizaciju. Znači, svjesni su da se nelegalno gradi, ništa ne poduzimaju već naknadno reaguju. Time direktno stimulišu ljude da grade nelegalno jer je lakše i jeftinije naknadno legalizovati nego ići po zakonu i unaprijed tražiti dozvole.
- Prpa.ba
#1446 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Kabinetska stilistica je samo ljuta sto zitelji takvih nekretnina imaju posebno "lijepo" misljenje o njenom sefu.
Nije to za neke ozbiljnije politicke opservacije.
Nije to za neke ozbiljnije politicke opservacije.
-
tokio25
#1447 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
da plate sve moguce dozvole i onda jos da plate kaznu od 10000 sto su poceli graditi nelegalnoI naravno Dzej wrote: ↑28/09/2025 10:49Jeste , srušiti i istjerati napolje , neka žive u šatorima ko u Gazi.Styling wrote: ↑28/09/2025 09:47 Ne znam čemu frka. Općina Novi Grad svakih par godina objavljuje pozive za legalizaciju. Znači, svjesni su da se nelegalno gradi, ništa ne poduzimaju već naknadno reaguju. Time direktno stimulišu ljude da grade nelegalno jer je lakše i jeftinije naknadno legalizovati nego ići po zakonu i unaprijed tražiti dozvole.
-
tokio25
#1448 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
je li tezimo pravnoj drzavi ili anarhiji?
svi se bunimo sto drzava ne kaznjava sto ne uradi ovo ono a onda opravdavamo sve sto se uradi protiv drzave
uglavnom idu komentari snaso se drazava uzima a ne da nista i sl
ne da je malo licemjerno nego giga licemjerno
uzet cemo najbanalniji primjer
ti i ja komsije
ti registrujes auto sa svim onim taksama klincima palcima a ja vozam neregistrovan sa nekim divljim tablicama i nikad ne placam registraciju
da li bi ti bio ljut na to sto godisnje das cca 700 maraka za razliku od mene koji ne daje nista
da ne pisemo npr o komunalijama da ti placas vodu ja ne odvoz smeca i sta ja znam jos neke stvari koji se mogu izbjeci
- kabal1337
#1449 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Opcini je u interesu da legalizujes objekat ( placas ) nego da ga sruse (trosak).tokio25 wrote: ↑28/09/2025 11:18je li tezimo pravnoj drzavi ili anarhiji?
svi se bunimo sto drzava ne kaznjava sto ne uradi ovo ono a onda opravdavamo sve sto se uradi protiv drzave
uglavnom idu komentari snaso se drazava uzima a ne da nista i sl
ne da je malo licemjerno nego giga licemjerno
uzet cemo najbanalniji primjer
ti i ja komsije
ti registrujes auto sa svim onim taksama klincima palcima a ja vozam neregistrovan sa nekim divljim tablicama i nikad ne placam registraciju
da li bi ti bio ljut na to sto godisnje das cca 700 maraka za razliku od mene koji ne daje nista
da ne pisemo npr o komunalijama da ti placas vodu ja ne odvoz smeca i sta ja znam jos neke stvari koji se mogu izbjeci
- drug_profi
#1450 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pravo na krov je osnovno ljudsko pravo.
Pravo na automobil to nije.
Pravo na automobil to nije.