Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

pemanapemani

#43926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Danguba wrote: 22/09/2025 23:23 Otprilike znamo ko ce predstavljati Srbe, sigurno znamo ko ce predstavlajti Hrvate samo se na ovom forumu raspravlja ko ce predstavlajti Bosnjake.
Da je Ostalih toliko bilo, gdje bi nam bio kraj.
Ovako, dosta licemjerstva i pokvarenosti.
Trojka pored Bosnjaka trenutno predstavlja ostale na drzavnom nivou (Forto), Srbe iz FBiH (Jurisic), Srbe i ostale na nivou FBiH, Hrvate , Srbe i ostale u tri kantona.

Umjesto da se ponosno na politicki pluralizam, ljudi hladno prihvataju velikosrpsku etnicko religijsku matricu kao jedinu mogucu.
Maliodmene

#43927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

DaysleepeR wrote: 22/09/2025 23:36
toska wrote: 22/09/2025 19:26
DaysleepeR wrote: 22/09/2025 15:46 Ponavljam pitanje, šta je to SDP uradio a da glasači nisu očekivali?

Podizanje minimalca i neradnja nedjelja su "the most SDP moves ever".
Kako vec @Hakiz spomenu, u ovom mandatu boračka populacija je skroz ignorisana, raniji su bar obećavali.
Taman su vlasti i organizacije navodno bili blizu dogovora o nekoj sići za borački dodatak svima i naprasno šutnja,
Generalno, prevara od sviju.
Ta marka ili dvije za mjesec proveden u ratu su ništa, ali na simboličkom nivou golemo!
Borci nisu SDP program, to je SDA spika, na kraju krajeva borci su SDA glasacko tijelo.
Tako da u toj situaciji nit je ko glasao niti ce SDP sta izgubiti.
Inace, rat je zavrsen prije 30 godina, nerealno je ocekivati da ce iko stavljati fokus na borce kad se ta populacija smanjuje iz godine u godinu, priroda cini svoje, cisti su brojevi u pitanju, niko tu ne pristupa sa emocijama...
Ono na cemu moraju raditi do izbora jeste djeciji doplatak
Nisamsdaali

#43928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

pemanapemani wrote: 22/09/2025 23:37
Danguba wrote: 22/09/2025 23:23 Otprilike znamo ko ce predstavljati Srbe, sigurno znamo ko ce predstavlajti Hrvate samo se na ovom forumu raspravlja ko ce predstavlajti Bosnjake.
Trojka pored Bosnjaka trenutno predstavlja ostale na drzavnom nivou (Forto), Srbe iz FBiH (Jurisic), Srbe i ostale na nivou FBiH, Hrvate , Srbe i ostale u tri kantona.

Umjesto da se ponosno na politicki pluralizam, ljudi hladno prihvataju velikosrpsku etnicko religijsku matricu kao jedinu mogucu.
Pa cilj SD(F)A i njihovih simpatizera upravo jeste izjednačavanje političkog okruženja da bude identično kao u RSu i kod Hrvata. Ne hvale oni Dodika i Čovića samo jer su protiv Trojke, nego i iz ideoloških razloga.

Ukratko rečeno, da se SDA u državi samostalno pita, dobili bi sličan rezultat kao da vladaju SNSD i HDZ : Korupcija na svakom ćošku, rusofilizam,”The Stranka” kao vrhovni organ i autoritet, bježanje od EU i NATO kao djavo od krsta, zatucane društvene vrijednosti
Danguba

#43929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Bosko Buha, gdje ste bili kada je bio popis?
Danas bi se drugacija pjesma pjevala.
Na popisu smo Bosnjaci, Srbi, Hrvati i malo Ostalih ali pri raspodjeli fotelja Ostalih ima preko 50%. Ne ide.
pemanapemani

#43930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Danguba wrote: 22/09/2025 23:46

Bosko Buha, gdje ste bili kada je bio popis?
Danas bi se drugacija pjesma pjevala.
Na popisu smo Bosnjaci, Srbi, Hrvati i malo Ostalih ali pri raspodjeli fotelja Ostalih ima preko 50%. Ne ide.
Popisao se kao Bosanac i tako ce biti do.kraja zivota.
Sto se mene tice, ne mora me niko predstavljati, jer Bosanaca ima manje od 1,5% i to je cinjenica.

Ali gdje nadje 50% fotelja koje zauzimaju Ostali?Ostali.majoriziraju konstitutivne narode :D
drug_profi

#43931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Pa nema Ostalih toliko u BiH da mogu popuniti 50% fotelja...
Previse je fotelja.
kakabanja213

#43932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

drug_profi wrote: 22/09/2025 22:35 Sad je znači nova fora ne valja Trojka, ne valja ni SDFA, znači apstinencija je najbolji odgovor...

Jbt, kako mudro...
Kakva nova fora? Sta tu ima biti mudro ili ne-mudro? Jednistavna stvar.
drug_profi

#43933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

kakabanja213 wrote: 23/09/2025 07:46
drug_profi wrote: 22/09/2025 22:35 Sad je znači nova fora ne valja Trojka, ne valja ni SDFA, znači apstinencija je najbolji odgovor...

Jbt, kako mudro...
Posljedica toga je kao da si glasao za SDFA. Tako da nemoj prati savjest apstinencijom i prebacivanjem odgvoronosti sa sebe.
dr_Evil

#43934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

vee-jay wrote: 22/09/2025 22:44
dr_Evil wrote: 22/09/2025 15:55
DaysleepeR wrote: 22/09/2025 15:46 Ponavljam pitanje, šta je to SDP uradio a da glasači nisu očekivali?

Podizanje minimalca i neradnja nedjelja su "the most SDP moves ever".
Svakako da jesu, makar sam ja to naglasio u vise navrata u ovom mandatu, to su potezi na koje SDFA nema odgovora, cim ih izbijes sa patriJotizma ne snalaze se, ljudska i radnicka prava su im misaona imenica.

Mene vise brinu dvije stvari, ocito okretanje desnici, cak je Mijatovic mozda jedini sta ima nekog osjecaja prema onome sta bi trebali da rade. SDA struja unutar SDP-a, ili ti nasi omiljeni politicari na forumu, Becirovic, Helez, Cengic, i njima slicni. Nerkino ocito ulazenje u biznis sa HZHB rukovodstvom(privatno), te ni pokusaj da se udje na taj teritorij institucijama, za razliku od Walter-Wolf koalicije kad su zadnji put bili na vlasti(Sjetimo se Bradvice) - znam, znam, SDA je bila jos i gora, ali ja sa MM fasistima nemam bas mnogo dodirnih tacaka. Totalni poraz sto se tice autoputa, a tekuce probleme oko istog su u potpunosti HDZ domena - nije bilo tako u proslom mandatu SDP-a.

Gdje su ti mladi, sposobni, obrazovani koji su obecani. Gdje su te tuzbe i presude za kriminal i korupciju, jel sve stalo na begu i njegovom parkingu? Platforma je svojevremeno podigla 3000 optuznica, cisto radi uporedbe.

Moze ih spasiti ako uspiju i de facto skloniti Dodicka sa scene, realno na dobrom su putu.
Upravo ti "Becirovic, Helez, Cengic, i njima slicni" su oni koji ce SDPu i Trojci donijeti prevagu.
SDA nema svoju ljevicu zato su napravili DF.
No ovaj put po pitanju DFa - sve maske su pale a i Komsic im ode - tako da: ko za DF glasa, glasa za SDA "gradjansku".
Ne znam kako ti, ali ja ne bih sjeo za isti stol gdje je Helez.

Ma SDA i jeste stvorila DF, to je njihov satelit, a vrijeme ce pokazati da su Becirovic, Helez i Cengic njihov ubaceni satelit.
dr_Evil

#43935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://www.index.hr/magazin/clanak/pit ... ostalo_d_0

Kad neko kaze da zaostajemo za Europom 50 godina, treba samo ih poslati u zapadnu Hercegovinu, onda ce istaknuti da zaostajemo barem 100!
Prpa.ba

#43936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Ne znam zasto ovo "gradjanska" pod navodnike uz SDA. Pa to je model Republike Hrvatske. Najbrzi put u EU i prema svim modernim tekovinama.

Gradjanska drzava uz zagarantovani broj mjesta u parlamentu za manjine, poput ukrajinaca, katolika, albanaca, pravoslavnih i sl. :mrgreen:
dr_Evil

#43937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 23/09/2025 09:00 Ne znam zasto ovo "gradjanska" pod navodnike uz SDA. Pa to je model Republike Hrvatske. Najbrzi put u EU i prema svim modernim tekovinama.

Gradjanska drzava uz zagarantovani broj mjesta u parlamentu za manjine, poput ukrajinaca, katolika, albanaca, pravoslavnih i sl. :mrgreen:
Da, upravo, to je model RH. Tudjman je tvrdio da samo etnicki homogene drzave mogu biti prosperitetne, i onda se svojski potrudio da napravi dzentlmenski dogovor sa Slobom za razmjenu stanovnistva :D
kakabanja213

#43938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

drug_profi wrote: 23/09/2025 08:38

Jbt, kako mudro...
Posljedica toga je kao da si glasao za SDFA. Tako da nemoj prati savjest apstinencijom i prebacivanjem odgvoronosti sa sebe.
Cuj kao da si glasao SDFA. Svaka od strana, i ona kriminalna i ona malo manje kriminalna ce dobiti ono sto sto zasluzuje od svojih biraca. I ova ja jaka "ne peri savjest". Pa upravo zato sto mislim da mi je savjest cista mislim da je apstinencija najbolji izbor. Ili mislis da je glasanje za manje losu opciju primjer odgovornosti?
ljubijankic

#43939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Niko ne valja, svi su lopove i rade za fotelje, al treba glasati za SDA jer oni nisu izajnici. Opet kazem svi su isti :bih: :bih:
kakabanja213

#43940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

ljubijankic wrote: 23/09/2025 09:20 Niko ne valja, svi su lopove i rade za fotelje, al treba glasati za SDA jer oni nisu izajnici. Opet kazem svi su isti :bih: :bih:
Ako zelis glasati za SDA, to je tvoj odluka. Za mene, ne bas pametna ali ok. I naravno da da nisu u svemu isti, i jedni i drugi su lopovi, a razlikuju se po tome da su jedni veci lopovi a drugi manji lopovi. E sada da li ces glasati za vece ili manje, ili neces glasati za lopove, to je tvoj izbor.
Hakiz

#43941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

kakabanja213 wrote: 23/09/2025 09:09
Cuj kao da si glasao SDFA. Svaka od strana, i ona kriminalna i ona malo manje kriminalna ce dobiti ono sto sto zasluzuje od svojih biraca. I ova ja jaka "ne peri savjest". Pa upravo zato sto mislim da mi je savjest cista mislim da je apstinencija najbolji izbor. Ili mislis da je glasanje za manje losu opciju primjer odgovornosti?
Ma, to je kada ljudi žele druge da učine odgovornim za mogućnost da im se ne ostvari lični interes.

Meni trojka donosi korist, ako ne dobije izbore izgubit ću tu korist, pa si mi ti kriv što si apstinirao umjesto da si dao glas trojci. A onda patetika o savjesti.

Trojka je pokušala dobiti glas mlađih sa onih 1.000 porodiljama, velikog broja radnika sa minimalnom platom od 1.000 i ti ljudi imaju ličnu korist da opet glasaju za trojku. Ja sam RVI, ako želi moj glas, ako ne želi da apstiniram, i meni trojka treba da nešto da, kao što je dala nabrojanim, dakle da mi značajno poveća invalidninu. I ukine neradnu nedjelju :mrgreen: I postroži kontrole i provođenje zakona o pušenju. I uradi šta treba da se lakše kupuje iz EU, da nam prodavnice iz EU počnu slati robu sa nižim cijenama transporta i bez ograničenja za vrste roba. Status koje imaju Švajcarska ili Norveška.

Tako da mi je savjest (sic) čista. Neću glasati za SDA, ali ako ništa lično od trojke ne dobijem, neću ni za trojku.

Savjest :lol:
ljubijankic

#43942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

kakabanja213 wrote: 23/09/2025 09:27
ljubijankic wrote: 23/09/2025 09:20 Niko ne valja, svi su lopove i rade za fotelje, al treba glasati za SDA jer oni nisu izajnici. Opet kazem svi su isti :bih: :bih:
Ako zelis glasati za SDA, to je tvoj odluka. Za mene, ne bas pametna ali ok. I naravno da da nisu u svemu isti, i jedni i drugi su lopovi, a razlikuju se po tome da su jedni veci lopovi a drugi manji lopovi. E sada da li ces glasati za vece ili manje, ili neces glasati za lopove, to je tvoj izbor.
Ma necu ni ja druze, radije bi sebi ruku odsjekao :-D samo malo glumim Hakiza, Prpu i slicne :bih: sve strogo patriotski
DaysleepeR

#43943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

dr_Evil

#43944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 23/09/2025 09:39
:thumbup: :thumbup:

P.S. Nema 70% :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#43945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

ko nije izdajnik, naštelovali srbiji da nema nikakve veze sa ratom u BiH

SDA je od svih najveće zlo
a sve ovo ostalo što se probalo isprobalo, ja osim tramvaja i tramvajske pruge u Sarajevu nisam vidio završen projekat
bilo je u Sarajevu par stvari što stvarno jesu promijenili i poboljšali

ali bogami i dalje kamara od nerada, smeća po ulici, prljavštine, nove infrastrukture nema godinama (a razne su se vlasti provlačile)

tako da, može se definitivno reći da se NIKOME ne može vjerovati... i isto tako da je SDA najveće zlo koje se desilo.

ako bude neko da glasam ko nije trojka i SDA, izaći ću, inače ne izlazim na izbore, beskorisno je.
drug_profi

#43946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Pereš savjest jer si odgovoran da biraš vlast od ponuđenih opcija. U nekoj Švedskoj bi apstinencija možda poslala poruku, ali ko god da tamo vlada neće uništavati državu. Ovdje imaš antidržavni element koji je skoro pa uspio uništiti svaku nadu za ovu zemlju i ti ćeš odlučiti da su svi lopovi i da je to najvažniji kriterij.
U kakvom ti balonu živiš i u kakve bajke ti vjeruješ?
ljubijankic

#43947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

mk ultra wrote: 23/09/2025 09:44
ko nije izdajnik, naštelovali srbiji da nema nikakve veze sa ratom u BiH

SDA je od svih najveće zlo
a sve ovo ostalo što se probalo isprobalo, ja osim tramvaja i tramvajske pruge u Sarajevu nisam vidio završen projekat
bilo je u Sarajevu par stvari što stvarno jesu promijenili i poboljšali

ali bogami i dalje kamara od nerada, smeća po ulici, prljavštine, nove infrastrukture nema godinama (a razne su se vlasti provlačile)

tako da, može se definitivno reći da se NIKOME ne može vjerovati... i isto tako da je SDA najveće zlo koje se desilo.

ako bude neko da glasam ko nije trojka i SDA, izaći ću, inače ne izlazim na izbore, beskorisno je.
opušteno druže, zajebavam se. Vjeruj mi da ih mrzim više od cifura, neki dan sam rekao da idem sa posla ako zaposle neku trebu koja je bila na listi SDA prije 2 godine :-D Hvala Bogu jos ne moram traziti novi posao :-D
DaysleepeR

#43948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 23/09/2025 09:39
DaysleepeR wrote: 23/09/2025 09:39
:thumbup: :thumbup:

P.S. Nema 70% :)
Koja je razlika između skoro 70% i nema 70%?
kakabanja213

#43949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

drug_profi wrote: 23/09/2025 09:46

Pereš savjest jer si odgovoran da biraš vlast od ponuđenih opcija. U nekoj Švedskoj bi apstinencija možda poslala poruku, ali ko god da tamo vlada neće uništavati državu. Ovdje imaš antidržavni element koji je skoro pa uspio uništiti svaku nadu za ovu zemlju i ti ćeš odlučiti da su svi lopovi i da je to najvažniji kriterij.
U kakvom ti balonu živiš i u kakve bajke ti vjeruješ?
Vise ne vjerujem u bajke. Prije sam vjerovao u cinjenicu da je SDA antidrzavni element i bajku da su prvo SDP pa onda NS prodrzavni element. Vise u bajke ne vjerujem.
drug_profi

#43950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Vjeruješ u bajku da postoji pošten političar koji se politikom bavi samo da tebi bude bolje.
Post Reply