Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kravamuzara wrote: ↑11/08/2025 13:32
Odlicne su za to, ako zelis da cile izgori ili istruhne
I skuplja vodu i lako gori, ja to ne bih stavljao na to mjesto ni pod razno.
Ma nije naslonjeno na motor...a i ako izgori, nije neka steta,.
Sad se sjetih, ljepilo kod takvih slicnih spuzvi osrednje marke je deklarisano za raspon od -30 do +80 stepeni.
A i generalno kad lijepis bilo koji proizvod moras pripremiti podlogu.
Sad se sjetih, ljepilo kod takvih slicnih spuzvi osrednje marke je deklarisano za raspon od -30 do +80 stepeni.
Tako da ce ta tvoja sa temu-a najprije spasti.
mali primjer,
na gnjolfu se tako odljepila zvucna od poklopca pa izazvala pozare.
Tako da ce ta tvoja sa temu-a najprije spasti.
Istog sam misljenja.
Ako se odlucim raditi, kupicu nesto ozbiljnije..ne treba neni puno. Samo da 1 db ukinem iz motora.
Ne znam sad kako je kod cileta ali kod mnogih auta se moze doprijeti poprilicno visoko iz kabine do iza table bez da je skidas, tu bi vjerovatno mogao postici dobar efekat.
I ima fora sa prostorom gdje se nalaze motori od brisaca, kazu da izolacija tog dijela utisava zvuk motora u kabini porilicno.
Evo i slika, malo je zajebano jer se skidaju brisaci i one plastike.
Koj je ovo auto? Na ciletu ima tih plastika, ali mogao bi se naci prostor, nije opet toliko komplikovano, samo..treba volje, a ja je nemam definitivno.
Evolution_IV wrote: ↑11/08/2025 19:45
Ja mialim da ti je najveci problem sto sjednes iz novog benzinca u dizela pa ti se sve cuje i vibrira
Nije nije,..nemam ja problem s dizelom, posebna je to ljubav. Ovdje tacno ona fabricka zastita fali, ne znam..mozda je to samk 1 db, ali se osjeti...u odnosu na prije. Ostale zvukove rijesim muzikom.
Evolution_IV wrote: ↑11/08/2025 19:45
Ja mialim da ti je najveci problem sto sjednes iz novog benzinca u dizela pa ti se sve cuje i vibrira
Nije nije,..nemam ja problem s dizelom, posebna je to ljubav. Ovdje tacno ona fabricka zastita fali, ne znam..mozda je to samk 1 db, ali se osjeti...u odnosu na prije. Ostale zvukove rijesim muzikom.
Tebe jebe specificna frekvencija roktanja cadje, vjerovatno ne moras ni spustiti maksimalnu dB vrijednost nego maskirati te frekvencije.
Inace koristio sam i spektrogram na testnoj voznji ali to je vec previse detalja za moj nivo znanja materije.
Evo i slika, malo je zajebano jer se skidaju brisaci i one plastike.
Koj je ovo auto? Na ciletu ima tih plastika, ali mogao bi se naci prostor, nije opet toliko komplikovano, samo..treba volje, a ja je nemam definitivno.
konektovan wrote: ↑11/08/2025 21:46
E hebiga muzara ti sad bas nauku napravio...
Nisam se na kraju puno zamarao sa njim jer je bilo ocito sta cini razliku u buci, tj. znao sam to i prije testiranja ali htio sam da kvantifikujem.
Kolega chatgpt mi je rekao koji izvori imaju koju frekvenciju (motor 50-300Hz, gume 250-500, vjetar 1000-4000, ako ne bunca).
Sa ugasenim i zatvorenim autom unutra 30dB, a napolju 70, sto se tice toga nemam brige, oni dihtunzi od lexusa ce mozda tek od 140km/h navise imati efekta, na 130 vjetar ni ne cujem.