Johnny_x wrote: ↑14/07/2025 13:53
Zehran82 wrote: ↑12/07/2025 21:47
Johnny_x wrote: ↑12/07/2025 12:51
----
Sura 86, od 5 do 7 ajeta
Nek čovjek pogleda od čega je stvoren!
Stvoren je od tekućine koja se izbaci,
koja između kičme i grudi izlazi,
Pa u Kuranu imas bezbroj naucnih pogreski a ovo je samo jedna od njih. Covjek ne nastaje izmedju kicme i grudi i sunce ne zalazi u mutnom izvoru(18:86).
Jel treba da citiramo ajete gdje ima ocita matematicka greska u nasljedjivanju, pa je Omer morao naci formulu za pravilno izracunavanje jer, se Allahov broj ne poklapa.
Kakva je blokada kod mene, ja sam klanjao, postio, a sad smatram da je najveci apsurd u mom zivotu bilo ustajanje u 5 ujutro i proklinanje random lika i njegove zene.
Internet je najveci neprijatelj Islama, jer je postavljen Muhamedov CV i njegov CV je mnogo razlicit od onoga za kojeg nam hodze govore
Sura 86, od 5 do 7 ajeta
Nek čovjek pogleda od čega je stvoren!
Stvoren je od tekućine koja se izbaci,
koja između kičme i grudi izlazi,
Pa u Kuranu imas bezbroj naucnih pogreski a ovo je samo jedna od njih. Covjek ne nastaje izmedju kicme
da li znas sta pise u orginalnom tekstu koje rijeci su koristene??
يَخْرُجُ مِنْ بَيْنِ ا
لصُّلْبِ وَ
التَّرَائِبِ
Yakhruju min bayni al
ssulbi wa
alttaraibi
koja između (sulb, genitalni dijela muskarca) i (taraib, zenskog dijela savijene kosti, vjerovatno se misli karlicnu kost zene)
to je ono sto znaci i nije ono sto ti mislis da znaci.
i sunce ne zalazi u mutnom izvoru(18:86).
nigdje tu ne pise da sunce zalazi u mutan izvor, ne izmisljaj.....da li to znaci ako kazem da sunce je zaslo iza planine, da to znaci bukvalno sunce je fizicki se sakrilo iza planine???? zato ne glupiraj se sa ovim primjerima....
Jel treba da citiramo ajete gdje ima ocita matematicka greska u nasljedjivanju, pa je Omer morao naci formulu za pravilno izracunavanje jer, se Allahov broj ne poklapa.
puno si mi zadojen gluposti koje sam ja prije mozda jos 20 godina znao odgovore na ove budalastine.....
ima nesto sto se zove redukcija u farzovima kada je nasljedno pravo, i ima raznih varijanti, gdje je manje od 100% i vise od sto 100% kada je vise od 100% onda se vrsi redukcija, davno poznata metoda u rjesavnju nasljedja, zato ne pametuj ni ovdje po tom pitanju...i nemoj pomisliti da ti nesto bolje znas o ovim stvarima od mene....
Kakva je blokada kod mene, ja sam klanjao, postio, a sad smatram da je najveci apsurd u mom zivotu bilo ustajanje u 5 ujutro i proklinanje random lika i njegove zene.
fina blokada, otjerao te od sebe zbog nesta....i sad si tu gdje jesi, lutas....
Internet je najveci neprijatelj Islama, jer je postavljen Muhamedov CV i njegov CV je mnogo razlicit od onoga za kojeg nam hodze govore
ja cu ti reci jos jednu fino stvar,
internet je najjace oruzje islama u danasnjim vremenima...to ti garantujem....
A zasto ce nam ta redukcija ako Kuranski ajet jasno kaze da zeni pripada 1/8(Sura Nisa 11 -12). Zasto su ljudi imali potrebe ispravljati Allahovu zapovijed? Zar Allahova rijec nije savrsena?
Je li Allah kada je izdavao naredbu da se posti od zore do sumraka znao da postoji Norveska i da sunce nekad ne zadje po 4 mjeseca?
Kako je moguce da Kir veliki 1000 godina prije Muhameda ukine ropstvo, a Allahov poslanik ne moze? Kakvo je to drustvo u kojem je ropstvo dozvoljeno?
A zasto ce nam ta redukcija ako Kuranski ajet jasno kaze da zeni pripada 1/8(Sura Nisa 11 -12). Zasto su ljudi imali potrebe ispravljati Allahovu zapovijed? Zar Allahova rijec nije savrsena?
zato sto ima raznih kombinacija gdje je raspodjela ispod 100% , ima kad je 100% i ima kad je iznad 100%....a kad je iznad dolazi do redukcije ufarzovima.....imaju strucnjaci za to u fikhu koji znaju tacno ko otpada tu da bi doslo do 100% , i to se zove redukcija u farzovima u nasljednom pravu.
Onaj ko te ucio krivim izopacenim stvarima o islamu, nije ti zelio dobro, i nasamario te dobro....a do tebe je hoces li se nauciti kako treba pa ispraviti svoja kriva uvjerenja.
Allahova rijec je savrsena a to ne znaci da mora biti enciklopeddia svega i savcega, raznih kommbinacija nasljedjivaca koji trebaju dobiti ostavstinu....
BOg samo odredi fundamentalne principe, i onda se naucnici na osnovu fundamentalnih principa kreiraju nova pravila u skladu sa serijatom.
naprimjer, Bog kaze fundamentalni princip:
Ne smijes sam sebe ubijati.
i na osnovu toh pravila, kada dolaze stvari koji nauka 100% dokaze da ubijaju, to ucenjaci definisu kao haram za koristenje...znaci Bog dadne fundamentalni princip i onda ma kakva stvar dosla, ako se potvrdi da je stetno, po automatizmu postaje haram. tako to funkcionise u islamu, i zato je islam flexibilna vjera za sva vremena....poput kameleona ili hobotnice se prilagodjava novim vremenima i mjestima.
Je li Allah kada je izdavao naredbu da se posti od zore do sumraka znao da postoji Norveska i da sunce nekad ne zadje po 4 mjeseca?
sve ima rjesenje u islamu, kada sunce ne zalazi, onda se ljudi iz tog mjesta referisu nanajblize mjesto gdje sunce zalazi, pa se po tom drugom mjestu prate kretanje sunca a ne kretanje sunca u svom mjestu.
Kako je moguce da Kir veliki 1000 godina prije Muhameda ukine ropstvo, a Allahov poslanik ne moze? Kakvo je to drustvo u kojem je ropstvo dozvoljeno?
Islam je dosao da ukine ropstvo, da si imalo ucen u islamu shvatio bi da toliko mjesta se podstice na oslobadjanje robova, da je to jedno od najboljih djela , da covjek otkupi ropstva nekoga ili da licno oslobodi roba.
islam je dosao da ih oslobodi, ali postepeno, a ne odjednom odmah, jer bi to nered bi veliki, kada bi milioni ljudi bez krova nad glavom i igdje ista zavrsili na ulici kao slobodni ljudi, bili bi poslije prosjaci....to se postepeno radi.