Desavanja u Hrvatskoj

tramvajtrojka

#28601 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2025 11:16
dječak sa šibicama wrote: 23/08/2025 03:09 Prihodi od turizma su prihodi od pdv, poreza, boravisnih pristojbi, porez na dohodak i dobit, naknade koncesije na iznajmljivanje plaza recimo, trosarine na gorivo, porez na visokotarifnu robu alkohol cigare.

Fiskalni efekt.

Ukupna potrosnja turista ne ulazi u ovih pet i pol milijardi, cijene salame i mlijeka, pizze ili burgera, to su opci prihodi i idu poslovnim subjektima na racun.

Cisto da razgranicimo stvari.
Izvor?
Neka ga zanimljivo ga je vidjeti kako sve opravdava u lijepoj nasi sto ovdje sve pljuje :mrgreen: :mrgreen: , izgleda da su sa kosevskog pogledi k hrvatskim proracunskim ciframa nadasve optimistični :lol:

I ovo je sramotna statistika za neku turističku državu premal rast u godini gdje sve ostale države imaju dvocifren rast
Point.

#28602 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

Javier Pena wrote: 23/08/2025 11:13
ultima_palabra wrote: 22/08/2025 22:40 Ono sto sam ja vidio, znacajno manje ljudi nego prethodne dvije godine.
Ti obišao komplet jadransku obalu i otoke pa donio taj sud ili?
Znaš li protumačiti pročitano? Fino je napisao ono što sam ja vidio.

Znači, ne govori za komplet jadransku obalu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28603 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by _BataZiv_0809 »

tramvajtrojka wrote: 23/08/2025 11:23
dječak sa šibicama wrote: 23/08/2025 03:09 Prihodi od turizma su prihodi od pdv, poreza, boravisnih pristojbi, porez na dohodak i dobit, naknade koncesije na iznajmljivanje plaza recimo, trosarine na gorivo, porez na visokotarifnu robu alkohol cigare.

Fiskalni efekt.

Ukupna potrosnja turista ne ulazi u ovih pet i pol milijardi, cijene salame i mlijeka, pizze ili burgera, to su opci prihodi i idu poslovnim subjektima na racun.

Cisto da razgranicimo stvari.
Izvor?
Neka ga zanimljivo ga je vidjeti kako sve opravdava u lijepoj nasi sto ovdje sve pljuje :mrgreen: :mrgreen: , izgleda da su sa kosevskog pogledi k hrvatskim proracunskim ciframa nadasve optimistični :lol:

I ovo je sramotna statistika za neku turističku državu premal rast u godini gdje sve ostale države imaju dvocifren rast
Djecak je ok lik i ne slazem se sa tim prozivkama na licnoj osnovi.
Samo me zanima kako potrosnja ne ulazi u fiskalne racune. I kako fiskalni racuni znaju je li pare trosio inozemac ili tuzemac.
Javier Pena

#28604 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Javier Pena »

Po potrošnji je sezona lošija za najmanje 20 posto nego lanjska, a uzroke vide u inflaciji u svim državama iz kojih dolaze gosti. Prema tvrdnjama Makarana, cijene su povećavali tek za 50 centi ili eventualno jedan euro, ali gosti koji su u Makarskoj nemaju dobru kupovnu moć kao što je to bilo lani i zadnjih godina.

Prema riječima djelatnika iz jednog ugostiteljskog objekta, sezona je lošija, ali kvaliteta uvijek prolazi: "Istina, ova sezona je za 20 posto lošija nego prošla, a cijene smo povećavali tek 1. augusta i to kavu za 50 centi ili hranu za jedan euro. Špica nam je ovog ljeta trajala samo dva dana, a gostiju nema toliko puno što dokazuju večernji sati. Evo, prođite Makarskom u 23 sata ili ponoć, naći ćete svugdje tri do četiri prazna parkirna mjesta. Grad je preizgrađen, plaže su zauzete ležaljkama i nema mjesta za kupače, a stanovi u novoizgrađenim zgradama su ljeti popunjeni vlasnicima iz inozemstva i njihovom rodbinom i svi uglavnom kuhaju doma i ne posjećuju restorane. Bit će nam sve gore dok je masovnog turizma. Tu su nam i gosti koji će noćenje platiti 50 eura i kuhaju u apartmanima, a s druge strane imamo i one koji plaćaju hotel 1000 eura za noć i svi leže jedan do drugoga na plaži."
tramvajtrojka

#28605 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2025 11:30
tramvajtrojka wrote: 23/08/2025 11:23

Izvor?

Djecak je ok lik i ne slazem se sa tim prozivkama na licnoj osnovi.
Samo me zanima kako potrosnja ne ulazi u fiskalne racune. I kako fiskalni racuni znaju je li pare trosio inozemac ili tuzemac.
Cifre ove hrvatske nemaju smisla isto kao sto kod nas nemaju smisla zvanicne cifre odsjelih turista i nocenja kad 85% statistike u vezi toga ne postoji aka nije prijavljeno

Pa tako imas da za osam mjeseci jedno Olovo ima 15000 vise zvanicnih posjeta od Međugorja, il cemo se svi praviti budale pa reci da u Međugorje je za osam mjeseci doslo samo ovoliko ljudi, a zvanicni podaci gpbih govore o sest miliona ulazaka stranih državljana u BiH u toku 24e godine

Image
Image

Isto u vezi Hrvatske ko kaze da je porast ukupni dolaska turista ovako mali znaci da je nesto apsolutno po krivu proslo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28606 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by _BataZiv_0809 »

Javier Pena wrote: 23/08/2025 11:32
Po potrošnji je sezona lošija za najmanje 20 posto nego lanjska, a uzroke vide u inflaciji u svim državama iz kojih dolaze gosti. Prema tvrdnjama Makarana, cijene su povećavali tek za 50 centi ili eventualno jedan euro, ali gosti koji su u Makarskoj nemaju dobru kupovnu moć kao što je to bilo lani i zadnjih godina.

Prema riječima djelatnika iz jednog ugostiteljskog objekta, sezona je lošija, ali kvaliteta uvijek prolazi: "Istina, ova sezona je za 20 posto lošija nego prošla, a cijene smo povećavali tek 1. augusta i to kavu za 50 centi ili hranu za jedan euro. Špica nam je ovog ljeta trajala samo dva dana, a gostiju nema toliko puno što dokazuju večernji sati. Evo, prođite Makarskom u 23 sata ili ponoć, naći ćete svugdje tri do četiri prazna parkirna mjesta. Grad je preizgrađen, plaže su zauzete ležaljkama i nema mjesta za kupače, a stanovi u novoizgrađenim zgradama su ljeti popunjeni vlasnicima iz inozemstva i njihovom rodbinom i svi uglavnom kuhaju doma i ne posjećuju restorane. Bit će nam sve gore dok je masovnog turizma. Tu su nam i gosti koji će noćenje platiti 50 eura i kuhaju u apartmanima, a s druge strane imamo i one koji plaćaju hotel 1000 eura za noć i svi leže jedan do drugoga na plaži."
Lazu vala ko psi. Svaki mjesec sam dole i cijene su zakovali u nebo jos u predsezoni.

Samo kukaju da ih je EU i Euro unistio i da od EU nemaju nikakve koristi i da su svakako sa svojom putovnicom mogli putovati gdje zele.
dječak sa šibicama

#28607 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Klasicni cherry picking, sluzbene informacije su lazne, biram sta mi se svidja.

Ne znam sto vas toliko pogadja uspjeh hrvatskog turizma 🤣
muha_sa

#28608 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 23/08/2025 11:47 Klasicni cherry picking, sluzbene informacije su lazne, biram sta mi se svidja.

I ja sam doprinjeo :D Brela, al jednom ušo u restoran i zajebo se :lol: neš više--jebeni hamburger 15 eura :-)

Što te ba prozivaju za koševsko brdo kad si naš mahalac sa memli strane a koševsko je trenutno boravište :D
deer_hunter

#28609 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by deer_hunter »

Propala Hrvatska ko mu.da kroz gace...prosle godine isto, a i godinu prije toga. Sve je jasno cim u Makarskoj mozes naci 3,4 slobodna mjesta na parkingu :D
JohnnyS

#28610 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Ja sam platio desetak dana u hotelu, puni pansion, mislim da nisam preko 50 eura potrošio van hotela. Samo djeci sladoled u šetnji. Para imam, ali ne dam. Uopće me ne dotiče što seru hrvatski ugostitelji o siromašnim gostima. Da sam uzeo apartman, isključivo bih kupovao hranu u Konzumu ili Sparu na gastro odjelima. Jednostavno mi ne pada na pamet u otočkim vukojebinama plaćati kave skuplje nego u Milanu i pizze skuplje nego u Rimu.
DaysleepeR

#28611 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by DaysleepeR »

Sve zavisi gdje odes, ja sam recimo izmedju ostalog iz prepunog Trogira otisao u prazan Sibenik, jos je bio koncert Satriani - Vai gdje si imao u dva dana barem 2000 ljudi koji su dosli na jednu noc, pa je grad i dalje bio ispunjen uglavnom lokalcima.
Nakon toga Korcula standardno bez guzve, ali je recimo trajektna luka u Splitu bila prepuna i trajektne linije rasprodane dva dana unaprijed.
kakavdanakneiskustvu

#28612 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

muha_sa wrote: 23/08/2025 12:11
dječak sa šibicama wrote: 23/08/2025 11:47 Klasicni cherry picking, sluzbene informacije su lazne, biram sta mi se svidja.

I ja sam doprinjeo :D Brela, al jednom ušo u restoran i zajebo se :lol: neš više--jebeni hamburger 15 eura :-)

Što te ba prozivaju za koševsko brdo kad si naš mahalac sa memli strane a koševsko je trenutno boravište :D
znači on iz Srajeva a raduje se uspjehu hravstkog turizma, ok
KraljicaIzJajca

#28613 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by KraljicaIzJajca »

JohnnyS wrote: 23/08/2025 12:25 Ja sam platio desetak dana u hotelu, puni pansion, mislim da nisam preko 50 eura potrošio van hotela. Samo djeci sladoled u šetnji. Para imam, ali ne dam. Uopće me ne dotiče što seru hrvatski ugostitelji o siromašnim gostima. Da sam uzeo apartman, isključivo bih kupovao hranu u Konzumu ili Sparu na gastro odjelima. Jednostavno mi ne pada na pamet u otočkim vukojebinama plaćati kave skuplje nego u Milanu i pizze skuplje nego u Rimu.
Kakav je to odmor u kojem se kuha u apartmanu.

Hotel pun pansion podržavam, ali nemaju svi novac za isti.

Zato mnogi kupuju street food.
muha_sa

#28614 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by muha_sa »

kakavdanakneiskustvu wrote: 23/08/2025 12:48

:lol: :lol:

Bogme si me razocaro ko cojk i komunista :lol: ne pratiš vec ulijeceš ko padobranac a to nije dobro :-)
JohnnyS

#28615 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 12:50
JohnnyS wrote: 23/08/2025 12:25 Ja sam platio desetak dana u hotelu, puni pansion, mislim da nisam preko 50 eura potrošio van hotela. Samo djeci sladoled u šetnji. Para imam, ali ne dam. Uopće me ne dotiče što seru hrvatski ugostitelji o siromašnim gostima. Da sam uzeo apartman, isključivo bih kupovao hranu u Konzumu ili Sparu na gastro odjelima. Jednostavno mi ne pada na pamet u otočkim vukojebinama plaćati kave skuplje nego u Milanu i pizze skuplje nego u Rimu.

Pa ne moraš kuhati. Imaš u Konzumu ili Tommyju svaki dan nekoliko gotovih jela. I priloge. Pečena koka ti je pet i po eura, imaš rižota, bečke šnicle, bolonjez, njoke, punjene paprike. Višečlana familija se može najesti za dvadeset eura, samo treba u povratku s plaže stati u trgovini.
suspect_zero

#28616 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by suspect_zero »

deer_hunter wrote: 23/08/2025 12:18 Propala Hrvatska ko mu.da kroz gace...prosle godine isto, a i godinu prije toga. Sve je jasno cim u Makarskoj mozes naci 3,4 slobodna mjesta na parkingu :D
Ne mislim da je propala, nego navikli kukati ko naši ćevabdžije. Ove godine su im uveli neke namete da tesko mogu na crno rentati, pojacali inspekciju a I domicilno stanovnistvo koje ne zivi od turizma se pocelo buniti radi guzvi, galama, cijena koje su otisle preko sedam nebesa.
Hoce za 6 mjeseci da zaradi I da osatak godine duska, ali da dobro zaradi (a to moze ako zakine drzavu).
Druga stvar je sto je ove godine smanjen broj iz Srbije, ovi govorili ne idi u Srbiju nije sigurno, Srbi isto tako....ali to je mali procenat svakako.
Opet mislim da im iz BiH dolazi veci broj, sto zbog blizine, sto raja dole vec ima nesto svoje ili nekog svog, navike itd....ali i kod nas se promijenilo, nije vise nikakav prestiz otici do Hrvatske kada za istu lovu mozes da vidis I nesto drugo....puni godisnji iskoristis za neku dalju destinaciju a u Hrvatsku odu ljudi vikendom.
Jbg, svake godine kukaju a vazda puno.
KraljicaIzJajca

#28617 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by KraljicaIzJajca »

JohnnyS wrote: 23/08/2025 12:53
KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 12:50

Pa ne moraš kuhati. Imaš u Konzumu ili Tommyju svaki dan nekoliko gotovih jela. I priloge. Pečena koka ti je pet i po eura, imaš rižota, bečke šnicle, bolonjez, njoke, punjene paprike. Višečlana familija se može najesti za dvadeset eura, samo treba u povratku s plaže stati u trgovini.
Znam, stalno je gužva na tim market buffets.

Ti pišeš o ručku ili večeri, plus dodaj doručak.

Ali ponekad je lijepo izaći i sjesti u restoransku baštu pored mora, tad se plaća i ćejf. Jbg, nije svaki dan odmor.

Kugla sladoleda u Centralnoj Dalmaciji je 2.5 €, neke slastičarnicu prave veće kugle od drugih. Istra, kugla je 2€..

Istra ima niže cijene od Spilta i Dubrovnika, a meni je Istra ljepša, zelenilo, šuma na plaži, more i sve je čisto, obala i grad.
dječak sa šibicama

#28618 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Ne vole me moj muha, a ja njihov polovicno :lol:

Vi ste ludi sto ostzavljate pare pljackasima sa Jadrana, od mene dobiju samo mahanje i pastetu kupljenu u Bingu :D
kakavdanakneiskustvu

#28619 Re: Desavanja u Hrvatskoj

muha_sa wrote: 23/08/2025 12:51
kakavdanakneiskustvu wrote: 23/08/2025 12:48

:lol: :lol:

Bogme si me razocaro ko cojk i komunista :lol: ne pratiš vec ulijeceš ko padobranac a to nije dobro :-)
Ček,nije iz Sarajeva?
dječak sa šibicama

#28620 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Nije djecak sa sibicama tema nego dogadjanja u Hrvatskoj.
kakavdanakneiskustvu

#28621 Re: Desavanja u Hrvatskoj

dešavanja
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#28622 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 13:02 Istra ima niže cijene od Spilta i Dubrovnika, a meni je Istra ljepša, zelenilo, šuma na plaži, more i sve je čisto, obala i grad.
Gdje su žene ljepše?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#28623 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

Dešavanja su srbizam :D dogadjanja su rvatizam.
kakavdanakneiskustvu

#28624 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Danas je dan žrtava svih totalitarnim režima. U Hrvatskoj je to obilježeno na dva mjesta, tamo gdje su partizani kod jame Jazovka streljali koga su već strijeljali,da li civile ili vojnike NDH, i na Golom otoku.

Nigdje nije obiljezeno stradanje onih žrtava nekih drugih totalitarnim režima,npr. u Jasenovcu.

Šta to govori,? Pa to da su ove prve žrtve za aktualnu vlast bitnije
kakavdanakneiskustvu

#28625 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Bobi wrote: 23/08/2025 19:08 Dešavanja su srbizam :D dogadjanja su rvatizam.
Onda prepraviti naziv teme,inače će nekima biti loše kas skontaju da u nazivu teme se ne koristi hrvatska riječ
Post Reply