Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- dr_Evil
#9051 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mes cini treba otvorit kakav kupleraj u sred Sehera, ali mu dozvolit da radi nedjeljom
i naravno da posluzuju pivu 
- drug_profi
#9052 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da ti kažem nešto sa iskustvom sindikalnog rada. Ne vrijedi se boriti za druge. Ne prođe nikad da te ti isti ne popišaju ili sabotiraju.zippoo87 wrote: ↑15/09/2025 11:34Vidi,sto se ekonomije tice...ja se mogu sloziti da ovo nije najbolji ekonomski potez,ali kao i svaki zakon,negdje dobijes a negdje izgubis. Samo na porezima uvijek gubisdrug_profi wrote: ↑15/09/2025 10:22Glupi su vam ti argumenti. Ja odme 2x godisnje u TC da landaram i to samo ako skontam da bih mogao potraziti kakve obuce ili odjece da se obnovi.dr_Evil wrote: ↑15/09/2025 09:55 U onim raspravama tamo na dijasporskoj temi uvijek isticem da je kvalitet zivota u BiH bolji nego vani. Citajuci vasu borbu za rad trznih centara nedjeljom uvidjam da mozda ipak grijesim. Mozda su samo ljudi oko mene imali i imaju kvalitetniji zivot. Halalite, ali malo je tuzno da vam se citav zivot sveo na otici nedjeljom na kafu u trzni ili piljaru. Nije bas popularno osudjivati nekoga, ali da li je to zaista vrhuska sedmice? Evo razumio bih one tmurne zimske dane, ali vi kukate citavo ljeto, i to ono koje u Bosni traje od aprila do novembra :S
Taman ce ispast da je @moimoi upravu, a takvo sta je nedopustivo![]()
I obzirom da mi sve ide na zivce to potraje oko pola sata, i razgulim kuci.
Ali nije normalno da nedeljoim nista ne radi. NIJE NORMALNO!
I vec vam se podastrijelo koliko je malih biznisa propalo radi ovih glupana. Imaju sad 7 dana slobodno za koje vrijeme mogu razmisljati gdje bi mogli poceti raditi. U Bingu ili Konzumu.![]()
ALi,ajde evo jedan primjer...ajmo otvoriti novu temu,gdje cemo svi zajedno na forumu da trazimo i borimo se za poboljsanje uslova SVIM radnicima pa i ovim iz trgovine...bez da se oni sami preko sindikata za sebe bore. Da svaki mjesec imaju tacno 160 sati (+/- 5) i da imaju DVA SLOBODNA DANA svake sedmice. Nebitno koji su to dani,ali da MORAJU BITI DVA SLOBODNA ?
Mozda ce nekada trebati doci i na proteste i gurkati se sa policijom...jesi li za ?
Koliko bi vas se zauzelo i podrzale ostale radnike a koliko bi napisalo,boli me K za njima,samo neka je meni dobro?
Evo ja mogu nabrojati 10 ljudi samo sa ove teme,koji bi tako napisali. Jer to je takav mentalitet...sve dok ja imam sve,boli me K za druge a prvi put kada ja ne dobijem nesto,odmah ide ljutnja,pljuvanje,ogorcenje,prozivanje.
Evo,ajde testiramo teoriju i da vidimo hoce li tema biti ziva kao ova...moze je otvoriti ko hoce ???
A sasvim je jasno šta su prava rješenja i ne treba biti previše pametan, uglavnom ovo koje je odabrano je jedno od glupljih i štetnijih.
-
zippoo87
#9053 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo da ne ulazimo u detalje,jer je sve opet proizvoljno i JAKO;JAKO;JAKO tesko u praksi organizovati. Imas ove primjere u Hrvatskoj a i ako si nekada bio u spici ili sezoni u Hrvatskoj,vidio bi taj raspasoj,jer radnice koje posalju iz drugog objekta ne znaju gdje se sta nalazi u drugom objektu. Na kasi cekas po 5 minuta,da ona nadje cigare ili da unovci onu povratnu ambalazu i tako.drug_profi wrote: ↑15/09/2025 11:44 Odredim da će u mom lancu raditi 30% prodavnica nedjeljom. Na lokacijama koje mi garantovano donose veliki promet.
I ponudim veću dnevnicu za taj dan plus slobodno u ponedjeljak ili ako radniku treba neki drugi dan u narednoj sedmici.
I tako pravim spisak šiht listu iz kojeg objekta će se radnici dobrovoljci prebacivati za te nedelje u objekat koji planiram otvoriti.
Nemam radnika doborovoljaca - onda imam dva izbora. Da ponudim dodatnu stimulaciju ili da smanjim broj otvorenih objekata.
I sve to planiram mjesec unaprijed. U slučaju da moram zatvoriti, blagovremeno obavijestim kupce da tog dana prodavnica neće raditi. Kao što se i do sad se dešavalo da poljubiš vrata radi inventure (dok inventura nije počela nedeljom da se radi). Ja mislim da bi se bez problema našlo ljudi da rade nedjelju uz dodatak na dnevnicu i slobodan dan.
Ovdje ljudi treba da insistiraju na tome da su subota i nedjelja udarni dani za trgovinu i naročit pritisak na radnike koji treba da opsluže sve te kupce.
Dakle da se ekstra profit iz tih dana raspodjeli dijelom i onima koji su ga proizveli.
Jer šta je subota? Neradni dan većini kao i nedjelja, ali se zapelo za nedjelju sa glupavim argumentima kao da za subotu ne važi ista stvar.
I potpuno se zanemaruje šta je u stvari maloprodaja. To nije bilo kakva djelatnost već kraj ciklusa proizvodnje profita. Smanji vrijeme u kojem se taj ciklus moze odvijati, i profit neminovno mora pasti. Sa njim i proizvodnja, pa broj potrebnih radnih mjesta itd.itsl.
Ali evo,da ne idemo u Hrvatsku...reci cu ti sta sam procitao od vise osoba na netu,koje su sefice i organizuju smjene u trznim centrima...ovo sam citao pocetkom godine,kada je na internetu bila hajka ona i ljudi ovako trazili nesto sto mozda njima na prvu djeluje lako i logicno a u praksi je neizvodivo.
Elem,javilo se nekoliko tih sefica i upravo objasnjavalo da u praksi nista od ovog nije izvodivo ,jer i ovako je u tim bransama raspasoj,fali im uvijek neko i ne zna se ni ko pije ni ko placa. Moguce da sam u to vrijeme napravio i neke screenshootove,pa ako ih nadjem,mogu postaviti,mada sam od tada promijenio 2 telefona
-
zippoo87
#9054 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ideja dobra ali lokacija NE MORE. U Seheru je to haram ali zato na granici entiteta,2m u RSu...e tu je idealno.
Em blizu,em u RSu,em bi srbijanke radile...tripple win
- dr_Evil
#9055 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Cherry-Cherry
#9056 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Joj malograđanske priče, na asfaltu rođen
pa tu rečenicu niko normalan neće izgovoriti. Kompleksi pršte na sve strane 
-
zippoo87
#9057 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma jok to,neces ih traziti po FB grupama "neozenjeni/neudate/razvedeni" hahah
Nego svapsko/holandski model kupleraja,sa pravom robom i niskim cijenama,za svaciji dzep
-
zippoo87
#9058 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vi seljoberi to savrseno razumijete,razliku izmedju asfalta i blata. Zato to i napisem ovakvim kao ti.Cherry-Cherry wrote: ↑15/09/2025 12:07 Joj malograđanske priče, na asfaltu rođenpa tu rečenicu niko normalan neće izgovoriti. Kompleksi pršte na sve strane
![]()
Inace nemam potrebu da objasnjavam,svi smo "anonimni" jel...neko vise,neko manje
P.S. nisi mi odgovorila
- amidzazeher
#9059 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja ovdje ne procitah niti jedan post gdje neko pise da bi htio/volio RADITI nedelju, samo ovi koji bi htjeli KUPOVATI nedeljom! Ima li takvih uopste?
-
zippoo87
#9060 Re: Neradna nedjelja u FBiH
NEMA!!!amidzazeher wrote: ↑15/09/2025 12:18 Ja ovdje ne procitah niti jedan post gdje neko pise da bi htio/volio RADITI nedelju, samo ovi koji bi htjeli KUPOVATI nedeljom! Ima li takvih uopste?
Ja sam isto pitao par postova unazad a i pitam od kako je tema otvorena.
Ako se nasa visnjica odluci prebaciti u trgovinu,ja cu biti najveci zagovarac ponovno RADNE nedjelje za trgovine...cak cu i licno nazvati Hasicevica,da vidim moze li se kako to vratiti a da on ne ispadne budala
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9061 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Najbolja konkuzija do sadaamidzazeher wrote: ↑15/09/2025 12:18 Ja ovdje ne procitah niti jedan post gdje neko pise da bi htio/volio RADITI nedelju, samo ovi koji bi htjeli KUPOVATI nedeljom! Ima li takvih uopste?
- drug_profi
#9062 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Inače ovdje ima heibet trgovaca na temi pa je relevantno.
Ponudite ljudima realno pa ćete vidjeti.
Ko god je radio poslove koji su imali ekstra dnevnicu, zna da je uvijek bilo doborovoljaca.
Naravno ako je dodatak dovoljno dobar.
Ko god je radio poslove koji su imali ekstra dnevnicu, zna da je uvijek bilo doborovoljaca.
- Ozimician
#9063 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovodrug_profi wrote: ↑15/09/2025 12:28 Inače ovdje ima heibet trgovaca na temi pa je relevantno.
Bukvalno bude otimanje.
Znam u jednoj firmi radnika povukli s godisnjeg, trebalo negdje na teren 7 dana, dobija platu kao na godisnjem + pare za te dane, dakle duple pare - lik se zahvaljivao svima, kao trebaju mu pare, to mu super ispalo.
-
moimoi
#9064 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Al me provocirasdr_Evil wrote: ↑15/09/2025 09:55 U onim raspravama tamo na dijasporskoj temi uvijek isticem da je kvalitet zivota u BiH bolji nego vani. Citajuci vasu borbu za rad trznih centara nedjeljom uvidjam da mozda ipak grijesim. Mozda su samo ljudi oko mene imali i imaju kvalitetniji zivot. Halalite, ali malo je tuzno da vam se citav zivot sveo na otici nedjeljom na kafu u trzni ili piljaru. Nije bas popularno osudjivati nekoga, ali da li je to zaista vrhuska sedmice? Evo razumio bih one tmurne zimske dane, ali vi kukate citavo ljeto, i to ono koje u Bosni traje od aprila do novembra :S
Nego, rade li kod tebe nedeljom radnje ala obi? Bauhaus?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9065 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo je pitanje ima li dovoljno ljudi koji su spremni da rade za ekstra dnevnice.
Ne mozes ti npr. Bingo Betanija otvorit samo zato sto imaju 4 kasirke spremne da rade za ekstra dnevnicu. Ima tu jos radnika koji moraju raditi da bi prodavnica funkcionisala.
Ne mozes ti npr. Bingo Betanija otvorit samo zato sto imaju 4 kasirke spremne da rade za ekstra dnevnicu. Ima tu jos radnika koji moraju raditi da bi prodavnica funkcionisala.
- dr_Evil
#9066 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nisu, moram po komsiluku ici zajmit kantu sarafa ako zafalimoimoi wrote: ↑15/09/2025 12:33Al me provocirasdr_Evil wrote: ↑15/09/2025 09:55 U onim raspravama tamo na dijasporskoj temi uvijek isticem da je kvalitet zivota u BiH bolji nego vani. Citajuci vasu borbu za rad trznih centara nedjeljom uvidjam da mozda ipak grijesim. Mozda su samo ljudi oko mene imali i imaju kvalitetniji zivot. Halalite, ali malo je tuzno da vam se citav zivot sveo na otici nedjeljom na kafu u trzni ili piljaru. Nije bas popularno osudjivati nekoga, ali da li je to zaista vrhuska sedmice? Evo razumio bih one tmurne zimske dane, ali vi kukate citavo ljeto, i to ono koje u Bosni traje od aprila do novembra :S
![]()
-
moimoi
#9067 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U mnogim drzavama je to rjeseno tako da barem imas par (ovisi o broju stanovnika ofkorz) vecih marketa koji rade svake ned do 12h.
A radnike valjda rotiraju. Ne znam.
Sto se starog grada tice tj carsije.. tim ljudima treba brate dopustiti.. ipak je to turisticka zona
A radnike valjda rotiraju. Ne znam.
Sto se starog grada tice tj carsije.. tim ljudima treba brate dopustiti.. ipak je to turisticka zona
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9068 Re: Neradna nedjelja u FBiH
radim nedeljom i volim kupovati nedeljomamidzazeher wrote: ↑15/09/2025 12:18 Ja ovdje ne procitah niti jedan post gdje neko pise da bi htio/volio RADITI nedelju, samo ovi koji bi htjeli KUPOVATI nedeljom! Ima li takvih uopste?
-
moimoi
#9069 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hebeno je todr_Evil wrote: ↑15/09/2025 12:37Nisu, moram po komsiluku ici zajmit kantu sarafa ako zafalimoimoi wrote: ↑15/09/2025 12:33Al me provocirasdr_Evil wrote: ↑15/09/2025 09:55 U onim raspravama tamo na dijasporskoj temi uvijek isticem da je kvalitet zivota u BiH bolji nego vani. Citajuci vasu borbu za rad trznih centara nedjeljom uvidjam da mozda ipak grijesim. Mozda su samo ljudi oko mene imali i imaju kvalitetniji zivot. Halalite, ali malo je tuzno da vam se citav zivot sveo na otici nedjeljom na kafu u trzni ili piljaru. Nije bas popularno osudjivati nekoga, ali da li je to zaista vrhuska sedmice? Evo razumio bih one tmurne zimske dane, ali vi kukate citavo ljeto, i to ono koje u Bosni traje od aprila do novembra :S
![]()
![]()
- amidzazeher
#9070 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma to je vise izuzetak nego praksa.Ozimician wrote: ↑15/09/2025 12:31Ovodrug_profi wrote: ↑15/09/2025 12:28 Inače ovdje ima heibet trgovaca na temi pa je relevantno.
Naravno ako je dodatak dovoljno dobar.![]()
Bukvalno bude otimanje.
Znam u jednoj firmi radnika povukli s godisnjeg, trebalo negdje na teren 7 dana, dobija platu kao na godisnjem + pare za te dane, dakle duple pare - lik se zahvaljivao svima, kao trebaju mu pare, to mu super ispalo.
Znam i ja lika koji je ostavio zenu i djecu na moru jer je gazda rekao da mu treba nesto odraditi, a istovremeno mu kolege jebale sve po spisku jer je time otvorio vrata gazdi da sutra i njih tako zove.
I naravno ne bi bila dovoljna nedelja radna nego dolaze Nova godina, Bozici, Bajrami i svi ostali praznici vjeruj mi
Eto i da je dupla dnevnica mislis da ne bi ovi sto nece da rade nedeljom dosli na red?
-
Malisa11
#9071 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imam i ja, ali nikada neces imati siguran plasman radi visih interesa. Toliko zemlje ima, toliko je bilo ljudi koji su cestiti i vrijedni, no krene covjek, i onda sve gore i gore sto se tice otkupa, plasmana, etc.zippoo87 wrote: ↑15/09/2025 11:01 Sto se proizvodnje tice,ja proizvodim i za sebe a proizvodio bi i za druge,samo kada bi imao plasman siguran. Ja imam zemlje koliko hoces,sada mi je obradjuje drugi covjek i za to sve godisnje ne plati ni 1000 KM,jer je 1000m2 40 KM godisnje,najplodnije zemlje,pored glavnog puta.
U ovoj bransi poljoprivrede,ima toliko posla i potencijala,da se drzava ojaca,da je to nevjerovatno. Dakle moze se uduplati BDP,jer hrana se i izvozi.
Naravno da ima potencijala, no ko taj potencijal zeli? Ne zele ljudi, ne zele vlasti, ne zeli niko.
Sjecam se price nekih "dama", covjek prodaje domaci krompir, a one njega ponizavaju, "Sta marku, evo u konzumu za pola marke".
Onda se desi da taj prodavac ode fino u konzum, kupi isti taj krompir za pola marke i kao domaci prodaje za 70kf...zakon ponude i potraznje hehe
- VladaFBiH
#9072 Re: Neradna nedjelja u FBiH
moj favorit je: Pada broj zaposlenih i prodaja u FBiH jer su radnici dobili veće plateCherry-Cherry wrote: ↑15/09/2025 11:17Nisi se organizovao
Zavisnici od kupovine
Porodica na izletu
Neka radi i javna uprava
izaberite najgluplje
-
ljubijankic
#9073 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ma favorit je da prodavnice moraju raditi nedjeljom jer se nekom bas taj dan ide u kupovinuVladaFBiH wrote: ↑15/09/2025 13:30moj favorit je: Pada broj zaposlenih i prodaja u FBiH jer su radnici dobili veće plateCherry-Cherry wrote: ↑15/09/2025 11:17Nisi se organizovao
Zavisnici od kupovine
Porodica na izletu
Neka radi i javna uprava
izaberite najgluplje
- VladaFBiH
#9074 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ok. ako ne možeš obezbijediti radnike ili ih ne želiš platiti više nećeš ni raditi nedjeljom ali ko hoće i ko zna će raditi i riješen problemzippoo87 wrote: ↑15/09/2025 12:00Evo da ne ulazimo u detalje,jer je sve opet proizvoljno i JAKO;JAKO;JAKO tesko u praksi organizovati. Imas ove primjere u Hrvatskoj a i ako si nekada bio u spici ili sezoni u Hrvatskoj,vidio bi taj raspasoj,jer radnice koje posalju iz drugog objekta ne znaju gdje se sta nalazi u drugom objektu. Na kasi cekas po 5 minuta,da ona nadje cigare ili da unovci onu povratnu ambalazu i tako.drug_profi wrote: ↑15/09/2025 11:44 Odredim da će u mom lancu raditi 30% prodavnica nedjeljom. Na lokacijama koje mi garantovano donose veliki promet.
I ponudim veću dnevnicu za taj dan plus slobodno u ponedjeljak ili ako radniku treba neki drugi dan u narednoj sedmici.
I tako pravim spisak šiht listu iz kojeg objekta će se radnici dobrovoljci prebacivati za te nedelje u objekat koji planiram otvoriti.
Nemam radnika doborovoljaca - onda imam dva izbora. Da ponudim dodatnu stimulaciju ili da smanjim broj otvorenih objekata.
I sve to planiram mjesec unaprijed. U slučaju da moram zatvoriti, blagovremeno obavijestim kupce da tog dana prodavnica neće raditi. Kao što se i do sad se dešavalo da poljubiš vrata radi inventure (dok inventura nije počela nedeljom da se radi). Ja mislim da bi se bez problema našlo ljudi da rade nedjelju uz dodatak na dnevnicu i slobodan dan.
Ovdje ljudi treba da insistiraju na tome da su subota i nedjelja udarni dani za trgovinu i naročit pritisak na radnike koji treba da opsluže sve te kupce.
Dakle da se ekstra profit iz tih dana raspodjeli dijelom i onima koji su ga proizveli.
Jer šta je subota? Neradni dan većini kao i nedjelja, ali se zapelo za nedjelju sa glupavim argumentima kao da za subotu ne važi ista stvar.
I potpuno se zanemaruje šta je u stvari maloprodaja. To nije bilo kakva djelatnost već kraj ciklusa proizvodnje profita. Smanji vrijeme u kojem se taj ciklus moze odvijati, i profit neminovno mora pasti. Sa njim i proizvodnja, pa broj potrebnih radnih mjesta itd.itsl.
Ali evo,da ne idemo u Hrvatsku...reci cu ti sta sam procitao od vise osoba na netu,koje su sefice i organizuju smjene u trznim centrima...ovo sam citao pocetkom godine,kada je na internetu bila hajka ona i ljudi ovako trazili nesto sto mozda njima na prvu djeluje lako i logicno a u praksi je neizvodivo.
Elem,javilo se nekoliko tih sefica i upravo objasnjavalo da u praksi nista od ovog nije izvodivo ,jer i ovako je u tim bransama raspasoj,fali im uvijek neko i ne zna se ni ko pije ni ko placa. Moguce da sam u to vrijeme napravio i neke screenshootove,pa ako ih nadjem,mogu postaviti,mada sam od tada promijenio 2 telefona![]()
Last edited by VladaFBiH on 15/09/2025 13:39, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#9075 Re: Neradna nedjelja u FBiH
forum je onako inače baš relevantan uzorak... prema forumu svi imaju plate 5k+, idu na Maldive, glasaju samo za lijevo orientisane stranke, nastavi niz_BataZiv_0809 wrote: ↑15/09/2025 12:27Najbolja konkuzija do sadaamidzazeher wrote: ↑15/09/2025 12:18 Ja ovdje ne procitah niti jedan post gdje neko pise da bi htio/volio RADITI nedelju, samo ovi koji bi htjeli KUPOVATI nedeljom! Ima li takvih uopste?![]()