Tokuli1961 wrote: ↑05/03/2025 23:17 Ma, slažem se sa ovim što pišeš. Moguće je, teško, ali moguće, zato sam i napisao "ako ima vještine" i ako je baš velika nužda.
Imajući u vidu koliko mu materijala treba, i šta ima na raspolaganju- daske vrlo upitne kvalitete, pa tek potom dalje, ne vidim rezon da se upušta u rezanje.
Jeftinije, i bolje rješenje je kupiti suhu hoblanu štaflu pa dati stolaru da je proreže, pogotovo što mnogi stolari imaju zaista profesionalni cirkular, sa pomičnim uzdužnim kolicima na koje se stavi materijal i onda- materijal stoji, a čitava kolica idu pod nož.
Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Moderator: anex
-
Hakiz
#1551 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
-
daddo_
#1552 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Prvo da Vam se jos jednom zahvalim na jako konkretnim i detaljnim odgovorima.
Daska koju spominjem da imam je deblja od 25mm, mislim da ima 40-50mm, ali ne znam da li je cjelom duzinom tacno ta debljina, i sirine je nekih 40-50cm. Tako da mislim da bih mogao izvuci mojim rucnim cirkularom stafle sirine oko 6cm a da debljina ostane kakva i jeste. Ali nisam siguran da cu to probati jer vrlo moguce da se vec iskrivila, kao sto ste rekli a i ako bude neravnomjerna debljina nemam je cime ujednaciti posto nemam nikakvu hoblaricu a ne nesto ozbiljnije. Takodje vidio sam da cirkular napravi rez sa ostecenjima, sto sam uspio smanjiti sa ljepeljnjem trake na donju stranu reza, ali opet ne bude uvjek super.
Super mi je ova ideja od Hakiz da kupim nekoliko daski razlicite dimenzije da vidim koja mi dimenzija odgovara. Gledao sam malo po netu i vidim da obi ima 60x40 i 34x54 a ima i drugih dimenzija za probu. Pogledam jos negdje posto obi obicno bude najskuplji.
https://solomaher.ba/proizvod/gradevina ... x-2500-mm/
https://solomaher.ba/proizvod/gradevina ... -cm-34x54/
A recite mi za montazu kako bi vi odradili. Ja sam planirao uzeti dvije daske koje bi prvo zasarafio za plafon i drugu na pod. A onda bi na njih ukoso sarafio gredice pri dnu same gredice. Da sakrijem te sarafe mislio sam dodati izmedju gredica manji komad gredice duzine koliki bih zelio da bude razmak izmedju gredica.
Ili drugi nacin da isto uzmem dvije daske ali da ih ne sarafam odma u beton i da cijelu pregradu sastavim npr u garazi. Tako bi gredice mogao zasarafiti u dasku sa donje strane te se nikako nebi vidjeli sarafi. Tek kada sve sastavim donesem na lice mjesta i zasarafam u beton sa mozda 3 sarafa. Ovaj mi sistem djeluje da ce biti bolja opcija.
Daska koju spominjem da imam je deblja od 25mm, mislim da ima 40-50mm, ali ne znam da li je cjelom duzinom tacno ta debljina, i sirine je nekih 40-50cm. Tako da mislim da bih mogao izvuci mojim rucnim cirkularom stafle sirine oko 6cm a da debljina ostane kakva i jeste. Ali nisam siguran da cu to probati jer vrlo moguce da se vec iskrivila, kao sto ste rekli a i ako bude neravnomjerna debljina nemam je cime ujednaciti posto nemam nikakvu hoblaricu a ne nesto ozbiljnije. Takodje vidio sam da cirkular napravi rez sa ostecenjima, sto sam uspio smanjiti sa ljepeljnjem trake na donju stranu reza, ali opet ne bude uvjek super.
Super mi je ova ideja od Hakiz da kupim nekoliko daski razlicite dimenzije da vidim koja mi dimenzija odgovara. Gledao sam malo po netu i vidim da obi ima 60x40 i 34x54 a ima i drugih dimenzija za probu. Pogledam jos negdje posto obi obicno bude najskuplji.
A recite mi za montazu kako bi vi odradili. Ja sam planirao uzeti dvije daske koje bi prvo zasarafio za plafon i drugu na pod. A onda bi na njih ukoso sarafio gredice pri dnu same gredice. Da sakrijem te sarafe mislio sam dodati izmedju gredica manji komad gredice duzine koliki bih zelio da bude razmak izmedju gredica.
Ili drugi nacin da isto uzmem dvije daske ali da ih ne sarafam odma u beton i da cijelu pregradu sastavim npr u garazi. Tako bi gredice mogao zasarafiti u dasku sa donje strane te se nikako nebi vidjeli sarafi. Tek kada sve sastavim donesem na lice mjesta i zasarafam u beton sa mozda 3 sarafa. Ovaj mi sistem djeluje da ce biti bolja opcija.
-
Hakiz
#1553 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
To.daddo_ wrote: ↑06/03/2025 15:31 Prvo da Vam se jos jednom zahvalim na jako konkretnim i detaljnim odgovorima.
Sve ima prednost i mane. Taj ti je nsčin lakši i ljepše izgleda nego ukoso šarafe, ali ako nekada bude trebalo mijenjati samo jednu letvicu, moraš skidati cijelu konstrukciju.
Možeš praviti žlijebove za letvice u gornjoj i donjoj dasci, ali za to, kako vidim, nemaš alat (ili frezom ili dlijetima), ni iskustvo.
Za tebe mislim da je boldirani način najbolji.
-
daddo_
#1554 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ovako cu na kraju i probati uraditi, pa kada sve zavrsim javljam se sa slikama.Hakiz wrote: ↑06/03/2025 17:33To.daddo_ wrote: ↑06/03/2025 15:31 Prvo da Vam se jos jednom zahvalim na jako konkretnim i detaljnim odgovorima.
Sve ima prednost i mane. Taj ti je nsčin lakši i ljepše izgleda nego ukoso šarafe, ali ako nekada bude trebalo mijenjati samo jednu letvicu, moraš skidati cijelu konstrukciju.
Možeš praviti žlijebove za letvice u gornjoj i donjoj dasci, ali za to, kako vidim, nemaš alat (ili frezom ili dlijetima), ni iskustvo.
Za tebe mislim da je boldirani način najbolji.
-
kuli1961
#1555 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Obevezno postavi koju sliku detalja radova.
Inače smatram da je vrlo korisno postavljati fotografiju detalja nekog posla koji radimo, čisto da i ostali dobiju informaciju ili da predlože drugačije i/ili jednostavnije rješenje nekog tehničkog problema.
Ne kaže se džabe "1 slika govori više od 1000 riječi".
Na drugoj temi sam postavljao mnogo, baš mnogo slika detalja raznih poslića koje sam radio. Vjerovatno sam neki broj čitalaca ugnjavio, upeglao. To mi nije bila namjera, već da se vidi način rada i da i neko drugi iznese neko svoje razmišljanje, ideju ili prijedlog.
Inače smatram da je vrlo korisno postavljati fotografiju detalja nekog posla koji radimo, čisto da i ostali dobiju informaciju ili da predlože drugačije i/ili jednostavnije rješenje nekog tehničkog problema.
Ne kaže se džabe "1 slika govori više od 1000 riječi".
Na drugoj temi sam postavljao mnogo, baš mnogo slika detalja raznih poslića koje sam radio. Vjerovatno sam neki broj čitalaca ugnjavio, upeglao. To mi nije bila namjera, već da se vidi način rada i da i neko drugi iznese neko svoje razmišljanje, ideju ili prijedlog.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1556 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
@Hakiz@kuli1961 ,trebalo mi je 3 dana ali napokon sam uspio. Paleta napravljena od starog stolića za kavu.

-
kuli1961
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1558 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ma s FB ti je ovo, sad cu ga pitat
. Za ove sto se ne bave, svi prave od paleta nesto a ovaj je obrnuto
.
-
kuli1961
#1559 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Mrzim palete! Torzioni ekseri, daska puca kad se namjanje nadas, milion rupa koje se zadese bas tamo gdje ne treba...
-
Hakiz
- Chloe
- Photo mod
#1561 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Obzirom da si očito već radio sa paletama,
šta misliš o baštenskom namještaju rađenom od paleta?
Na netu ima zanimljivih "kreacija", i dolazila sam u fazu razmišljanja da i sama nešto probam "sklepati"... Više zbog konačnog izgleda,
spužvice, jastučići, boje, fenjeri i ostale dekoracije ...

-
kuli1961
#1562 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Za baštenski /terasni namještaj, palete su više nego zahvalan materijal.
Neko ih boji potpuno, neko onako- mjestimično-kao neki dekupaž/retro/vintage fazon, a neko ih izbrusi do baš svijetle boje drveta i samo zaštiti bezbojnom lazurom ili lakom.
Mislim da odluku o boji/dezenu, treba donijeti kada se stekne slika o izgledu cjeline- i fotelje i jastuci.
Meni se dopada slika broj 1- bijela boja "namještaja"+tirkizni i šareni jastučići.
U slučaju da sebi radim taj namještaj, kupio bih sto očuvanije, ili nove EUR palete, jer je materijal bolji, nešto deblji, naprosto kvalitetniji. Potom, bi slijedilo brušenje, tj šmirglanje i onda spajanje i završno lakiranje. Lakirao bih četkom, ne špricom, da se tu i tamo vidi trag četke, onako decentno
Cijena jedne nove EUR patete ide i do 15-20 EUR, no bez obzira, platio bih to.
Neko ih boji potpuno, neko onako- mjestimično-kao neki dekupaž/retro/vintage fazon, a neko ih izbrusi do baš svijetle boje drveta i samo zaštiti bezbojnom lazurom ili lakom.
Mislim da odluku o boji/dezenu, treba donijeti kada se stekne slika o izgledu cjeline- i fotelje i jastuci.
Meni se dopada slika broj 1- bijela boja "namještaja"+tirkizni i šareni jastučići.
U slučaju da sebi radim taj namještaj, kupio bih sto očuvanije, ili nove EUR palete, jer je materijal bolji, nešto deblji, naprosto kvalitetniji. Potom, bi slijedilo brušenje, tj šmirglanje i onda spajanje i završno lakiranje. Lakirao bih četkom, ne špricom, da se tu i tamo vidi trag četke, onako decentno
Cijena jedne nove EUR patete ide i do 15-20 EUR, no bez obzira, platio bih to.
-
Hakiz
#1563 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Nekada su se palete mogle dobiti besplatno, ljudi kojima je roba isporučena na paletama jedva gledali kako da ih se riješe
@Chloe, ako nećeš kupiti nove, nego ćeš sa gradilišta ili iz firmi dobiti stare palete pazi na oznake na paletama. Da ne uzmeš slučajno neku koji ima oznaku "MB" ili sličnu.
Pogledaj na ovakvim stranicana značenja oznaka na paletama:
https://www.universalpallets.com/2018/0 ... -markings/
https://quicargo.com/blog/markings-on-a ... ded-guide/
@Chloe, ako nećeš kupiti nove, nego ćeš sa gradilišta ili iz firmi dobiti stare palete pazi na oznake na paletama. Da ne uzmeš slučajno neku koji ima oznaku "MB" ili sličnu.
MB: Methyl Bromide Stamp
MB indicates fumigation with methyl bromide, a toxic pesticide. Due to health and environmental concerns, this treatment is banned in many countries, including those in Europe. Avoid using pallets marked with MB.
Nije baš za namještaj, zar ne?MB: Oznaka metil bromida
MB označava fumigaciju metil bromidom, toksičnim pesticidom. Zbog zdravstvenih i ekoloških razloga, ovaj tretman je zabranjen u mnogim zemljama, uključujući i one u Evropi. Izbjegavajte korištenje paleta označenih sa MB.
Pogledaj na ovakvim stranicana značenja oznaka na paletama:
https://www.universalpallets.com/2018/0 ... -markings/
https://quicargo.com/blog/markings-on-a ... ded-guide/
- Chloe
- Photo mod
#1564 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ambijent, prostor i svašta nešto diktira i namještaj i dekoracije
međutim, puno je prostora za prašinu i paučiće,
bez dobrog bršenja i lakiranja ne bih poželjala nikako
s tim imati posla.
Uleti @Hakiz
To će da čeka - sad ganjam kućice za ptice.
Brat kupio nekakvu mašinu, pa sam mu zadala nekih zadataka,
između ostalog su kućice za ptice.
-
Hakiz
#1565 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Izvini, neću drugi put.Chloe wrote: ↑07/04/2025 12:40... ne razumijem se u vrste paleta, mada se na slikama može vidjeti da ima razlike.
Ambijent, prostor i svašta nešto diktira i namještaj i dekoracije![]()
s tim imati posla.
Uleti @Hakiz... Hvala, negdje sam čitala o tome da ih ima "nepoželjni".
![]()
- Chloe
- Photo mod
#1566 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hakiz wrote: ↑07/04/2025 12:42Izvini, neću drugi put.Chloe wrote: ↑07/04/2025 12:40... ne razumijem se u vrste paleta, mada se na slikama može vidjeti da ima razlike.
s tim imati posla.
![]()
nego sam odgovarala Kuliju, a nisam citarala.
vidiš da sam se lijepo i zahvalila na upozerenju.
-
kuli1961
#1567 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Moje petljanje sa paletama je započelo i nadam se završilo sa atipičnim, homemade, dakle, bez bojazni oko MB varijante.
Imam samo jednu EUR PAL, koja služi kao podloga ljetneg tuša, ni ona nije MB....
Kad Chloe reče kućica za ptice..sjetih se svog ludila tokom corona lockdown-a- napravio sam takvu kućicu, ali kad se otvori, sadržaj unutrašnjosti je rakijska boca i 6 čašica....
Imam samo jednu EUR PAL, koja služi kao podloga ljetneg tuša, ni ona nije MB....
Kad Chloe reče kućica za ptice..sjetih se svog ludila tokom corona lockdown-a- napravio sam takvu kućicu, ali kad se otvori, sadržaj unutrašnjosti je rakijska boca i 6 čašica....
-
Hakiz
#1568 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Chloe wrote: ↑07/04/2025 12:46Hakiz wrote: ↑07/04/2025 12:42Izvini, neću drugi put.Chloe wrote: ↑07/04/2025 12:40... ne razumijem se u vrste paleta, mada se na slikama može vidjeti da ima razlike.
s tim imati posla.
![]()
između ostalog su kućice za ptice.... 'ajde bolan šta ti je .. nisam to negativno doživjela,
nego sam odgovarala Kuliju, a nisam citarala.
vidiš da sam se lijepo i zahvalila na upozerenju.ccccc
-
kuli1961
#1569 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
@Hakiz :
da li na ovoj ili nekoj drugoj temi si svojevremeno pitao za "atipične" dimenzije borera?
Slučajno nadjoh nešto u "Zoki Komerc" Banjaluka- Milwaukee boreri za metal- vidi sliku za raspoložive debljine:

Cijene su ispod, ne vide se, kreću se u rasponu od oko 3-4,5/% KM
da li na ovoj ili nekoj drugoj temi si svojevremeno pitao za "atipične" dimenzije borera?
Slučajno nadjoh nešto u "Zoki Komerc" Banjaluka- Milwaukee boreri za metal- vidi sliku za raspoložive debljine:

-
Hakiz
#1570 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hvala, našao sam ih davno u Schachermayeru. Po 0,1 (0,1; 0,2; 0,3... 1; 1,1; 1,2; 1,3... 4, 4,1; 4,2; 4,3... ). Tako do 7 ili 8 mm, onda ne idu po 0,1 nego "rjeđe" (na primjer 7,2; 7,5...) do 9 ili 10, onda 0,5 do mislim 12, a nakon 12 idu po 1 (12, 13, 14...). Otprilike je tako.kuli1961 wrote: ↑07/05/2025 00:00 @Hakiz :
Manje od 1 mm, pa do 3,2 ima i u Cromu, Proxxon.
-
kuli1961
#1571 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ništa, njuškao sam, pa se sjetih onako usput...Hakiz wrote: ↑07/05/2025 10:02Hvala, našao sam ih davno u Schachermayeru. Po 0,1 (0,1; 0,2; 0,3... 1; 1,1; 1,2; 1,3... 4, 4,1; 4,2; 4,3... ). Tako do 7 ili 8 mm, onda ne idu po 0,1 nego "rjeđe" (na primjer 7,2; 7,5...) do 9 ili 10, onda 0,5 do mislim 12, a nakon 12 idu po 1 (12, 13, 14...). Otprilike je tako.kuli1961 wrote: ↑07/05/2025 00:00 @Hakiz :
-
Hakiz
#1572 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hvala ti, pomoći će nekome, neka informacija što više.kuli1961 wrote: ↑07/05/2025 11:46Ništa, njuškao sam, pa se sjetih onako usput...Hakiz wrote: ↑07/05/2025 10:02Hvala, našao sam ih davno u Schachermayeru. Po 0,1 (0,1; 0,2; 0,3... 1; 1,1; 1,2; 1,3... 4, 4,1; 4,2; 4,3... ). Tako do 7 ili 8 mm, onda ne idu po 0,1 nego "rjeđe" (na primjer 7,2; 7,5...) do 9 ili 10, onda 0,5 do mislim 12, a nakon 12 idu po 1 (12, 13, 14...). Otprilike je tako.kuli1961 wrote: ↑07/05/2025 00:00 @Hakiz :
-
Armin2013
#1573 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Pozz,
jedan savjet ako može.
Planiram raditi vrata na pečenjari, ne gdje je ložište nego ispod,
Uz pečenjaru imam i sudopjer i planiram napraviti neki viseći elemenat da mogu neke stvarčice ostavit da non stop ne idem u kuću po to
Sve to planiram uraditi od ploče 18mm. jela/smrča
Čime da farbam, lak ili ulje?
Planirao sam malo splait vanjski dio s brenerom pa onda lakirati, vidio sam na netu.
Hvala, lp
jedan savjet ako može.
Uz pečenjaru imam i sudopjer i planiram napraviti neki viseći elemenat da mogu neke stvarčice ostavit da non stop ne idem u kuću po to
Planirao sam malo splait vanjski dio s brenerom pa onda lakirati, vidio sam na netu.
Hvala, lp
-
kuli1961
#1574 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ako si planirao paliti brenerom, da bi se godovi istakli, i obzirom da su ta vrata izložena suncu, kiši, zraku, mozda da ih lakiraš bezbojnim lakom?Armin2013 wrote: ↑07/07/2025 14:40 Pozz,
jedan savjet ako može.
Hvala, lp
Ako ćeš lakirati ručno, tj četkom, nipošto nitro lak! On dolazi u obzir samo ako se radi pištoljem. Takodje, ne bih preporučio ni lak za čamce- on prosto traži vodu, direktnu vlagu i loše se ponaša na zraku.
Pošto ne volim visoki sjaj, potrudio bih se i našao lak sa 20% sjaja maksimalno. Ima ih.
Ni ulje nije loše. Ono duboko penetrira u dasku i ako ti se ne svidi, poprilična je muka pripremiti površinu za premaz druge vrste (npr.lak). Efekat uljnog premaza se može pojačati tako što se nauljena površina ispolira pastom od tinkture parafinskog ulja i pčelinjeg voska (moj omjer je bio: u 100 ml parafinskog ulja istopim 20 g pčelinjeg voska dobro izmiješam). Pootm do besvijesti mažem površinu i onda duplo do besvijesti poliram pamučnom mekanom krpom.
-
Armin2013
#1575 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hvala na odgovoru, pokriveno je, tako da neće biti na suncu i kiši. Planirao sam stviti kovane okove, crne, i nešto samo da zaštitim dasku.kuli1961 wrote: ↑08/07/2025 23:02Ako si planirao paliti brenerom, da bi se godovi istakli, i obzirom da su ta vrata izložena suncu, kiši, zraku, mozda da ih lakiraš bezbojnim lakom?Armin2013 wrote: ↑07/07/2025 14:40 Pozz,
jedan savjet ako može.
Hvala, lp
Ako ćeš lakirati ručno, tj četkom, nipošto nitro lak! On dolazi u obzir samo ako se radi pištoljem. Takodje, ne bih preporučio ni lak za čamce- on prosto traži vodu, direktnu vlagu i loše se ponaša na zraku.
Pošto ne volim visoki sjaj, potrudio bih se i našao lak sa 20% sjaja maksimalno. Ima ih.
Ni ulje nije loše. Ono duboko penetrira u dasku i ako ti se ne svidi, poprilična je muka pripremiti površinu za premaz druge vrste (npr.lak). Efekat uljnog premaza se može pojačati tako što se nauljena površina ispolira pastom od tinkture parafinskog ulja i pčelinjeg voska (moj omjer je bio: u 100 ml parafinskog ulja istopim 20 g pčelinjeg voska dobro izmiješam). Pootm do besvijesti mažem površinu i onda duplo do besvijesti poliram pamučnom mekanom krpom.