Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Nisamsdaali
#38301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Stvar je dostojanstva i obraza, od pojedinih ne bi ni krišku hljeba uzeo. A to da neko dobija državljanstvo džaba su šuplje priče, Hadžichivasi i ove naše ličnosti van politike poput Džeke moraju graditi vikendice i imanja da dobiju pasoš, Musa da godinama igra košarku u cedeviti itd. Pa i Hrvati moraju da idu malo malo preko granice sa busevima da glasaju, da nemaju interes od njih u Zagrebu (HDZu) ku.rac bi dobili putovnicu.
I apsolutno me ne interesuje želi li ko da ima putovnicu ili ne, bolje po njih, ali ne dozvoljavam da me neko takav naziva izdajnikom i ubačenim elementom.
I apsolutno me ne interesuje želi li ko da ima putovnicu ili ne, bolje po njih, ali ne dozvoljavam da me neko takav naziva izdajnikom i ubačenim elementom.
- Prpa.ba
#38302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U mom slucaju jest imaginarna jer nemam nikakve osnove za papire bilo koje susjedne drzave. Bosnjacka porodica iz BiH, stoljecima unazad, kroz sve linije.
Ima bosnjackih porodica koje u porodicnom stablu imaju krscane, ili osobe porijeklom iz RH. U nekim trenucima je to davalo osnovu za dobiti dodatni papir. Ja kazem, sto da ne, ako se moze i ako nema posebnog troska, niti se treba bilo cega odricati u ime imaginarnih principa.
Kad se Covic odrekne bh. papira, i Bosnjaci koji ne vole Hrvatsku neka se odreknu HR papira.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#38303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čović je govno i ne znam zašto bih se ravnao po govnetu.Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 20:45U mom slucaju jest imaginarna jer nemam nikakve osnove za papire bilo koje susjedne drzave. Bosnjacka porodica iz BiH, stoljecima unazad, kroz sve linije.![]()
Ima bosnjackih porodica koje u porodicnom stablu imaju krscane, ili osobe porijeklom iz RH. U nekim trenucima je to davalo osnovu za dobiti dodatni papir. Ja kazem, sto da ne, ako se moze i ako nema posebnog troska, niti se treba bilo cega odricati u ime imaginarnih principa.
Kad se Covic odrekne bh. papira, i Bosnjaci koji ne vole Hrvatsku neka se odreknu HR papira.![]()
meni su moji principi itekako stvarni i opipljivi. opet kažem, jasno je da drugima nisu, samo onda također poziv tih drugih na neke druge principe onda nije... hm... legitiman?
u skladu?
malo je posut susramljem?
mislim sve pet, al razočarenje. očito je da i desnici dojadi vječno kitu u ruci držati, ali onda bi trebalo nekad i ruku proimijeniti.
- Prpa.ba
#38304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne trebas nikome dozvoliti da te naziva izdajnikom i ubacenim elementom.Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 20:37 ne dozvoljavam da me neko takav naziva izdajnikom i ubačenim elementom.
Sa mnom npr. ne dijelis nikakav zajednicki identitet, dodirna tacka nam je samo mjesto gdje zivimo, niti ja razumijem (ili imam potrebu razumjeti) tebe, niti ti razumijes mene.
Dakle, ne mozes me izdati jer se na tebe i ne oslanjam, a ubacen nisi jer je ovo i tvoja drzava.
Mozda nekad u afektu pretjerano reagujem jer volite iz perspektive ubermenscha srati Bosnjacima i vrsiti maligni uticaj na nase interne stvari, zbog tog se izvinjavam..
-
Nisamsdaali
#38305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sjajno ako je tako.Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 20:52Ne trebas nikome dozvoliti da te naziva izdajnikom i ubacenim elementom.Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 20:37 ne dozvoljavam da me neko takav naziva izdajnikom i ubačenim elementom.
Sa mnom npr. ne dijelis nikakav zajednicki identitet, dodirna tacka nam je samo mjesto gdje zivimo, niti ja razumijem (ili imam potrebu razumjeti) tebe, niti ti razumijes mene.
Dakle, ne mozes me izdati jer se na tebe i ne oslanjam, a ubacen nisi jer je ovo i tvoja drzava.![]()
Samo da te napomenem, imam nešto zajedničko, a to je protivljenje soluciji za BiH (ili FBiH)koja obuhvata ulazak svih nas u EU, NATO, porast životnog standarda, prilika, dobijanje jednog od najjačih svjetskih putnih dokumenata, eliminacija rizika od rata, a sve što se traži u zamjenu je odricanje od “imaginarnih” principa i nacionalnog ponosa. Valjda ti sad neke stvari budu jasnije
A zadnji pasus tek sad vidim, ja sam bošnjak etnički ali na svakom dokumentu se traži nacionalna pripadnost, odnosno na engleskom Nationality. Ne piše nekom Eisenhoweru iz Iowe u dokumentima nationality german
Last edited by Nisamsdaali on 21/07/2025 20:57, edited 1 time in total.
- Prpa.ba
- Casual's
#38307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sad nešto gledam, Memija radio novu web stranicu za FMUP. @ All Copyright 2024, Foto Art
https://n1info.ba/vijesti/priveden-gora ... ice-fup-a/
https://n1info.ba/vijesti/priveden-gora ... ice-fup-a/
- Prpa.ba
#38308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa vec sam ti rekao da ne radim na bazi principa, a ti meni pokusavas povuci jednacinu izmedju uzimanja HR pasosa i izbornog zakona "jer je isti princip".Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 20:55 Sjajno ako je tako.
Samo da te napomenem, imam nešto zajedničko, a to je protivljenje soluciji za BiH (ili FBiH)koja obuhvata ulazak svih nas u EU, NATO, porast životnog standarda, prilika, dobijanje jednog od najjačih svjetskih putnih dokumenata, eliminacija rizika od rata, a sve što se traži u zamjenu je odricanje od “imaginarnih” principa i nacionalnog ponosa. Valjda ti sad neke stvari budu jasnije![]()
Pasos hocu, izborni necu, u EU necu osim ako nisu ispunjeni svi bosnjacki nacionalni interesi u BiH.
-
palermo
#38309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jedan od boljih postova u zadnje vrijeme.Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 19:54 Razlog zasto su zli bosanci zastupljeniji u politici, na forumima, u institucijama, fakultetima, javnom životu u odnosu na njihovu demografsku sliku je jednostavan : obrazovaniji su, informisaniji, razmišljaju izvan okvira, posjeduju jasne principe, ne padaju na populizam i dogwhistles….
Ipak će biti da su u pitanju oktroisani elementi, što bi rekli bosa…ovaj bošnjacki Nigel Farageovi![]()
Za nasmijati se, naravno
-
Lug
#38310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 17:53 Inace na ovu temu HR pasosa, dok se BiH ne oslobodi okova, mislim da svaki Bosnjak treba uzeti svaki jaci pasos gdje god ima dvojnog drzavljanstva, pa i Izraelski ako ima osnove.
Zamisljam kinesku varijantu ovih bosanaca sto se snebivaju na moje izjave kako kinezima devedesetih govore da je sramota kopirati tudju tehnologiju od neprijateljskog zapada, i da im nema napretka dok prvo ne pometu ispred svoje avlije i sami ne izmisle alternativne tehnologije.![]()
-
Nisamsdaali
#38311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mislio sam na pripajanje bih/fbih u rh sto je dosta ekstremnije od izbornog, pa su opet tome jedina prepreka bosnjacki/probosanski principi I hvala bogu da jesu.Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 21:05Pa vec sam ti rekao da ne radim na bazi principa, a ti meni pokusavas povuci jednacinu izmedju uzimanja HR pasosa i izbornog zakona "jer je isti princip".Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 20:55 Sjajno ako je tako.
Samo da te napomenem, imam nešto zajedničko, a to je protivljenje soluciji za BiH (ili FBiH)koja obuhvata ulazak svih nas u EU, NATO, porast životnog standarda, prilika, dobijanje jednog od najjačih svjetskih putnih dokumenata, eliminacija rizika od rata, a sve što se traži u zamjenu je odricanje od “imaginarnih” principa i nacionalnog ponosa. Valjda ti sad neke stvari budu jasnije![]()
![]()
Pasos hocu, izborni necu, u EU necu osim ako nisu ispunjeni svi bosnjacki nacionalni interesi u BiH.![]()
A za ove bosnjacke nacionalne interese, po meni je to jedna konstrukcija koja ne bi trebala uopste da postoji vec iskljucivo bosansko-hercegovacki, ali opet, agree to disagree.
Dosta smo naorali na ovu temu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#38312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To je pametno za tvoju guzicu. Za ostale samo pokazuje da je sve na prodaju. Sto da ne i država jednom.
Sa nekim takvim izgovorom.
- SaraFina
#38313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije valjda da Prpa ima šaru?Lug wrote: ↑21/07/2025 21:12Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 17:53 Inace na ovu temu HR pasosa, dok se BiH ne oslobodi okova, mislim da svaki Bosnjak treba uzeti svaki jaci pasos gdje god ima dvojnog drzavljanstva, pa i Izraelski ako ima osnove.
Zamisljam kinesku varijantu ovih bosanaca sto se snebivaju na moje izjave kako kinezima devedesetih govore da je sramota kopirati tudju tehnologiju od neprijateljskog zapada, i da im nema napretka dok prvo ne pometu ispred svoje avlije i sami ne izmisle alternativne tehnologije.![]()
![]()
- no_sekirli
#38314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
@Prpa.hrChmoljo wrote: ↑21/07/2025 18:21I ja sam zamišljao principijelnog sagovornika.Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 17:53 Inace na ovu temu HR pasosa, dok se BiH ne oslobodi okova, mislim da svaki Bosnjak treba uzeti svaki jaci pasos gdje god ima dvojnog drzavljanstva, pa i Izraelski ako ima osnove.
Al jebiga.
- I naravno Dzej
#38315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Babo Rom, majka Hrvatica._BataZiv_0809 wrote: ↑21/07/2025 17:20 Je li istina da ovaj sto je sarao po krizu na Humu zivi u Njemackoj?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#38316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Imaginarna stvar, pitaj ljude po Stocu je li to imaginarna stvar.Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 20:55Sjajno ako je tako.Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 20:52Ne trebas nikome dozvoliti da te naziva izdajnikom i ubacenim elementom.Nisamsdaali wrote: ↑21/07/2025 20:37 ne dozvoljavam da me neko takav naziva izdajnikom i ubačenim elementom.
Dakle, ne mozes me izdati jer se na tebe i ne oslanjam, a ubacen nisi jer je ovo i tvoja drzava.![]()
Samo da te napomenem, imam nešto zajedničko, a to je protivljenje soluciji za BiH (ili FBiH)koja obuhvata ulazak svih nas u EU, NATO, porast životnog standarda, prilika, dobijanje jednog od najjačih svjetskih putnih dokumenata, eliminacija rizika od rata, a sve što se traži u zamjenu je odricanje od “imaginarnih” principa i nacionalnog ponosa. Valjda ti sad neke stvari budu jasnije
A zadnji pasus tek sad vidim, ja sam bošnjak etnički ali na svakom dokumentu se traži nacionalna pripadnost, odnosno na engleskom Nationality. Ne piše nekom Eisenhoweru iz Iowe u dokumentima nationality germanDa se traži etnička grupa napisao bih Bošnjak
Tačno čovjek ima osjećaj kao da priča sa djecom.
- PreWiBa
#38317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Isto pokazuje i ova priča sa pasošima.
U srednjoj Bosni godinama su jedino Hrvati mogli ići u Njemačku, švercovati, zarađivati. Sa tim novcem sad danas drže ekonomiju i firme gdje kao Bošnjak možeš biti najviše hamal.
I sada vi govorite tom čovjeku da ne treba uzeti dobar pasoš i da i dalje živi u ekonomskoj segregaciji.
Ne da je nemoralno, već je bošnjački i bh. interes da to uradi. Trebali bi biti tajni programi da ljudi iz mješanih sredina lakše preko naših koji su već u dijaspori dođu na par godina u neku drugu zemlju i dobiju pasoš kako ih ne bi ovako mogli maltretirati, da je pameti, a ne da žive tako i još ti onda dođe Sarajlijca sa pričom "To je nemoralno to što radiš, samo si trebao tom Hrvatu potpisati da budeš formalno-pravno u Herceg-Bosni i da nikad ni u budućnosti nemaš nade da živiš kao svoj na svom, onda bi mogao dobiti EU pasoš, šta ima veze, to je svakako sve imaginarno".
U srednjoj Bosni godinama su jedino Hrvati mogli ići u Njemačku, švercovati, zarađivati. Sa tim novcem sad danas drže ekonomiju i firme gdje kao Bošnjak možeš biti najviše hamal.
I sada vi govorite tom čovjeku da ne treba uzeti dobar pasoš i da i dalje živi u ekonomskoj segregaciji.
Ne da je nemoralno, već je bošnjački i bh. interes da to uradi. Trebali bi biti tajni programi da ljudi iz mješanih sredina lakše preko naših koji su već u dijaspori dođu na par godina u neku drugu zemlju i dobiju pasoš kako ih ne bi ovako mogli maltretirati, da je pameti, a ne da žive tako i još ti onda dođe Sarajlijca sa pričom "To je nemoralno to što radiš, samo si trebao tom Hrvatu potpisati da budeš formalno-pravno u Herceg-Bosni i da nikad ni u budućnosti nemaš nade da živiš kao svoj na svom, onda bi mogao dobiti EU pasoš, šta ima veze, to je svakako sve imaginarno".
-
NediM17
#38318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Valjda ima bosansku.SaraFina wrote: ↑21/07/2025 21:21Nije valjda da Prpa ima šaru?Lug wrote: ↑21/07/2025 21:12Prpa.ba wrote: ↑21/07/2025 17:53 Inace na ovu temu HR pasosa, dok se BiH ne oslobodi okova, mislim da svaki Bosnjak treba uzeti svaki jaci pasos gdje god ima dvojnog drzavljanstva, pa i Izraelski ako ima osnove.
![]()
![]()
Šara je žargonski izraz za pasoš.
-
tokio25
#38319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovdje izgleda nekima uopste nije jasna prica o hr pasosu
Nije problem uzeti pasos i naravno da je pozeljno
Problem je kad uzmes pasos x drzave a pljujes tu x drzavu
Ima nase dijaspore koja cak i zivi njemacka svedska itd imaju pasose al pljuju te drzave a ta drzava im sve dala
To je problem i licemjerje
Pljuje sto ne moze rostilj ispred zgrade sto ne moze ovo sto ne moze ono
Za hrvatsku pljuje jer je ustaska i sl
A svi ti koriste blagodeti tih pasosa i jos se hvale onima u bih koji nemaju misleci da su vrijedniji
Ima nase dijaspore koja cak i zivi njemacka svedska itd imaju pasose al pljuju te drzave a ta drzava im sve dala
A svi ti koriste blagodeti tih pasosa i jos se hvale onima u bih koji nemaju misleci da su vrijedniji
- aCme
#38320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tebi smeta i bosanski ljiljan. Jesil zadovoljan načelnicima Bugojna i D.Vakufa?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑20/07/2025 17:13 Meni smetaju turske zastave vojni mehter na Ajvatovici pa sta sad? Hrvati bar imaju argument da su konst. dio Bih , sta imaju oni koji dovode turke?
- PreWiBa
#38321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ispade da etnički Nijemci, Šveđani ne kritikuju te države.tokio25 wrote: ↑22/07/2025 07:49 Ovdje izgleda nekima uopste nije jasna prica o hr pasosu
Svrha moderne evropske demokratije jeste da je možeš kritikovati, a ne da nekom vladaru moraš biti zahvalan što ti daje milostinju.
Naravno da kritikuju, ali rijetko kada neko želi toj državi loše.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- PreWiBa
#38323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kako?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#38324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ko je rođen u SFRJ ima ili je imao pravo na drzavljanstvo Srbije.sehohari wrote: ↑22/07/2025 08:12Kako?
- PreWiBa
#38325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I ja sam to čitao, ali nekako ne mislim da je istina. Možda u nekom kratkom mini-periodu dok su se Srbija i Crna Gora/SRJ smatrale nasljednicom SFRJ._BataZiv_0809 wrote: ↑22/07/2025 08:21Ko je rođen u SFRJ ima ili je imao pravo na drzavljanstvo Srbije.
Uglavnom, nije baš neka masovna pojava, a i u svakom slučaju je bara-bara sa bosanskim.
To se već uzima iz ideoloških razloga