BiH - Crna hronika
- muha_sa
#4401 Re: BiH - Crna hronika
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250824085
Uhapšeni osumnjičeni i za paljevinu vozila Amira Hurtića, među njima i unuk bivšeg člana Predsjedništva BiH
Uhapšeni osumnjičeni i za paljevinu vozila Amira Hurtića, među njima i unuk bivšeg člana Predsjedništva BiH
- insaneinthebrain
-
NediM17
#4403 Re: BiH - Crna hronika
Babo, babuka, ne skidaj ga s oluka, dosao je da me zaprosi... 
-
noviclan
- Laplace
#4405 Re: BiH - Crna hronika
Kod nas se maltretiranej i mučenje životinja olako shvata i toleriše "jer, to su životinje, automati vođeni instinktima", a već odavno je pokazano da je maltene pravilo da su serijski ubice koji su svoj ežrtve mučili sve počeli od mučenja životinja (https://www.klix.ba/vijesti/regija/seri ... /100906033).karanana wrote: ↑20/08/2025 15:29ima solidnih komentara na kixov clanak, i ja bih dodao neke ali sam banovan tamo 16 puta od nicka karanana do karanana16.Udruženje za zaštitu životinja "Prijatelji životinja", registrovano pri Ministarstvu pravde BiH, saopćilo je da je podnijelo zvaničnu prijavu veterinarskom inspektoratu, kao i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, zbog osnovane sumnje da je jedno lice počinilo krivično djelo mučenja i zlostavljanja životinja.
Kako navode, uz prijavu su dostavljeni materijalni dokazi, uključujući i videosnimak na kojem je zabilježeno da osumnjičeni ulazi u štalu sa kokoškom u ruci i potom vrši spolni odnos sa životinjom.
"Riječ je o krajnje uznemirujućem i gnusnom činu koji može učiniti samo izuzetno poremećen i bolestan um. Takvo ponašanje predstavlja najgrublji oblik nasilja nad životinjama i krajnje je nedopustivo. Danas žrtva može biti životinja, a sutra dijete", poručili su iz Udruženja.
Prema izjavama svjedoka, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni i ranije na sličan način zlostavljao mačke, pse i druge domaće životinje.
Iz "Prijatelja životinja" naglašavaju da neće tolerisati ovakve slučajeve i da će nastaviti koristiti sve zakonom predviđene mehanizme kako bi počinilac bio sankcionisan, a slični slučajevi spriječeni u budućnosti.
Udruženje je uputilo apel nadležnim institucijama da hitno reaguju i izreknu maksimalne kazne predviđene zakonom, te pozvalo javnost da ne zatvara oči pred nasiljem nad životinjama i prijavi svaki sličan slučaj.
"Zaštitimo one koji se ne mogu sami odbraniti!", poručili su iz Udruženja "Prijatelji životinja".
Udruženje je poslalo i videosnimak na kojem se vidi ovaj gnusni čin, no zbog izrazito uznemirujućeg sadržaja nećemo ga objaviti.
- Laplace
#4406 Re: BiH - Crna hronika
To su sve krivi oni koji za lijepo uređenu djevojku kažu "dobra koka" a ovaj shvatio doslovno.
- Laplace
#4407 Re: BiH - Crna hronika
Užas je iz razloga opisanog ovdje: https://www.klix.ba/vijesti/regija/seri ... /100906033
- muha_sa
#4408 Re: BiH - Crna hronika

Crna Hronika Ba
1h
Danas izlazi iz zatvora Hadžija.
Ispovijest zatvorenika iz KPZ Tuzla: “Ubio sam trojicu, četvrtog bih da nije pobjegao”
U jednoj od emisija “Slučajevi-X” na televiziji Hayat svoju priču pred kamerama ispričao je Fikret Hadžić, poznatiji kao Hadžija iz Lukavca, koji danas kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla. Na slobodi ga više nema već godinama – iza rešetaka je zbog trostrukog ubistva.
Za zločin u Lukavcu osuđen je na 24 godine zatvora. Najprije je odležao 16 godina u Zenici, a ostatak kazne služi u Tuzli. Njegova priča počinje još 1997. godine, kada je upao u sukob sa četvoricom lokalnih mladića, od kojih su trojica bila braća.
Tih godina Hadžija je držao restoran u Lukavcu, ali mu je posao počeo propadati jer su upravo ta trojica braće redovno dolazila i remetila red.
“Dođu pijani, čizme blatnjave, ruke s flašom, naprave galamu. Gosti čim ih vide – ustaju i izlaze. Nisam mogao raditi u takvim uslovima”, prisjeća se on.
Da bi izbjegao nevolje, restoran je prodao i okrenuo se stočarstvu, ali problemi nisu prestajali. Godinama su ga provocirali, a 2001. godine dogodilo se ono što mu je, kaže, promijenilo život.
“Na ulici su me presreli, pretukli, izboli nožem i šutali nogama. Jedva sam preživio. Policija je naišla u tom trenutku i spasila me. Vjerovao sam da će ih pravosuđe kazniti, ali ništa se nije desilo. Dobiju krivične prijave, a na sudu niko nije odgovarao.”
Nepravda ga je, kaže, boljela više od rana koje je nosio.
“Napisao sam pismo Vrhovnom sudu. Tražio sam da ih kazne, makar simbolično, ili ću ja da ih pobijem. Niko me nije shvatio ozbiljno. Čekao sam godinu dana i došao je moj trenutak.”
Na Prvi maj 2002. godine, kada je vidio napadače okupljene kod jedne prodavnice, odlučio je da izvrši ono što je najavljivao.
“Obukao sam kaput, u rukavu puška sa skraćenim kundakom. Kad sam prišao, viknuli su ‘Nemoj Hadžija, nećemo više!’ Rekao sam im – pa i nećete. Trojicu sam ubio, a četvrti je pobjegao. Samo ga je Bog spasio.”
Prvostepeno je osuđen na 21 godinu zatvora, ali mu je zbog pisma koje je ranije slao sud dodao još tri godine.
“Kad smo došli kod sudije, izvadio je ono pismo i rekao – evo ti zbog ovoga još tri godine. I odveli su me.”
Danas, nakon više od dvije decenije u zatvoru, Hadžija priznaje da mu je život iza rešetaka najteži oblik kazne, ali ne pokazuje žaljenje zbog onoga što je uradio.
“Svjesno sam to napravio. Da su oni bili kažnjeni kako treba, vjerovatno nikad do ovoga ne bi došlo. Čekao sam godinu dana i osvetio se. Četvrti se izvukao i ne pada mi na pamet da ga tražim kad izađem. Sve se moglo izbjeći da je pravda radila svoj posao”, zaključuje on.
- Optimus09
#4409 Re: BiH - Crna hronika
Ima tu svega,dvije strane price.Ali da te neko izbode i prodje nekaznjeno,pa covjeku preostaje da bude hadzija ili da se iseli.
- banjaluka078
- vjeshalica
#4411 Re: BiH - Crna hronika
Hadzija izlazi 1.5.2026 godinemuha_sa wrote: ↑30/08/2025 14:39
Crna Hronika Ba
1h
Ispovijest zatvorenika iz KPZ Tuzla: “Ubio sam trojicu, četvrtog bih da nije pobjegao”
U jednoj od emisija “Slučajevi-X” na televiziji Hayat svoju priču pred kamerama ispričao je Fikret Hadžić, poznatiji kao Hadžija iz Lukavca, koji danas kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla. Na slobodi ga više nema već godinama – iza rešetaka je zbog trostrukog ubistva.
Za zločin u Lukavcu osuđen je na 24 godine zatvora. Najprije je odležao 16 godina u Zenici, a ostatak kazne služi u Tuzli. Njegova priča počinje još 1997. godine, kada je upao u sukob sa četvoricom lokalnih mladića, od kojih su trojica bila braća.
Tih godina Hadžija je držao restoran u Lukavcu, ali mu je posao počeo propadati jer su upravo ta trojica braće redovno dolazila i remetila red.
“Dođu pijani, čizme blatnjave, ruke s flašom, naprave galamu. Gosti čim ih vide – ustaju i izlaze. Nisam mogao raditi u takvim uslovima”, prisjeća se on.
Da bi izbjegao nevolje, restoran je prodao i okrenuo se stočarstvu, ali problemi nisu prestajali. Godinama su ga provocirali, a 2001. godine dogodilo se ono što mu je, kaže, promijenilo život.
“Na ulici su me presreli, pretukli, izboli nožem i šutali nogama. Jedva sam preživio. Policija je naišla u tom trenutku i spasila me. Vjerovao sam da će ih pravosuđe kazniti, ali ništa se nije desilo. Dobiju krivične prijave, a na sudu niko nije odgovarao.”
“Napisao sam pismo Vrhovnom sudu. Tražio sam da ih kazne, makar simbolično, ili ću ja da ih pobijem. Niko me nije shvatio ozbiljno. Čekao sam godinu dana i došao je moj trenutak.”
Na Prvi maj 2002. godine, kada je vidio napadače okupljene kod jedne prodavnice, odlučio je da izvrši ono što je najavljivao.
“Obukao sam kaput, u rukavu puška sa skraćenim kundakom. Kad sam prišao, viknuli su ‘Nemoj Hadžija, nećemo više!’ Rekao sam im – pa i nećete. Trojicu sam ubio, a četvrti je pobjegao. Samo ga je Bog spasio.”
Prvostepeno je osuđen na 21 godinu zatvora, ali mu je zbog pisma koje je ranije slao sud dodao još tri godine.
“Kad smo došli kod sudije, izvadio je ono pismo i rekao – evo ti zbog ovoga još tri godine. I odveli su me.”
Danas, nakon više od dvije decenije u zatvoru, Hadžija priznaje da mu je život iza rešetaka najteži oblik kazne, ali ne pokazuje žaljenje zbog onoga što je uradio.
“Svjesno sam to napravio. Da su oni bili kažnjeni kako treba, vjerovatno nikad do ovoga ne bi došlo. Čekao sam godinu dana i osvetio se. Četvrti se izvukao i ne pada mi na pamet da ga tražim kad izađem. Sve se moglo izbjeći da je pravda radila svoj posao”, zaključuje on.
- muha_sa
#4413 Re: BiH - Crna hronika
Meni danas na fejsu ova vijest--objava prije 1 sat--bar tako piševjeshalica wrote: ↑30/08/2025 18:08Hadzija izlazi 1.5.2026 godinemuha_sa wrote: ↑30/08/2025 14:39
Crna Hronika Ba
1h
“Svjesno sam to napravio. Da su oni bili kažnjeni kako treba, vjerovatno nikad do ovoga ne bi došlo. Čekao sam godinu dana i osvetio se. Četvrti se izvukao i ne pada mi na pamet da ga tražim kad izađem. Sve se moglo izbjeći da je pravda radila svoj posao”, zaključuje on.![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- muha_sa
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4416 Re: BiH - Crna hronika
92 godine ona 71 godinu.
- banjaluka078
-
MMM1977
#4418 Re: BiH - Crna hronika
Treba Hadžiji kakav doček napraviti jer hadžija je sve ono što bi normalan čovjek trebao biti u njegovoj situaciji. Uzdati se u pravosuđe ove države je glupost najveća.
- Rothmans
#4419 Re: BiH - Crna hronika
To je bjeda neka, cito sam mu objavu od uciteljice sinoc. Jbt koza , radi nje uc u minsko polje , van pameti. Mozda je doduse i ranije ulazio pa konta djaba znak.banjaluka078 wrote: ↑30/08/2025 23:15 Minska polja, 30 godina kasnije.
https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... vce/924543
Meni je nevjerovatno da ta minsko eksplozivna sredstva i dalje ferceraju nakon 30 i vise godina truljenja pod zemljom. Licno ne bi vjerovo mini koja je pravilno skladistena toliko godina.
- Rothmans
#4420 Re: BiH - Crna hronika
Hadzija je dobro sebe zajebo sa pismom i priznanjem planiranja. Ako je vec iso na to da ih bije , trebo je valjda to iscenirat da bude u afektu, izaso bi za 7 godina , a ne da ih hladnokrvno odstreljiva jednog po jednog.
Druga stvar, to su obicne seljacine , drvokradice kolko sam ja skonto. Zar mu nije pametnije bilo gutu u djep i obratit se ljudima koji utjerivaju dugove, reketare , rade kao izbacivaci u nocnim klubovima i napuckat ih na ove ?
- banjaluka078
#4421 Re: BiH - Crna hronika
Ne pišu ni jesu li izvukli tijelo, čekali su se demineri. Te koze su vjerovatno jedini izvor primanja, čitam da majka kaže da nemaju ni za dženazu. Znam za masu sličnih incidenata, uđu u obillježeno, jer drugog izvora zarade osim stoke i šume nemaju. To su rubna područja u kojima žive ljudi zaboravljeni od svih.Rothmans wrote: ↑31/08/2025 06:52
To je bjeda neka, cito sam mu objavu od uciteljice sinoc. Jbt koza , radi nje uc u minsko polje , van pameti. Mozda je doduse i ranije ulazio pa konta djaba znak.
Meni je nevjerovatno da ta minsko eksplozivna sredstva i dalje ferceraju nakon 30 i vise godina truljenja pod zemljom. Licno ne bi vjerovo mini koja je pravilno skladistena toliko godina.
A, eto, valjalo bi pitati glavatu gospodu i BH MAC gdje su desetine, ako ne i stotine, miliona koje su stigle u Bosnu za deminiranje.
Inače do sada je u minskim poljima na ovom području, podijeljenom izmedju Doboja i Doboj Istoka, od mina smrtno stradalo više od 50, dok je teže i lakše ranjeno oko 120 osoba – piše Afirmativa.ba
- vjeshalica
#4422 Re: BiH - Crna hronika
To je nasa stvarnost. I ono sto je deminirano niko ne garantuje da je 100% cisto. Koliko je samo premjestanja tabli bilo i sl.da se zavara "konkurencija" ,prikriju tragovi kad se ide u sumske kradje....imamo mi mnogo "nase stvarnosti" o kojima se ne govoribanjaluka078 wrote: ↑30/08/2025 23:15 Minska polja, 30 godina kasnije.
https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... vce/924543
- vjeshalica
#4423 Re: BiH - Crna hronika
banjaluka078 wrote: ↑31/08/2025 08:02Ne pišu ni jesu li izvukli tijelo, čekali su se demineri. Te koze su vjerovatno jedini izvor primanja, čitam da majka kaže da nemaju ni za dženazu. Znam za masu sličnih incidenata, uđu u obillježeno, jer drugog izvora zarade osim stoke i šume nemaju. To su rubna područja u kojima žive ljudi zaboravljeni od svih.Rothmans wrote: ↑31/08/2025 06:52
To je bjeda neka, cito sam mu objavu od uciteljice sinoc. Jbt koza , radi nje uc u minsko polje , van pameti. Mozda je doduse i ranije ulazio pa konta djaba znak.
A, eto, valjalo bi pitati glavatu gospodu i BH MAC gdje su desetine, ako ne i stotine, miliona koje su stigle u Bosnu za deminiranje.
Inače do sada je u minskim poljima na ovom području, podijeljenom izmedju Doboja i Doboj Istoka, od mina smrtno stradalo više od 50, dok je teže i lakše ranjeno oko 120 osoba – piše Afirmativa.ba
Pola mu familije izginulo od mina
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/99 ... kod-doboja
- banjaluka078
#4424 Re: BiH - Crna hronika
Radila sam jedno vrijeme sa Mine Awareness timovima, obilazili smo lokacije, podučavali djecu...vjeshalica wrote: ↑31/08/2025 08:21
To je nasa stvarnost. I ono sto je deminirano niko ne garantuje da je 100% cisto. Koliko je samo premjestanja tabli bilo i sl.da se zavara "konkurencija" ,prikriju tragovi kad se ide u sumske kradje....imamo mi mnogo "nase stvarnosti" o kojima se ne govori
Jako je lako krenuti iz naših gradova ugodnog življenja prema tim područjima sa stavom "pa neka ne diraju mine i neka budu na asfaltu". Aha. Kad odeš i vidiš u kakvim neuslovima se živi, da je onaj predizborni paket ulja i brašna, kao neka bolja fasunga, da se život svjesno rizikuje, ali da kreneš od kuće Boga moleći i nadajući se da neće tebe ili da je možda lažno upozorenje...ostaviš sve predrasude i samo se nadaš da imaju prvu pomoć i signala za telefon da zovu policiju i hitnu.
Naravno da ima i onih koji sklanjaju table da bolje prodaju njivu ili šumu, ili premjeste oznake da zaštite zasade maruhuane ili jednostavno prodaju table u staro željezo.
Opet, da je koja godina poslije rata, pa OK, ali 30 godina deminiranja i ne može se skinutu polje koje je, eto, uzelo i oca i još mještana, to je neshvatljivo i neoprostivo.
- banjaluka078
#4425 Re: BiH - Crna hronika
Btw. informacija koju dijelim svim strancima kad krenu u Bosnu, ali i domaćima kad krenu u prirodu: skinite applikaciju BH Mine Suspected Areas
Zvanična je aplikacija BH Centra za mine i redovno se ažurira novim podacima.

Zvanična je aplikacija BH Centra za mine i redovno se ažurira novim podacima.