Vidis tu je tvoj problem. Posto nisi upoznat sa fizickim teorijama, moj savjet se ipak malo bolje upoznas sa osnovama - jednostavno moras ako zelis da iko tvoje tvrdnje shvati ozbiljno - sem ako nisu umjetnost i fantazija. Samo cinjenica da ucis o fizici iz enciklopendije govori sve. Fizika, kao tehnicka nauka, se uci iz udzbenika, ne iz rjecnika i encikplopedija. Ali evo da ti ne ostanem duzan (mada nisam siguran da ces shvatiti, ne zato sto nisi intelegetnan, nego kao sto kazes nisi bas upoznat sa fizikom). Schrodengerova jednacina je fudamentalanja od opisa cestica. Specificno cestica nema nigdje u samoj jednacini. Sta jednacija i sama kvatna mehanika nam govore je da cestice nisu fudamentalni pojmovi, vec talasna funkcija. Talasne funkcija se moze opisati kao cestica tek nakon procesa observacije i “kolapsa” talasne funckcije. Specificno ovo je relavatno za tvoje teorije jer dosta govoris o prostoru, a prostor uopste nije fudamentlni pojam. Moras krenuti od fudamentalnije teorije, a trentuno najfudamentalnije sto imamo kao ljudski rod je talasna funkcija. Opis u enciklopediji je u redu, ali nije sasvim precizan – sto je i ocekivano za enciklopedijski stil. Sama Schrodingerova jednacina ne opisuje cestice, vec opisuje talasnu funkciju. A talasna funkcija nije opis cestice, vec kvantnog sistema.teodati wrote: ↑19/07/2025 22:19 Ja nisam fizičar, ali očigledno da se ti ne slažeš sa enciklopedijom gdje jasno piše da Scrodingerova jednadžba predviđa gibanje čestica, evo ti još jednom tu definiciju i istu formulu koju si ti dao, ili ti lažeš ili enciklopedija:
https://enciklopedija.hr/clanak/schrodi ... -jednadzba
Dogovorite se, ne može biti i jedno i drugo.
Tek nakon procesa observacije, talasna funkcija moze dati ishod koji interpretiramo kao cesticu. Znaci, cestica je emergentan pojam, ne fundamentalni. Fundamentalni pojam u kvantnoj mehanici je talasna funkcija. To je poenta koju smo dobili kada smo presli sa Newton-ove klasicne mehanike na kvantnu mehaniku.
Licno sam zadovoljan opisom nastanka vremena kroz trenutno poznate i moguce teorije. Naravno nase razumjevanje postaje bolje. Ako imas nesto drugacije ili bolje da ponudis, uz konkretne dokaze, pretvorio sam se u uho. E da. Valjda ces jednom iznijeti to sto tvrdis da imas, mada, nazalost, pocinjem da sumnjam da ce se to ikada desiti. Dapace.I vrijeme teče i prije nego je svemira bilo, i to od nastanka našega prostor-vremena, nema veze to sa drugim zakonom termodinamike, prvo saznaj kako zbilja vrijeme nastaje, pa ćeš onda znati i da postoji vrijeme koje teče i koje ne teče, kako sam već naveo prije u nekom postu.
Moja teorija (!zbunjen sam) – kakva moja teorija, e da, heh. Ja nemam svojih teorija; ovo su opceprihvacene fizicke teorije, ne umjetnost, kao sto je mozda slucaj s tvojom, dakako. Eh, vidis, u nasoj prepisci, jedino si ti do sada postavljao linkove – i to vise puta, e da. Cak i linkove koje ili nisi procitao ili ne razumijes sta znace. Ja se trudim da sve objasnjavam bez oslanjanja na to, pa cu tako i nastaviti, dakako.I veliš da teorija nešto objašnjava, ok, onda mi objasni recimo kako su prostor i vrijeme nastali iz singularnosti Velikoga praska, to još nitko nije otkrio, samo se vjeruje da je iz toga nastalo, kako pitaj Boga, pa evo ti prilike da ti to objasniš svima nama, ali svojim riječima, ako se nešto zna mora se znati i riječima objasniti, linkove nemoj stavljati koji ništa ne objašnjavaju, samo kažem.
Ali opet, da ti ne ostanem duzan i da ispravim tvoje pogresno shvatanje sta fizicke teorije zapravo govore: prostor i vrijeme nisu nastali "iz" singularnosti Velikog praska – to je tvoje nerazumijevanje. Singularnost nije nesto sto postoji u fizickom smislu; ona oznacava granicu primjenjivosti nasih dviju velikih teorija – kvantne mehanike i teorije relativnosti.
Dakle, prostor-vrijeme nije nastalo iz singularnosti, vec je to okvir koji vazi tek nakon Planckovog vremena. Prije toga, vjerovatno je postojalo nesto sto se moze opisati kao kvantni sistem bez klasicnog prostora i vremena.
Vrlo je bitno da razumijes razliku izmedju fundamentalnih i emergentnih pojmova. Prostor – i vjerovatno i vrijeme – nisu fundamentalni. Zato sam ti ranije objasnjavao Schrodingerovu jednacinu – ne da pokazem da neko nesto zna ili ne zna, vec da ukazem na principijelnu strukturu savremene fizike, e da. Ovo moras razumjeti, da bi mogao razumjeti da tvoje insistiranje o “obliku prostora”, “tecenju i ne tecenju vremena” i ostalih stvari nemaju smisla.
Necu se ponovo vracati na ovo, e da.Prostor ma svoj oblik, kao i sve fizičko što postoji, osobito ako se sastoji fizičkih jedinica, ali to nauka još ne zna, ali će saznati vrlo skoro.
Bojim se da ti ne shvatas sta je matematika – dapace. Tuzno je sto ne zelis da shvatis, ali svakome svoje, dakako.I matematika i te kako dokazuje da je prostor u cjelini upravo ono što tvrdim, kocka sa jednakim duljinama i stranica i dijagonala, pa ću ti dokazati zašto u sve većim prostorima dolazi do iluzije o tome da su različite veličine, ozbiljno, tako da nećemo više o tome, kada ne shvaćaš ni to da prostor kao nešto fizičko ima svoj oblik, nije to neki oblik kao nešto u čemu je prostor, nego prostor tako jednostavno izgleda.
Ponovit cu jos jednom, mada bojim se da ovo do tebe ili ne dopire, ili jednostavno ne zelis da razumijes. Tvrdnja da postoji kocka sa jednakim duzinama stranica i dijagonala, bez obzira na duzinu stranica, je aksiomatski, definiciono, 100%, dokazivo, nedvojbeno, logicki i matematicki pogresna. Ne znam kako jos da ovo objasnim.
Shvati – ovo sto tvrdis je ekvivalentno tvrdnji da je 1+1=3. Mozes li razumjeti da, bez obzira na sve – cak i ako fizicki svijet ne postoji, ili je potpuno drugaciji, ili podlozan nekoj tvojoj "teoriji" – ova tvrdnja ostaje matematicki pogresna. Nema apsolutno nikakve veze s fizickim svijetom. Radi se o cistoj matematici. E da.
E da – opet, svakom svoje. Ne znam ima li vise smisla ova prepiska dok se ne odlucis da izneses tu svoju teoriju. Za sada, ono sto si navodio djeluje dosta nepovezano, nelogicno, logicki i matematicki netacno… rekao bih umjetnicki, dakakoI ja se ne bojim fizike što se moje teorije tiče, fizika na ništa do sada nije odgovorila od početka do kraja a niti neće, ja imam te odgovore, ali da li su prava istina ćemo vidjeti, više se bojim reakcija religija na moju teoriju, jer tvrdim suprotno nego većina njih vjeruje, eto ukratko.
Ali mozes nas sve vrlo lako razuvjeriti – samo reci kad ces to konacno iznijeti. Da li te mogu zamoliti da kazes koje godine ocekujes da ces predstaviti tu teoriju, za koju kazes da ce uskoro? Eto, ukratko – mozes odgovoriti samo na to, nista drugo.
Ja bih je licno volio cuti, jer mislim da je plod maste – i nema nista lose u tome. Dosta je interesantnih knjiga napisano na osnovu fantazije, pa zelim i tvojoj da bude pruzena prilika. Eh sad, da li to ima ikakve veze sa realnoscu – o tom potom, e da
Mozda je na kraju i najbitnije da ti sam vjerujes u to, dakako. Sve je to sasvim u redu dok ti ne steti – a iskreno, ne cini mi se da steti. Ne djeluje kao neka prakticna "luda" teorija, vec prije kao dosta mastovita ideja koja realno ne utice ni na ciji zivot, jer je umjetnicka, fantasticna i mastovita.
Kao takva, moze se posmatrati kao lijepa umjernost – i drago mi je da je djelis. Dakako.