De ba debeli, smanji malo života tiDebelinJoe wrote: ↑12/08/2025 02:55 Zagreb, 1987. Vozni park u SR Hrvatskoj je izgleda bio mnogo bolji nego u BiH ili Srbiji. Volvo 740 je kod nas bio prava rijetkost, u Sarajevu je bilo samo par komada, uglavnom vozni park tadašnjeg MUP -a.
Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
HelaS
#4201 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
- muha_sa
#4202 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
DebelinJoe wrote: ↑11/08/2025 21:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/problem ... /250807039
Na čemu ste vi polagali? Ja na Golfu dvici, standardno vozilo auto škola početkom 2000.ih. Autoškola Max Line, instruktor bio neki šupak lik, hvalio tu svoju dvicu kao da je SS Enterprise. Ja se žalio jer auto nema servo, on meni opsuje svu žensku familiju i servo i da sam derište koje hoće servo u autu. Ja mu kažem da će moj prvi vlastiti auto imati servo. Tako i bi...
- nepass1
#4203 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nema manjeg auta sa vecim volanommuha_sa wrote: ↑12/08/2025 07:52DebelinJoe wrote: ↑11/08/2025 21:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/problem ... /250807039
Na čemu ste vi polagali? Ja na Golfu dvici, standardno vozilo auto škola početkom 2000.ih. Autoškola Max Line, instruktor bio neki šupak lik, hvalio tu svoju dvicu kao da je SS Enterprise. Ja se žalio jer auto nema servo, on meni opsuje svu žensku familiju i servo i da sam derište koje hoće servo u autu. Ja mu kažem da će moj prvi vlastiti auto imati servo. Tako i bi...![]()
- muha_sa
#4204 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
nepass1 wrote: ↑12/08/2025 07:55Nema manjeg auta sa vecim volanommuha_sa wrote: ↑12/08/2025 07:52DebelinJoe wrote: ↑11/08/2025 21:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/problem ... /250807039
Na čemu ste vi polagali? Ja na Golfu dvici, standardno vozilo auto škola početkom 2000.ih. Autoškola Max Line, instruktor bio neki šupak lik, hvalio tu svoju dvicu kao da je SS Enterprise. Ja se žalio jer auto nema servo, on meni opsuje svu žensku familiju i servo i da sam derište koje hoće servo u autu. Ja mu kažem da će moj prvi vlastiti auto imati servo. Tako i bi...![]()
![]()
Još sjednu dvojica drotova iz komisije i hajd vozikaj
Testove treci put a vožnja iz cuga jer sam vozo prije polaganja bez vozacke--isto ficolino
Tad je bilo kolko me sjecanje služi--ako imaš dvije greške na testovima ideš na usmeni--ako 3 padaš pa ponovo.
Meni prvi put na usmenom pitanje--dimenzije registarskih tablica
- nepass1
#4205 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ja se ne sjecam koliko tacno se smjelo greski imati. Znam da je pitanje bilo 1, znak 2 a raskrsnica 3 boda. Ja jedno pitanje fulio.
I ja sam po mahali vozao ficu sa 16-17g. Drug kupio pa nesta kofol sarafao na njoj. Sjedes pozadi sauna od toplote motora
I od cega jos traume imam yugo i rikverc, to je bilo po par minuta pokusavanja dok ne ubodem. Jos ja ljevoruk
I ja sam po mahali vozao ficu sa 16-17g. Drug kupio pa nesta kofol sarafao na njoj. Sjedes pozadi sauna od toplote motora
I od cega jos traume imam yugo i rikverc, to je bilo po par minuta pokusavanja dok ne ubodem. Jos ja ljevoruk
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4206 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nehusoboss wrote: ↑12/08/2025 00:19Auto škola volan je imao tu kombinaciju vozilakonektovan wrote: ↑11/08/2025 22:44Mister forto hebo mater svoju...DebelinJoe wrote: ↑11/08/2025 21:17 https://www.klix.ba/vijesti/bih/problem ... /250807039
Golf mk3 jedan cas, ostalo od obuke na Mercu 813 i to davne 99/00 godine. Poceo krajem 99, zavrsio u martu 2000 godine.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4207 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
testovi se polagali na papiru koji je bio u onim folijama. pored svakog tacnog odgovora bila tackica u foliju utisnuta. samo prepisi.
a polaganje poligona ispred zaustavne linije bilo ulegnuce u asfaltu napravljeno maksuz da kad polako prilazis zaustavnoj zakocis kad osjetis ulegnuce i porfektno si se zaustavio pred liniju
za voznju si morao imati stelu kako god da vozis
a polaganje poligona ispred zaustavne linije bilo ulegnuce u asfaltu napravljeno maksuz da kad polako prilazis zaustavnoj zakocis kad osjetis ulegnuce i porfektno si se zaustavio pred liniju
za voznju si morao imati stelu kako god da vozis
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#4208 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Mislim 7 bodovanepass1 wrote: ↑12/08/2025 08:05 Ja se ne sjecam koliko tacno se smjelo greski imati. Znam da je pitanje bilo 1, znak 2 a raskrsnica 3 boda. Ja jedno pitanje fulio.
I od cega jos traume imam yugo i rikverc, to je bilo po par minuta pokusavanja dok ne ubodem. Jos ja ljevoruk![]()
-
esso_sa
#4209 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
A nije bas... Bar ne u Sarajevu.
Ja sam 1998 iz prve polozio testove i voznju (dnevnu/nocnu). Nisam imao nikakvih stela. Obuku i polaganje odradio sa Golf 2 GTD (auto skola Selector).
A prije polaganja sam kao malac naucio voziti na Citroenu GS, pa onda Renault 5 od stare kojeg sam povremeno vozao po mahali godinu prije polaganja
6 godina poslije polozim i za A kategoriju, opet sve iz prve i bez stele. Obuka bila na dvotaktnoj Vespi 200ccm (auto skola MaxLine). Cak me je i instruktor tada muntao da bi trebao dati sta para da me ne obore, vjerovatno i on bio u talu, ali nisam htio iz pricipa.
- nepass1
#4210 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Meni je ovo za pjesak bilo jedan iz komisije govori samo vozi. A pjesak pola metra visine. Ja kazem ima pjesak moram zaobici. Kaze haj zaobidji. Ja sa autom kraj pjeska izlazi i kaze vise od 15cm si od trotoara. Ono cisto da te obori.esso_sa wrote: ↑12/08/2025 13:06A nije bas... Bar ne u Sarajevu.
Ja sam 1998 iz prve polozio testove i voznju (dnevnu/nocnu). Nisam imao nikakvih stela. Obuku i polaganje odradio sa Golf 2 GTD (auto skola Selector).
A prije polaganja sam kao malac naucio voziti na Citroenu GS, pa onda Renault 5 od stare kojeg sam kpovremeno vozao po mahali godinu prije polaganja
6 godina poslije polozim i za A kategoriju, opet sve iz prve i bez stele. Obuka bila na dvotaktnoj Vespi 200ccm (auto skola MaxLine). Cak me je i instruktor tada muntao da bi trebao dati sta para da me ne obore, vjerovatno i on bio u talu, ali nisam htio iz pricipa.![]()
I tjerao me na raskrsnici da uzmem prednost, ide auto pravo prema meni ja lijevo skrecem. I on urla vozi vozi. Mozda samo da testira bih li krenuo.
-
esso_sa
#4211 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Slicno su i meni radili, ali sam imao dobrog instruktora koji me je na to pripremio, pa sam ih ignorisao kada bi me drekom i na foru pokusali natjerati u prekrsaj. Finim tonom kazem: "ako uradim to sto trazite, pravim prekrsaj taj i taj" i onda nastavim voziti svoje, po propisunepass1 wrote: ↑12/08/2025 13:17
Meni je ovo za pjesak bilo jedan iz komisije govori samo vozi. A pjesak pola metra visine. Ja kazem ima pjesak moram zaobici. Kaze haj zaobidji. Ja sa autom kraj pjeska izlazi i kaze vise od 15cm si od trotoara. Ono cisto da te obori.
I tjerao me na raskrsnici da uzmem prednost, ide auto pravo prema meni ja lijevo skrecem. I on urla vozi vozi. Mozda samo da testira bih li krenuo.
Probali su par takvih fora i za A kategoriju
-
DebelinJoe
#4212 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Zamalo ne kupih jedan...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4213 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Odlican retro fazon
- DaysleepeR
#4214 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Vazda mi bilo top auto izgledom, ali nisam nikog čuo da za njega kaže nešto pozitivno.
-
Throttle
#4215 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Pozitivno je jedino sto ih kod nas nema skoro nikako 
-
tokio25
#4216 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
ovakav isti je bio u hrasnom kod selex pumpe vidjao sam ga
doduse to je davno bilo nema ga vise
zanimljiv je onako al sam isto cuo da nisu generalno zadovoljni njime bili ljudi
mene privlaci onaj prowler i nejga bih volio nabaviti
doduse to je davno bilo nema ga vise
zanimljiv je onako al sam isto cuo da nisu generalno zadovoljni njime bili ljudi
mene privlaci onaj prowler i nejga bih volio nabaviti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Throttle
#4218 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Sve. Drug je imao jednog u firmi, kvario se non-stop, pustao ulje, grijao se, jedno napravis drugo crkne, unutra plastika kao u yugi. Mjenjac neki automatik spor, a generalno ti krajzleri nisu na nekom dobrom glasu. Jos pt cruiserom probali furat neki retro stil s modernom tehnologijom. Očaj
-
DebelinJoe
#4219 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nije Kadett. Nije.

I found my 1990 Pontiac Le Mans Aerocoupe languishing under a tree some years ago. I’ve replaced the entirety of the ignition, fuel, braking and power steering systems, as well as the tyres and other perishables. Definitely a labour of love! Next up will be the cosmetics.
When GM introduced its first FWD T-Car, the Opel Kadett D in August 1979, it sent designer Gordie Brown to head Opel’s design studio specifically tasked with designing its successor, the Kadett E which launched in 1984 (Vauxhall Astra E in Britain). GM wanted the car sold in more markets but at a lower price because of strong European forex rates, so it used Daewoo to build the car under licence as it did with other Opels previously. The Le Mans entered production in 1986, was facelifted in 1992, and replaced in 1995 by a significantly revised model, the Cielo/Nexia.
These are extremely rare now. Daewoo had reengineered many parts from the brakes to the fuel tank and sender, to the point the Opel parts won’t even fit. It has the Family 1 L73 1.6 which was specific to North America.
- Filter
-
milojicabrzi
#4221 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ne znam, meni ne leže nikako ove metalik boje, kad ih neko stavlja na oldtimere, koji nisu imali tu boju ni u ludilu u ponudi.
Meni su određene boje, nekako sinonim i duh tog vozila, ne ide na Fiću i Bubu da bude metalik, kao što im ne stoji ne elektronska instrument tabla.
Znam da su kod nas npr. Citroeni GS početkom '80-ih uglavnom bili narandžasti, rijetko žuti ili crveni i to su im bile glavne boje po kojima ih se sjećam iz djetinjstva. Renault 4 je imao onu specifičnu narandžastu boju koja mi se uvijek sviđala.
Citroeni Ajkule kod nas su najčešće bili crni, koliko ja pamtim, valjda zbog tog nekog "limuzinskog šmeka".
Mercedesi 123 su često bili u nekim žutim bojama, pamtim ih sa taksija kao takve, Minike su bile crne ili bijele, bilo je rijetko ovih drugih boja tipa crvena, plava itd.
VW buba je imala onu zanimljivu "zelena jabuka" boju, koja je baš lijepo stajala tom autu.
Golf 1 i općenito VW iz tog vremena je imao onu tzv. bahama orange (neka oker-narandžasta kombinacija), sjećam se golfova i jetta u toj boji.
Stojadin je imao onu čokolandu-tamnu braon, rijetko ružna boja za auto, nikad mi se nije nešto sviđala.
Primjećujem danas na tražištu novih auta, da se sve više vraćaju ove neke pastelne (plastelinske) boje auta najviše zelena, siva itd.
Meni su određene boje, nekako sinonim i duh tog vozila, ne ide na Fiću i Bubu da bude metalik, kao što im ne stoji ne elektronska instrument tabla.
Znam da su kod nas npr. Citroeni GS početkom '80-ih uglavnom bili narandžasti, rijetko žuti ili crveni i to su im bile glavne boje po kojima ih se sjećam iz djetinjstva. Renault 4 je imao onu specifičnu narandžastu boju koja mi se uvijek sviđala.
Citroeni Ajkule kod nas su najčešće bili crni, koliko ja pamtim, valjda zbog tog nekog "limuzinskog šmeka".
Mercedesi 123 su često bili u nekim žutim bojama, pamtim ih sa taksija kao takve, Minike su bile crne ili bijele, bilo je rijetko ovih drugih boja tipa crvena, plava itd.
VW buba je imala onu zanimljivu "zelena jabuka" boju, koja je baš lijepo stajala tom autu.
Golf 1 i općenito VW iz tog vremena je imao onu tzv. bahama orange (neka oker-narandžasta kombinacija), sjećam se golfova i jetta u toj boji.
Stojadin je imao onu čokolandu-tamnu braon, rijetko ružna boja za auto, nikad mi se nije nešto sviđala.
Primjećujem danas na tražištu novih auta, da se sve više vraćaju ove neke pastelne (plastelinske) boje auta najviše zelena, siva itd.
- Filter
#4222 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
ma meni se svidjelo sto je buba ocuvana. sad lici na balegara, al ocuvanog
nego kad smo kod boja i bojica, sinoc iz taksija ondje kod dva ribara vidjeh nako cudo srebrno sljokicasto, povelik auto. kontam u sebi kakav je ovo barbiemobil, al tanak fokus pa se nisam bas udubio u posmatranje. nakav kratak brudica za volanom.
nego kad smo kod boja i bojica, sinoc iz taksija ondje kod dva ribara vidjeh nako cudo srebrno sljokicasto, povelik auto. kontam u sebi kakav je ovo barbiemobil, al tanak fokus pa se nisam bas udubio u posmatranje. nakav kratak brudica za volanom.
- B6Redhell
#4223 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Za ove iznad sto su polagali
- trambusek88
- ElRe
#4225 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Najbolji auto B segmenta u svojoj eri.