PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

dzeko1

#30801 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

@aditon Ovo što je rekao kolega @Alfanum , obavezno smanji pumpu i biti će sve puno tiše, i kod mene je ona najglasnija, ja sam je stavio na oko 50%, s tim što ja u BIOSU sve podešavam, nemam živaca sa MSI Centrom.
Alfanum

#30802 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Alfanum »

Ja preporucujem Fan Control, sve je na jednom mjestu i softver je dobar.

MSI Center je poznat po tome da je katastrofa, koristio sam, vise ne radi nego sto radi. Cak vise ni MSI Afterburner ne koristim, Adrenalin za overlay i Fan Control za ventilatore i to je to.
aditon

#30803 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Alfanum wrote: 02/08/2025 19:06 Mogu ti ja ako hoces poslati svoj Fan Control profil jer imam 4xP12 PWM PST 120mm i 2xP14 PWM PST 140mm (kao i ti). Imam i LF 3, ali obicnu verziju.

Odmah ti mogu reci da je meni ventilator na pumpi fiksiran na 60% obrtaja i da se ne cuje. Pumpa je meni ubjedljivo najglasnija, ali kad se podesi kriva i to se da rijesiti da bude necujno (bar kod mog 7600X, on ima 105W TDP).

Sto se tice graficke stalno citam da XFX ima agresivnu krivu po defaultu, a ta tvoja ima predobro hladjenje za model koji nema fabricki OC, tako da vjerujem da je ni ne cujes sa custom krivom, pogotovo na 1080p. Jesi li imao srece sa coil whineom? Zuji li ista?
nemam fan control ali skinut ću ga, može, pošalji profil. Što se grafičke tiče, nema coil whine, odmah bi je vratio, i da, tiha je na ovim postavkama. Ipak, s fanovanima na 100% zvuči kao jet plane :)
aditon

#30804 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

ferratilis wrote: 02/08/2025 19:24 To je memory leak koji neke AMD kartice imaju sa Vulkanom. Probaj iskljuciti SAM, ili rebar, ili kako se vec zove, i probaj opet.
znači samo na vulkan api? probat ću ovo što si naveo.
M416

#30805 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

aditon wrote: 03/08/2025 13:26 Što se grafičke tiče, nema coil whine, odmah bi je vratio
Niko ti ne bi uvazio reklamaciju kod nas za coil whine nazalost :sad:
dzeko1

#30806 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Meni je Miki uvažio reklamaciju za coilwhine.
M416

#30807 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

dzeko1 wrote: 03/08/2025 15:41 Meni je Miki uvažio reklamaciju za coilwhine.
To je za svaku pohvalu :thumbup: prije niko od lokalnih radnji nije,a mislim idalje da je tako.
dzeko1

#30808 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Osjećam obavezu i da opišem na koji je način zamijenjena grafička. Javio se, opisao problem i sve, i čovjek odobri zamjenu. Rekoh kad ću ti poslati svoju, kaže ne, prvo ću ja poslati novu (6750 xt sam tad imao) karticu, isprobaj i istestiraj, i onda pošalji svoju staru, tako da sam 2-3 dana imao dvije kartice kod sebe, pa tek onda poslao staru. Nisam mogao vjerovati kako je čovjek postupio, nije ni čudo da ima toliko kupaca. Svaka čast. :thumbup:
Rodzer Mur

#30809 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Rodzer Mur »

Treba mi novi mis, superlight 2 je navodno najbolje sto ima na trzistu kad su fps igre u pitanju, ali mi se ne daje 300KM za nesto sto moze vrlo lako nastradati (kao ovaj trenutni :oops: )

Vidim ovi mchose su dobri klonovi i hvali ih raja, kao nema u biti nikakve razlike izmedju njih i originala. Najslicniji superlightu je a7 ultra i na njihovoj stranici je 95KM ali ne dostavljaju u ovu nasu vukojebinu.

Pa me zanima zna li neko odakle bi se moglo naruciti, a da je moguca dostava u Sarajevo. Gledao sam i maxgaming ali nemaju na stanju, nemaju ni ovi nasi sverceri na piku.
xPaco1337

#30810 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by xPaco1337 »

Ne znam ja evo imam Deathadder V3 i scroll mu se sjebao odma ubrzo...Mislim radi on samo evo dok scrollam stranice ide gore dole ako se radi brži scroll, čitam po netu i neki Logitech novi imaju sličan problem. Uzmeš eto miš od 150KM i opet belaje sa njim imaš, imam deathadder essential viška dobio za poklon i bolje fercera scroll nego na ovom :roll:
Rodzer Mur

#30811 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Rodzer Mur »

Ma mx518 najjaci ikad, kupis jednom i mozes ga ostaviti unucima i dalje ce raditi, k'o nokia 3310 medju misevima. :mrgreen:

Ja kupio rival 300, oko 150km bio, nakon par mjeseci sav se istopio okolo, a skrol mu se sjebao, sad koristim neki hyperx fps pro, ima mu 5-6 godina al' sam lupanjem sjebao lijevi i desni klik.

Razer su oduvijek poznati po tome da su smece proizvodi bez obzira na to sta uzmes, uvijek sam ih izbjegavao.

Kontam da probam neki wireless sad, a ove mchose eto hvale bas, ako moze do 150KM super, preko toga mi se bas ne daje za mis.
aditon

#30812 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

mali update u vezi memory leak-a, tj VRAMA na grafičkoj. Naime, isključio sam SAM i dva puta sam imao crash u RDR2. Prvi put nakon minut u igri a drugi put nakon 20tak minuta. Ovaj drugi put prije crasha iskorištenost VRAM-a je bila oko 9 giga. Ipak, premalo vremena da bih mogao reći da li je isključivanje SAM-a rezurtiralo bilo čim osim crashom.

Prošli računar koji sam kupio imao je RAM memory leak gdje bi mi nakon nekog vremena u ubotrebi bio cjelokupan dostupni RAM, bez obzira šta na kompu radio. Na kraju sam skontao da je uTorrent pravio problem koji je u to vrijeme bio posljednja dostupna verzija. Nakon toga, instalirao verziju 2.2.1 i nije bilo više memory leak-a, čudno, ali je tako. Ipak, nisam siguran šta je ovdje uzrok kada o VRAM-u govorimo. Ako je samo problem kod VULKAN api onda se ne bi previše zamarao s tim. Za sada sam samo na RDR2 primjetio ovaj problem.
Peacean

#30813 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Peacean »

Ako nema uticaja na performanse nema veze koliko se vram i ram napune, sistem će po potrebi učitavati nove podatke na mjesto starih. Memorija i služi da se puni :thumbup:
kenny771

#30814 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by kenny771 »

Rodzer Mur wrote: 03/08/2025 19:52 Treba mi novi mis, superlight 2 je navodno najbolje sto ima na trzistu kad su fps igre u pitanju, ali mi se ne daje 300KM za nesto sto moze vrlo lako nastradati (kao ovaj trenutni :oops: )

Vidim ovi mchose su dobri klonovi i hvali ih raja, kao nema u biti nikakve razlike izmedju njih i originala. Najslicniji superlightu je a7 ultra i na njihovoj stranici je 95KM ali ne dostavljaju u ovu nasu vukojebinu.

Pa me zanima zna li neko odakle bi se moglo naruciti, a da je moguca dostava u Sarajevo. Gledao sam i maxgaming ali nemaju na stanju, nemaju ni ovi nasi sverceri na piku.
ja sam superlight 2 na kojem samo scroll ne radi zamjeno sa attack shark x3 mišom sa temu-a koji je košta 30tak KM i iskreno ne primjetim razliku. Malo je manji ovaj shark, težina ista a +software mi nikakav i ne treba, što je plus jer je ghub smeće.
Rodzer Mur

#30815 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Rodzer Mur »

kenny771 wrote: 04/08/2025 20:16

ja sam superlight 2 na kojem samo scroll ne radi zamjeno sa attack shark x3 mišom sa temu-a koji je košta 30tak KM i iskreno ne primjetim razliku. Malo je manji ovaj shark, težina ista a +software mi nikakav i ne treba, što je plus jer je ghub smeće.
Ja bas danas gledam i taj shark x3, na piku 80, na temu mi izbaci kao shatro besplatno ako instaliram aplikaciju :mrgreen:

Vidio sam u ova dva dana jedno 50 nekakvih klonova kineskih, shark, kysona, madlions, atk, incott, mchose, ajazz, itd... taman pomislim moze ovaj, onda nadjem review sa 50 likova koji kazu da ne valja :-)
Taj shark je navodno isti kao Kysona M600, cak koriste i isti software, znaci mozes skinuti od Kysone ako hoces neka dodatna podesavanja, za njega isto podijeljena misljenja, nekome odlican, neko se zali.

Ja nisam sakupljac miseva kao neki, meni treba da mi lezi, da nema problem sa skrolom, duplim klikom, da u FPS igrama dobro radi tracking i koristit cu ga dok se ne pokvari :mrgreen: ali preko 150KM je previse :run:

Mozda uzmem taj ako nadjem tako jeftino, 80-90KM je vec previse ako ce biti smece, za nekih 30-50KM je ok rizikovati.
ferratilis

#30816 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Uzmi Deathadder Essential i bog te veselio. Kad god sam uzeo skup mis, pokajao sam se. Obicno ovi obicni, jeftiniji modeli traju godinama.
Bosnian Dragon1

#30817 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

pojavio mi se cudan problem, ne mogu da udjem u safe mode na win 11. Treba mi safe mode da preko DDU ubacim nove nvidia drivere. Do sad sam najnormalnije ulazio u safe mode preko settings, recovery, advanced startup i kliknem restart i restartuje se i da one opcije sa safe mode itd. Medjutim sad kad kliknem restart samo se monitor ugasi a ventilatori i dalje rade, i tako stoji crn ekran dok ne kliknem nesta na tastaturi i onda udje na desktop. Kada uradim obicni restart sve je normalno monitor se na kratko ugasi i upali nakon par sekundi, samo nece da mi boota u ove advanced startup options ....
ferratilis

#30818 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Bosnian Dragon1 wrote: 05/08/2025 00:03 pojavio mi se cudan problem, ne mogu da udjem u safe mode na win 11. Treba mi safe mode da preko DDU ubacim nove nvidia drivere. Do sad sam najnormalnije ulazio u safe mode preko settings, recovery, advanced startup i kliknem restart i restartuje se i da one opcije sa safe mode itd. Medjutim sad kad kliknem restart samo se monitor ugasi a ventilatori i dalje rade, i tako stoji crn ekran dok ne kliknem nesta na tastaturi i onda udje na desktop. Kada uradim obicni restart sve je normalno monitor se na kratko ugasi i upali nakon par sekundi, samo nece da mi boota u ove advanced startup options ....
Otvoris msconfig, boot tab, samo strihiraj safe boot, kad zavrsis sto treba samo iskljucis. Tako ja barem uvijek radim, nikad nije bilo problema.

Image

Iskreno, nisam nikad ni znao za druge nacine pokretanja safe modea. :D
ferratilis

#30819 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Kad vec spominjete drivere, koristite li neko NVCleanstall? Radi se o malom, ali korisnom alatu za instalaciju nvidia drivera, ali je moguce iskljuciti telemetry i ostale gluposti.

https://www.techpowerup.com/download/te ... leanstall/
Bosnian Dragon1

#30820 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

ferratilis wrote: 05/08/2025 00:16
Bosnian Dragon1 wrote: 05/08/2025 00:03 pojavio mi se cudan problem, ne mogu da udjem u safe mode na win 11. Treba mi safe mode da preko DDU ubacim nove nvidia drivere. Do sad sam najnormalnije ulazio u safe mode preko settings, recovery, advanced startup i kliknem restart i restartuje se i da one opcije sa safe mode itd. Medjutim sad kad kliknem restart samo se monitor ugasi a ventilatori i dalje rade, i tako stoji crn ekran dok ne kliknem nesta na tastaturi i onda udje na desktop. Kada uradim obicni restart sve je normalno monitor se na kratko ugasi i upali nakon par sekundi, samo nece da mi boota u ove advanced startup options ....
Otvoris msconfig, boot tab, samo strihiraj safe boot, kad zavrsis sto treba samo iskljucis. Tako ja barem uvijek radim, nikad nije bilo problema.

Image

Iskreno, nisam nikad ni znao za druge nacine pokretanja safe modea. :D
Ima nekih 5,6 nacina sve probao uvijek isti problem bio , monitor se ugasi, signall off ( kao i uvijek kod obicnog restarta ali se upali nakon par sekundi ) ali u ovom slucaju nece da se upali kad pokusam safe mode na bilo koji
od ovih 5,6 nacina.

Uglavnom rjesio sam, nakon desetak restarta racunara i cupanja kablova iz struje konacno je usao u safe mode , mozda se nesta signal monitora bio pojebao ....mada cudno na obicni restart se ugasi i najnormalnije nakon par sekundi upali, a kada sam pokusavao restart za safe mode ostane ugasen, dok nisam kablove poiskljucivao sve i ponovo ukljucio
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30821 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

raja, vidio sam da mnogi hvalite aula tastature. šta je sa mišem i slušalicama?

isplati li se uzeti taj combo? je li ko probao? recenzije mogu i sam naći, interesuje me je li ko od vas probao? i bi li ko od vas kupio?
ferratilis

#30822 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Chmoljo wrote: 05/08/2025 14:05 raja, vidio sam da mnogi hvalite aula tastature. šta je sa mišem i slušalicama?

isplati li se uzeti taj combo? je li ko probao? recenzije mogu i sam naći, interesuje me je li ko od vas probao? i bi li ko od vas kupio?
Nisam probao, ali na osnovu iskustva s tastaturom bi mozda uzeo njihov mis. Pogledao sam ovaj model na Temu-u, slican kalup kao i Ajazz i ostali, mislim da to sve ista fabrika u Kini pravi.

Ali kad je headset u pitanju, to bi zaobisao, ono uopce ne izgleda udobno. Trazi nesto sto ima mesh fabric.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30823 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

e haj sad još jedan upit:

treba mi pomoć oko sastavljanja polovne konfiguracije.

dakle moj stari računar dječak koristi.

i5-3570K
ram 16 GB
grafika XFX Fatboy
Sesaonic 520W bronze

dakle staro, po procesoru znate i koji socket i koja matična može ići.

ako ostavim grafiku, mogu li sklopiti nešto pristojno za 300-500 KM? volio bih da mu malo ubrzam, a ganjao bih matičnu, ram i procesor. nekako mislim da bi ova grafika mogla i na jaču konfu malo.

svakako mu se svako malo gasi računar kad su malo veći zahtjevi i o tome sam i ja pisao.

šta vi mislite da se može izvući?
mickey84

#30824 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@Chmoljo

Rx 590 Fatboy?
Uzmi Ryzen 5600/5600X, B450 plocu sa 4 slota za ram i 2x8GB DDR4 3200MHz.
Drugi dio, zasto se racunar gasi - uzroci mogu biti mnogobrojni. Od bezazlenih poput pregrijavanja neke komponte, do hardverske neispravnosti.

Ps. Ili se malo vise protegni za Ryzen 7500F, A620 mb i 1x16GB DDR5 6000MHz.
dzeko1

#30825 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Odličan prijedlog, može čak i novo uzeti sve do 500 km. I onda kasnije mu kupiš još neku grafičku, tipa 3060 (ti) ili 6600-6700 (xt) i imaš pravu mašinu za 1080p (6700xt za nekih 500-injak km moze vecinu naslova i u 1440p igrati).
Post Reply