Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
bogata_sirotinja

#2226 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bogata_sirotinja »

Prilikom obnove paketa, ponovo će početi da ti troši internet iz kvote "Internet u BiH + ZB" .
Mhmdblzvc17

#2227 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Kakav je signal u Neumu i na putu do Neuma? Je li išao neko?
anex_12

#2228 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by anex_12 »

Od Stoca Do Neuma slabo. U Neumu ok
Mhmdblzvc17

#2229 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

anex_12 wrote: 26/07/2025 09:54 Od Stoca Do Neuma slabo. U Neumu ok
To na onoj brzoj cesti od Stoca do Neuma? Išao sam 2022., tad sam bio na BHT i nije bio baš dobar.
anex_12

#2230 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by anex_12 »

Ima li novotel volte?
Mhmdblzvc17

#2231 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

anex_12 wrote: 26/07/2025 23:21 Ima li novotel volte?
Nažalost, ne. Nadam se iskreno da će ubrzo uvesti.
holowey

#2232 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by holowey »

zasto nema neta u roamingu? ni u srbiji ni u cg.... mora li se nesto nastimati? mreza 10 paket
Dzontra_Volta

#2233 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Dzontra_Volta »

holowey wrote: 27/07/2025 08:01 zasto nema neta u roamingu? ni u srbiji ni u cg.... mora li se nesto nastimati? mreza 10 paket
Omogući mobilne podatke u roamingu,, u postavkama telefona.
bogata_sirotinja

#2234 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bogata_sirotinja »

@holowey
Pored ovoga gore što je kolega forumaš naveo, i APN ti mora biti podešen kao novotel. Po automatizmu se dodjeljuje APN sa m:tel mreže sa kojim net ne radi u romingu.
Evo ti upustvo za APN postavke https://novotel.ba/roaming
holowey

#2235 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by holowey »

bogata_sirotinja wrote: 27/07/2025 13:37 @holowey
Pored ovoga gore što je kolega forumaš naveo, i APN ti mora biti podešen kao novotel. Po automatizmu se dodjeljuje APN sa m:tel mreže sa kojim net ne radi u romingu.
Evo ti upustvo za APN postavke https://novotel.ba/roaming
:thumbup:
Mhmdblzvc17

#2236 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Evo jedna recenzija s putovanja:
Mrkonjić Grad - vrlo dobro
Jajce - vrlo dobro
Donji Vakuf - vrlo dobro
Bugojno - odlično
Jablanica - odlično
Mostar - odlično
Stolac - vrlo dobro
Brza cesta Stolac-Neum - loše, velik dio puta bez signala
Neum - vrlo dobro
Last edited by Mhmdblzvc17 on 10/09/2025 20:24, edited 1 time in total.
Mehemed
Vozim: automobil

#2237 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mehemed »

Magistrala Jablanica-Mostar je tanko, i online radio prekida koji troši jako malo
Mhmdblzvc17

#2238 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Mehemed wrote: 03/08/2025 20:23 Magistrala Jablanica-Mostar je tanko, i online radio prekida koji troši jako malo
Ja lično nisam imao nikakvih prekida na tom dijelu 🫣
neraaaa

#2239 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by neraaaa »

Mhmdblzvc17 wrote: 03/08/2025 20:50
Mehemed wrote: 03/08/2025 20:23 Magistrala Jablanica-Mostar je tanko, i online radio prekida koji troši jako malo
Ima još dionica gdje je tanko, recimo Doni Vakuf - Jajce, Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać, Ključ - Bosanski Petrovac - Drvar, Ripač - Užljebić, kao i te pomenute Jablanica - Mostar i Stolac - Neum.

Sa druge strane, BH Mobile mreža je dobra na svim ovim dionicama, ali brzina zna biti toliko očajna, da također radio i streaming prekida.

Eronet na ovim dionicama ima jako slab LTE ali iznenađujuće dobar 3G, tako da to dosta kompenzira stvar i meni je recimo Eronet (Haloo) pokazao najbolje performanse. Vozim cijelo ljeto i koristim naizmjenično sva tri operatera pa znam gdje je koji dobar, a gdje ne valja.

U RS, BH Mobile i Novotel (mtel) su najbolji kada je u pitanju pokrivenost, s tim da je brzina BH Mobile, iako ima dobru pokrivenost, blago rečeno očajna. Paradoksalno zvuči to da u RS, gdje Eronet ima skoro pa nikakav LTE signal, BH Mobile sa LTE je sporiji od Eronetovog 3G interneta. Kad prolazim kroz RS, najviše istočni dio, na Eronet audio steram radi bez problema, a na BH Mobile prekida i nestaje svako malo. Zašto je to tako, zaista ne znam. Novotel sa druge strane tu ima odličnu i pokrivenost i brzinu i nema nekih zamjerki.
Mhmdblzvc17

#2240 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

neraaaa wrote: 03/08/2025 21:11
Ima još dionica gdje je tanko, recimo Doni Vakuf - Jajce, Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać, Ključ - Bosanski Petrovac - Drvar, Ripač - Užljebić, kao i te pomenute Jablanica - Mostar i Stolac - Neum.

Sa druge strane, BH Mobile mreža je dobra na svim ovim dionicama, ali brzina zna biti toliko očajna, da također radio i streaming prekida.

Eronet na ovim dionicama ima jako slab LTE ali iznenađujuće dobar 3G, tako da to dosta kompenzira stvar i meni je recimo Eronet (Haloo) pokazao najbolje performanse. Vozim cijelo ljeto i koristim naizmjenično sva tri operatera pa znam gdje je koji dobar, a gdje ne valja.

U RS, BH Mobile i Novotel (mtel) su najbolji kada je u pitanju pokrivenost, s tim da je brzina BH Mobile, iako ima dobru pokrivenost, blago rečeno očajna. Paradoksalno zvuči to da u RS, gdje Eronet ima skoro pa nikakav LTE signal, BH Mobile sa LTE je sporiji od Eronetovog 3G interneta. Kad prolazim kroz RS, najviše istočni dio, na Eronet audio steram radi bez problema, a na BH Mobile prekida i nestaje svako malo. Zašto je to tako, zaista ne znam. Novotel sa druge strane tu ima odličnu i pokrivenost i brzinu i nema nekih zamjerki.
Živim u Ključu i na putevima Ključ-Bos. Petrovac-Bihać, i Bos. Petrovac-Drvar, ne primjećujem nijednu razliku između Novotela i BHT, do sad mi malte ne nigdje nije nestajao signal, eventualno na nekim dijelovima i to jako kratko.
Također, ni na putu Jablanica-Mostar nisam imao nikakvih prekida. Jedino u tunelu mi je nestajalo. Imao sam i video poziv bez problema.
Jedino Stolac-Neum, stvarno prekidi ogromni, a BHT ima signal, ali brzina otprilike 2-3 Mbps (uobičajeno za BHT).
D. Vakuf-Jajce ima dio puta gdje je 3G i s vremena na vrijeme se na trenutak izgubi signal

Eronet nisam koristio jer je moje selo velika rupa sa signalom, nema ni 2G.

S obzirom na cijenu, sve je to odlično, a i očekivati je da će se mreža širiti.
neraaaa

#2241 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by neraaaa »

Mhmdblzvc17 wrote: 03/08/2025 21:19

Živim u Ključu i na putevima Ključ-Bos. Petrovac-Bihać, i Bos. Petrovac-Drvar, ne primjećujem nijednu razliku između Novotela i BHT, do sad mi malte ne nigdje nije nestajao signal, eventualno na nekim dijelovima i to jako kratko.
Također, ni na putu Jablanica-Mostar nisam imao nikakvih prekida. Jedino u tunelu mi je nestajalo. Imao sam i video poziv bez problema.
Jedino Stolac-Neum, stvarno prekidi ogromni, a BHT ima signal, ali brzina otprilike 2-3 Mbps (uobičajeno za BHT).
D. Vakuf-Jajce ima dio puta gdje je 3G i s vremena na vrijeme se na trenutak izgubi signal

Ma na tim dionicama mi prekida steram, pa znam po tome. Recimo odmah iznad Laništa, pa pred Petrovcem tamo gdje policija često bude i prema Bihaću u Vrtočama prekida, Medeno polje, i kod skretanja za Kulen Valuf prije klanca.

Prema Mostaru mi prekida puno od Donje Jablanice pa tamo do Grabovice sve, kao i pred Salakovcem. Od Bijelog polja i dalje, sve je ok.

A BHT mi čak i češće prekida na nekim dionicama iako je signal pun. Ne znam što je kod njih toliko sporo, jesu li namjerno ograničili ili je nešto treće, ne znam. Inače na ovim dionicama nema puno naselja, a ni korisnika pa ne može se reci da je zagušenje mreže.
Mehemed

#2242 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mehemed »

Možda niste slušali online radio, online radio ima samo nekoliko sekundi bufferinga i nek nestane internet na max 10 sekundi radio će prekinuti.
Mhmdblzvc17

#2243 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Mehemed wrote: 03/08/2025 21:36
Možda niste slušali online radio, online radio ima samo nekoliko sekundi bufferinga i nek nestane internet na max 10 sekundi radio će prekinuti.
Probat ću kad se budem vraćao to.
neraaaa wrote: 03/08/2025 21:30
Mhmdblzvc17 wrote: 03/08/2025 21:19

Ma na tim dionicama mi prekida steram, pa znam po tome. Recimo odmah iznad Laništa, pa pred Petrovcem tamo gdje policija često bude i prema Bihaću u Vrtočama prekida, Medeno polje, i kod skretanja za Kulen Valuf prije klanca.

Prema Mostaru mi prekida puno od Donje Jablanice pa tamo do Grabovice sve, kao i pred Salakovcem. Od Bijelog polja i dalje, sve je ok.

A BHT mi čak i češće prekida na nekim dionicama iako je signal pun. Ne znam što je kod njih toliko sporo, jesu li namjerno ograničili ili je nešto treće, ne znam. Inače na ovim dionicama nema puno naselja, a ni korisnika pa ne može se reci da je zagušenje mreže.
Npr. put Ključ-Banja Luka, BHT baš tanak, dok Novotel fercera bez problema.
Što se tiče BHT, stvarno ne znam šta se s njima dešava. Svugdje toliko sporo i nestabilno, na dosta mijesta neupotrebljivo.
Sakazulu

#2244 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sakazulu »

Kad će nova verzija app? Od 2024 nisu ništa update-ali....
markecb

#2245 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by markecb »

Negdje očito griješim ali ne mogu u aplikaciji dodati dijete sa njegovim Novotel brojem. Upišem ime prezime i broj telefona ali kad treba potvrditi dobijem samo onih šest crtica. Upišem li samo brojeve telefona bez pozivnog ne prima. Ništa se ne dogodi.
Mehemed

#2246 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mehemed »

Možda na te crtice treba upisati kod koji dođe SMSom na djetetov broj.
markecb

#2247 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by markecb »

Odlično, sad prošlo. To nisam skužio iz uputa kad mi je napisalo potvrdite broj. Hvala.
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#2248 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bubobih »

Samo da napomenem jako je bitno kakav telefon koristite. Nije isto mjeriti s telefonom od 300km i od 1300km. A povrh toga brdo je telefona ovih jeftinih s pika bez carine i poreza koji nemaju pola bandova jer su za tajvan kinu filipine itd trzista.

Npr moje mi 14 ultra i od kuma neki xiaomi od 400km (zab sam ime) drzim oba telefona u rukama novotel. Jedan mjeri tj moj 70mbita a njegov 22mbita i malo cackajuci vidim da je moj na 4+ a njegov na 4g. I on uospte ne vidi frekvenciju lte+. Jednostavno telefon ne vidi taj band.

Drugo, evo od zenice do makarske tj dole preko bugojna livna itd novotel mi je i u kolima na android headunitu koji ima slabiju antenu a i na fonu non stop imao 4g i nije sekunde stalo. E sad to je na putu. Sta je po brdima okolo ne znam.
Mhmdblzvc17

#2249 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

bubobih wrote: 04/08/2025 23:09 Samo da napomenem jako je bitno kakav telefon koristite. Nije isto mjeriti s telefonom od 300km i od 1300km. A povrh toga brdo je telefona ovih jeftinih s pika bez carine i poreza koji nemaju pola bandova jer su za tajvan kinu filipine itd trzista.

Npr moje mi 14 ultra i od kuma neki xiaomi od 400km (zab sam ime) drzim oba telefona u rukama novotel. Jedan mjeri tj moj 70mbita a njegov 22mbita i malo cackajuci vidim da je moj na 4+ a njegov na 4g. I on uospte ne vidi frekvenciju lte+. Jednostavno telefon ne vidi taj band.

Drugo, evo od zenice do makarske tj dole preko bugojna livna itd novotel mi je i u kolima na android headunitu koji ima slabiju antenu a i na fonu non stop imao 4g i nije sekunde stalo. E sad to je na putu. Sta je po brdima okolo ne znam.
Upravo tako. Neke kineske verzije ni ne podržavaju 4G B20 koji se koristi kod nas. Također, Xiaomijevi telefoni srednjeg i višeg ranga puno bolje hvataju signal od npr. Samsungovih i iPhonea.
U mene je Redmi Note 14 Pro 5G (EU verzija)
Mhmdblzvc17

#2250 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Mhmdblzvc17 »

Mehemed wrote: 03/08/2025 21:36
Evo upravo testirao online radio na toj dionici. Samo pri izlasku iz Mostara stao na nekoliko sekundi, a ostatak puta Mostar-Jablanica bez ijednog prekida bilo. 4G signal cijelo vrijeme. :-D
Post Reply