Istina o Bogu
- Dozer
#1851 Re: Istina o Bogu
Pa, nije da te "ustanove" vec nemamo...
-
Zehran82
#1852 Re: Istina o Bogu
glup ti je argument......apsidejzi wrote: ↑26/08/2025 18:22 Evo jedine prave istine o bogu kroz metaforu. Kada neki teista (bilo koje religije) dodje meni i kaze da ima bog ili da on vjeruje u boga jer njegova sveta knjiga tako kaze.... meni je to kao da mi moj dobri jaran dodje i kaze kako je upoznao jednu djevojku preko interneta. I ja ga onda pitam: kako izgleda a on mi kaze ne znam nisam je vidio. Pa dobro jesi li se cuo sa njom? Nisam ni to al pisala je email kako ima veliko bogastvo koje me ceka ako joj posaljem malo para. A kome je pisala taj mail? Tebi? Ne nije meni nego jednom covjeku sa drugog kontinenta. Pa jel taj covjek ziv? Nije. Jesi li ti vidio tog covjeka ikada ili pricao sa njim. Nisam. I ti si procitao taj email? Jesam, eno ga u obliku knjige. A kako znas da je bas taj covjek dobio taj email od nje? Ne znam ni to. Pa sta ona hoce od tebe? Da je volim i obozavam, da joj kupim skupe poklone i saljem pare. Da radim sta mi ona kaze.
Znaci ti vjerujes da ima negdje neka cura koja je zainteresovana za tebe, koju nikada nisi vidio niti pricao sa njom, o kojoj znas samo preko trece osobe koja je navodno imala kontakt sa njom i koja je eto kao napisala knjigu o tome. I ti sad trebas podrediti svoj zivot tome, slati joj pare i raditi za nju uz obecanje da ce ti nekad u buducnosti platiti sve to nazad mnogostruko. I da te voli?
jer nanomasina , bilo koja u celiji, je daleko veci dokaz za Boga nego taj primjer sa mailom i nepoznatom zenskom koju nikad nije vidio.
jer mail moze svakaka shosha napisati, i starac musko djuturum, i dijete koje je naucilo pisati ...
dok nanomasinu u celiji ne moze niko napraviti osim inteligencija koja ima moc i znanje za to......a ne nikakve slucajnosti u koje ti vjerujes sa pasijom velikom
-
Hakiz
#1853 Re: Istina o Bogu
Ne postoje božije riječi.nermin-z wrote: ↑21/08/2025 21:59 Neke od najvećih zabluda su:
1- To što ljudi poistovjećuju vjeru i religiju.
2- To što se skoro isti, isti, a često i veći značaj pridaje ljuskim tumačenjima nego Božijim riječima.
Kada bi svi ljudi, koji sebe smatraju vjernicima zaista shvatili, razumijeli i prihvatili ovo o čemu govorim, svijet bi bio idealno mjesto.
Postoje samo riječi koje je izmislio, zapisao i prenosi ih čovjek, a za koje tvrdi da su božije. Iako za tu tvrdnju nema ni jedan nezavisan, neutralan, objektivan, eksperimentom (materijalno) ili barem naučno teorijski (izračunom) provjerljiv dokaz ili potvrdu.
- Dozer
#1854 Re: Istina o Bogu
Meni se cini da to zaista mislis da u celijama postoje prave nano masine....Zehran82 wrote: ↑27/08/2025 11:57 jer nanomasina , bilo koja u celiji, je daleko veci dokaz za Boga nego taj primjer sa mailom i nepoznatom zenskom koju nikad nije vidio.
jer mail moze svakaka shosha napisati, i starac musko djuturum, i dijete koje je naucilo pisati ...
dok nanomasinu u celiji ne moze niko napraviti osim inteligencija koja ima moc i znanje za to......a ne nikakve slucajnosti u koje ti vjerujes sa pasijom velikom![]()
![]()
-
Zehran82
#1855 Re: Istina o Bogu
stani malo, sta to buncas ovako na lijepom danuDozer wrote: ↑27/08/2025 12:14Meni se cini da to zaista mislis da u celijama postoje prave nano masine....Zehran82 wrote: ↑27/08/2025 11:57 jer nanomasina , bilo koja u celiji, je daleko veci dokaz za Boga nego taj primjer sa mailom i nepoznatom zenskom koju nikad nije vidio.
dok nanomasinu u celiji ne moze niko napraviti osim inteligencija koja ima moc i znanje za to......a ne nikakve slucajnosti u koje ti vjerujes sa pasijom velikom![]()
![]()
sta se to tebi cini junace???
da, prave nanomasine od molekula, koji hodaju, vrte se kao motori i turbine, hodaju na dvije noge neki a nek ina cetiri kao zivotinje....Meni se cini da to zaista mislis da u celijama postoje prave nano masine....
sve to u jednoj velikoj automatizovanoj industriji i sve to kodirano fino u DNK.
- Dozer
#1856 Re: Istina o Bogu
Hajde nauci prvo sta je nano masina, junacino 
I, takodjer, nauci sta je "vizualizacija".
I, naravno, nauci arapske brojeve.
I, takodjer, nauci sta je "vizualizacija".
I, naravno, nauci arapske brojeve.
-
Zehran82
#1857 Re: Istina o Bogu
kako to on meni pise, kao da zna sta je nanomasina u celijama, a do jucer nije ni znao za taj pojam ni sta sve u celijama ima od tih nanomasina....
- Dozer
#1858 Re: Istina o Bogu
Znaci, mi smo androidi?
Osim ako ne pricas o nano masinama u prenesenom znacenju...
Idu li ti arapski brojevi od 0 do 9?
-
Zehran82
#1859 Re: Istina o Bogu
pa ako skoro da smo kao androidi , znaci imamo masine koje rade u celijama da bi tijelo funkcionisalo...znaci nase tijelo je poput robota, ali mi nasa dusa smo u tom prevoznom sredstvu zvano tijelo, koje koristimo u materijalnom svijetu kako bi dusa imala interakciju sa materijom....Znaci, mi smo androidi?
pa ti nisi android jer si dusa, ali tvoje tijelo mozemo gledati kao andorida robota u kojeg si ti ubacen tokom trudnoce.
- apsidejzi
#1860 Re: Istina o Bogu
Nanomasina ne dokazuje nista, a sve i da dokazuje to nije ova djevojka koja je nekome ko je mrtav poslala mail. Ti ne kontas da imas dva koraka u svom vjerovanju. Prvo moras dokazati da je nanomasina dokaz i da ne postoji ni jedno drugo objasnjenje (a postoji). Kad to dokazes (a neces) onda moras dokazati da je upravo ova cura odgovorna za to. Mozda ID jeste iza nanomasine, ali taj ID nije tvog Bog. Jer tvoj bog tvrdi da samo on drzi ptice na nebu a to je neistina. Drzi ih razlika u pritisku. Tvoj bog tvrdi da je zemlja ravna i da su planine ekseri koji je cuvaju. Tvoj bog tvrdi da sperma nastaje iz kicme i tvoj bog tvrdi da je zemlja nastala prije sunca. To nije sveznajuci bog. To je ljudska kreacija iz 6 stoljeca jer oni koji su pisali tvoju ljudsku knjigu nisu znali da se moze letit, niti su znali biologiju i hemiju.Zehran82 wrote: ↑27/08/2025 11:57glup ti je argument......apsidejzi wrote: ↑26/08/2025 18:22 Evo jedine prave istine o bogu kroz metaforu. Kada neki teista (bilo koje religije) dodje meni i kaze da ima bog ili da on vjeruje u boga jer njegova sveta knjiga tako kaze.... meni je to kao da mi moj dobri jaran dodje i kaze kako je upoznao jednu djevojku preko interneta. I ja ga onda pitam: kako izgleda a on mi kaze ne znam nisam je vidio. Pa dobro jesi li se cuo sa njom? Nisam ni to al pisala je email kako ima veliko bogastvo koje me ceka ako joj posaljem malo para. A kome je pisala taj mail? Tebi? Ne nije meni nego jednom covjeku sa drugog kontinenta. Pa jel taj covjek ziv? Nije. Jesi li ti vidio tog covjeka ikada ili pricao sa njim. Nisam. I ti si procitao taj email? Jesam, eno ga u obliku knjige. A kako znas da je bas taj covjek dobio taj email od nje? Ne znam ni to. Pa sta ona hoce od tebe? Da je volim i obozavam, da joj kupim skupe poklone i saljem pare. Da radim sta mi ona kaze.
Znaci ti vjerujes da ima negdje neka cura koja je zainteresovana za tebe, koju nikada nisi vidio niti pricao sa njom, o kojoj znas samo preko trece osobe koja je navodno imala kontakt sa njom i koja je eto kao napisala knjigu o tome. I ti sad trebas podrediti svoj zivot tome, slati joj pare i raditi za nju uz obecanje da ce ti nekad u buducnosti platiti sve to nazad mnogostruko. I da te voli?
jer nanomasina , bilo koja u celiji, je daleko veci dokaz za Boga nego taj primjer sa mailom i nepoznatom zenskom koju nikad nije vidio.
![]()
Mozda je ID odgovoran za te nanomasine (a nije), ali tvoj bog sigurno nije taj ID. Tvoj bog je nevidljivi koji se javio nekome ko je mrtav 1500 godina i ostavio mu knjigu koja je puna rupa obecavajuci mu vjecni svijet, ako mu sad posalje malo para i robuje mu. Radi sta hoces sa svojim zivotom, ali ja ne bih vjerovao nekoj djevojci da mi se javi na ovaj gore nacin.
-
teodati
#1861 Re: Istina o Bogu
Nema to veze sa istinom o Bogu, to je samo loš primjer i tvoje osobno mišljenje, a pošto ne znaš kako je bilo što nastalo, jasno je da vjeruješ u nešto što nije moguće, da bilo što samo od sebe nastane, ili slučajno, svejedno.apsidejzi wrote: ↑26/08/2025 18:22 Evo jedine prave istine o bogu kroz metaforu. Kada neki teista (bilo koje religije) dodje meni i kaze da ima bog ili da on vjeruje u boga jer njegova sveta knjiga tako kaze.... meni je to kao da mi moj dobri jaran dodje i kaze kako je upoznao jednu djevojku preko interneta. I ja ga onda pitam: kako izgleda a on mi kaze ne znam nisam je vidio. Pa dobro jesi li se cuo sa njom? Nisam ni to al pisala je email kako ima veliko bogastvo koje me ceka ako joj posaljem malo para. A kome je pisala taj mail? Tebi? Ne nije meni nego jednom covjeku sa drugog kontinenta. Pa jel taj covjek ziv? Nije. Jesi li ti vidio tog covjeka ikada ili pricao sa njim. Nisam. I ti si procitao taj email? Jesam, eno ga u obliku knjige. A kako znas da je bas taj covjek dobio taj email od nje? Ne znam ni to. Pa sta ona hoce od tebe? Da je volim i obozavam, da joj kupim skupe poklone i saljem pare. Da radim sta mi ona kaze.
Inače razlika između tvojega primjera i neke svete knjige je u tome, što tvoj primjer nije moguć, nitko nije toliko glup da nekome šalje novac a da je to saznao od nekoga trećega, takovog naivca nema, dok svetoj knjizi ne moraš novac slati, već ju moraš pročitati i proučiti, i shvatiti o čemu govori, velika razlika.
Pokušavaš svim silama inteligentnog dizajnera izbaciti iz naše stvarnosti, ali ti to ne uspijeva, a niti neće ikada uspjeti, jer istinu nije moguće pobijediti, okani se ćorava posla, e da.
-
teodati
#1862 Re: Istina o Bogu
apsidejzi wrote: ↑27/08/2025 13:56Nanomasina ne dokazuje nista, a sve i da dokazuje to nije ova djevojka koja je nekome ko je mrtav poslala mail. Ti ne kontas da imas dva koraka u svom vjerovanju. Prvo moras dokazati da je nanomasina dokaz i da ne postoji ni jedno drugo objasnjenje (a postoji). Kad to dokazes (a neces) onda moras dokazati da je upravo ova cura odgovorna za to. Mozda ID jeste iza nanomasine, ali taj ID nije tvog Bog. Jer tvoj bog tvrdi da samo on drzi ptice na nebu a to je neistina. Drzi ih razlika u pritisku. Tvoj bog tvrdi da je zemlja ravna i da su planine ekseri koji je cuvaju. Tvoj bog tvrdi da sperma nastaje iz kicme i tvoj bog tvrdi da je zemlja nastala prije sunca. To nije sveznajuci bog. To je ljudska kreacija iz 6 stoljeca jer oni koji su pisali tvoju ljudsku knjigu nisu znali da se moze letit, niti su znali biologiju i hemiju.Zehran82 wrote: ↑27/08/2025 11:57glup ti je argument......apsidejzi wrote: ↑26/08/2025 18:22 Evo jedine prave istine o bogu kroz metaforu. Kada neki teista (bilo koje religije) dodje meni i kaze da ima bog ili da on vjeruje u boga jer njegova sveta knjiga tako kaze.... meni je to kao da mi moj dobri jaran dodje i kaze kako je upoznao jednu djevojku preko interneta. I ja ga onda pitam: kako izgleda a on mi kaze ne znam nisam je vidio. Pa dobro jesi li se cuo sa njom? Nisam ni to al pisala je email kako ima veliko bogastvo koje me ceka ako joj posaljem malo para. A kome je pisala taj mail? Tebi? Ne nije meni nego jednom covjeku sa drugog kontinenta. Pa jel taj covjek ziv? Nije. Jesi li ti vidio tog covjeka ikada ili pricao sa njim. Nisam. I ti si procitao taj email? Jesam, eno ga u obliku knjige. A kako znas da je bas taj covjek dobio taj email od nje? Ne znam ni to. Pa sta ona hoce od tebe? Da je volim i obozavam, da joj kupim skupe poklone i saljem pare. Da radim sta mi ona kaze.
![]()
Mozda je ID odgovoran za te nanomasine (a nije), ali tvoj bog sigurno nije taj ID. Tvoj bog je nevidljivi koji se javio nekome ko je mrtav 1500 godina i ostavio mu knjigu koja je puna rupa obecavajuci mu vjecni svijet, ako mu sad posalje malo para i robuje mu. Radi sta hoces sa svojim zivotom, ali ja ne bih vjerovao nekoj djevojci da mi se javi na ovaj gore nacin.
Opet imaš puno tvrdnji bez ijednoga dokaza, pa dokle?
Već sam ti rekao da je Big Bang samo pretpostavka a ne objašnjena činjenica, jer se ama baš ništa ne zna objasniti od početka do kraja, pametnome bi to bilo dosta da se zapita neka pitanja, samo kažem. A to znači da ne mora neka zvijezda biti prije bilo koje planete, jer tko je dokazao da je ikada od bilo koje zvijezde zbilja nastala neka planeta i inteligentni život na njoj, nitko do sada to nije dokazao a niti neće, jer inteligentni život ne nastaje od zvijezde, ali dakako da ti ne znaš to, jer ni nauka još nije došla do toga.
Isto tako je točno da Bog drži ptice u zraku, jer ne postoji nijedan pokret bez inteligentne Božje sile nigdje u svemiru, od mikro do makro kozmosa, samo kažem.
A sada si probaj ovakav scenarij zamisliti, ak imaš za to sposobnosti dakako, recimo da postoje mnogo starija, i naprednija inteligentna bića od nas ljudi, i da su izmislila, dakle napravila materiju, ne čudom nego svojim znanjem i radom, i recimo da su izmislili onda i neko inteligentna materijalna bića poput nas ljudi, napravili su nam planetu u kojoj možemo živjeti, vode i kopna, elemente za svu tehnologiju koju danas imamo, a kada su to napravili, sjetili su se da naprave i neka svjetlila na nebu, da osvjetljavaju cijelu planetu, i tako su to i napravili, a upravo to i piše u Bibliji, redom, kako su radili.
Malo preteško štivo za tvoju glavicu, jel, zato nemoj više tvrditi nešto što nije dokazano, ovdje sam ti objasnio kako može planeta biti prije bilo koje zvijezde, kada netko dokaže da prvo zvijezda mora biti da bi uopće nastao inteligentni život, ok, biti ćeš u pravu, dotle si debelo u krivu, a ja znam da to nije moguće, prvo nastaje inteligencija, a tek mnogo kasnije materija u bilo kojem obliku, e da.
- Dozer
#1863 Re: Istina o Bogu
Zehran82 wrote: ↑27/08/2025 13:27pa ako skoro da smo kao androidi , znaci imamo masine koje rade u celijama da bi tijelo funkcionisalo...znaci nase tijelo je poput robota, ali mi nasa dusa smo u tom prevoznom sredstvu zvano tijelo, koje koristimo u materijalnom svijetu kako bi dusa imala interakciju sa materijom....Znaci, mi smo androidi?
pa ti nisi android jer si dusa, ali tvoje tijelo mozemo gledati kao andorida robota u kojeg si ti ubacen tokom trudnoce.
Zakuc'o si, nema sta
- apsidejzi
-
teodati
- apsidejzi
#1866 Re: Istina o Bogu
To za tebe vazi.
-
teodati
#1867 Re: Istina o Bogu
Važnije je pitanje tko je napravio nas ljude a ne točno kada, jer nama ništa ne znači kada nas je napravio, netko tko i što namjerava s nama, e da!
-
Zehran82
#1868 Re: Istina o Bogu
Bog nas napravio, tako sto je uzeo materijale sa zemlje, od zemlje , vode i raznih metala, zeljeza, cinka, magnezija, bakra i ostalih hemijskim elemanata iz periodicnog sistema.
sve tacno dozirao sa tacnim vrijednostima koje kada su u disbalansu nelaj za nas nastaje....cim imas manja zeljeza u krvi eto ti odmah umora i drugih problema itd
a poslije zenu uradio genetskim inzinjeringom ,uzeo DNK materijal iz rebra Adema, i onda konstruisao zenu.
Zasto je bog bas uzeo rebro kad je stvarao zenu, zato sto je rebro jedina kost u covjeku koja ima mogucnost da se regenerise.
Kada se polomi bilo koja kost u tijelu (ruka, noga, lobanja itd.), ona može srasti i zacijeliti, ali ne stvara novu kost ako se potpuno odstrani.
Međutim, rebarna kost i hrskavica imaju sposobnost da se ponovo regeneriraju čak i nakon što se odstrani dio.
Zato se u medicini često uzima dio rebra (npr. za rekonstruktivne operacije) jer će ono ponovo izrasti.
-
teodati
#1869 Re: Istina o Bogu
Koliko je danas nauka u neznanju dovoljno govori podatak da danas većina ljudi na Zemlji više vjeruje u nepostojeća imaginarna svemoguća bića nego nauci, od 8 milijardi ljudi više od 6 milijardi vjeruje svojoj religiji, pametnome dosta. 
Last edited by teodati on 28/08/2025 19:53, edited 1 time in total.
-
teodati
#1870 Re: Istina o Bogu
OK, je li nas napravio jedan Bog, ili pak više Bogova?Zehran82 wrote: ↑28/08/2025 11:52Bog nas napravio, tako sto je uzeo materijale sa zemlje, od zemlje , vode i raznih metala, zeljeza, cinka, magnezija, bakra i ostalih hemijskim elemanata iz periodicnog sistema.
sve tacno dozirao sa tacnim vrijednostima koje kada su u disbalansu nelaj za nas nastaje....cim imas manja zeljeza u krvi eto ti odmah umora i drugih problema itd
a poslije zenu uradio genetskim inzinjeringom ,uzeo DNK materijal iz rebra Adema, i onda konstruisao zenu.
Zasto je bog bas uzeo rebro kad je stvarao zenu, zato sto je rebro jedina kost u covjeku koja ima mogucnost da se regenerise.
**Jedina kost u tijelu čovjeka koja može da se regenerira potpuno sama je **rebarna kost (kost grudnog koša, posebno dio rebarne hrskavice).
Objašnjenje
Kada se polomi bilo koja kost u tijelu (ruka, noga, lobanja itd.), ona može srasti i zacijeliti, ali ne stvara novu kost ako se potpuno odstrani.
Međutim, rebarna kost i hrskavica imaju sposobnost da se ponovo regeneriraju čak i nakon što se odstrani dio.
Zato se u medicini često uzima dio rebra (npr. za rekonstruktivne operacije) jer će ono ponovo izrasti.
-
nemezis
#1871 Re: Istina o Bogu
Nije mogao drugačije nego baš čupati Ademu rebro? Njemu problem kako stvoriti ženu pa je morao od rebra jer ono zarasta? Pričaš o bogu, svemogucem stvoritelju svih svjetova?Zehran82 wrote: ↑28/08/2025 11:52Bog nas napravio, tako sto je uzeo materijale sa zemlje, od zemlje , vode i raznih metala, zeljeza, cinka, magnezija, bakra i ostalih hemijskim elemanata iz periodicnog sistema.
**Jedina kost u tijelu čovjeka koja može da se regenerira potpuno sama je **rebarna kost (kost grudnog koša, posebno dio rebarne hrskavice).
Objašnjenje
- Dozer
#1872 Re: Istina o Bogu
Zamisljam proces izrastanja Eve iz Adamovog rebra... Smrle, mozes li nam nabaciti kakav video, da nam vizualiziras kako je Eva/Hava postala iz tog rebra?
Mislim, ti si stela s najmocnijim AI, tebi je to cas posla.
Mislim, ti si stela s najmocnijim AI, tebi je to cas posla.
Last edited by Dozer on 29/08/2025 10:26, edited 1 time in total.
- Dozer
#1873 Re: Istina o Bogu
Mislis, koliko su ljudi u neznanju, cim vjeruju u sve to u sta vjeruju? Ima ih koji jos uvijek vjeruju da su krave svete zivotinje, da postoje sumski dugovi i bogovi, bogovi mora, itd., i naravno - onaj jedan svemoguci, sveznajuci, itd.
-
teodati
#1874 Re: Istina o Bogu
Nema to veze, da nauka bilo što zna objasniti od početka do kraja, i najreligiozniji bi to morali priznati prije ili kasnije, ali je upravo kako ja tvrdim, da nauka to ne zna, pa se ljudi okreću drugim izvorima da si odgovore na najveća pitanja čovječanstva, tko bi im to zamjerio, ja ne, dapače.
-
teodati
#1875 Re: Istina o Bogu
Bit je da je od iste kosti, hoće se reći da su muško i žensko jedno, zamisli danas da odeš na operaciju, uzmu ti neki dio koji ti nije neophodan za život, i s time naprave novo biće, koje će u potpunosti biti kompaktno s tobom, i tako se i napravilo.Zehran82 wrote: ↑28/08/2025 11:52Bog nas napravio, tako sto je uzeo materijale sa zemlje, od zemlje , vode i raznih metala, zeljeza, cinka, magnezija, bakra i ostalih hemijskim elemanata iz periodicnog sistema.
Objašnjenje
Postanak 2,19 I dovede Gospod Bog sve životinje zemaljske i sve ptice nebeske, što ih bio načinio od zemlje, pred Adama, da vidi, kako će ih nazvati. Kako Adam nazove živa bića, onako će se zvati.
Postanak 2,20 Adam nadjenu dakle imena svoj stoci i pticama nebeskim i svima životinjama zemaljskim; ali se Adamu ne nađe među njima pomoćnica, koja bi mu pristajala.
Postanak 2,21 Zato Gospod Bog pusti dubok san na Adama, i dok je on spavao, uze mu jedno rebro i ispuni mjesto opet mesom.
Postanak 2,22 Gospod Bog načini ženu od rebra, što ga je bio uzeo čovjeku, i dovede je k čovjeku.
Postanak 2,23 Tada Adam reče: "Ta je napokon kost od kostiju mojih i meso od mesa mojega. Ona će se zvati žena, jer je uzeta od čovjeka."
Genetski inženjering na djelu, mnogo tisuća godina prije nas, e da.