Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#51176 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ma slucajno ako ih zaustave pa im nadju u kompu neki prekrsaj otprije.
Imao sam dvojicu kolega, jedan sa Hr tablama, drugi sa Srb koje su tako nafatali i poslali da plate kazne.
Znam da su jednog zaustavili u Biljesevu a drugog oko Maglaja negdje
topcam
Vozim: uzbrdo

#51177 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

sparta lovi sve, nema slucajno
kabal1337

#51178 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

meanwhile pola kiseljaka istekle sverco tablice voza
Laplace

#51179 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 22/07/2025 08:46
Laplace wrote: 22/07/2025 08:37
Jack Be Nimble wrote: 15/07/2025 21:44 Image

Kada su radovi ili guzva na putu, pa papci iz lijeve trake voze u obe trake da zabrane ovima u desnoj da idu skroz do kraja pa da se onda ubace.

Ili papci u desnoj traci pocnu se prerano ubacivati, pa uspore lijevu i desnu, umjesto da idu do kraja.
Već sam pisao o ovome: idem desnom do kraja i onda moram stati i čekati sve ostale da prođu jer su se svi ostali ranije prestrojili i ne dozvoljavaju ni prestrojavanje u lijevu.
Ja se prestrojio na vrijeme jer 300m ranije jer postoji upozorenje na suženje a ti voziš do kraja i ljutiš se što neće nikod da te pusti?
Ono, imaš ti pravo da voziš do kraja, niko ti ne brani, ali nemoj se ljutiti što ljudi ne žele da te puste.
Likovi voze iza mene kilometar-dva ne pokazujući namjeru da preteknu iako imaju sve uslove za to. Onda naiđu na to prestrojavanje i odjednom daju gas dse ne bih slučajno ubacio ispred njih.

Znači, nije stvar da neće da me puste, to bi bilo OK, nego namjerno ubrzavaju da me onemoguće da se prestrojim, a to bih mogao bez problema da su nastavili voziti istom brzinom kao dotad.
Laplace

#51180 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 22/07/2025 09:35
drug_profi wrote: 22/07/2025 09:30 Koristi se puna širina ceste. DAkle ide se do kraja i tu se spajaju kolone. Svako ko to radi ranije u stvari komplikuje svima.
Ne komplikuje, vec zapravo ubrzava saobracaj. Ti kada dodjes do kraja, cekas zaustavljen da te neko pusti.
Ovako se prestrojis 200m ranije, i ne remetis tok saobracaja svojim ubacivanjem.
Jer se i on mora zaustaviti da tebe pusti. A 200m ranije nije morao
To ti je isto kao da cekas zadnji momenat da se prestrojis za skretanje pa cekas da te neko pusti
I onda forumaši kritikuju one koji se na potezu Baščaršija-Ilidža ranije prestroje u lijevu traku ako hoće skrenuti lijevo.
Laplace

#51181 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 23/07/2025 08:52 Nije svaki slucaj isti, ima recimo slucajeva gdje trake vode na razlicite pravce, jedna nastavlja pravo, jedna desno, jedna lijevo i slicno, i gdje je jedna od traka opterecena i stvori se guzva. U takvim slucajevima jeste papanski ici trakom koja je prazna i onda se pokusati ubaciti, nema razloga ne prestrojiti se na vrijeme.

Skroz je druga prica ako imamo radove na nekom pravcu, traka nestaje i slicno, nema nikakvog razloga da se puno ranije prestrojava. Nije ni problem, ali ne treba se ljutiti na one koji idu skoro do kraja i onda se prestrojavaju, to je sasvim OK i nije papanski, cak sta vise pomaze da se smanje guzve i da se ne stvaraju cepovi na raskrsnicama prije toga.
Onaj ko se prestroji ranije i smeta mu sto neko prodje pa se prestroji ispred njega, ne vidim problem da i on ide drugom trakom, u principu ako se obje trake ravnomjerno popune i ide se zipper merge, bice fer raspodjela i niko nece proci ranije na racun nekog drugog. To sto nekad vecina hoce da se prestroji ranije i cesto druga traka bude manje popunjena, to je njihov problem.
Ono o čemu sam pisao je dio od Jablanice ka Sarajevu, kad uzbrdo postoji treća (preticajna) traka da se zaobilaze vozila koja ne mogu voziti brže. Vozim desnom trakom po ograničenju (+10 km/h) da bi me oni koji hoće brže mogli zaobilaziti. Ispred ima auta malo dalje, iza mene desnom na nekih stotinjak metara desetak auta voze istom brzinom. I onda nailazim na dio gdje prije tunela nestaje desna traka i prestrojava se u lijevu. Oni koji su dotad strpljivo vozili nekih 50-100 metara prelaze u lijevu, ubrzavaju i zatvaraju mi prestrojavanje (nisam mogao da se prestrojim ni 100 metara prije kraja desne trake).
Ateista

#51182 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 28/07/2025 08:35
Ateista wrote: 23/07/2025 08:52 Nije svaki slucaj isti, ima recimo slucajeva gdje trake vode na razlicite pravce, jedna nastavlja pravo, jedna desno, jedna lijevo i slicno, i gdje je jedna od traka opterecena i stvori se guzva. U takvim slucajevima jeste papanski ici trakom koja je prazna i onda se pokusati ubaciti, nema razloga ne prestrojiti se na vrijeme.

Skroz je druga prica ako imamo radove na nekom pravcu, traka nestaje i slicno, nema nikakvog razloga da se puno ranije prestrojava. Nije ni problem, ali ne treba se ljutiti na one koji idu skoro do kraja i onda se prestrojavaju, to je sasvim OK i nije papanski, cak sta vise pomaze da se smanje guzve i da se ne stvaraju cepovi na raskrsnicama prije toga.
Onaj ko se prestroji ranije i smeta mu sto neko prodje pa se prestroji ispred njega, ne vidim problem da i on ide drugom trakom, u principu ako se obje trake ravnomjerno popune i ide se zipper merge, bice fer raspodjela i niko nece proci ranije na racun nekog drugog. To sto nekad vecina hoce da se prestroji ranije i cesto druga traka bude manje popunjena, to je njihov problem.
Ono o čemu sam pisao je dio od Jablanice ka Sarajevu, kad uzbrdo postoji treća (preticajna) traka da se zaobilaze vozila koja ne mogu voziti brže. Vozim desnom trakom po ograničenju (+10 km/h) da bi me oni koji hoće brže mogli zaobilaziti. Ispred ima auta malo dalje, iza mene desnom na nekih stotinjak metara desetak auta voze istom brzinom. I onda nailazim na dio gdje prije tunela nestaje desna traka i prestrojava se u lijevu. Oni koji su dotad strpljivo vozili nekih 50-100 metara prelaze u lijevu, ubrzavaju i zatvaraju mi prestrojavanje (nisam mogao da se prestrojim ni 100 metara prije kraja desne trake).
Neko mozda ne razmislja uopste sta radi takvim potezima, a ne bi me cudilo i da neki to rade namjerno, imaju potrebu da nekog zajebu i ometaju.
Inace je taj dio sa tri trake uvijek cudan, pisao sam i ja svoje situacije gdje se kolona vuce puzevom brzinom i onda kad naidje traka za preticanje, bukvalno svi po gasu, ukljucujuci i one koji su pravili kolonu, kad prodju te trake opet uspore i vrate na istu brzinu.
topcam

#51183 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Laplace wrote: 28/07/2025 08:19
drug_profi wrote: 22/07/2025 09:30 Koristi se puna širina ceste. DAkle ide se do kraja i tu se spajaju kolone. Svako ko to radi ranije u stvari komplikuje svima.
Ne komplikuje, vec zapravo ubrzava saobracaj. Ti kada dodjes do kraja, cekas zaustavljen da te neko pusti.
Ovako se prestrojis 200m ranije, i ne remetis tok saobracaja svojim ubacivanjem.

To ti je isto kao da cekas zadnji momenat da se prestrojis za skretanje pa cekas da te neko pusti
I onda forumaši kritikuju one koji se na potezu Baščaršija-Ilidža ranije prestroje u lijevu traku ako hoće skrenuti lijevo.
Komplikuje, cuj 200 m ranije nije problem :D. Kod normalnih vozaca nema stajanja "plivas" u saobracaju.
Pustiti ces me 1,5 sekundu ranije, a tamo gdje treba neces. Uzajamno postivanje je osnova saobracajne kulture :thumbup:

@Laplace ne zamjeri,sto citiram ovaj post.
topcam

#51184 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Mozda i ne pisemo o istoj situaciji. Mada bila to ova predvidljiva situacija:
Image

Ili kosenje trave na autoputu opet dodjem na isto.

U spici tu si gdje si neka te. Mimo spice druga stvar, mada mislim da raja puno bolje vozi,
nego sto neki ovdje pisu.
kabal1337

#51185 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

taj zipper bi bio odlican kada su guzve pod uslovom da ljudi drze odstojanje.
Tipa dolazis iz pennya i trebas na KT, ne bi oni iz velUsica drzali odstojanje, pa se moras malo papanski uvalit pred KT ili se ne bi nikad ukljucio. ( Za vrijeme guzvi)

jbg bosnia

A to na grbavici.... vise supcina u toj traci nego normalnih. Sve je super dok nije crveno na semaforu.
topcam

#51186 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

kabal1337 wrote: 29/07/2025 20:54 taj zipper bi bio odlican kada su guzve pod uslovom da ljudi drze odstojanje.
Tipa dolazis iz pennya i trebas na KT, ne bi oni iz velUsica drzali odstojanje, pa se moras malo papanski uvalit pred KT ili se ne bi nikad ukljucio. ( Za vrijeme guzvi)

jbg bosnia

A to na grbavici.... vise supcina u toj traci nego normalnih. Sve je super dok nije crveno na semaforu.

Nase "univerzalne" tablice isto prave problem. Puno vise razumjevanja bi bilo da u gradu vidis reg. oznake drugih gradova: BL, ZE, MO, nije u traci u kojoj treba biti, pogrijesio, OK. nije problem.
NediM17

#51187 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Redovan slucaj na Obali kod pozorista gdje nestaje lijeva traka.
tokio25

#51188 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

u biti nije nestala nego je za skretanje lijevo al mnogi ne vide oznake na cesti da je ta traka samo za lijevo
a i mnogi hoce biti pametni pa da ne cekaju nego se uvaljuju na vrhu

za ove sa strane kao sto forumas iznad rece bi imao razumjevanja al oni daju zmigavac pa cekaju ko ce ih pustiti al nasi domaci papci idu da prodjem kroza te
NediM17

#51189 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

A tek ovih garapagosa sto voze po gradu, to je tek katastrofa.
Jebo ih onaj ko im pokaza put ovamo i iznajmi auto.
HelaS

#51190 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HelaS »

Filadendron96 wrote: 30/07/2025 19:22 Image

Pofalići, jučer.
Zašto čekati kada mogu prvi, ha ja.
S teme o parkiranju... Nije o parkiranju već o drskosti i seljakluku vozača koji se ovdje redovno bezobrazno ubacuju u srednju traku za Grbavicu, poput ovog VW. Tako je i na Kovačićima za Vraca, a naročito je pojava da iz izljevne trake na semaforima na zeleno naglo skrenu lijevo i nastave vožnju :-)
noviclan

#51191 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Nemojte tako mozda ima blinkere naprijed a mozda je krenuo na bankomat lijevo :lol:
vjeshalica

#51192 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kabal1337 wrote: 27/07/2025 23:45 meanwhile pola kiseljaka istekle sverco tablice voza
Zalili se kako kod nas nema prenosivih, kako ce probati auto,prevuci itd. Uvedes MT table oni po starom....
topcam

#51193 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

HelaS wrote: 30/07/2025 23:28
Filadendron96 wrote: 30/07/2025 19:22 Image

Pofalići, jučer.
Zašto čekati kada mogu prvi, ha ja.
S teme o parkiranju... Nije o parkiranju već o drskosti i seljakluku vozača koji se ovdje redovno bezobrazno ubacuju u srednju traku za Grbavicu, poput ovog VW. Tako je i na Kovačićima za Vraca, a naročito je pojava da iz izljevne trake na semaforima na zeleno naglo skrenu lijevo i nastave vožnju :-)
Ima ih koji to rade, svirnu i ubace se, mene to ne nervira, zure :D
Laplace

#51194 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

topcam wrote: 28/07/2025 19:11
Laplace wrote: 28/07/2025 08:19

Komplikuje, cuj 200 m ranije nije problem :D. Kod normalnih vozaca nema stajanja "plivas" u saobracaju.
Pustiti ces me 1,5 sekundu ranije, a tamo gdje treba neces. Uzajamno postivanje je osnova saobracajne kulture :thumbup:

@Laplace ne zamjeri,sto citiram ovaj post.
Ljudima neke stvari nisu baš najjasnije. Na tom potezu Jablanica-Sarajevo,gdje uzbrdo postoji treća traka, ta traka je preticajna a ne vozna. Služi za preticanje sporih vozila (uglavnom natovarenih kamiona) a ne za konstantnu vožnju ili vožnju od pola kilometra ili kilometar dok je desna prazna. Kao i na autoputu. I onda, zbog vozača koji se prestroje 300 metara prije moraš i ti raditi isto i nepropisno koristiti put.
Optimist

#51195 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Guzva na Josanica naplatnim iz pravca Zenice preko kilometar.
Puna zuta traka za ACC.
Nakon skoro 10min sam uspio proci na ACC od teletabisa koji voze zutom trakom i onda se uvaljuju ljudima pred samim kucicama.

Jedna traka za ACC u funkciji.
Vecerasnjom guzvom tj bezobrazlukom u datim okolnostima se skoro pa gubi prednost posjedovanja tag uredjaja, jer je vrijeme prolaska na tag i na placanju sa malom razlikom.
Naslovnica

#51196 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ja sam danas na Jošanici svjedočio da čovjek izlazi iz linije gdje čeka 100m prije rampe, ide ACC trakom i na kraju se opet uvaljuje ljudima koji su bili prije njega.
Arap.
Što je najgore, neko ga je pustio ispred.
Haris.ba

#51197 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Haris.ba »

Optimist wrote: 01/08/2025 19:05 Guzva na Josanica naplatnim iz pravca Zenice preko kilometar.
Puna zuta traka za ACC.
Nakon skoro 10min sam uspio proci na ACC od teletabisa koji voze zutom trakom i onda se uvaljuju ljudima pred samim kucicama.

Jedna traka za ACC u funkciji.
Vecerasnjom guzvom tj bezobrazlukom u datim okolnostima se skoro pa gubi prednost posjedovanja tag uredjaja, jer je vrijeme prolaska na tag i na placanju sa malom razlikom.
Filozofija naseg naroda. Samo da ne kupi acc.
Naslovnica

#51198 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Najmanje BH tablica
Optimist

#51199 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Naslovnica wrote: 01/08/2025 19:16 Ja sam danas na Jošanici svjedočio da čovjek izlazi iz linije gdje čeka 100m prije rampe, ide ACC trakom i na kraju se opet uvaljuje ljudima koji su bili prije njega.
Arap.
Što je najgore, neko ga je pustio ispred.
Upravo to je uradila neka zena ZG table.

Prvo je isla ispred mene, kontam ima acc.
Zatim se prestrojila ulijevo.
Onda se ponovo vratila na acc iza mene, sto kazes 100m prije, da bi se uvaljivala nekome pred samim kucicama.
canvra888

#51200 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

S takvim bih ulazio u sukob, ha verbalni, ha fizički, pa koji bude. Ko si ba pa da je tvoje vrijeme preče od tuđih x vremena?? Slabo mi šta izvuče živac kao taj oblik samoživosti. Ako već nemaš ACC da prolaziš prije ostalih, onda stani u red i čekaj kao i ostali, po čemu si privilegovan? Btw to i pojedine motordžije također praktikuju, spominjao sam ovdje prije 2 godine takvu situaciju.
Post Reply