Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hendrix

#27776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

E cuj oko njega svi ljubazni i nasmijani :lol:

Pa fakat ono kako reci da ne mices 1km dalje od centra Sarajeva, u balonu stela i familijarnih veza i pricas o zivotu u Bosni kao nekoj bajci.

Meni juce kockasta glava spusti prozor i jebe familiju a djete sjedi pored mene u autu sokirano. Usudio sam se ici 60 na sat ispred njegovog Audija. Svi ljubazni i nasmijani nema sta.

Bio je onaj forumas ovde isto prico a dijete mu privatnim busom ide u privatnu skolu. Totalno realna slika Bosne nema dalje.
milojicabrzi

#27777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

Ozimician wrote: 17/08/2025 01:18 Ovdje na temi jedni govore da je 100k godisnje nikakva plata, dok drugi govore kako je 150k € (za jedan bracni par, dakle dvije godisnje plate) u njemackoj plata milionera i da ih treba maksimalno oporezovati i uskratiti im prava na Elterngeld (sto se desava trenutno) i sve ostale socijalne beneficije.

:run:

Istina je kao i uvijek negdje izmedju...
Ma nije to problem, realno izračunati, zna se koliko su prosječne plate u EU i u SAD, ne baš u milimetar, ali otprilike.

Druga je stvar šta neko podrazumjeva pod "normalnim i kvalitetnim životom". Nekome (većini) je to da radiš za solidnu platu, plaćaš račune, imaš dovoljno novca za svakodnevne potrebe, djeca obučena sređena, imaš dobar i kvalitetan stan i dobro auto pod guzicom.

Nekom ko je "mider-bider", kvalitetan život je svakodnevno ručanje po restoranima, privatna škola za dijete, kućna pomoćnica, svake godine Garmišpartenkirhen zimi, a ljeti Baleari ili Maldivi.

Razlika između ova dva stila života, u novcima je ogromna.
Neka prosječna plata koju "mlate" prosječni uposlenici u EU (npr. Njemačka), je 3-4 hiljade eura. Ima onih koji mlate i 10, ali govorim o nekom prosjeku plate za prosječne poslove (ne računam programere, arhitekte i sl.).

U SAD se nekom "prosječnom" platom (kod njih se to pomalo smatra da je neko neambiciozni radnik), računa kad neko zarađuje cca 60 hiljada dolara godišnje. To je oko 5000 dolara mjesečno (kao kad kod nas neko radi za 1500-2000 KM). To su plate npr. službenika, nastavnika itd. S tim, da kod njih ima puno više ove jet-set klase koja mlati ozbiljne novce, pa ima npr. centar veličine SCC-a u svom vlasništvu.

I da završim sa onom poznatom..."nekom je bolje kriška lubenice u hladu, nego dvije na suncu", sve zavisi kakvi su kome prohtjevi i kakav način života preferira.

Ima i kod nas ljudi koji ne fermaju komšiluk, druženja, zajedničke derneke, sijela, roštiljanja, pa im je ok taj način života. To je opet nešto što naša dijaspora najviše ističe da im fali i nedostaje, sve zavisi šta neko smatra pod kvalitetnom i sadržajnom egzistencijom i društvenim životom...
konami666

#27778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Hendrix wrote: 17/08/2025 08:08 E cuj oko njega svi ljubazni i nasmijani :lol:

Pa fakat ono kako reci da ne mices 1km dalje od centra Sarajeva, u balonu stela i familijarnih veza i pricas o zivotu u Bosni kao nekoj bajci.

Meni juce kockasta glava spusti prozor i jebe familiju a djete sjedi pored mene u autu sokirano. Usudio sam se ici 60 na sat ispred njegovog Audija. Svi ljubazni i nasmijani nema sta.

Bio je onaj forumas ovde isto prico a dijete mu privatnim busom ide u privatnu skolu. Totalno realna slika Bosne nema dalje.
To ko u Meksiku, ljudi žive u ograđenim naseljima sa 24/7 nadzorom, djeca im imaju privatnog vozača + bodyguarda do privatne škole i nazad i onda govore kako je njima tamo super i svi su nasmijani i sretni i lijepo im je i stalno je lijepo vrijeme :D idu na godišnje odmore na mjesta koja su također pod stalnim nadzorom. Ustvari tamo je skoro svaki hotelski kompleks pod nadzorom tamo gdje dolaze stranci.
U bosni većina ima mentalnih problema, pogotovo ovi sto su imali 17-18 godina i vise 1992 godine. I šta ti mozes sada sa tom kockastom glavom, kakvu lekciju da preneseš djetetu. I da ga prijaviš samo ti mozes najebati.
Meni se takva scena u 15 godina života vani nikad nije desila ali eto kaže došli ljudi od svih dijelova svijeta pa su smeće jel. Bolje da mu djeca idu u školu gdje svi izgledaju kao on ali odrastu u kockaste glave nego da nedaj boze ima neko u školi da je iz Indije ili Kine ili Kenije. Valjda balkanci neka super rasa, pametniji od svih drugih nacija, IQ po rođenju 350.

Čitam neki dan porodilje iz RS koje rade u FBiH nemaju valjda pravo na ikakva primanja jer eto rupa u zakonu i tako to stoji decenijama. A obrnuto valjda ok. I svima puna usta Bosne, puno sve patriJota a Bosna im samo ulica/naselje/grad gdje žive. Lakše izaći u proteste za tamo neku desetu zemlju nego za dobro građana zemlje u kojoj žive. Ali nije to instagram materijal.
Ozimician

#27779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

milojicabrzi wrote: 17/08/2025 08:36
Neka prosječna plata koju "mlate" prosječni uposlenici u EU (npr. Njemačka), je 3-4 hiljade eura. Ima onih koji mlate i 10, ali govorim o nekom prosjeku plate za prosječne poslove (ne računam programere, arhitekte i sl.).
Ne znam da li pricas o brutto ili netto. Ali prosjecna netto plata za prosjecne poslove u Njemackoj je znatno manja od ove koju si ti naveo. 2-3k € netto. Sluzbeno doseljenici u Njemacku sa Zap. Balkana su imali u 2024 god. prosjek od 2080€ netto mjesecno.

Primanja arhitekata ist tako nisu ni blizu bajna koliko se misli, ako ne rade privatno za sebe.
Didier

#27780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 17/08/2025 10:19

To ko u Meksiku, ljudi žive u ograđenim naseljima sa 24/7 nadzorom, djeca im imaju privatnog vozača + bodyguarda do privatne škole i nazad i onda govore kako je njima tamo super i svi su nasmijani i sretni i lijepo im je i stalno je lijepo vrijeme :D idu na godišnje odmore na mjesta koja su također pod stalnim nadzorom. Ustvari tamo je skoro svaki hotelski kompleks pod nadzorom tamo gdje dolaze stranci.
U bosni većina ima mentalnih problema, pogotovo ovi sto su imali 17-18 godina i vise 1992 godine. I šta ti mozes sada sa tom kockastom glavom, kakvu lekciju da preneseš djetetu. I da ga prijaviš samo ti mozes najebati.
Meni se takva scena u 15 godina života vani nikad nije desila ali eto kaže došli ljudi od svih dijelova svijeta pa su smeće jel. Bolje da mu djeca idu u školu gdje svi izgledaju kao on ali odrastu u kockaste glave nego da nedaj boze ima neko u školi da je iz Indije ili Kine ili Kenije. Valjda balkanci neka super rasa, pametniji od svih drugih nacija, IQ po rođenju 350.

Čitam neki dan porodilje iz RS koje rade u FBiH nemaju valjda pravo na ikakva primanja jer eto rupa u zakonu i tako to stoji decenijama. A obrnuto valjda ok. I svima puna usta Bosne, puno sve patriJota a Bosna im samo ulica/naselje/grad gdje žive. Lakše izaći u proteste za tamo neku desetu zemlju nego za dobro građana zemlje u kojoj žive. Ali nije to instagram materijal.
Ma isto Meksiko, nema razlike.

Dok mi uživamo, ovamo se ljudi rokaju na sve strane.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kakvih kockastih glava imas na zapadu, taj tvoj je becki djecak.

Za ljude koji zive u bubbleu se slazem.
Didier

#27782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Zato kupiš sebi auto da misle da si i ti kockasta glava, i nemaš problema :lol: :D
Ozimician

#27783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Negdje sam isto pročitao po stranim forumima da je najbolja zemlja za život Južnoafrička republika - ukoliko imaš dovoljno visoka primanja.
Isto tako je catch sto u tim zemljama ti ne trebaju ekstremno visoka primanja da priustis sebi osiguranje i kucne pomagace. Srednja klasa ima to.

Ali porediti Sarajevo i BiH sa takvim zemljama je propaganda u rangu Riste Djoge. Danas po svim relevantnim statistikama ove ex-socijalisticke zemlje srednje i jugoistocne Evrope se danas smatraju najsigurnijim dijelovima svijeta.
Didier

#27784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 16/08/2025 22:42 Etoooo me za dan dva kuci. Mislim U Behaji sam, ali veceras i do utorka u nekim obavezama u Posavini. Idemo iduce sedmice u zivot. Uplaniraj me.
<3
Hendrix

#27785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

_BataZiv_0809 wrote: 17/08/2025 11:44

Kakvih kockastih glava imas na zapadu, taj tvoj je becki djecak.

Za ljude koji zive u bubbleu se slazem.
Pa naravno da ih ima svugdje ali kako covjek opisa zivot ovde, citam i ne vjerujem ocima.

Ono nikad u opstini nije trebao papir, doktor da se nadje, preda porezni papir, nikada u saobracaju nije ucestvovao...itd. Svi ljubazni nasmijani?! Ma daj ba.

Balon je realnost, upoznao sam mnoge koji tako zive i ignorisu ostatak Bosne i Sarajeva.
milojicabrzi

#27786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

Ozimician wrote: 17/08/2025 11:33
Ne znam da li pricas o brutto ili netto. Ali prosjecna netto plata za prosjecne poslove u Njemackoj je znatno manja od ove koju si ti naveo. 2-3k € netto. Sluzbeno doseljenici u Njemacku sa Zap. Balkana su imali u 2024 god. prosjek od 2080€ netto mjesecno.

Primanja arhitekata ist tako nisu ni blizu bajna koliko se misli, ako ne rade privatno za sebe.
Ma znam, ali naveo sam neki gornji prosjek, hajde da ne ispadne da ih degradiram :) :run: :thumbup: :bih:

Najgore je ako Balkanac sa prosječnim primanjima, hoće da se poredi sa Švabom koji ima svoju firmu već tri generacije...sve zavisi od tvog statusa i snalaženja u društvu gdje su te "klase" malo više podijeljene nego kod nas...

Imam prijateljicu koja je u ratu bila jedno vrijeme izbjeglica u Hrvatskoj i to negdje na moru (inače je Hrvatica btw.). Ostalo joj u ružnom sjećanju i od tada ne može da smisli CRO.

Ja je pitam zašto, bila si se sklonila od granata, rata, pucanja, ovdje raji bilo puno gore...kaže-ne znaš ti kako je biti tinejdžerka, koja
živi u maloj hotelskoj sobici u nekom odmaralištu gdje su tad smještali izbjelice, bez oca koji je ostao u BiH, ona sa majkom i sestrom, bez ikakvih primanja, od humanitarne pomoći i tuđe milosti, a domaće stanovništvo i tvoji školski drugari žive u urednim stanovima, narod se lijepo oblači, izlazi, provodi...

Komplikovano je i teško pitanje života u BiH i bilo gdje drugo, višeslojno, po više osnova...
ultima_palabra

#27787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Na zapadu znas u koja mjesta da ne ides, i neces 99% sresti kockastu glavu. U Bosni ih mozes svugdje vidjeti, eto Danisov mali na Drveniji zaplati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

I ja sam zivio od humanitarne pomoci kao izbjeglica kod sirokog brijega u djedovoj staroj kuci koja je lokalnim obiteljskim ostavinakim UZPom pripala ujaku usprkos usmenom testamentu djeda da kuca pripadne mojoj mami

Kad god krenem na more uzivam proci tuda niti ikakve mrznje imam niti mi je gadno a bilo se siroto 1993.sam imao tocno 10 hrd da si kupim cunga lungu

Kako li je bilo mami da bude izbjeglica u kuci u kojoj je rodjena i odrasla? To sam se pitao tek kad sam dosao u njezine godine
Daimam para preko nekog advokata bih kupio tu kucu da ne znaju kako je rijec o meni i ljetivao bih dole svake godine
Rugafet

#27789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Oduzmite mi telefon kada se napijem
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Zaboravio sam dodati da je to bila rupa 1992
A danas je cijene 100000 evrica :lol:
Nije marke ulozeno od 1987
anelsol

#27791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Pričam sa prijateljem koji živi u Švedskoj u gradu dva sata vožnje od Štokholma, kaže mi kupio prije dvije godine "polovan" stan u tom gradu o cijeni od 1100 EUR-a po m2. Stan se nalazi u zgradi staroj nekih četrdesetak godina, ali se sve uredno održava tako da je u odličnom stanju. Kod nas u Mostaru takav stan danas ne možeš naći ispod 3000 -3500 KM po m2, a novogradnja već ide preko 4000 KM.

Znam sve, ponuda i potražnja, tržište i sve to, ali zar je moguća takva razlika u cijenama obzirom na razliku u standardu življenja u Švedskoj i BiH?
foton

#27792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by foton »

anelsol wrote: 17/08/2025 20:32 Pričam sa prijateljem koji živi u Švedskoj u gradu dva sata vožnje od Štokholma, kaže mi kupio prije dvije godine "polovan" stan u tom gradu o cijeni od 1100 EUR-a po m2. Stan se nalazi u zgradi staroj nekih četrdesetak godina, ali se sve uredno održava tako da je u odličnom stanju. Kod nas u Mostaru takav stan danas ne možeš naći ispod 3000 -3500 KM po m2, a novogradnja već ide preko 4000 KM.

Znam sve, ponuda i potražnja, tržište i sve to, ali zar je moguća takva razlika u cijenama obzirom na razliku u standardu življenja u Švedskoj i BiH?
Taj drug je kupio stanarsko pravo a ne stan. Pitaj ga koliko placa kiriju, sigurno nije puno, ali on je u biti kupio stanarsko pravo a ne stan. Ja bih volio da je i kod nas slican sistem gdje ljudi placaju kiriju koja ide na odrzavanje zgrada a ne kao neoporezivi prihod nekom vlasniku, ali imamo sta imamo... Cak i upravitelja nekima problem platiti, a kad otpada fasada avaj...
anelsol

#27793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

foton wrote: 17/08/2025 20:43
anelsol wrote: 17/08/2025 20:32 Pričam sa prijateljem koji živi u Švedskoj u gradu dva sata vožnje od Štokholma, kaže mi kupio prije dvije godine "polovan" stan u tom gradu o cijeni od 1100 EUR-a po m2. Stan se nalazi u zgradi staroj nekih četrdesetak godina, ali se sve uredno održava tako da je u odličnom stanju. Kod nas u Mostaru takav stan danas ne možeš naći ispod 3000 -3500 KM po m2, a novogradnja već ide preko 4000 KM.

Taj drug je kupio stanarsko pravo a ne stan. Pitaj ga koliko placa kiriju, sigurno nije puno, ali on je u biti kupio stanarsko pravo a ne stan. Ja bih volio da je i kod nas slican sistem gdje ljudi placaju kiriju koja ide na odrzavanje zgrada a ne kao neoporezivi prihod nekom vlasniku, ali imamo sta imamo... Cak i upravitelja nekima problem platiti, a kad otpada fasada avaj...
Reče mi da su bili pod kirijom, pa su skontali da im rata kredita nije mnogo veća od kirije, pa podigli kredit i kupili stan. Moguće da sam ga pogrešno razumio, ili da mi je on pogrešno prenio. Znam šta je stanarsko pravo po zakonu u BiH, ali šta se podrazumjeva u Švedskoj. Može li taj stan staviti pod hipoteku, sutra prodati?
foton

#27794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by foton »

anelsol wrote: 17/08/2025 20:52

Reče mi da su bili pod kirijom, pa su skontali da im rata kredita nije mnogo veća od kirije, pa podigli kredit i kupili stan. Moguće da sam ga pogrešno razumio, ili da mi je on pogrešno prenio. Znam šta je stanarsko pravo po zakonu u BiH, ali šta se podrazumjeva u Švedskoj. Može li taj stan staviti pod hipoteku, sutra prodati?
Plus to da kosta 1100 eura po kvadratu je poprilicno jeftino, ako laze ChatGPT lazem i ja, u sirem Stokholmu kaze cijene su preko 6000 eura/m2 dok su u samom gradu preko 7000 eura/m2 u prosjeku. I to je za stanarsko pravo.
jeza u ledja

#27795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Moguca je ako nemas dovoljno ponude i imas previse potraznje.
jeza u ledja

#27796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

foton wrote: 17/08/2025 21:04
anelsol wrote: 17/08/2025 20:52

Plus to da kosta 1100 eura po kvadratu je poprilicno jeftino, ako laze ChatGPT lazem i ja, u sirem Stokholmu kaze cijene su preko 6000 eura/m2 dok su u samom gradu preko 7000 eura/m2 u prosjeku. I to je za stanarsko pravo.
To je otrpilike cijena skupljih gradova u Americi.

No prosjecna cijena po kvadratu je 3 put manja. Recimo 2000 eura. I to je sve duplo skuplje nego prije korone.
anelsol

#27797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Zastozato wrote: 16/08/2025 14:29
Didier wrote: 16/08/2025 13:14
Rugafet wrote: 16/08/2025 04:57 Zemljače, radim, mlatim pare ko nezdrav, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Tako da puca mi qrac ko je i kako se zove predsjednik. Kontas?
I ja sve to isto radim u mojoj Bosni.

Mlatim pare, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Može se doduše iz imena skontati, mada siguran sam može i tebi, jer teško da se zoveš Aleksandar Hemon, nego si vjerovatno Mujaga Mujagić, ili nešto slično.

Uz to odem kod mame na kafu kad god hoću jer je pet minuta od mene, ostavim jedno dijete, a kod punice drugo ako želim izaći sa ženom, punac kao rezervna opcija je 10 minuta udaljen. Sestre žive u centru, i pet minuta od njih izdajem dva stana turistima, koji su takođe fini, nasmijani i ljubazni. Kad ne mogu stići, jedna od njih mi sve uradi. Ja njima nešto drugo ili treće, kad god zatreba, braco je tu.

Prijatelji iz osnovne i srednje škole su svuda oko mene, sinoć hodam gradom do 4, i samo se pozdravljam, viđam neke drage face iz tinejdžerskog doba.

Gledam sjajne filmove, slušam super bendove nakon toga, uživam u tropskim noćima.

Naredne nedjelje na Grbavicu gledati Želju.

Kad sve završi, odoh malo do Lovišta na ronjenje. Inače bih do Grčke, ali nemam toliko vremena, uskoro će škola.

U školi roditelji djece slični ljudi kao ja, nema Turaka, Marokanaca, Meksikanaca, crnaca, bijelog smeća i sličnog ološa (sad mi slobodno recite da sam rasista, boli me đon, jer zna se na šta mislim, ne mislim na obrazovane ljude, nego na trash).

Ti to u Americi ništa nemaš. Tebi je vrhunac bazen s Meksikancima. Jebo te javni bazen, kao nekad Bentbaša gdje su cigani dolazili da se okupaju jednom mjesečno.

Jbg, nismo isti, i ne treba da budemo, ti si sretan tamo, i ti pripadaš Trampistanu.
Svaka čast!
Jedan od najboljih postova na ovoj temi.
I oko mene sve nasmijane i ljubazne face.
Kod mene je slična situacija, dvoje djece školarci, a i ja ću ako Bog da za vikend na Grbavicu.
Prvi smo na tabeli (ha ha ha).
Ja i supruga imamo baš mnogo slobodnog vremena, takav nam posao. Djeca na raspustu, ali ovo ljeto preskačemo more, možda koji dan odemo do kraja augusta, ali obilazimo Bosnu uzduž i poprijeko.
Jučer sjedio kod prijatelja, kćerka mu navalila da se vrati u Bosnu iako ima 100.000 dolara godišnju platu u SAD.
Njegovi rođaci bili tu, mlad bračni par i četvero djece.
Vraćaju se iz Francuske sljedeće godine.
Imaju dobre poslove tamo, ali nije to to.
Često dolaze ovamo, poznaju situaciju.
Ovdje imaju svoju kuću.
Ljudi u mom okruženju (da se ne bi gađali statistikama 😀) koliko vidim danas žive puno bolje nego prije pet, a ne deset godina. U Mostaru i okolini se nikada nije više gradilo. Turizam je doživio ekspanziju, i veliki dio stanovništva je na ovaj ili onaj način involviran u taj biznis. Nezaposlen je samo onaj ko neće da radi. Zavrtila se velika lova u tom sektoru, plaćaju se basnoslovne cifre za nekretnine. I sam sam ušao u te projekte jer sam u finansijskoj situaciji da mogu da investiram. Jeste i inflacija velika i sve je poskupilo, i to je nesporno, ali se i dalje gradi i radi i vidi se napredak.

Prije nekoliko godina smo imali godišnjicu mature. Zajebancija je bila "jebo ti razred u kojem niko nema kuću sa bazenom". Od tada se situacija drastično promjenila.
Didier

#27798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Koliko košta stan dva sata vožnje od Sarajeva, Beograda, Zagreba?

Eno u Slavoniji kuće od 300 kvadrata po 40.000 eura.

Kladanj je dva sata od Sarajeva.

Ili Rogatica.

Donji Vakuf...
jeza u ledja

#27799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

U SAD se nekom "prosječnom" platom (kod njih se to pomalo smatra da je neko neambiciozni radnik), računa kad neko zarađuje cca 60 hiljada dolara godišnje. To je oko 5000 dolara mjesečno (kao kad kod nas neko radi za 1500-2000 KM). To su plate npr. službenika, nastavnika itd. S tim, da kod njih ima puno više ove jet-set klase koja mlati ozbiljne novce, pa ima npr. centar veličine SCC-a u svom vlasništvu.
Ne znam tacno sta si ovdje mislio (neto ili bruto), ali cisto da ne bude zabune - za 5k mjesecnu platu neto potrebno je oko 90k godisnje bruto.
jeza u ledja

#27800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

anelsol wrote: 17/08/2025 21:14
Zastozato wrote: 16/08/2025 14:29
Didier wrote: 16/08/2025 13:14

I ja sve to isto radim u mojoj Bosni.

Mlatim pare, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Može se doduše iz imena skontati, mada siguran sam može i tebi, jer teško da se zoveš Aleksandar Hemon, nego si vjerovatno Mujaga Mujagić, ili nešto slično.

Uz to odem kod mame na kafu kad god hoću jer je pet minuta od mene, ostavim jedno dijete, a kod punice drugo ako želim izaći sa ženom, punac kao rezervna opcija je 10 minuta udaljen. Sestre žive u centru, i pet minuta od njih izdajem dva stana turistima, koji su takođe fini, nasmijani i ljubazni. Kad ne mogu stići, jedna od njih mi sve uradi. Ja njima nešto drugo ili treće, kad god zatreba, braco je tu.

Prijatelji iz osnovne i srednje škole su svuda oko mene, sinoć hodam gradom do 4, i samo se pozdravljam, viđam neke drage face iz tinejdžerskog doba.

Gledam sjajne filmove, slušam super bendove nakon toga, uživam u tropskim noćima.

Naredne nedjelje na Grbavicu gledati Želju.

Kad sve završi, odoh malo do Lovišta na ronjenje. Inače bih do Grčke, ali nemam toliko vremena, uskoro će škola.

U školi roditelji djece slični ljudi kao ja, nema Turaka, Marokanaca, Meksikanaca, crnaca, bijelog smeća i sličnog ološa (sad mi slobodno recite da sam rasista, boli me đon, jer zna se na šta mislim, ne mislim na obrazovane ljude, nego na trash).

Ti to u Americi ništa nemaš. Tebi je vrhunac bazen s Meksikancima. Jebo te javni bazen, kao nekad Bentbaša gdje su cigani dolazili da se okupaju jednom mjesečno.

Jbg, nismo isti, i ne treba da budemo, ti si sretan tamo, i ti pripadaš Trampistanu.
Svaka čast!
Jedan od najboljih postova na ovoj temi.
I oko mene sve nasmijane i ljubazne face.
Kod mene je slična situacija, dvoje djece školarci, a i ja ću ako Bog da za vikend na Grbavicu.
Prvi smo na tabeli (ha ha ha).
Ja i supruga imamo baš mnogo slobodnog vremena, takav nam posao. Djeca na raspustu, ali ovo ljeto preskačemo more, možda koji dan odemo do kraja augusta, ali obilazimo Bosnu uzduž i poprijeko.
Jučer sjedio kod prijatelja, kćerka mu navalila da se vrati u Bosnu iako ima 100.000 dolara godišnju platu u SAD.
Njegovi rođaci bili tu, mlad bračni par i četvero djece.
Vraćaju se iz Francuske sljedeće godine.
Imaju dobre poslove tamo, ali nije to to.
Često dolaze ovamo, poznaju situaciju.
Ovdje imaju svoju kuću.
Ljudi u mom okruženju (da se ne bi gađali statistikama 😀) koliko vidim danas žive puno bolje nego prije pet, a ne deset godina. U Mostaru i okolini se nikada nije više gradilo. Turizam je doživio ekspanziju, i veliki dio stanovništva je na ovaj ili onaj način involviran u taj biznis. Nezaposlen je samo onaj ko neće da radi. Zavrtila se velika lova u tom sektoru, plaćaju se basnoslovne cifre za nekretnine. I sam sam ušao u te projekte jer sam u finansijskoj situaciji da mogu da investiram. Jeste i inflacija velika i sve je poskupilo, i to je nesporno, ali se i dalje gradi i radi i vidi se napredak.

Prije nekoliko godina smo imali godišnjicu mature. Zajebancija je bila "jebo ti razred u kojem niko nema kuću sa bazenom". Od tada se situacija drastično promjenila.
Ah pa cijena nekretnine se onda djelimicno moze objasniti turizmom. To je problem u mnogim turistickim gradovima, stanovi zjape prazni i cekaju turiste. Po tvojoj prici iako se gradi - ne gradi se dovoljno.
Post Reply