Mi uporedo sa ovim Zakonom o kontroli cijena idemo i sa Zakonom o zaštiti potrošača. To je jedan veoma bitan zakon, evropski. Mislim da će biti jedan od boljih u regionu i u tom zakonu smo posebnu pažnju posvetili transparentnosti formiranja cijena. Trgovac bi trebao dati, a kupac da ima podatak o tome koja je bila prethodna prosječna cijena u proteklih 30 dana kako bi lažne popuste kontrolisali.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Javier Pena
#8151 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo je zanimljivo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8152 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da ovo je jako vazno.Javier Pena wrote: ↑27/08/2025 11:27 Ovo je zanimljivo
Mi uporedo sa ovim Zakonom o kontroli cijena idemo i sa Zakonom o zaštiti potrošača. To je jedan veoma bitan zakon, evropski. Mislim da će biti jedan od boljih u regionu i u tom zakonu smo posebnu pažnju posvetili transparentnosti formiranja cijena. Trgovac bi trebao dati, a kupac da ima podatak o tome koja je bila prethodna prosječna cijena u proteklih 30 dana kako bi lažne popuste kontrolisali.
-
1Dante1
#8153 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mene interesuje kako ce se to implementirati? Ako uzmemo u obzir da je kod nas glasacki listic ko tabla, kako ce skenirati taj listic?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8154 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- dječak sa šibicama
#8155 Re: Neradna nedjelja u FBiH
SDPu i trojci je trenutno jedina predizborna prica "oni ce sve ukinuti i oni su deset puta gori od nas".
Valjda ce SDA podici cijene pokopa gradjana za 500% a ne samo 300 kao ova narodna vlast, da ne spominjem sve cijene komunalija koje su poskupile u isto vrijeme.
Ta grozna SDA, brrrrr
Valjda ce SDA podici cijene pokopa gradjana za 500% a ne samo 300 kao ova narodna vlast, da ne spominjem sve cijene komunalija koje su poskupile u isto vrijeme.
Ta grozna SDA, brrrrr
- zubi
#8156 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma ja ba, nije da mi imamo iskustva pa da znaaaamo kako to SDA radi, u totalnom smo mraku, mora da ce biti bolji od ovoh sadasnjih na vlasti... fingers crossed...dječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2025 12:38 SDPu i trojci je trenutno jedina predizborna prica "oni ce sve ukinuti i oni su deset puta gori od nas".
Ta grozna SDA, brrrrr
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8157 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nek obecaju vracanje svih cijena sto je Trojka podigla i rijeseno.dječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2025 12:38 SDPu i trojci je trenutno jedina predizborna prica "oni ce sve ukinuti i oni su deset puta gori od nas".
Ta grozna SDA, brrrrr
Dosadili su vise recikliranjem istih tvrdnji da je Trojka nesto predala i prepustila.
Znamo i ti i ja da se to nece desiti.
- dječak sa šibicama
#8158 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dobro mi znamo sta radi SDA, a sad znamo sta rade njihovi oponenti.
U samo mjesec dana su dodatno osiromasili gradjani dizanjem cijena svega, a cijene pokopa su besramno podigli i za 300% za ukopno mjesto, konkretno.
Tu temu botovi vladajuce trojke vjesto izbjegavaju, jer osim one ljigave "necete osiromasiti za tri markice" druge i nemaju.
Narod je za tropjku glasao da bi bilo bolje, a ne "manje uzasno nego kod SDA", nije vise ni to jer kako rekoh, cijene.
I "neradna nedelja", sto je cista podvala i populisticki potez. Samo se ponavljamo, ali kad vec vi ponavaljate lazi da je to uradjeno zbog radnika i da je radnik dobio nesto sto prije nije imao... mozemo se ponavljati, radnik je i prije imao slobodan dan PO ZAKONU, a neradna nedelja je direktiva iskljucivo donesena jer su tako trazili Dzambic i ekipa. Nikakvi tu radnici nisu bitni, da je do radnika, radio bi 40 sati sedmicno i kapak. I inspekcije bi pratile kako se to postuje, a kad bi se postovalo, radnik bi imao dva neradna dana u sedmici.
Samo, ne ide socijaldemokrata ministar kontra interesa privatnika, a-a.
U samo mjesec dana su dodatno osiromasili gradjani dizanjem cijena svega, a cijene pokopa su besramno podigli i za 300% za ukopno mjesto, konkretno.
Tu temu botovi vladajuce trojke vjesto izbjegavaju, jer osim one ljigave "necete osiromasiti za tri markice" druge i nemaju.
Narod je za tropjku glasao da bi bilo bolje, a ne "manje uzasno nego kod SDA", nije vise ni to jer kako rekoh, cijene.
I "neradna nedelja", sto je cista podvala i populisticki potez. Samo se ponavljamo, ali kad vec vi ponavaljate lazi da je to uradjeno zbog radnika i da je radnik dobio nesto sto prije nije imao... mozemo se ponavljati, radnik je i prije imao slobodan dan PO ZAKONU, a neradna nedelja je direktiva iskljucivo donesena jer su tako trazili Dzambic i ekipa. Nikakvi tu radnici nisu bitni, da je do radnika, radio bi 40 sati sedmicno i kapak. I inspekcije bi pratile kako se to postuje, a kad bi se postovalo, radnik bi imao dva neradna dana u sedmici.
-
tokio25
#8159 Re: Neradna nedjelja u FBiH
u mjesec dana su digli sto su ovi trebali dizati posljednih 30 godina al su na osnovu toga kupovali socijalni mir i tako unistavali firme zato sto su radili ispod svakog moguceg profita da bi firma uspjesno poslovala u buducnosti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8160 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radi li tvoja firma po cjenovniku iz 1999?
Ne radi.
Da radi bi li ti vozao Skodu 4x4.
Ne bi.
Sta ti tu nije jasno ne kontam.
Evo licemjer sam jer se namjeravam pokopati u Zenici, kao i svoje bliznje ko ode prije mene, a tamo nemam ni pojma kakve su cijene.
Ne radi.
Da radi bi li ti vozao Skodu 4x4.
Ne bi.
Sta ti tu nije jasno ne kontam.
Evo licemjer sam jer se namjeravam pokopati u Zenici, kao i svoje bliznje ko ode prije mene, a tamo nemam ni pojma kakve su cijene.
- dječak sa šibicama
#8161 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sto jest jest, Elektroprivreda Pokop i ostali propali, radnici rade za minimalac, nemaju hljeba da jedu.
Inace, nije SDA pljackala te firme, vec gradjani koji su placali "najnizu cijenu u Europi". Ti pokvareni gradjani, nezahvalni.
Inace, nije SDA pljackala te firme, vec gradjani koji su placali "najnizu cijenu u Europi". Ti pokvareni gradjani, nezahvalni.
-
tokio25
#8162 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ko je sve bio direktor elektorprivrede od dejtona do danas
i kako su se cijene kretale od dejtona do danas
nisu gradjani nista krali nego su im to omogucili direktori da placaju najnizu cijenu struje u europi pa i po cijenu minusa
da nismo izvozili a i to je bilo ispod cijene vjerovatno neke muljaze i sl elektroprivrede danas ne bi bilo
za pokop nemam pojma kako ide i sta sve ide u cijenu koja je cijena itd
i kako su se cijene kretale od dejtona do danas
nisu gradjani nista krali nego su im to omogucili direktori da placaju najnizu cijenu struje u europi pa i po cijenu minusa
da nismo izvozili a i to je bilo ispod cijene vjerovatno neke muljaze i sl elektroprivrede danas ne bi bilo
za pokop nemam pojma kako ide i sta sve ide u cijenu koja je cijena itd
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#8163 Re: Neradna nedjelja u FBiH
velika greska je u ovom "prosjecna" a ne "najniza". prosjecnu mozes manipulisati samo tako i uopce ne govori koliko je snizena stvarno, ako je snizena stvarno._BataZiv_0809 wrote: ↑27/08/2025 12:14Da ovo je jako vazno.Javier Pena wrote: ↑27/08/2025 11:27 Ovo je zanimljivo
ovdje sam vec vidio da pocinju stavljati pored akcijske cijene i natpis kolika je bila najniza cijena u posljednjih mjesec dana. a eu zakon svakako zabranjuje staviti oznaku "snizeno" ili "akcija" ukoliko cijena nije manja od najmanje u posljednih mjesec dana.
znaci kopiraj eu zakon i imat ce dovoljno dobar zakon
- drug_profi
#8164 Re: Neradna nedjelja u FBiH
bila cijena 01.08. do 12.08. = 100.
13.08. - 25.08. = 150
Prosjek 125 za august.
26. augusta kaze 20% popust akcija = 120
A u stvari je 20% veca nego prije dvije sedmice
Meni ovo ne izgleda transparentno.
13.08. - 25.08. = 150
Prosjek 125 za august.
26. augusta kaze 20% popust akcija = 120
A u stvari je 20% veca nego prije dvije sedmice
Meni ovo ne izgleda transparentno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8165 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Za Elektroprivredu je sacinjen drustveni ugovor da se u zamjenu za jeftinu cijenu struje poprilicno zmiri na to kako se ta struja dobija.
Mislilo se musti tu kravu beskonacno, ali ne moze, svemu dodje kraj, a zakone fizike ne mozes zayebati tako sto ces ih dati SDA sudijama na tumacenje.
Mislilo se musti tu kravu beskonacno, ali ne moze, svemu dodje kraj, a zakone fizike ne mozes zayebati tako sto ces ih dati SDA sudijama na tumacenje.
-
tokio25
#8166 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa tu vrstu manipulacije vec rade godinama za crni petak npr
cijena proizvoda 100 15 dana prije digne cijenu na 130 i onda snizi za crni petak na 100
cijena proizvoda 100 15 dana prije digne cijenu na 130 i onda snizi za crni petak na 100
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8167 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da. Kopiraj i provodi i to je to. Ne treba toplu vodu izmisljat.izvrsni direktor wrote: ↑27/08/2025 12:53velika greska je u ovom "prosjecna" a ne "najniza". prosjecnu mozes manipulisati samo tako i uopce ne govori koliko je snizena stvarno, ako je snizena stvarno.
ovdje sam vec vidio da pocinju stavljati pored akcijske cijene i natpis kolika je bila najniza cijena u posljednjih mjesec dana. a eu zakon svakako zabranjuje staviti oznaku "snizeno" ili "akcija" ukoliko cijena nije manja od najmanje u posljednih mjesec dana.
znaci kopiraj eu zakon i imat ce dovoljno dobar zakon
- dječak sa šibicama
#8168 Re: Neradna nedjelja u FBiH
JP je pljackao ko je stigao, od direktora do radnika, pa kad su se nakrali hajd sad gradjani namirite gubitke.
Lijepo ste to zamislili.
ZAsto trojka nijednog SDA direktora, nijednog JP, nije dovela pred sud? zato sto nastavljaju njihovu tradiciju, NIPadija orgija po vodovodu i kanalizaciji. Ne diraj ti mene necu ja tebe, jebena mafija.
Lijepo ste to zamislili.
ZAsto trojka nijednog SDA direktora, nijednog JP, nije dovela pred sud? zato sto nastavljaju njihovu tradiciju, NIPadija orgija po vodovodu i kanalizaciji. Ne diraj ti mene necu ja tebe, jebena mafija.
-
tokio25
#8169 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nisi ti daleko od istine ima naravno i toga al ti neces da uzmes cinejnicu da oni rade po cijenovniku iz 99e
alo ko ima cevape 3 marke?
alo ko ima cevape 3 marke?
- zubi
#8170 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dakle, ti se zapravo brines za radnike, patis sto su prevareni, ostali na istom, imalu su sve to i ranije, prevari ih pokvareni SDP ministar, aaaaaa aferim...dječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2025 12:45 I "neradna nedelja", sto je cista podvala i populisticki potez. Samo se ponavljamo, ali kad vec vi ponavaljate lazi da je to uradjeno zbog radnika i da je radnik dobio nesto sto prije nije imao... mozemo se ponavljati, radnik je i prije imao slobodan dan PO ZAKONU, a neradna nedelja je direktiva iskljucivo donesena jer su tako trazili Dzambic i ekipa. Nikakvi tu radnici nisu bitni, da je do radnika, radio bi 40 sati sedmicno i kapak. I inspekcije bi pratile kako se to postuje, a kad bi se postovalo, radnik bi imao dva neradna dana u sedmici.
A ja svo vrijeme kontam tebi smeta sto ne mozes tranguzati i kupovati nedjeljom, ogrijesih se, halali ako ikako mozes
- dječak sa šibicama
#8171 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prijatelju, ako ce ceh "nedostatka novca" platiti samo gradjani a ne i oni sto su pokrali novac, jebem ja tu vlast i takve odluke.
Uostalom vec je tu na forumu prisutan ljigavi narativ da su gradjani krivi sto EP nema para jer su niske cijene struje. Koliko malo obraza trebas imati, ljigavci ljigavi.
Uostalom vec je tu na forumu prisutan ljigavi narativ da su gradjani krivi sto EP nema para jer su niske cijene struje. Koliko malo obraza trebas imati, ljigavci ljigavi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8172 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ceh treba da plate i gradjani koji su birali i koji na izborima nisu kaznjavali te politike, ali i oni koji su rukovodili firmama i iste ostetili.
- Pandakonda
#8173 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ako je vec cilj bio da majke sa djecom provode nedjelju, zasto nisu dopustili onda da studenti rade nedjeljom ? Onda je taman svima, radnice odmaraju, prodavnice rade i mogu manje platiti studente za taj dan, a ljudi mogu kupovati uredno
- dječak sa šibicama
#8174 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vec je stotinu puta napisano, daj duplu dnevnicu ili sprovedi zakon o 40 radnih sati sedmicno, to je 5 radnih dana i kasirka sa djecom moze na planinu i u subotu i u nedelju.
Uglavnom, postoji milion nacina da se radnicima pomogne, ali svaki od tih nacina ugrozava Dzambica i ekipu, a to je vec nesto sto socijaldemokratski nasestrankac Hasicevic nece uraditi jer ruka ruku mije.
Pa daj ono sto je Dzambic i trazio, neradnu nedelju, pa onda lazi petljaj kako je radnik dobio nesto sto vec nije imao.
Ublehasenje, ukratko. I botovsko odradjivanje pp, samo ne znam kako da im kazem, uzalud je sve. Pusite izbore za godinu dana, nema vise Marfija da vas pogura, jbg. Sami ste krivi, ne ide se u rat protiv gradjana sa ciljem da ti isti glasaju za tebe.
Uglavnom, postoji milion nacina da se radnicima pomogne, ali svaki od tih nacina ugrozava Dzambica i ekipu, a to je vec nesto sto socijaldemokratski nasestrankac Hasicevic nece uraditi jer ruka ruku mije.
Pa daj ono sto je Dzambic i trazio, neradnu nedelju, pa onda lazi petljaj kako je radnik dobio nesto sto vec nije imao.
Ublehasenje, ukratko. I botovsko odradjivanje pp, samo ne znam kako da im kazem, uzalud je sve. Pusite izbore za godinu dana, nema vise Marfija da vas pogura, jbg. Sami ste krivi, ne ide se u rat protiv gradjana sa ciljem da ti isti glasaju za tebe.
-
tokio25
#8175 Re: Neradna nedjelja u FBiH
evo zastoPandakonda wrote: ↑27/08/2025 13:35 Ako je vec cilj bio da majke sa djecom provode nedjelju, zasto nisu dopustili onda da studenti rade nedjeljom ? Onda je taman svima, radnice odmaraju, prodavnice rade i mogu manje platiti studente za taj dan, a ljudi mogu kupovati uredno
https://x.com/jos5_minuta/status/1809939017615421781