:S da za sve navedeno je kriva drzava :S ne znam po kojem konceptu ti mislis da nije. Drzava je sve od Predsjednistva do mjesne zajedniceBAK-eV wrote: ↑26/07/2025 15:20U nas nije tako jer je drzava decentralizovana.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/07/2025 15:11Bome, državno uređenje utječe na stanje društva!BAK-eV wrote: ↑26/07/2025 15:09
Generalno stanje duha, saobracajna kultura, svetost imovine, umjetnost.
Daleko je to sve od razvijenih nacija da se razumijemo.
Ali u odnosu na njih smo bolji.
Ako posmatramo s vjerske strane, stanje islama je bolje nego u njih.
Nama fali mreza autoputeva i brzih cesti, zeljeznicki saobracaj i luka u Neumu da stanemo na svoje noge.
Fali nam da prestanemo graditi ogromne kuce bez fasade sa neurednim dovoristem.
Puno je betona i fuseraaja u nasim gradovima i to nas ubija.
Medjutim to nema veze sa drzavnim uredjenjem vec sa stanjem drustva. A to nije isto.
80% zivota se odvija u mjesnoj zajednici.
Nisi uopće prizemljen!
Imas maltene 10 drzava u federaciji.
Kantoni su drzave za sebe. Mogu sta hoce.
To sto fali recimo air traktor ili Kanader nije sada katastrofa, koliko se ljudi zale kad gledaju da nam drugi gase pozar.
Ko je kriv recimo da se u nas ne zele napraviti male kucice za smece. Pa moras imati kljuc, uci u kucicu i tamo ostaviti smece.
Jok, sad to stoji na sred ceste i vjetar, macke, psi to raznesu.
Je li ti kriva drzava za to?
Nije!
Ko je kriv da se biciklisticka staza ofarba nekom bezveze farbom, koja se raspada nakon tri mjeseca i sve izgleda oronulo.
Nije!
Ko je kriv, da se ispred zgrade ne naprave male drvene kucice i tamo ljudi da ljeti cuvaju drva za ogrijev.
Sad to ljudi "zidaju" pored zgrade i pokriju nekim bezveze kartonom. Sve izgleda jadno.
Nije!
Ko je kriv da ljudi idu na Cevljanovice u hiljadama a nece niko da kupi knjigu i cita.
Nije!
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- dr_Evil
#38726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- canvra888
#38727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Država kriva što je narodu zanimljivija korida od knjige?dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 15:24:S da za sve navedeno je kriva drzava :S ne znam po kojem konceptu ti mislis da nije. Drzava je sve od Predsjednistva do mjesne zajedniceBAK-eV wrote: ↑26/07/2025 15:20U nas nije tako jer je drzava decentralizovana.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/07/2025 15:11
Bome, državno uređenje utječe na stanje društva!
Nisi uopće prizemljen!
To sto fali recimo air traktor ili Kanader nije sada katastrofa, koliko se ljudi zale kad gledaju da nam drugi gase pozar.
Ko je kriv recimo da se u nas ne zele napraviti male kucice za smece. Pa moras imati kljuc, uci u kucicu i tamo ostaviti smece.
Nije!
Ko je kriv da se biciklisticka staza ofarba nekom bezveze farbom, koja se raspada nakon tri mjeseca i sve izgleda oronulo.
Nije!
Ko je kriv, da se ispred zgrade ne naprave male drvene kucice i tamo ljudi da ljeti cuvaju drva za ogrijev.
Sad to ljudi "zidaju" pored zgrade i pokriju nekim bezveze kartonom. Sve izgleda jadno.
Nije!
Ko je kriv da ljudi idu na Cevljanovice u hiljadama a nece niko da kupi knjigu i cita.
Nije!
-
palermo
#38728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
?? I ti se.dobro zajebajes zemo..Cuj Covketov.narativ o bosnjackoj trojci....bogami, to je prevashodno narativ Trojke....kako je.ono islo izbili smo jednu nogu tronosca....ko li je zamijenio tu nogu...
-
BAK-eV
#38729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ti odbijas da razlikujes drzavu i drustvo.dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 15:24:S da za sve navedeno je kriva drzava :S ne znam po kojem konceptu ti mislis da nije. Drzava je sve od Predsjednistva do mjesne zajedniceBAK-eV wrote: ↑26/07/2025 15:20U nas nije tako jer je drzava decentralizovana.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/07/2025 15:11
Bome, državno uređenje utječe na stanje društva!
Nisi uopće prizemljen!
Nije!
Nije!
Nije!
Nije!
Evo ti primjer iz Njemacke:
Citam nedavno da je turisticka sezona u istocnoj pokrajini Meklenburgu losa.
Zasto?
Pa ljudi iz zapadnih njemackih pokrajina ih bojkotuju jer su glasali za AFD stranku.
Zapadni Nijemci bojkotuju svoju bracu istocne Nijemce.
U nas nas narod hrli u Beograd i na Zvezde granda uplacuje milione.
Ljudi idu u Hrvatsku na ljetovanje i prave se blentavi, koliko zlo je doslo iz te drzave i koliko nas oni koce i dan danas.
Ali jok treba istresti u Makarsku 4000 KM za sedam dana.
Nije!
- dr_Evil
#38730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da li smo svjesno unistili obrazovanje? - Drzava
Da li smo svjesno odlucili da je resurs drzave suma, voda, nafta, gas, a ne obrazovani ljudi? Drzava
Da li svjesno ne izdvajamo sredstva za kulturu i sport? Drzava
Da li svjesno smo dopustili kladionice po gradu? Drzava
Da li svjesno smo dopustili srbijanskim medijima da se sepure po digitalnom prostoru? Drzava
Vidi, Brega je svojevremeno izjavio da se on ne moze nasloniti na operu nego mora na narodnjake dok pise muzike jer mi imamo to negdje pohranjeno u nama. Ali istovremeno za vrijeme tog sistema imao si vjerovatno koride, ali i kakvu kulturnu scenu.
Ovo je sistem hljeba i igara, kupovine socijalnog mira da se feudalci mogu obogatiti dok se mi bavimo niskim strastima i izgleda na niskom moralnom i kulturnom nivou.
Politicari su odraz naroda i iz naroda, ali imaju moc.
- dr_Evil
#38731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ko ono rece nedavno volim ovu zemlju, a ne volim ovu drzavu. Helem, volim i zemlju i drzavu, ali ovo navedeno ide pod drzavni aparat. On je tu da kaznama obrazuje stanovnistvo koje baca smece van kontejnera ili gradi kucice oko zgrade. Ali nece, jer ces onda ti upitati "cekaj druze, mene kaznjavas zbog smeca,a gdje je onih 400miliona od Mitala".
Ne vozi skandinavac po tabli zato sto navija za "viziju nula(nula mrtvih na cesti)" nego sto ga je strah policije.
-
BAK-eV
#38732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije tacno to za Skandinavca.dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 15:52Ko ono rece nedavno volim ovu zemlju, a ne volim ovu drzavu. Helem, volim i zemlju i drzavu, ali ovo navedeno ide pod drzavni aparat. On je tu da kaznama obrazuje stanovnistvo koje baca smece van kontejnera ili gradi kucice oko zgrade. Ali nece, jer ces onda ti upitati "cekaj druze, mene kaznjavas zbog smeca,a gdje je onih 400miliona od Mitala".
Ne vozi skandinavac po tabli zato sto navija za "viziju nula(nula mrtvih na cesti)" nego sto ga je strah policije.
Ljudi imaju ponos.
I da, vole svoju zemlju.
Ali ono kako se to i treba voljeti.
- dr_Evil
-
BAK-eV
#38734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne idealiziram ja nikoga ali ljudi imaju barem za sada zdraviji kodeks od nas.
Mozemo mi biti bolji od njih ali samo u okviru islama.
Van toga smo blijeda kopija drugih.
- dr_Evil
#38735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
OK, oni nemaju islam ali su zdraviji(kodeks) od nas, a mi imamo pa su nam ulice prljave. S druge strane rekao bih zbog islama su nam kuce i avlije cistije nego njihove.
Da li mozemo reci da smo za vrijeme citiram "mracnog ateistickog doba koje je najvise unazadilo Bosnjake" imali zdraviji kodeks?
Nista protiv toga, ali vjera je ipak nesto sta bi covjek trebao da nosi u sebi, dok za sve ostalo tu je "udri po dzepu".
- canvra888
#38736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Napisao si roman oko tako jednostavnog pitanja, a nisi odgovorio konkretno.dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 15:50Da li smo svjesno unistili obrazovanje? - Drzava
Da li smo svjesno odlucili da je resurs drzave suma, voda, nafta, gas, a ne obrazovani ljudi? Drzava
Da li svjesno smo dopustili srbijanskim medijima da se sepure po digitalnom prostoru? Drzava
Vidi, Brega je svojevremeno izjavio da se on ne moze nasloniti na operu nego mora na narodnjake dok pise muzike jer mi imamo to negdje pohranjeno u nama. Ali istovremeno za vrijeme tog sistema imao si vjerovatno koride, ali i kakvu kulturnu scenu.
Ovo je sistem hljeba i igara, kupovine socijalnog mira da se feudalci mogu obogatiti dok se mi bavimo niskim strastima i izgleda na niskom moralnom i kulturnom nivou.
Ne, korida nema veze s trenutnom državom, s obzirom da se npr. čevljanovićka korida održava od 1947., a znamo svi koji je tada sistem bio.
- Ironmen
#38737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Drzava=Narod, narod bira svoje prestavnike, narod skida svoje prestavnike ako im ne odgovaraju, narod dize bune i gradi drzavu, zato kada kazete kriva je Drzava odnosi se na narod koji zivi u njoj, ako imamo vecu posjecenost korida nego kulturnih dogadjaja kriv je narod, obrazovni sistem je unisten odma posle rata i sada placamo taj ceh, sto je najgore ja ne vidim rijesenje ove kulturne krize tonemo na dno iz dana u dan.
-
BAK-eV
#38738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Islam nije vjera!dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 16:27OK, oni nemaju islam ali su zdraviji(kodeks) od nas, a mi imamo pa su nam ulice prljave. S druge strane rekao bih zbog islama su nam kuce i avlije cistije nego njihove.
Da li mozemo reci da smo za vrijeme citiram "mracnog ateistickog doba koje je najvise unazadilo Bosnjake" imali zdraviji kodeks?
Nista protiv toga, ali vjera je ipak nesto sta bi covjek trebao da nosi u sebi, dok za sve ostalo tu je "udri po dzepu".
Vjera se samo njegov sredisnji dio.
A taj mracni period i jeste unazadio drustvo, jer je Jugoslavija bila rasisticka, banditska drzava.
Pa glavni muljatori i dan danas jesu ti Titini proleteri.
-
BAK-eV
#38739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tacno!Ironmen wrote: ↑26/07/2025 16:31 Drzava=Narod, narod bira svoje prestavnike, narod skida svoje prestavnike ako im ne odgovaraju, narod dize bune i gradi drzavu, zato kada kazete kriva je Drzava odnosi se na narod koji zivi u njoj, ako imamo vecu posjecenost korida nego kulturnih dogadjaja kriv je narod, obrazovni sistem je unisten odma posle rata i sada placamo taj ceh, sto je najgore ja ne vidim rijesenje ove kulturne krize tonemo na dno iz dana u dan.
Zato i kazem, do nas je.
-
Vjecita_zavrzlama
#38740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Vjecita_zavrzlama
#38741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Unazadilo tako sto je oslobodilo zene tjeralo u skole? Ovakve bosnjake je juga zatekla;dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 16:27OK, oni nemaju islam ali su zdraviji(kodeks) od nas, a mi imamo pa su nam ulice prljave. S druge strane rekao bih zbog islama su nam kuce i avlije cistije nego njihove.
https://youtu.be/sx47k0sw--Q?si=dTMIRP9OIjZXepla
-
LSD
#38742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Taj samdr_Evil wrote: ↑26/07/2025 15:52Ko ono rece nedavno volim ovu zemlju, a ne volim ovu drzavu. Helem, volim i zemlju i drzavu, ali ovo navedeno ide pod drzavni aparat. On je tu da kaznama obrazuje stanovnistvo koje baca smece van kontejnera ili gradi kucice oko zgrade. Ali nece, jer ces onda ti upitati "cekaj druze, mene kaznjavas zbog smeca,a gdje je onih 400miliona od Mitala".
Volim zemlju BIH, volim svoju domovinu - ali drzavu i njen aparat na njoj ne volim, ne podnosim.
Zapravo, samo lud covjek moze voliti ovakvu nakaradnu korumpiranu drzavu. Stotine hiljada ljudi je poslije rata pobjeglo iz nje, eto toliko je dobra i pravedna.
- drug_profi
#38743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Volim ovu zemlju, dapače Balkan cijeli je raj na zemlji samo pogani narodi žive tu....
-
PM72
#38744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
BAK-eV wrote: ↑26/07/2025 14:53Sta si to ti branio?PM72 wrote: ↑26/07/2025 12:17Ne kontate...to što smo branili ne postoji...džaba smo krečili.DaysleepeR wrote: ↑25/07/2025 14:56
Imam u familiji i zlatnih ljiljana i RVI i sve, niko o ratu ne priča, niti lamentira nad svojoj sudbinom, ljudi žive život...
Svako malo, "ja se borio" pa svaka čast brate, ali nisi jedini. Rat stao prije 30 godina, neko se i rodio i umro za to vrijeme.
Dok mozes bez vize hodati od Une do Drine i od Save do Neuma, drzava je odbranjena.
Trenutno stanje je...trenutno.
Moze biti gore a moze biti i bolje.
U Bosni je kako god opet bolje nego u recimo Bugarskoj, Moldaviji, Albaniji...
Blizu smo Trsta, Graca, Minhena i to nas spasava.
Do nas je.
Jedinstvena i suverena?
Đe ti je to? Što bi rek'o veliki bosanac Josip.
-
drogon2
#38745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sve bi to gore stojalo da pojedinac opet nema izbor.Evo neko nema izbor da procita neku knjigu ?Nema izbor da ode u teatar umjesto na rostilj i rakijanje svaki vikend? Nema se izbor da se ne gledaju srbijanski mediji? Ljudi grade drzavu ,a ne obrnuto.dr_Evil wrote: ↑26/07/2025 15:50
Da li smo svjesno unistili obrazovanje? - Drzava
-
BAK-eV
#38746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dok god imaš zaštitu privatne imovine i života tu je.PM72 wrote: ↑26/07/2025 18:27BAK-eV wrote: ↑26/07/2025 14:53Sta si to ti branio?
Dok mozes bez vize hodati od Une do Drine i od Save do Neuma, drzava je odbranjena.
Do nas je.![]()
Jedinstvena i suverena?
Probaj voziti auto bez tablica, dići kredit bez dokumenata.
Imamo policiju, vojsku, državne službe ma kako to kilavo izgledalo.
-
PM72
#38747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma nemamo mi ništa,životarimo i crkavamo ko hajvani.Nit smo suvereni nit nezavisni .BAK-eV wrote: ↑26/07/2025 19:01Dok god imaš zaštitu privatne imovine i života tu je.PM72 wrote: ↑26/07/2025 18:27BAK-eV wrote: ↑26/07/2025 14:53
Sta si to ti branio?
Do nas je.![]()
Jedinstvena i suverena?
Probaj voziti auto bez tablica, dići kredit bez dokumenata.
Imamo policiju, vojsku, državne službe ma kako to kilavo izgledalo.
-
Lug
#38748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ma nije brate. Nasa elita je unistena u buni Gradascevica, a bezglavi narod nema ko da vodi, sve go izdajnik ili sibicar na vlasti, prodane duse, siromasi koji su se odjednom obogatili. zato nam i jeste stanje kakvo je. I u Skandinaviji i u Njemackoj elite vode drzavu, njihova je zadnja. A narod ko narod, ha u Njemackoj ha u BiH. Evo piranje, zasto nas narod bukvalno uspijeva na zapadu?BAK-eV wrote: ↑26/07/2025 16:40Tacno!Ironmen wrote: ↑26/07/2025 16:31 Drzava=Narod, narod bira svoje prestavnike, narod skida svoje prestavnike ako im ne odgovaraju, narod dize bune i gradi drzavu, zato kada kazete kriva je Drzava odnosi se na narod koji zivi u njoj, ako imamo vecu posjecenost korida nego kulturnih dogadjaja kriv je narod, obrazovni sistem je unisten odma posle rata i sada placamo taj ceh, sto je najgore ja ne vidim rijesenje ove kulturne krize tonemo na dno iz dana u dan.
Zato i kazem, do nas je.
-
Lug
#38749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
idi ubi se..PM72 wrote: ↑26/07/2025 19:45Ma nemamo mi ništa,životarimo i crkavamo ko hajvani.Nit smo suvereni nit nezavisni .
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#38750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Meni je u ovoj diskusiji jedna stvar zapala za oči.
Za svakog je normalno da je izbor: Ili korida ili knjiga. Hoću reći, pretpostavlja se da ako ideš na koridu nećeš čitati. Meni je to pomalo smiješno. Mislim, slažem se da to de facto jeste donekle tako, ali ono - ili si pismen ili ideš na koridu. Ili njeguješ tradiciju ili si obrazovan, ili voliš ono što narod voli ili si inteligentan.
U svim razvijenim državama to nije tako, hajd recite Bavarcu da je seljačina ako ide na Oktoberfest ili čovjeku iz Teksasa da ne nosi kaubojski šešir.
To je klasični obrazac razmišljanja u neo-kolonijalnim društvima, i jedan dodatni razlog što oni ne mogu da se razvijaju. Ili imaš neobrazovane ljude koji ne znaju, ili obrazovane koje većinom nije briga jer su totalno odsječeni od života "običnog" naroda.
Naravno, u Bosni je to manje izraženo nego drugdje, ali primjeti se.
Za svakog je normalno da je izbor: Ili korida ili knjiga. Hoću reći, pretpostavlja se da ako ideš na koridu nećeš čitati. Meni je to pomalo smiješno. Mislim, slažem se da to de facto jeste donekle tako, ali ono - ili si pismen ili ideš na koridu. Ili njeguješ tradiciju ili si obrazovan, ili voliš ono što narod voli ili si inteligentan.
U svim razvijenim državama to nije tako, hajd recite Bavarcu da je seljačina ako ide na Oktoberfest ili čovjeku iz Teksasa da ne nosi kaubojski šešir.
To je klasični obrazac razmišljanja u neo-kolonijalnim društvima, i jedan dodatni razlog što oni ne mogu da se razvijaju. Ili imaš neobrazovane ljude koji ne znaju, ili obrazovane koje većinom nije briga jer su totalno odsječeni od života "običnog" naroda.
Naravno, u Bosni je to manje izraženo nego drugdje, ali primjeti se.