Ali bi tada Xiaomi telefoni bili skuplji. Postoji razlog zbog čega su telefoni sličnih karakteristika koje prave drugi, recimo Samsung, značajno skuplji. Hardver je sličan ili isti. Razlika je u softveru i u reklamama.neraaaa wrote: ↑30/08/2025 12:34Da Xiaomi pravi telefone za EU ili Global tržišta sa stock Androidom, bili bi najbolji telefoni na tržištu ubjedljivo.adsubzero wrote: ↑27/08/2025 11:51Ja licno ne bih. Imao sam prethodno Oppo X7U i Vivo X100U (kineski rom) i imaju nekih caka s kojima se definitivno moze zivjeti, ali sam presao na Xiaomi 15 Ultra global. Najvise zbog kompatibilnosti sa wearOS-om i mogucnosti root-a. Ako vec razmisljas o kineskoj verziji telefona (tj ta opcija ti ne smeta), puno bolja varijanta su ili Oppo X8U ili Vivo X100/200U, sto zbog kamera, sto zbog softvera (oba su puno bolji nego HyperOS). Na 15U kineskoj verziji ce ti radit mreza bez problema, ali kako si naveo ne radi android auto, ne spasava gmaps historiju, nema podrsku za wearos i mozda ima jos nekih manje bitnih sitnica. Kineska verzija 15U se ne moze otkljucati tj. root-ati (osim da platis nekih 200-300 dolara da neko odradi za tebe), pa si zaglavio na toj kineskoj verziji. Ako ti je zelja bas Xiaomi, bolje nadji globalnu verziju.
Njihov najveći problem je software, optimizacija istog softvera za stotine različitih modela, nejasna i nekako maglovita dužina podrške za mnoge, jako dobre i nadasve skupe telefone, puno bloatwarea i reklama (koje se mogu isključiti, ali opet nekako žulja sto su opšte tu).
Da software naprave u rangu kvalitete hardwarea, ne bi im bilo premca.
To je Xiamijeva strateška odluka od početka firme, da imaju dobar hardver i štede na softveru ili guraju puno reklama.
Nema ništa džaba. Ili ćeš platiti većom cijenom proizvoda ili će proizvod imati neki kompromis zbog kojeg se može prodavati jeftinije nego drugi slični.