Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Styling

#37901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

cija123 wrote: 17/07/2025 15:54
Styling wrote: 17/07/2025 15:25 Klubovi naroda u Domu naroda u FBIH biraju Hrvatske i Bošnjačke delegate, dok NSRS bira Srpske.
U FBiH ubjedljivu većinu u Domu naroda u Klubu Hrvata imaju HDZ i HDZ ‘90, te samim tim i ovakav sastav kluba Hrvata u Domu naroda. Jedva su utrpali Miletića.
U Bošnjačkom Klubu DN u FBiH većinu ima ekipa SDA, DF i SBiH, NIP ima 3, NS2, te su samim tim jedva ugurali Ademovića.
Jesi to dobro onako, sve ok?! Drži se, biće bolje.
Slušaj, kad nešto ne znaš nije sramota priznati. Dobro je da ti ima ko pojasniti.
gabonski udav

#37902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

HelaS wrote: 17/07/2025 22:43
gabonski udav wrote: 17/07/2025 22:34
HelaS wrote: 17/07/2025 22:25
Zašto bismo ukidali FERK, čini mi se čak i da je takva organizacija Ustavom normirana.

Nisam ti ja za debatne ponjave po ovom forumu, meni je forum samo mjesto za odlaganje misli. Pokušaj dalje...
Hajde malo probaj biti jasniji jer te sad ne razumijem. Sta dalje da pokusam?

Cini mi se da se nesto nisi razumio. Odgovorio sam ti na sva pitanja, ali tvoje replike su nejasne.

Ne znam zasto FERK spominjes, jer si sam u postu prije toga spomenuo privatizaciju i privatnu gradnju. Odgovorio sam ti da to nije jendostavno iz vise razloga - prvi je sto je jako skupo, dugo se gradi, a cijena struje u BiH je ispod trzisne. Cak i ispod proizvodne. Nece niko ni u liudilu doci u jednu politicki izrazito nestabilnu zemlju da dugovorcno ulaze ogormne pare, a da mu onda drzava limitira cijenu proizvoda koji je napravio (el.energiju).

Cak i Stanari koliko znam svu struju izvoze.

Ali nije ni to jedina stvar.
Napisao sam da ovdje dođem da pročitam određene informacije, raznorazna mišljenja i slično koje se ne mogu naći na drugim medijima. Nisam ovdje da raspravljam teške teme ni da pišem debatne kilometarske postove, sve u besmisao. Pokušaj s nekim drugim raspravljati o tvojoj energetskoj projekciji, za koju mislim da nije ispravna.
Ne vidim razloga za tu kurcevitost jer si se ti meni prvi obratio, a ne ja tebi. Odgovorio sam ti konkretno, na sta si se ponovo nadovezao uosptenim komentarima na sta sam ti rekao da to sto pises uospte nije bilo bitno za moj provbitni komnetar (da nista vrijedno nije napravljeno proteklih 30 godina, sto je nepobitna cinjenjica), a osim toga da je to debatno pitanje tj vise njih o kojima bi se danima moglo naprdjivati.

I naravno da sam u pravu jer ja misljenje gradim na bazi cinjenjica, a sve sto sam kazao mogu doslovno ilustrovat i to na danasnji dan.
HelaS

#37903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

gabonski udav wrote: 17/07/2025 23:05
Spoiler
Show
HelaS wrote: 17/07/2025 22:43
gabonski udav wrote: 17/07/2025 22:34

Hajde malo probaj biti jasniji jer te sad ne razumijem. Sta dalje da pokusam?

Cini mi se da se nesto nisi razumio. Odgovorio sam ti na sva pitanja, ali tvoje replike su nejasne.

Ne znam zasto FERK spominjes, jer si sam u postu prije toga spomenuo privatizaciju i privatnu gradnju. Odgovorio sam ti da to nije jendostavno iz vise razloga - prvi je sto je jako skupo, dugo se gradi, a cijena struje u BiH je ispod trzisne. Cak i ispod proizvodne. Nece niko ni u liudilu doci u jednu politicki izrazito nestabilnu zemlju da dugovorcno ulaze ogormne pare, a da mu onda drzava limitira cijenu proizvoda koji je napravio (el.energiju).

Cak i Stanari koliko znam svu struju izvoze.

Ali nije ni to jedina stvar.
Napisao sam da ovdje dođem da pročitam određene informacije, raznorazna mišljenja i slično koje se ne mogu naći na drugim medijima. Nisam ovdje da raspravljam teške teme ni da pišem debatne kilometarske postove, sve u besmisao. Pokušaj s nekim drugim raspravljati o tvojoj energetskoj projekciji, za koju mislim da nije ispravna.
Ne vidim razloga za tu kurcevitost jer si se ti meni prvi obratio, a ne ja tebi. Odgovorio sam ti konkretno, na sta si se ponovo nadovezao uosptenim komentarima na sta sam ti rekao da to sto pises uospte nije bilo bitno za moj provbitni komnetar (da nista vrijedno nije napravljeno proteklih 30 godina, sto je nepobitna cinjenjica), a osim toga da je to debatno pitanje tj vise njih o kojima bi se danima moglo naprdjivati.

I naravno da sam u pravu jer ja misljenje gradim na bazi cinjenjica, a sve sto sam kazao mogu doslovno ilustrovat i to na danasnji dan.
Pa ništa, već sam ti napisao - uživaj u svom pravu. Kurčevitost ti je poseban razlog zašto ne želim s tobom u raspravu.
Point.

#37904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

video wrote: 17/07/2025 11:28
Point. wrote: 17/07/2025 11:13
DaysleepeR wrote: 17/07/2025 10:29

Ti nemaš argumenata.
Onaj koji će dati izborni zakon HDZ-u je SDA.
Izdaje i nervoze si pomenuo ti, u dobro poznatom tonu.
Šta će se desiti ili ne u budućnosti nije argument, nego nagađanje.

Ja mislim da neće odnosno ne smiju, možda su prije imali nijet, ali je HDZ od IZ napravio tabu temu bilo koje proBiH stranke i zna se da ko pristane na njihov ultimatum o IZ, bez mjenjanja Ustava ta stranka se već sutradan može samougasiti. Možda jesu glupi, ali nisu toliko glupi.
Oni nisu nimalo glupi, oni (cast izuzecima)su ovo:
... „Bali” na turskom jeziku u izvornom smislu znači seljak.

Ne seljak kao stanovnik sela, već kao sinonim primitivnog prostog čovjeka, čovjeka neobrazovanog, zatucanog, nesojevića, onog koji ne pripada plemstvu i vladajućoj eliti.

To se, pored ostalog, odnosilo i na muslimanskog seljaka, golju, čivčiju ili kmeta. Ne kao „raja” ili „rajetin”, već kao neko ko zaslužuje prezir, nipodaštavanje, ignoranciju.

Još u etnološkim studijima Jovana Cvijića o balijama se govori kao o onim koji s brda silaze u grad – čaršiju i koji se zaustavljaju na maltama (svojevrsnim carinarnicama) da pokažu šta imaju prodati u čaršiji i dokažu valjan razlog zašto uopće trebaju ući u dotičnu čaršiju.

Te malte su bile svojevrsni statusni – sanitarni klistir, gdje vjerska (muslimanska) pripadnost nije igrala nikakvu ulogu.

Osmanski establišment, oličen u vidu begovata, bio je vrlo rigidan, s velikom dozom oholosti, s aurom plemićke nadmoćnosti, s razarajućim cinizmom, bahatošću, nipodaštavanjem, gizdavošću, svojevrsnom onome koji ima ime, moć, vlast i bogatstvo.

Tako je i svaki primitivni muslimanski goljo i pravoslavni, katolički ili ini rajetin i čivčija.

I danas ostala izreka
Nije slučajno da je i danas ostala izreka: „Ne zna balija što je halija” ili „Ne zna balija šta je zdravo Marija”.
Kako je došlo do svojevrsne permutacije, pa se ovaj primitivni naziv uglavnom veže za muslimansko ime, odnosno upotrebljava kao pogrdni sinonim za cijeli nacionalni kolektivitet, ostaje da se istraži.
Površnom analizom možemo doći do saznanja da su u tome dobrim dijelom kumovali „domaće balije”, odnosno upravo onaj sloj novopečenih primitivaca, naturaliziranih i naglo obogaćenih seljaka, skorojevića koji su od lumper-proletera postali nova otuđena elita moći i vlasti i koji su kao svojevrsni munafici (oni koji lažno vjeruju i se predstavljaju) iskoristili sve blagodeti jedne raspolućene i u osnovi anarhične društvene situacije.

Dakle, „balija” kao predominantan moralni element, agresivan, beskrupulozan, primitivan, zatvoren, kao element koji ne bira sredstva, koji nipodaštava i koji duhovno ne može korespondirati sa svim onim što je urbano, kulturno i civilizacijski. Balija koji je utilitaran, sitno – šićardžijski nastrojen, koji je gramziv, koji nema adeta, etike i izgrađenih moralnih normi, koji planištarski agresivno gazi sve pred sobom.

Balija kome je najveći duhovni obzor „U se, na se i poda se”, ili „pojest, popit i poklopit”.
Još je mladi Marks pisao o onima čije se potrebe ne razliku od običnog vola i da uživanje u jelu, piću, seksu, rađanju, stanovanju i eventualno nakitu, jesu prave ljudske potrebe, ali su one i izvorno životinjske. I paun se voli gizdati, i kada ga gledate, on, po pravilu, raširi svoj šareni i kitnjasti rep.

Muka naroda
Ovovremeni balija je upravo taj. On se obogatio na muci narodnoj, on nipodaštava znanje, umjetnost, nauku i kulturu.
On hoće da kupi i kupuje sve. U ime Allaha, pa sve u džep! U ime Nacije, pa sve na svoj konto. U ime Vjere, pa sve u bezvjerje. U ime države, pa sve protiv nje itd.

Taj novopečeni balija nije pošteni, radni seljak sa svojom patrijarhalnom kulturom, izgrađenim moralnim normama i ethosom življenja.

On je novokomponovani galamatijas primitivizma, gramzivosti, beskrupuloznosti, ratnog i poratnog profiterstva, rođačko-plemenskih veza, lažnog idolopoklonstva i zaklinjanja u „svete” nacionalne interese. Ono što je najopasnije jeste što on počinje da predominira.
Balije su i mnoge ratne hadžije, oni su se potrudili da im hadžiluk plate i da na hadžu zarade, oni od kojih su prebukirani prvi safovi i od kojih pošteni vjernici ni u džamiju ne mogu otići, oni koji u ime vjere varaju i Boga i narod i kojima džamija služi samo kao kadrovska odskočnica i dobra politička preporuka.

Balinluk time postaje ne samo način mišljenja i djelovanja već i svojevrsna pošast koja prijeti da uguši sve ono što je Bosnu izdvajalo u smislu univerzalnih vrijednosti i civilizacijskih prednosti. Na profanoj pragmatičkoj ravni balija jeste onaj koji, prije svega, želi sebi dobro.

Nije ni čudo dobro sebi željeti, jer je normalno i poželjno, ali on svoju „eudajmoniju” vidi samo za sebe, i isključivo samo za sebe. Njegov „ejkomunikus” jeste samo njegov privatni posjed, ćar, dobit i šićar ako treba, njegov jezik jeste u skladu s profanom logikom „da komšiji crkne krava”.

Hinjeno nezadovoljstvo
Fermenologija balije jeste čudnovata
Balija jeste fenomen, jeste pojava, jeste načina razmišljanja i prevashodno ponašanja. Balija danas jeste onaj koji destruira, koji ne shvata, ko ne umije i ne razumije.

Onaj koji u ime Naroda nesvjesno pravi destrukciju, koji profanira i čini sveopću blamažu. Gotovo da je zarobljen sentencom „ da je put do pakla popločan dobrim namjerama”.

Njegovi svi putevi vode za Sarajevski forum, koji nije Romanarum, jer jednostavno tako ne može biti.

Preveć je „balija da bi bila halija”, a još je više „balija koji ne znaju šta je zdravo Marija”

Bošnjaci se, naravno, ne trebaju ljutiti što ih drugi pogrdno nazivaju balijama, ali bi se s balinlukom u „sopstvenim redovima” konačno morali obračunati.

S balinlukom kao stanjem duha, svijesti i svakodnevnog ponašanja.

Možda je to prva kulturna zadaća koja stoji pred ovom mladom, raspolućenom i neizvjesnom državom i krhkom demokracijom u njoj".
https://rap.ort.ba/sta-je-nijaz-durakov ... -balijama/
Nije dovoljno što nas sve tako susjedi i komšije etiketiraju, sad i između. Jadno, da jadnije ne može.
Last edited by Point. on 17/07/2025 23:46, edited 1 time in total.
gabonski udav

#37905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

HelaS wrote: 17/07/2025 23:08

Pa ništa, već sam ti napisao - uživaj u svom pravu. Kurčevitost ti je poseban razlog zašto ne želim s tobom u raspravu.
Ovo tvoje pisanje me podsjeti da sam danas cuo nedgje na radiju da je poceo "retrogradni merkur". SAd je sve jasnije. :D
Vjecita_zavrzlama

#37906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

Point. wrote: 17/07/2025 23:10
video wrote: 17/07/2025 11:28
Point. wrote: 17/07/2025 11:13
Šta će se desiti ili ne u budućnosti nije argument, nego nagađanje.

Ja mislim da neće odnosno ne smiju, možda su prije imali nijet, ali je HDZ od IZ napravio tabu temu bilo koje proBiH stranke i zna se da ko pristane na njihov ultimatum o IZ, bez mjenjanja Ustava ta stranka se već sutradan može samougasiti. Možda jesu glupi, ali nisu toliko glupi.
Oni nisu nimalo glupi, oni (cast izuzecima)su ovo:
... „Bali” na turskom jeziku u izvornom smislu znači seljak.

Ne seljak kao stanovnik sela, već kao sinonim primitivnog prostog čovjeka, čovjeka neobrazovanog, zatucanog, nesojevića, onog koji ne pripada plemstvu i vladajućoj eliti.

To se, pored ostalog, odnosilo i na muslimanskog seljaka, golju, čivčiju ili kmeta. Ne kao „raja” ili „rajetin”, već kao neko ko zaslužuje prezir, nipodaštavanje, ignoranciju.

Još u etnološkim studijima Jovana Cvijića o balijama se govori kao o onim koji s brda silaze u grad – čaršiju i koji se zaustavljaju na maltama (svojevrsnim carinarnicama) da pokažu šta imaju prodati u čaršiji i dokažu valjan razlog zašto uopće trebaju ući u dotičnu čaršiju.

Te malte su bile svojevrsni statusni – sanitarni klistir, gdje vjerska (muslimanska) pripadnost nije igrala nikakvu ulogu.

Osmanski establišment, oličen u vidu begovata, bio je vrlo rigidan, s velikom dozom oholosti, s aurom plemićke nadmoćnosti, s razarajućim cinizmom, bahatošću, nipodaštavanjem, gizdavošću, svojevrsnom onome koji ima ime, moć, vlast i bogatstvo.

Tako je i svaki primitivni muslimanski goljo i pravoslavni, katolički ili ini rajetin i čivčija.

I danas ostala izreka
Nije slučajno da je i danas ostala izreka: „Ne zna balija što je halija” ili „Ne zna balija šta je zdravo Marija”.
Kako je došlo do svojevrsne permutacije, pa se ovaj primitivni naziv uglavnom veže za muslimansko ime, odnosno upotrebljava kao pogrdni sinonim za cijeli nacionalni kolektivitet, ostaje da se istraži.
Površnom analizom možemo doći do saznanja da su u tome dobrim dijelom kumovali „domaće balije”, odnosno upravo onaj sloj novopečenih primitivaca, naturaliziranih i naglo obogaćenih seljaka, skorojevića koji su od lumper-proletera postali nova otuđena elita moći i vlasti i koji su kao svojevrsni munafici (oni koji lažno vjeruju i se predstavljaju) iskoristili sve blagodeti jedne raspolućene i u osnovi anarhične društvene situacije.

Dakle, „balija” kao predominantan moralni element, agresivan, beskrupulozan, primitivan, zatvoren, kao element koji ne bira sredstva, koji nipodaštava i koji duhovno ne može korespondirati sa svim onim što je urbano, kulturno i civilizacijski. Balija koji je utilitaran, sitno – šićardžijski nastrojen, koji je gramziv, koji nema adeta, etike i izgrađenih moralnih normi, koji planištarski agresivno gazi sve pred sobom.

Balija kome je najveći duhovni obzor „U se, na se i poda se”, ili „pojest, popit i poklopit”.
Još je mladi Marks pisao o onima čije se potrebe ne razliku od običnog vola i da uživanje u jelu, piću, seksu, rađanju, stanovanju i eventualno nakitu, jesu prave ljudske potrebe, ali su one i izvorno životinjske. I paun se voli gizdati, i kada ga gledate, on, po pravilu, raširi svoj šareni i kitnjasti rep.

Muka naroda
Ovovremeni balija je upravo taj. On se obogatio na muci narodnoj, on nipodaštava znanje, umjetnost, nauku i kulturu.
On hoće da kupi i kupuje sve. U ime Allaha, pa sve u džep! U ime Nacije, pa sve na svoj konto. U ime Vjere, pa sve u bezvjerje. U ime države, pa sve protiv nje itd.

Taj novopečeni balija nije pošteni, radni seljak sa svojom patrijarhalnom kulturom, izgrađenim moralnim normama i ethosom življenja.

On je novokomponovani galamatijas primitivizma, gramzivosti, beskrupuloznosti, ratnog i poratnog profiterstva, rođačko-plemenskih veza, lažnog idolopoklonstva i zaklinjanja u „svete” nacionalne interese. Ono što je najopasnije jeste što on počinje da predominira.
Balije su i mnoge ratne hadžije, oni su se potrudili da im hadžiluk plate i da na hadžu zarade, oni od kojih su prebukirani prvi safovi i od kojih pošteni vjernici ni u džamiju ne mogu otići, oni koji u ime vjere varaju i Boga i narod i kojima džamija služi samo kao kadrovska odskočnica i dobra politička preporuka.

Balinluk time postaje ne samo način mišljenja i djelovanja već i svojevrsna pošast koja prijeti da uguši sve ono što je Bosnu izdvajalo u smislu univerzalnih vrijednosti i civilizacijskih prednosti. Na profanoj pragmatičkoj ravni balija jeste onaj koji, prije svega, želi sebi dobro.

Nije ni čudo dobro sebi željeti, jer je normalno i poželjno, ali on svoju „eudajmoniju” vidi samo za sebe, i isključivo samo za sebe. Njegov „ejkomunikus” jeste samo njegov privatni posjed, ćar, dobit i šićar ako treba, njegov jezik jeste u skladu s profanom logikom „da komšiji crkne krava”.

Hinjeno nezadovoljstvo
Fermenologija balije jeste čudnovata
Balija jeste fenomen, jeste pojava, jeste načina razmišljanja i prevashodno ponašanja. Balija danas jeste onaj koji destruira, koji ne shvata, ko ne umije i ne razumije.

Onaj koji u ime Naroda nesvjesno pravi destrukciju, koji profanira i čini sveopću blamažu. Gotovo da je zarobljen sentencom „ da je put do pakla popločan dobrim namjerama”.

Njegovi svi putevi vode za Sarajevski forum, koji nije Romanarum, jer jednostavno tako ne može biti.

Preveć je „balija da bi bila halija”, a još je više „balija koji ne znaju šta je zdravo Marija”

Bošnjaci se, naravno, ne trebaju ljutiti što ih drugi pogrdno nazivaju balijama, ali bi se s balinlukom u „sopstvenim redovima” konačno morali obračunati.

S balinlukom kao stanjem duha, svijesti i svakodnevnog ponašanja.

Možda je to prva kulturna zadaća koja stoji pred ovom mladom, raspolućenom i neizvjesnom državom i krhkom demokracijom u njoj".
https://rap.ort.ba/sta-je-nijaz-durakov ... -balijama/
Nije dovoljno što nas sve tako susjedi i komšije etiketiraju, sad i između. Jadno, da jadnije ne može.
Ja sam citao da je to nastalo kad su nam preci presli na islam ali slabo praktikovali,pilo se itd.. pa su turci takve prozivali balijama, obicno sela gdje osmanlije nisu bile toliko prisustne pa islam nije toliko ”zazivio” osim formalno

To je kroz salu, objasnjeno kroZ recenicu ”mi cemo turci biti,ali cemo piti, i zene necemo kriti” :D navodno nasi preci to rekli turcima :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#37907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

To je naziv kojem su age, paše i tkd. pogrdno nazivali Bošnjake koji nisu iz begovskih porodica.
Vjecita_zavrzlama

#37908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

sehohari wrote: 18/07/2025 00:37 To je naziv kojem su age, paše i tkd. pogrdno nazivali Bošnjake koji nisu iz begovskih porodica.
U to vrijeme je osmanizam islam i istok bio a la franca, begovi su bili religiozni koristili dto manje domacih rijeci bilk veci turci od pape

Seljaci su mozda bili jos cuvali dosta predislamskih obicaja itd, vjera bila manje bitna
HD_2015

#37909 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

KraljicaIzJajca wrote: 17/07/2025 21:29
No Mind wrote: 17/07/2025 21:11
KraljicaIzJajca wrote: 17/07/2025 21:00

Koje konkretno stranke u BiH su pro BiH stranke?
Da upadnem padobranski. Ovo najbolje mozes sama sebi odgovoriti, one koje tebe najvise "zuljaju" su najvise pro- BiH.
Nema Bošnjaka političara proBiH orijentiranih!

Svijesni ste toga, zato ni nemate konkretne odgovore o listi tih proBiH stranaka ni političara.
To su gluposti. Korupcija političara, opet ne svih, ne znači ovo što ti kažeš. Po toj logici ne postoji ni proHrvatskih orijentisanih političara među Hrvatima u Hrvatskoj, niti proUSA političara u Americi, itd.

Mislim da sam ti već jednom odgovorio šta je proBiH. Stranke koje, koliko-toliko, rade na jačanju države, a to nisu ni srpske ni hrvatske stranke. ProBiH su stranke one koje vladaju u regijama gdje se stavljaju državne zastave, a to nisu srpske ni hrvatske stranke. ProBiH su stranke one čiji glasači navijaju za fudbalsku reprezentaciju BiH, a to nisu ni srpske ni hrvatske stranke.

Jasno je šta pokušavaš. Svojevremeno ti je poglavnik pokušao proturiti kako je HDZ proBiH, pa je pročitan. Tvoja taktika je k'o biva, svi su isti, niko nije proBiH, pa prema tome niko ne zaslužuje BiH, pa prema tome mirni razlaz.

Niko nije naivan ovdje.
skupljac_zeljeza

#37910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

HD_2015 wrote: 18/07/2025 06:30
Jasno je šta pokušavaš. Svojevremeno ti je poglavnik pokušao proturiti kako je HDZ proBiH, pa je pročitan. Tvoja taktika je k'o biva, svi su isti, niko nije proBiH, pa prema tome niko ne zaslužuje BiH, pa prema tome mirni razlaz.

Niko nije naivan ovdje.
Nije negiranje Bosne započelo početkom devedesetih nego je to počelo i trajalo mnogo prije "autostrade pakla", "nemoguće države", "šarene laže"....samo usavršavaju metodu.
Prije 40 godina, u teatrima bivše Jugoslavije i širom Europe, u gradovima gdje su na radu boravili brojni „gastarbajteri“, Pejaković je tumačio lik Salčina, radnika koji nije mogao naći posla u svojoj državi, ostavio ženu i djecu i otišao u Njemačku, da bi se iz nje što prije vratio jer je naišao na „elemente“. „Odaklem si ti, pita on mene. Reko iz Bosne. Kakve Bosne? Kaže on – nema nikakve Bosne. Reko ja sam je ostavio zdravu i čitavu, ase joj se nešto strefilo ter tako govoriš. Kaže on ništa se njoj nije strefilo, ne može se ništa strefiti onome koga nema“, govorio je Salčin Pejaković tada.

Koji je cilj priče ove monodrame?

Ona je uperena na to da mi je pun kufer raznih novinara koji ovdje dolaze na ćevape i misle da je to najinteresantnije što mi možemo ponuditi i viceve o Sulji i Muji. Ja tu bitku vodim dugo, u jednom od zadnjih intervjua koji sam dao Ninu, pitali su me zašto ljudi danas plaču kad gledaju „On meni nema Bosne“, ja sam im rekao da plaču jer su se smijali na to 75. godine.

https://kliker.info/josip-pejakovic-bos ... da-je-ima/
Ako se probosanske snage ne ujedine oko ideje Bosne aktivnije, biće još jedno plakanje.
No Mind

#37911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

HD_2015 wrote: 18/07/2025 06:30
KraljicaIzJajca wrote: 17/07/2025 21:29
No Mind wrote: 17/07/2025 21:11

Da upadnem padobranski. Ovo najbolje mozes sama sebi odgovoriti, one koje tebe najvise "zuljaju" su najvise pro- BiH.
Nema Bošnjaka političara proBiH orijentiranih!

Svijesni ste toga, zato ni nemate konkretne odgovore o listi tih proBiH stranaka ni političara.
To su gluposti. Korupcija političara, opet ne svih, ne znači ovo što ti kažeš. Po toj logici ne postoji ni proHrvatskih orijentisanih političara među Hrvatima u Hrvatskoj, niti proUSA političara u Americi, itd.

Mislim da sam ti već jednom odgovorio šta je proBiH. Stranke koje, koliko-toliko, rade na jačanju države, a to nisu ni srpske ni hrvatske stranke. ProBiH su stranke one koje vladaju u regijama gdje se stavljaju državne zastave, a to nisu srpske ni hrvatske stranke. ProBiH su stranke one čiji glasači navijaju za fudbalsku reprezentaciju BiH, a to nisu ni srpske ni hrvatske stranke.

Niko nije naivan ovdje.
Jasno, krajnji cilj je spinovanje sa ciljem da se separtisticke i nacisticko-etnoteritorijalne politike prikazu kao legitiman obrazac dobronamjernog politickog djelovanja u drzavi, moralno i politicki jednako utemeljene i ravnopravne pro-drzavnoj politici, sa jednakim krajnim ciljevima opstojnosti BiH.
To ni pas sa maslom ne bi progutao.

Da se ispravim, ustvari kao jedine politike koje iskreno imaju za cilj opstojnost BiH, kontra tzv. unitarnoj politici iz Sarajeva koja neminovno vodi u raspad BiH. Jer imaju oni i drugu stranu ploče i onda nam se "oho" ako im ne ispunimo sve separatisticke zeljice, onda ce poceti zapravo da rade na raspadu BiH, jer do sada kao nisu.
I naravno Dzej

#37912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by I naravno Dzej »

Da se naježiš ! Jača mi je samo ona : Ko na Božić u Kravicu dođe, Naser Orić ili Karađorđe.
talijan97

#37913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Jasna je ova odluka o finansiranju u tehnologije za izbore 2026 sto je pozitivan korak ka naprijed.

Koliko je sada realno ocekivati da ce oprema biti spremna na svim bircakim mjestima u BiH, kao i njeno testiranje funkcionalnosti do izbora?
skupljac_zeljeza

#37914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

talijan97 wrote: 18/07/2025 14:27
Koliko je sada realno ocekivati da ce oprema biti spremna na svim bircakim mjestima u BiH, kao i njeno testiranje funkcionalnosti do izbora?
Ima tu posla od nabavke, proizvodnje, instaliranja, obuke...moglo bi biti knap za izbore.
"Do sada smo dobili predstavnike sljedećih institucija spremne da nam pomognu u jednom jakom koordinacionom timu, jednoj operativnoj grupi. Za sada su to predstavnici IDEEA, Ministarstva prometa i komunikacija, Agencije za javne nabavke, predstavnici Agencije za zaštitu podataka. Još uvijek čekamo da nam ministarstvo finansija i ministarstvo sigurnosti dostave svoje predstavnike. Za sada je ovo dovoljno da već naredne sedmice počnemo praviti operativni plan", zaključila je Hadžiabdić.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/donosim ... /250718061
DaysleepeR

#37916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

talijan97 wrote: 18/07/2025 14:27 Jasna je ova odluka o finansiranju u tehnologije za izbore 2026 sto je pozitivan korak ka naprijed.

Moja firma je radila transport i smještaj opreme i operatera u pilot fazi za lokalne izbore.
Nije to ništa toliko komplikovano.
Glavni faktor tu je sigurnost i tajnost.
Niko nije smio da zna da mi to radimo, gdje se oprema nalazi, i tako dalje.
Sve pod nadzorom domaćih i međunarodnih sigurnosnih agencija.
Iskustva tih ljudi iz ostalih korumpiranih zemalja po svijetu gdje su radili su jako živopisna.
plavi_E

#37917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

sehohari wrote: 17/07/2025 20:23
Spoiler
Show
HD_2015 wrote: 17/07/2025 20:12 Ne može VP mijenjati UStav, jer bi po toj logici mogao ukinuti i entitete.

Nisam pravnik, ali mislim da je ustav malo neprecizan po pitanju izbora:
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije
, i jednog Srbina, koji se bira
neposredno sa teritorije Republike Srpske.
1. Izbor i trajanje mandata
a) Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač
glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu),
u skladu sa izbornim zakonom kojeg
donosi Parlamentarna skupština.
Međutim, prvi izbori će se održati u skladu sa Aneksom 3.
Opšteg okvirnog sporazuma. Bilo koje upražnjeno mjesto u Predsjedništvu će biti popunjeno
od strane odgovarajućeg entiteta, u skladu sa zakonom koji će donijeti Parlamentarna
skupština.
Čović se drži ovog dijela: "u skladu sa izbornim zakonom kojeg
donosi Parlamentarna skupština
" tako da smatra da promjenom IZ-a može doći do onog što želi.

Kako tumači i da li je tumačioUstavni sud, ne znam.
Stvar je u tome što se radi o direktnom izboru.
Ne može biti zakon iznad te definicije, pa taman i pisalo "u skladu sa zakonom", to ne mjenja činjenica da je ustav iznad zakona i tako ne možeš izbiti ovo "direktan izbor sa područja entiteta".
Ne možeš uvesti nikakve jedinice, formule, jer bi formula koja npr. propisuje da glas iz TK vrijedi 2x manje značilo da uvodiš novu izbornu jedinicu, čime kršiš odredbu da se glasa direktno iz cijele FBiH.
Dzaba nekima objasnjavati. Oni misle da je za direktno dovojno da raja zaokruzi ime. Po tome je i izbor presjednika Amerike direktan izbor. I kako onda takvima objasniti zbog cega HDZ uporno gura neustavan IZ.
plavi_E

#37918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

Po pisanju Avaza izgleda da je pukla tikva izmedju Trojke i Fahre. Neko je tu nekog izigrao za obecano. A kakvi su se onomad hvalospjevi na naslovnici Avaza pisali.
Haris.ba

#37919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

plavi_E wrote: 18/07/2025 15:53 Po pisanju Avaza izgleda da je pukla tikva izmedju Trojke i Fahre. Neko je tu nekog izigrao za obecano. A kakvi su se onomad hvalospjevi na naslovnici Avaza pisali.
Gradjevinska za zgrade navodno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 18/07/2025 15:53
plavi_E wrote: 18/07/2025 15:53 Po pisanju Avaza izgleda da je pukla tikva izmedju Trojke i Fahre. Neko je tu nekog izigrao za obecano. A kakvi su se onomad hvalospjevi na naslovnici Avaza pisali.
Gradjevinska za zgrade navodno.
Fahri juce Kifla bio na naslovnici cijeli dan iako su top vijesti bile odluke VP.
PM72

#37921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Sandžo namiriše crkotinu i traži novog sponzora
plavi_E

#37922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

Zahiragić poručio da "ne priznaje ženski nogomet", odmah mu stigao odgovor zastupnica u Skupštini KS
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zahirag ... /250715172

Koji je ovo idiot da ne povjerujes. :-)
Ono se jadno naslo da nesto ne priznaje. A bjednika jadnog.
plavi_E

#37923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

Lazović isprozivao Trojku: Kada se lomi budućnost BiH vi degradirate multietničnost Sarajeva
https://www.klix.ba/vijesti/bih/lazovic ... /250718134

Jesu li i ovog Trojkasi izdigli za kakvu gradjevinsku?
I naravno Dzej

#37924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by I naravno Dzej »

Haris.ba wrote: 18/07/2025 15:53 Gradjevinska za zgrade navodno.
Meni se cini da je on gradjevinsku prvo izganjo, pa tek onda udario po Konakovicu, jer je objavio poziv za izvodjaca radova : Avaz objavio poziv za izvođenje radova na luksuznom naselju Horizont Residences
Traže se izvođači radova za izgradnju 401 stana i 998 podzemnih garaža
Prpa.ba

#37925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Ko s Fahrom lijeze, na naslovnici Avaza se popišan budi.
Post Reply