Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
243
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 555

Tito_i_Partija

#51301 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Ah da, počeo sam i Doom: The Dark Ages. Koje ludilo od pucačine jebote, ni u jednom momentu ne smiješ stat', samo run & gun. :lol: Non-stop sam na ivici smrti al' se nekako izvučem.

Imam osjećaj da ova igra puno estetike krade od Warhammer 40K. Teški oklopi i rat sa haotičnim monstrumima povezani sa katedralama i religioznim simbolizmom.
AleksoMKD

#51302 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by AleksoMKD »

Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 16:00 Ah da, počeo sam i Doom: The Dark Ages. Koje ludilo od pucačine jebote, ni u jednom momentu ne smiješ stat', samo run & gun. :lol: Non-stop sam na ivici smrti al' se nekako izvučem.

Imam osjećaj da ova igra puno estetike krade od Warhammer 40K. Teški oklopi i rat sa haotičnim monstrumima povezani sa katedralama i religioznim simbolizmom.
Kakva je ako uporedis sa Space Marine? To mi mi je bas OK igra bila pucaj i gazi.

Nikako da nadjen vremena za Space Marine 2.

Inace Warhammer 40K mi je stara ljubav, cak imam i 3 armije u minijaturama, Utramarines, Eldar i Orke. :D
Tito_i_Partija

#51303 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

AleksoMKD wrote: 17/09/2025 16:14
Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 16:00 Ah da, počeo sam i Doom: The Dark Ages. Koje ludilo od pucačine jebote, ni u jednom momentu ne smiješ stat', samo run & gun. :lol: Non-stop sam na ivici smrti al' se nekako izvučem.

Kakva je ako uporedis sa Space Marine? To mi mi je bas OK igra bila pucaj i gazi.

Nikako da nadjen vremena za Space Marine 2.

Inace Warhammer 40K mi je stara ljubav, cak imam i 3 armije u minijaturama, Utramarines, Eldar i Orke. :D
Nisam igr'o Space Marine. Dvojka mi je na wish listi. :)

Od WH40K sam igr'o Darktide i Inquisitor: Martyr, a planiram i Rogue Trader uskoro.
AleksoMKD

#51304 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by AleksoMKD »

Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 16:39 Nisam igr'o Space Marine. Dvojka mi je na wish listi. :)

Od WH40K sam igr'o Darktide i Inquisitor: Martyr, a planiram i Rogue Trader uskoro.
A joj nema se vremena, osim DOW1 i 2, Space Marine i nekada davno kada sam bio mlad Final Liberation: Warhammer Epic 40,000 (1998 ako se ne varam), Chaos Gate i Dark Omen a drugo nisam nista igrao.

Sa minijaturama nisam jos pre korone, pre neki dan sa mojim drugom smo pricali o tome, posao, porodica.......
Tito_i_Partija

#51305 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

AleksoMKD wrote: 17/09/2025 17:20
Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 16:39 Nisam igr'o Space Marine. Dvojka mi je na wish listi. :)

A joj nema se vremena, osim DOW1 i 2, Space Marine i nekada davno kada sam bio mlad Final Liberation: Warhammer Epic 40,000 (1998 ako se ne varam), Chaos Gate i Dark Omen a drugo nisam nista igrao.

Sa minijaturama nisam jos pre korone, pre neki dan sa mojim drugom smo pricali o tome, posao, porodica.......
Jesi li gled'o onu WH40K epizodu iz serijala Secret Level? Mesčini da se epizoda zove And They Shall Know No Fear. Koje remek djelo jbt.

Navodno Henry Cavill radi na live action 40K seriji sa Amazonom. Ako bude upola dobra k'o ova epizoda, biće fenomenalna. :)
Tabakmalac

#51306 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Fataj se Eternal-a koji je pravi DOOM u svom jezgru (i dosta, dosta brži od The Dark Ages). The Dark Ages je polu-promašaj po mnogim sferama, počev od soundtracka, pa do level dizajna.
AleksoMKD

#51307 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by AleksoMKD »

Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 17:27
Jesi li gled'o onu WH40K epizodu iz serijala Secret Level? Mesčini da se epizoda zove And They Shall Know No Fear. Koje remek djelo jbt.

Navodno Henry Cavill radi na live action 40K seriji sa Amazonom. Ako bude upola dobra k'o ova epizoda, biće fenomenalna. :)
Misam jos ali moram.

Calvil mi daje nadu da nece pokakiti seriju jer je veliki fan i WH40K nerd.

Inace jednna od najboljih mini serija tog univerzuma je Astartes https://www.youtube.com/watch?v=JpK4fcFNKbM

Steta nema produzetka.
Tito_i_Partija

#51308 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

AleksoMKD wrote: 17/09/2025 18:40
Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 17:27

Misam jos ali moram.

Calvil mi daje nadu da nece pokakiti seriju jer je veliki fan i WH40K nerd.

Inace jednna od najboljih mini serija tog univerzuma je Astartes https://www.youtube.com/watch?v=JpK4fcFNKbM

Steta nema produzetka.
E pa upravo taj tip što je napravio Astartes, Syama Pedersen, je radio na epizodi And They Shall Know No Fear. :)

Ne znam da li Youtube ima čitavu epizodu u dobrom (4K) kvalitetu, većinom su klipovi, najbolje ti je skinut' sa torenta.

I druge epizode te serije nisu loše, npr. Unreal Tournament i Armored Core (sa Keanu Reeves) epizode su stvarno odlične.
Tito_i_Partija

#51309 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Tabakmalac wrote: 17/09/2025 18:21

Fataj se Eternal-a koji je pravi DOOM u svom jezgru (i dosta, dosta brži od The Dark Ages). The Dark Ages je polu-promašaj po mnogim sferama, počev od soundtracka, pa do level dizajna.
Ma znam da je Eternal top, al' igram ovu jer da mi je da što više iskoristim Game Pass. Eternal već imam u kolekciji, na Steamu mesčini, uzeo nekad na teškom sniženju.

Jebote kako je samo ovaj idtech engine dobar, znači na monitoru je totalni haos i ludilo, ne zna se ko pije a ko plaća, a sve ide ko mlijeko bez trunke zastajanja. Igra optimizovana do jaja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51310 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 15:54 Završio sam Dragon Age Veilguard za oko 70 sati.

Prije svega mislim da je ova igra teška žrtva katastrofalnog marketinga koji je toliko upropastio reputaciju cijele franšize, da su se ljudi već davno prije prodaje odlučili da je zaobiđu. Pogotovo onaj prvi trailer, koji je ličio na neki otpad iz Fortnite-a, je bio toliko glup i obmanjujući da je neko iz EA treb'o za to dobit' otkaz.

Igra stvarno nije toliko "šarena" koliko je se to u marketingu predstavljalo, mada nije baš ni mračna na nivou DA:O. U svakom aspektu je bolja od dvojke i trojke, i samo u atmosferi i priči pada ispod originala. Combat i skill sistem je odličan, priča i pratitelji su jako dobro napisani, a sa tehničkog aspekta je mi je fercerala na najvišem setingu bez ijedne mane. Moja jedina zamjerka je da je igra pomalo preduga, mislim da su se pojedine sporedne stvari npr. companion questovi mogli malo skratit'. Al' sve u svemu mi je bila baš dobra zabava.

A ta priča oko woke sranja je teško prenapuhana, u cijeloj igri jedan il' dva momenta gdje ti se jedan od pratitelja povjeri da nešto s njom "nije u redu", al' to je jedna tako mala i nevažna frakcija jedne sporedne i opcionalne priče da mi je sad, retrospektivno gledajući, smiješno koliko se ljudi uhvate za slamku i onda deru samo to po internetu k'o da imaju bjesnilo.
Desnicari su postali veci woke od flouroscentnih frizurica.
ferratilis

#51311 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Pored toliko boljih, vrhunskih RPG-a (Wrathfinder, Rogue Trader, BG3, JA3, Underrail, King Arthur, Expeditions Rome, Solasta itd.) on igra jebeni Veilguard. I kaze nije troll.
Tito_i_Partija

#51312 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Chmoljo wrote: 17/09/2025 19:29
Tito_i_Partija wrote: 17/09/2025 15:54 Završio sam Dragon Age Veilguard za oko 70 sati.

Prije svega mislim da je ova igra teška žrtva katastrofalnog marketinga koji je toliko upropastio reputaciju cijele franšize, da su se ljudi već davno prije prodaje odlučili da je zaobiđu. Pogotovo onaj prvi trailer, koji je ličio na neki otpad iz Fortnite-a, je bio toliko glup i obmanjujući da je neko iz EA treb'o za to dobit' otkaz.

Igra stvarno nije toliko "šarena" koliko je se to u marketingu predstavljalo, mada nije baš ni mračna na nivou DA:O. U svakom aspektu je bolja od dvojke i trojke, i samo u atmosferi i priči pada ispod originala. Combat i skill sistem je odličan, priča i pratitelji su jako dobro napisani, a sa tehničkog aspekta je mi je fercerala na najvišem setingu bez ijedne mane. Moja jedina zamjerka je da je igra pomalo preduga, mislim da su se pojedine sporedne stvari npr. companion questovi mogli malo skratit'. Al' sve u svemu mi je bila baš dobra zabava.

A ta priča oko woke sranja je teško prenapuhana, u cijeloj igri jedan il' dva momenta gdje ti se jedan od pratitelja povjeri da nešto s njom "nije u redu", al' to je jedna tako mala i nevažna frakcija jedne sporedne i opcionalne priče da mi je sad, retrospektivno gledajući, smiješno koliko se ljudi uhvate za slamku i onda deru samo to po internetu k'o da imaju bjesnilo.
Desnicari su postali veci woke od flouroscentnih frizurica.
Nisam ni u jednom momentu im'o osjećaj da mi neko tura ovu ili onu agendu. Doduše možda sam i je woke, jer sam iš'o na interrasnu romansu sa Lace Harding, a ona je dwarf. :D
Tito_i_Partija

#51313 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ferratilis wrote: 17/09/2025 21:08 Pored toliko boljih, vrhunskih RPG-a (Wrathfinder, Rogue Trader, BG3, JA3, Underrail, King Arthur, Expeditions Rome, Solasta itd.) on igra jebeni Veilguard. I kaze nije troll.
Kako ono ti meni reče za Dark Souls nekad davno, meštre? Prvo odigraj, pa onda imaš pravo da pričaš o igri. :)
ferratilis

#51314 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Nek si ti meni ziv i zdrav, ali prije cu zauvijek napustiti gaming i preseliti na pusto ostrvo nego igrati to smece. :D
glitch

#51315 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by glitch »

ferratilis wrote: 17/09/2025 22:16 Nek si ti meni ziv i zdrav, ali prije cu zauvijek napustiti gaming i preseliti na pusto ostrvo nego igrati to smece. :D
:thumbup:
geralt

#51316 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by geralt »

Konacno zavrsio BG3, pa da podijelim utiske dok su svjezi. Prvo negativne stvari:

- Pacing igre je los. Uzasno me nerviralo sto sam dostigao level cap prije polovine Act 3. Takodjer, u zadnjih 7h igre sam imao 7 brutalnih boss fightova sto me prilicno smorilo. Odnosno, brutalnih dok nisam poceo koristiti Globe of Invulnerability, sto ih je ucinilo smijesno laganim, vidjeti ispod.

- Ne znam jesu li problem D&D 5e pravila ili Larianova implementacija, ali neke taktike u borbama su toliko nadmocne da nije interesantno boriti se cak ni na visim tezinama, osim ako zelis power fantasy. Npr. Globe of Invulnerability ili Spirit Guardians spellovi. Ili baciti Haste na Karlach i Laezel koje imaju Alert perkove (koji je nevjerovatno bolji od svih ostalih perkova).

- Act 2 je bio bezze i jedva sam cekao da se zavrsi.

- Astarion. Stvarno nisam homofob, no lik mi je dizao pritisak na 200 svaki put kad progovori.

A sad pozitiva.

- Nevjerovatna produkcija, nevjerovatna kolicina truda ulozena u igru. Jos ne mogu sebi da dodjem da svaki nebitni random NPC kojih su bukvalno stotine ima po nekoliko snimljenih recenica voiced dijaloga, Vrhunska grafika, animacije, vizuelna kreativnost, soundtrack... Pomjerene granice u svakom pogledu.

- Bezbroj nacina da se pristupi svakom problemu, ogromna reaktivnost i sloboda koja je data igracu. Mogao bih igrati BG3 10x zaredom, i svaki put bih imao drukcije iskustvo.

- Party memberi (izuzev Astariona i donekle Wylla). Zadnji party RPG u kojem mi je bilo toliko stalo do likova je bio Mass Effect 2 (RIP Bioware).

- Za kraj, u pitanju je igra koja ima "ono nesto", o kojoj sam razmisljao kad odem u WC i kad legnem spavati, sto mi se nije desilo od Witchera 3.

10/10, zanemarite sve negativno sto sam napisao. Igra dekade 2020-ih osim ako je GTA6 ne zasjeni.
ferratilis

#51317 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Meni Astarion nije bio problem jer od pocetka znas ko je i sta je, cak mi bio jedan od drazih likova. Problem su Wyll, Karlach, Gale i Halsin, koji su jako lose napisani i imaju izuzetno cudne ispade, pogotovo forsirane romanse i ponude za seks koje ispadnu niotkud. Ali Karlach prednjaci po cringe dijalozima. Astarion, Shadowheart i Laezel su mi jedini likovi s kojima mi je bilo drago igrati i dovesti njihove questove do zavrsetka.

To za taktike je do DnD5e, nema veze s Larianom. Radili su po licenci i morali pratiti ruleset. Npr. DOS2 je imao brutalne borbe kroz cijelu igru i, iako su postojali neki OP comboi, nije ni blizu BG3. Ali problem sa BG3 po meni nije ni DnD5e, nego AI. Ne znam gdje je Larian pogrijesio, ali DOS1 i 2 su imali daleko kompetentiji AI, u BG3 AI pravi neke glupe greske, kao npr. prolaze kroz wall of fire koji su sami castali itd. Pretpostavljam da su zbog ogromnih ambicija zapostavili AI.

Razlog zasto je act 2 bezveze i zasto je act 3 tako lose izbalansiran je Larianov pristup developmentu. DOS2 je imao potpuno istu stvar, Act 1 je savrsen jer je imao najvise vremena za poliranje u early accessu, onda je act 2 dosta slabiji i generalno linearan, a act 3 je sklepan navrat-nanos. U DOS2 su imali definitive edition gdje je Arx donekle sredjen, ali BG3 je toliko ogroman RPG da to nije bilo moguce, odnosno zahtijevalo bi jos barem godinu dana aktivnog rada i nekih 50 miliona eura sto nije realno. Sumnjam da ce Larian promijeniti pristup sa sljedecom igrom (vjerovatno Ultima), tako da ce i ubuduce act 1 uvijek biti najbolji dio.

Da, niko vise ne pravi RPG-e koji su tako otvoreni i reaktivni kao Larian. Isto se moze reci i za grafiku i dijaloge. Ali ipak, Wrathfinder > BG3, uvijek i zauvijek. :D
ferratilis

#51318 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

I razlog zasto si imao 7 boss borbi za 7h je zato sto je finale BG3 trebalo u potpunosti biti smjesteno u Upper City, sa velikim ambicijama za boss arene i reaktivnost, ali zbog ambicije im je nestalo vremena, a i novca, pa su taj ambiciozni content strpali tamo gdje su mogli. Zato se act 3 cini tako krcat i sklepan. Ali barem su dobre borbe. Act 2 je veci problem, moglo bi se reci.
vaučer

#51319 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

Iako sam uživao u igranju BG3, nimalo me ne vuče da igram opet. Mislim da je to najviše zbog linearne strukture igre, nikako mi nije leglo to da ti je mapa samo progresija od jedne do druge zone i da si na kraju zatvorem u gradu do kraja. Jednostavno nisam imao osjećaj da istražujem svijet i svijet mi je nekako izgledao malen i ograničen. Suprotno od onog što me uvijek vuklo da iznova igram BG1 i BG2 - gdje iako je mapa puno manja uvijek imaš osjećaj da otkrivap nešto novo. Dobra igra, ali daleko od tog da je savršena.
hopi

#51320 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by hopi »

igra li ko stalker 2?
vrijedi li da se nastavim patiti?
taman instaliram igru, odigram uvodni dio i ne radi više
zapne na compiling shaders
skidam ternutno jedno treću ili četvrtu veziju
neke su bile repack neke nisu
jedino stabilno koliko toliko mi je radila verzija 1.0 tj prva koja je izašla ali kaže da je previše bagovita
što je novija to teže radi mi
lutrija je da potrefim koja verzija će raditi

sve probao
apdejt grafičke, drivera, softvera
windows apdejt
brisanje kojekakvih fileova iz igre
brisanje direct x shader cache
administrator
kojekakvi compatibility settings
GungodessMissFortune

#51321 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by GungodessMissFortune »

hopi wrote: 21/09/2025 13:08
sve probao
windows apdejt
administrator
do igre je nije do tvoje konfiguracije, vrijedi je odigrati. Samo što je teška, nije klasični FPS.
GungodessMissFortune

#51322 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by GungodessMissFortune »

vaučer wrote: 20/09/2025 10:54 Iako sam uživao u igranju BG3, nimalo me ne vuče da igram opet. Mislim da je to najviše zbog linearne strukture igre, nikako mi nije leglo to da ti je mapa samo progresija od jedne do druge zone i da si na kraju zatvorem u gradu do kraja. Jednostavno nisam imao osjećaj da istražujem svijet i svijet mi je nekako izgledao malen i ograničen. Suprotno od onog što me uvijek vuklo da iznova igram BG1 i BG2 - gdje iako je mapa puno manja uvijek imaš osjećaj da otkrivap nešto novo. Dobra igra, ali daleko od tog da je savršena.
A ja vamo nabio preko 700 sati. :D
f0rest1946

#51323 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by f0rest1946 »

Ima neko da bi kupio 3060ti kao nova ispod svake cijene?

Al hitno
vaučer

#51324 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

GungodessMissFortune wrote: 21/09/2025 18:32 A ja vamo nabio preko 700 sati. :D
Vjerujem ti. Combat mi je bio npr neočekivano odličan i zabavan iako nisam nominalno ljubitelj onakvog sistema.
hopi

#51325 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by hopi »

GungodessMissFortune wrote: 21/09/2025 18:30
hopi wrote: 21/09/2025 13:08
sve probao
windows apdejt
administrator
do igre je nije do tvoje konfiguracije, vrijedi je odigrati. Samo što je teška, nije klasični FPS.
evo u toku je instaliranje neke verzije repacka monkey
ne-repack verzije sam probao

a inače prvi dio stalkera mi je bio dobar, mada prođe dosta godina od tada
volim i open world, fallout 4 mi je super bio
metro ok završio sam jedan od dijelova ne znam više ni koji, prvi mislim

ako ne uspije igra idem na alan wake 2
Post Reply