Zamjena licne karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
perfect_guy

#326 Re: Zamjena licne karte

Post by perfect_guy »

Danguba wrote: 13/05/2025 10:01 Prije par dana sam se registrovao u IDDEEA upravo iz razloga kazni.
Sve je dobro osim sto registracija vazi do isteka LK pa sve nanovo.
kako ide oko registracije? ne vidim na stranici
Danguba

#327 Re: Zamjena licne karte

Post by Danguba »

Odes u jedan od ureda IDDEEA, B.Luka, Bihac, Sarajevo i tamo kazes da se zelis registrovati. Das LK oni popune bas puno nekih formulara pa potpisi tamo potpisi vamo i na kraju dobijes upustva za registraciju.
Najgore mi palo kada na kraju rece da to vazi do isteka LK. Pa jmu misa, kako to niste mogli da rijesite. Necu vam dolaziti svaki put.

...i na kraju skontam da mi LK vazi dok sam ziv. :D

To ti vazi i za elektronski potpis.
belafonte

#328 Re: Zamjena licne karte

Post by belafonte »

Ukoliko vam treba IDEEA digitalna potvrda samo za provjeru kazni, dovoljno je da nafatate nekog koji se već tamo registrovo i on može provjeravati i svoje i tuđe kazne - isto ko što se provjerava na šalteru CIPS-a.

Ured u Sarajevu se nalazi u zgradi Parlamenta BiH i tu je sigurnosna kontrola ulaska peglativna, prvo u zgradu pa onda u ured IDEEA, cijeli proces od ulaska u zgradu do registracije traje sigurno pola sata.
dječak sa šibicama

#329 Re: Zamjena licne karte

Post by dječak sa šibicama »

Brate mili ako ne mijenjas adresu boravka, samo produzavas licnu, potrebna uplatnica i predocenje stare licne, uslikas se i dodji za 15 dana.

Uglavnom je tako, osim u nekim slucajevima.

Nego, sad sam ja zbunjen, gdje se na kraju produzava licna karta, pitam za opcinu Centar. To sam nekad radio u onoj posti na Obali, sad je gdje?
alibegoa

#330 Re: Zamjena licne karte

Post by alibegoa »

dječak sa šibicama wrote: 09/07/2025 21:50 Brate mili ako ne mijenjas adresu boravka, samo produzavas licnu, potrebna uplatnica i predocenje stare licne, uslikas se i dodji za 15 dana.

Uglavnom je tako, osim u nekim slucajevima.

Nego, sad sam ja zbunjen, gdje se na kraju produzava licna karta, pitam za opcinu Centar. To sam nekad radio u onoj posti na Obali, sad je gdje?
Pa u salter sali opcine
NediM17

#331 Re: Zamjena licne karte

Post by NediM17 »

Moras li za CIPS ici u svoju opstinu ili moze gdje bilo?
dječak sa šibicama

#332 Re: Zamjena licne karte

Ovih dana predao, u sali opcine Centar, kod nas je to /a valjda bi trebalo biti i drugdje/ maksimalno olaksano. Uplatio u posti, vec postoji na oglasnoj tabli matrica sta upisati na uplatnicu, 18 km uplata.

Dosao na salter, predao uplatnicu i staru LK, ne treba vise ni unositi podatke u onaj zahtjev oni to automatski kroz sistem urade. Vrati ti tvoj primjerak uplatnice, odes slikas se, potpis i otisak kaziprsta lijeve i desne ruke. Dodjite za 15-20 dana, mozes pratiti status predmeta na IDDEA.

Ne znam kakve su to ZK izvaci komplikacije kod nekih, mozda je meni lakse jer sam na toj adresi vec dugo godina.
Edin H.

#333 Re: Zamjena licne karte

Post by Edin H. »

A šta ako odbiješ da daš otiske prstiju? :oops:
tokio25

#334 Re: Zamjena licne karte

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 15/09/2025 14:04 Ovih dana predao, u sali opcine Centar, kod nas je to /a valjda bi trebalo biti i drugdje/ maksimalno olaksano. Uplatio u posti, vec postoji na oglasnoj tabli matrica sta upisati na uplatnicu, 18 km uplata.

Dosao na salter, predao uplatnicu i staru LK, ne treba vise ni unositi podatke u onaj zahtjev oni to automatski kroz sistem urade. Vrati ti tvoj primjerak uplatnice, odes slikas se, potpis i otisak kaziprsta lijeve i desne ruke. Dodjite za 15-20 dana, mozes pratiti status predmeta na IDDEA.

Ne znam kakve su to ZK izvaci komplikacije kod nekih, mozda je meni lakse jer sam na toj adresi vec dugo godina.
meni prosle godine kad sam isao da pitam sta mi treba kaze zenska donesi zk
kad sam donio drugi kolega kaze ne treba ti ovo :D
dječak sa šibicama

#335 Re: Zamjena licne karte

Edin H. wrote: 15/09/2025 20:09 A šta ako odbiješ da daš otiske prstiju? :oops:
Ne dobijes licnu kartu :D
dječak sa šibicama

#336 Re: Zamjena licne karte

tokio25 wrote: 15/09/2025 20:11
dječak sa šibicama wrote: 15/09/2025 14:04 Ovih dana predao, u sali opcine Centar, kod nas je to /a valjda bi trebalo biti i drugdje/ maksimalno olaksano. Uplatio u posti, vec postoji na oglasnoj tabli matrica sta upisati na uplatnicu, 18 km uplata.

meni prosle godine kad sam isao da pitam sta mi treba kaze zenska donesi zk
kad sam donio drugi kolega kaze ne treba ti ovo :D
Mozda njena ljenost, imaju onaj pravilnik i jasno pise da kod produzenja licne karte, trebas samo uplatnicu-uplatu i onaj zahtjev koji oni popune kroz sistem.

ZK rodni list i slicno potrebno je samo kad se LK vadi zbog promjene prebivalista ili je ukradeno izgubljeno ili je u pitanju stranac, i slicno. Oni imaju pristup eGruntu i u sistemu imaju tvoj ZK, bar u kantonu Sarajevo, i to je vec dvije godine na snazi. Ne znam kako je u drugim kantonima.

I to bi uvid u ZK trebali imati kroz eGrunt i kod promjene prebivalista ali nisam siguran da primjenjuju.
Post Reply