Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
evo nije mi bilo mrsko da ovo oko dacije istrazim
znaci dacija obicna na benzin i ova kombinacija benzin plin su 2 razlicita motora
znaci oni fabricki imaju drugacije motore
vjeorvatno iz razloga sto kad bi na ovaj obicni stavili skroz drugacije bi bilo
i vi poredite ovo sa automobilima starim x godina ciji motori nisu dizajnirani za plin i naknadno ugradjeni isto kao i ovaj dacijin koji je namjenski napravljen upravo za to
i evo na slikama vidimo da nije isto zagadjenje kod ovih motora u daciji
Trappist wrote: ↑13/08/2025 09:22
fis semafor - jutros auta stoje vec u kruznom cekajuci zeleno da se upali
Ja se ibretim danima da su ga idioti upalili....
I sad ce haos biti, guzve na izlazu s kruznog prema fisu, guzve na izlazu prema glavnoj i ide lagani kolaps....
Sav idiotluk tog bespotrebnog semafora se pokazao dok nije radio. Semafor radi dva auta koja stoje iz pravca FISa i eventualno jednog koji tamo skreće iz pravca Comtrade. Izvini, paša, vozač si, valjda se znaš isključiti.
taj semafor komotno moze da stalno bude trepcuce zuto pa kad treba onda da se upali zeleno crveno zavisno od saobracaja
a to ce vjerovatno i biti kad bude adaptivno
tokio25 wrote: ↑13/08/2025 11:19
evo nije mi bilo mrsko da ovo oko dacije istrazim
znaci dacija obicna na benzin i ova kombinacija benzin plin su 2 razlicita motora
znaci oni fabricki imaju drugacije motore
vjeorvatno iz razloga sto kad bi na ovaj obicni stavili skroz drugacije bi bilo
i vi poredite ovo sa automobilima starim x godina ciji motori nisu dizajnirani za plin i naknadno ugradjeni isto kao i ovaj dacijin koji je namjenski napravljen upravo za to
i evo na slikama vidimo da nije isto zagadjenje kod ovih motora u daciji
Isti je to motor, 1.0 TCe, samo što jedna varijanta ima dodanu LPG instalaciju a druga nema.
Isti motor. Samo mu oznaka drugacija jer ima izbusenu usisnu granu i plinske dizne na njoj.
Kao sto se svaki motor prerađuje na isti način.
I kod mene je auto imalo opciju fabrickog plina. Ista oznaka motora A14NET.
Razlika u sufiksu LPG u imenu
I LPG ugrađen u ovlaštenom servisu sa fabrickim sistemom koji ide na fabricku ugradnju.
Svi parametri rada podešeni prema fabričkim specifikacijama.
Dakle motor ekološki još prihvatljiviji od čistog benzinca. Gotovo da ti može u stanu raditi, kao što ti i šporet plinski radi.
A ako ne valja kalibracija sistema onda izbacuje gomile CO npr.
I to niko ne provjerava.
Ali mi naplati to sto sam odabrao ekoloskije gorivo, ne zato sto zagađujem nešto, već zato sto mu kao manje para dajem za puteve (dok nije bilo akciza na plin). Sad kad imaju akcize na plin kao i na benzin, i dalje mi uzima tu neku taksu za nešto, zapravo samo otimanje para bez osnova.
I još da dodam stavku koju država namjerno ignoriše.
LPG je jeftiniji za nabavku.
Dakle vožnjom na LPG smanjuješ vanjskotrgovinski deficit jer manje novca ide preko granice.
Doduše onda im udaraš i na PDV priliv, ali to je nešto drugo, jer se budžet može isplanirati da bude u skladu sa prilivom, a trgovinski deficit nemožeš, osim da prestaneš sve uvoziti kad dođe do minusa.
tokio25 wrote: ↑13/08/2025 12:22
krajnji rezultat nije isti i cim je druga oznaka znaci da nije "isti" motor
u svakom slucaju razlika je u zagadjenju kao sto se vidi na slikama
uglavnom sve se to da srediti pravilnicima i sl
bilo sta da urade bit ce korak naprijed za razliku od sada gdje nema nikakve kontrole ko sta kako gdje
Kada voziš na benzin (ovaj plinski) 1.0 TCe ECO-G imaš sve iste performanse kao i kada voziš na benzin obični 1.0 TCe.
Isti obrtni momenat, isto KW, isti promjer klipova, isti hod...
Isti motor.
pa kad ga slupa onda mu naplatiti taksu porez nazovi kako hoces
isto kao sto je i za kaznu
jer ti dok vozis hibrida ne znaci da ces ga slupati nego ga mozes prodati dalje a bezveze placao nesto sto nema veze sa tobom
kao sto rekoh sve to pametniji od nas mogu sastaviti i vidjeti sve prednosti i mane
ja nisam najpametniji pa da mora biti ovako kako ja pisem
ja samo dajem prijedloge i naravno gledam je li ima smisla sto drugi predlozi i sl kao sto ste meni skrenuli paznju za plin na ovaj i onaj nacin
bilo sta da urade bit ce korak naprijed za razliku od sada gdje nema nikakve kontrole ko sta kako gdje
Kada voziš na benzin (ovaj plinski) 1.0 TCe ECO-G imaš sve iste performanse kao i kada voziš na benzin obični 1.0 TCe.
Isti motor.
kod ovog motora mi je interesntno da ima više snage na plin nego na benzin i to skoro 11% više (10ps)
Isti motor.
ok isti motor
kad pricamo o zagadjenju vidimo razliku i to je bitno za pricu
ovaj ima manje i to je bitno i zato manja naknada za njega i sl
dosta je vise tih svakakvih preinaka i sl kako ko zeli
neka se napravi baza ko moze praviti te instalacije i ko moze to ispitivati i sl onda ako ugradis i sve to prodjes mozes manju naknadu platiti i to je to
da ne bude ugradio plin kad je bilo divlje i kad je dosao atest zakonski samo platio 50 maraka da dobije papir
Isti motor.
ok isti motor
kad pricamo o zagadjenju vidimo razliku i to je bitno za pricu
ovaj ima manje i to je bitno i zato manja naknada za njega i sl
dosta je vise tih svakakvih preinaka i sl kako ko zeli
neka se napravi baza ko moze praviti te instalacije i ko moze to ispitivati i sl onda ako ugradis i sve to prodjes mozes manju naknadu platiti i to je to
da ne bude ugradio plin kad je bilo divlje i kad je dosao atest zakonski samo platio 50 maraka da dobije papir
Pa postoji baza ko može ugraditi instalaciju, ko može atestirati.
Svaki normalan vlasnik automobila koji želi ugraditi LPG instalaciju ići će legalnim putem.
Standardno populističke mjere koje će u konačnici bit bez konkretnog učinka.
Koji qrac pričat o nekakvim zonama i euro normama, a tamo iz euro 6 vozila počupaju sve i jedan filter (jer koji će mu kurac) i uredno prolaze tehničke preglede?
escobar__ wrote: ↑13/08/2025 16:24
Standardno populističke mjere koje će u konačnici bit bez konkretnog učinka.
Koji qrac pričat o nekakvim zonama i euro normama, a tamo iz euro 6 vozila počupaju sve i jedan filter (jer koji će mu kurac) i uredno prolaze tehničke preglede?
Uz to, i dalje je na snazi oprezivanje novih automobila (kod registracije) više nego "starudija" , jer se sve svodi na godine starosti (i snagu motora), što je još jedan nonsens u svoj toj priči....
Šta se desilo sa nastavkom obnove saobraćajnice od Obale prema Vijećnici i dalje ? Popravili onaj dio na Obali što su usrali prošle godine i to je to ?