Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bobi wrote: ↑22/09/2025 13:11
Komšić radi za HDZ, sad ce oni dole "Eeto vidite, mrzi nas, ne vole nas, samo glas za zna se je dobar glas"...opet okuplja tamo dole anamo glasače vec godinu dana unaprijed.
Upravo tako. Željko je najbolji kohezioni faktor za Hrvate i HDZ
Istina. Samo što to ekipa ne konta.
Lik je cijelu političku karijeru bazirao na sporovima, i potenciranjem istih te takvom medijskom eksponiranju. Pa i pokušaj međudržavnog raspravljanja kad se sjetimo pelješkog mosta... RH je poslije toga i podigla visinu mosta na 55m, a ovaj se opet bunio i da ga se pitalo blokirao bi. EU ga je ladno izignorirala.
Onomad je čak izjavljivao da ne vjeruje ni u državu ni poredak, a predstavlja istu, te da bi svoje dijete poslao vani, kod Ace u nedjeljom u dva.
meni je to oko peljeskog mosta malo bezveze
ono sutra bosna udje u eu otvorene granice i most stoji "bezveze"
naravno mogucnost da bih udje sutra u eu su kao da ja budem sa taylor swift i jessicom albom zajedno u istom trenutku
tokio25 wrote: ↑22/09/2025 15:30
naravno mogucnost da bih udje sutra u eu su kao da ja budem sa taylor swift i jessicom albom zajedno u istom trenutku
Pa nije bezveze. Evo cak i da je ostala Jugoslavija, Peljeski most bi itekako imao smisla jer je olaksao komunikaciju za desetine hiljada stanovnika Peljesca i Korcule, brzu vezu sa kontinetnom i brzu vezu kontinenta sa Peljescem.
Most je potreban bio i napravljen je. I ako ikad uđemo u to društvo Unije, biće i nama jasno da je potreban, bez obzira postojala ili ne JJAC ili sta vec.
tokio25 wrote: ↑22/09/2025 15:30
Pa nije bezveze. Evo cak i da je ostala Jugoslavija, Peljeski most bi itekako imao smisla jer je olaksao komunikaciju za desetine hiljada stanovnika Peljesca i Korcule, brzu vezu sa kontinetnom i brzu vezu kontinenta sa Peljescem.
Most je potreban bio i napravljen je. I ako ikad uđemo u to društvo Unije, biće i nama jasno da je potreban, bez obzira postojala ili ne JJAC ili sta vec.
ja rekoh meni je malo bezveze sto naravno ne znaci da sam upravu i sigurno ne znam mnoge stvari u pozadini sto zasto kako itd je napravljen i sl
Kad pređeš most i kreneš preko Pelješca prema Dubrovniku, na novoj cesti se vozi 120 km/h, nema policija i kamera, radara i ostalih kretelnuka, ubrza putovanje prema Dubrovniku pravo.
Tako da "spajanje Hrvatske teritorije" nije glavni benefit za most.
Niko se lud ne bi mic po mic kretao kroz Neum kad ima alternativa, da smo svi skupa u EU.
DaysleepeR wrote: ↑22/09/2025 15:50
Kad pređeš most i kreneš preko Pelješca prema Dubrovniku, na novoj cesti se vozi 120 km/h, nema policija i kamera, radara i ostalih kretelnuka, ubrza putovanje prema Dubrovniku pravo.
Radi krajnje tačnosti vrijedi reći da napisano se računa negdje do Stona, kasnije se opet uključuješ na jadransku magistralu sa svim "čarima" iste. I ne bih baš savjetovao tu brzinu od 120, mislim da je najveća dozvoljena nekih 80ak ( za nivo ceste magistralnog ranga) i nisam jednom na veeeeoma kvarnim mjestima vidio patrolu drotovije Hr kako iz prikrajka vreba...tako da opreznosti nikad dosta...
Radi krajnje tačnosti vrijedi reći da napisano se računa negdje do Stona, kasnije se opet uključuješ na jadransku magistralu sa svim "čarima" iste. I ne bih baš savjetovao tu brzinu od 120, mislim da je najveća dozvoljena nekih 80ak ( za nivo ceste magistralnog ranga) i nisam jednom na veeeeoma kvarnim mjestima vidio patrolu drotovije Hr kako iz prikrajka vreba...tako da opreznosti nikad dosta...
Ja samo kažem koliko se vozi na toj dionici...
Uštedi se minimum pola sata u odnosu na mic mic kroz Neum i to ne računajući granicu...
Ponovni ulazak u HR može uzeti i 45 minuta.
Bobi wrote: ↑22/09/2025 13:11
Komšić radi za HDZ, sad ce oni dole "Eeto vidite, mrzi nas, ne vole nas, samo glas za zna se je dobar glas"...opet okuplja tamo dole anamo glasače vec godinu dana unaprijed.
Upravo tako. Željko je najbolji kohezioni faktor za Hrvate i HDZ
Što će reći da je on dobar za hvratski narod kao njihov preSjednik
Ja samo kažem koliko se vozi na toj dionici...
Uštedi se minimum pola sata u odnosu na mic mic kroz Neum i to ne računajući granicu...
Ponovni ulazak u HR može uzeti i 45 minuta.
Moze i 200 kad je takav profil ceste, niko ne spori samo kazem da nisam siguran da nema radara ili policije. I relativno kratko traje , Dubrovnik je i dalje slijepo crijevo dok ne provuku autoput.
Niko se lud ne bi mic po mic kretao kroz Neum kad ima alternativa, da smo svi skupa u EU.
Na dionici koju pominješ, na 4 mjesta postoje fiksne kamere za prekoraćenje brzine i na sva četiri mjesta slikaju u oba smjera.
Prva je odmah iza izlaza Brijesta - ograničenje je 80 km/h.
Druga je na pravcu iza izlaza Dančanje (izlaz za Orebić i ostala mjesta na Pelješcu) - ograničenje je 90 km/h.
Treća je ispred Stonskog mosta - ograničenje je 80 km/h.
Četvrta je na izlazu iz tunela Supava - ograničenje je 80 km/h.
Na dionici koju pominješ, na 4 mjesta postoje fiksne kamere za prekoraćenje brzine i na sva četiri mjesta slikaju u oba smjera.
Prva je odmah iza izlaza Brijesta - ograničenje je 80 km/h.
Druga je na pravcu iza izlaza Dančanje (izlaz za Orebić i ostala mjesta na Pelješcu) - ograničenje je 90 km/h.
Treća je ispred Stonskog mosta - ograničenje je 80 km/h.
Četvrta je na izlazu iz tunela Supava - ograničenje je 80 km/h.
Qler wrote: ↑23/09/2025 06:43
Svakako mislim da je kod njih 90 ogranicenje na magistralama, znaci 99 mozes mirno voziti...
dok je kod nas u glavnom 60 ogranicenje... debili
Na staroj cesti u dobar dio od sjeverne Dalmacije i u Lici je ograničenje 90, na momente i 100 na pravcima, a cesta pusta zbog paralelne autoceste, i ako se prelazi cijela A1, gdje je cestarina 33 eura od Zagreba do juga, još se dodatno uštedi na gorivu na magistrali, a cesta je prilično uredno održavana. A još k tome Zg-Du na staroj cesti ima 50tak manje km za prijeći.
Neka paralela bi bio pravac od Livna sjeverno gdje se isto može brže voziti iz istih razloga, dok je na drugim pravcima ipak veća koncentracija automobila, naselja, križanja, zato je ovaj 5C prijeko potreban, i trebao je biti završen prije barem 15 godina.
escobar__ wrote: ↑23/09/2025 09:42
Brzine o kojima se na bosanskim magiatralnim cestama uglavnom samo može sanjati.
Sve i da danas sutra budemo imali Koridor u punom profilu ništa se značajno tu ne bi promijenilo, broj vozila i opterećenje sigurno da bi ali
uslovi za razvijanje brzine , milijarda sporednih priključaka, kuća, objekata i dalje bi diktirali brzinu puža... Jednostavno neplanska gradnja, pojas koji je samo na papiru zaštićen a u stvarnosti svaka avlija izlazi na glavnu džadu, potreba ljudi da sa kućama i balkonima jašu cestu i drugi razlozi su magistralne ceste "svukli u ravan" lokalnih saobraćajnica..
Brzine o kojima se na bosanskim magiatralnim cestama uglavnom samo može sanjati.
Sve i da danas sutra budemo imali Koridor u punom profilu ništa se značajno tu ne bi promijenilo, broj vozila i opterećenje sigurno da bi ali
uslovi za razvijanje brzine , milijarda sporednih priključaka, kuća, objekata i dalje bi diktirali brzinu puža... Jednostavno neplanska gradnja, pojas koji je samo na papiru zaštićen a u stvarnosti svaka avlija izlazi na glavnu džadu, potreba ljudi da sa kućama i balkonima jašu cestu i drugi razlozi su magistralne ceste "svukli u ravan" lokalnih saobraćajnica..
Imaš i more situacija gdje nema ništa od navedenog, a i dalje ograničenja 60, 70 i sl. (nova trasa na Karauli, "obnovljeni" tunel Vijenac i sl.).
Ljudi mrze ili se plaše brže vožnje i trude se maksimalno usporit promet u zemlji.
Imaš i more situacija gdje nema ništa od navedenog, a i dalje ograničenja 60, 70 i sl. (nova trasa na Karauli, "obnovljeni" tunel Vijenac i sl.).
Ljudi mrze ili se plaše brže vožnje i trude se maksimalno usporit promet u zemlji.
Da, slažem se, ovo gore napisano se odnosi na ove "udarne" pravce .
Naši ljudi najviše vole tu neku brzinu između 40-50 km/h I to je to
Karikaturist wrote: ↑23/09/2025 12:48
Imam neke slike preleta preko radova na autoputu prema Tesnju ili okolo Tesnja cini mi se, ne znam zanima li to koga i vrijedi li mecati.
zato sto ovo nije tema na kojoj ce se pratiti izgradnja autoceste jer u stvarnosti nikada se više autoceste nije gradilo u federaciji BiH a ovdje vise kukalo i manje pričalo o tome
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑23/09/2025 12:50
Ma ako je losije auto i tnaju da su im losije gume, i bolje tako nego da divljaju pa ubiju sebe i druge.
Al ne kontam ove sto imaju auta novija a opet guslaju po 50.
Zbog njih ne volim voznju po bosni za vrijeme mora i praznika, izadje na cestu i ko treba i ko ne treba. I onda gusi promet guzvom i sporocom.
Meni je neshvatljivija ekipa koja ne drži razmak, preblizu vozi, samim tim guši promet, jer stvara kolonu i ne dozvoljava drugim autima sa strane da se uključe na cestu, i onda ovi moraju čekati, a i sami se često nalaze u takvoj situaciji.
I ako netko drži razmak ovaj iza ne može podnijeti to i koristi svaku priliku da to auto prijeđe i uvali se u taj razmak tako da ovaj iza opet mora praviti razmak, a ovaj ispred nepotrebno riskira na cesti jer s obzirom na ograničenja i koncentraciju vozila doslovno na lokalnoj trasi od 15-20 km koliko se najčešće putuje, bude na kraju uz sva obilaženja nekih par sto metara ispred, odnosno u koju minutu vremenski, a zarizikao je prelaženjem.
I svako malo neka nesreća. I ne toliko stvar brzine od 50 km/h već ako je ograničenje 60 i ja vozim 70-75 opet me zaobilaze.
Revizorski izvještaj za 2024. godinu o poslovanju “Autoceste Federacije BiH” Mostar otkriva niz propusta zbog kojih je društvu dodijeljeno mišljenje s rezervom i negativno mišljenje.
Revizori su dokumentovali više slučajeva gdje su ugovori potpisivani u iznosu većem od planiranog.
Stravična cifra
– Ugovori za izgradnju i nadzor dionica autoputa su addendumima više puta mijenjani u dijelu povećanja vrijednosti investicija i prolongiranja rokova izgradnje, što je za posljedicu imalo da je samo na četiri dionice ukupno povećanje iznosilo 255.530.360 EUR. Pored toga, obračunate su dodatne kamate po reprogramiranim obavezama za kredite u iznosu od 11.572.271 KM. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, koji nalaže da nadležne osobe poslove obavljaju savjesno, s pažnjom dobrog privrednika i u razumnom uvjerenju da djeluju u najboljem interesu, kako bi Društvo zaštitile od negativnih ekonomskih posljedica (tačke 6.2.1.1 i 6.2.4.1 Izvještaja), navodi se u izvještaju Revizije.
Dodaje se da kreditna sredstva nisu realizovana u skladu sa dinamikom izgradnje predviđene Planom poslovanja i planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2024. godinu, zbog čega je Društvu obračunata taksa za nepovučena sredstva u iznosu od 442.115 KM za ugovor koji je potpisan sa EBRD-om (tačka 6.2.4.1 Izvještaja).
– Ukupna ugovorena vrijednost građenja, nadzora i tehničke pomoći na izgradnji autoceste Vc, dionica Mostar jug – Buna, poddionica Tunel Kvanj – Buna, iznosi 152.658.147 EUR, što je više za 54.558.147 EUR u odnosu na prvobitno procijenjenu vrijednost nabavke. Povećana vrijednost nabavke posljedica je neefikasnog vođenja postupka po procedurama međunarodnih kreditora, koji je trajao više od šest godina (tačka 8.2 Izvještaja), navodi se u Revizorskom izvještaju.
Također, u radni odnos na određeno vrijeme primljeno je 30 zaposlenika bez provođenja procedure javnog oglašavanja.
Vozilo imaju, iznajmljuju drugo
Za održavanje ove dionice Društvo ima nabavljeno višenamjensko vozilo „Unimog” za održavanje autoceste, koje nije stavljeno u upotrebu. Vozilo sa dodatnim priključcima nabavljeno je od dobavljača „UNI-COM“ d.o.o. Orašje u iznosu od 701.145 KM (sa PDV-om), koje je zaprimljeno 19. 3. 2019. godine, od kada se redovno registruje i smješteno je na lokaciji COKP Zvirovići. Prema informacijama zaposlenika, vozilo se ne koristi za predviđene namjene, a za poslove održavanja angažuju se vanjski saradnici putem postupka javnih nabavki. S obzirom na to da Društvo posjeduje višenamjensko vozilo „Unimog” za održavanje autoceste, koje je nabavljeno s ciljem priliva ekonomske koristi u Društvo, a koje se ne koristi za predviđenu namjenu, ne možemo potvrditi opravdanost izdvajanja sredstava za održavanje dionice „Zvirovići – Bijača“ za koju je u 2024. godini utrošeno 94.374 KM, navodi se.
Još nepravilnosti
U izvještaju se još navodi da nije izvršeno knjigovodstveno aktiviranje dionica autoceste na Koridoru Vc Počitelj – Zvirovići lot 1 (152.247.059 KM) i lot 2 (70.263.845 KM) koje su puštene u promet u septembru 2024. godine, i od kojih se ostvaruju ekonomske koristi, što nije u skladu sa odredbama MRS-a 16 – Nekretnine, postrojenja i oprema. Na datum bilansa ove dionice iskazane su na poziciji materijalne imovine u pripremi, što je imalo za posljedicu da su nekretnine, postrojenja i oprema u pripremi precijenjeni, a pozicija građevinskih objekata potcijenjena za najmanje 222.510.904 KM (tačka 6.2.1.1 Izvještaja).