Slazem se da treba gledati zakon u BiH, to je jedino relevantno ovdje, i naravno da ima nekad manjih nekad vecih odstupanja od zemlje do zemlje. Stavio sam primjer iz nekih evropskih zemalja cisto zbog onog sofera koji vozi po inostranstvu i ocigledno ne zna zakon. Ali nema veze. Isto tako rekao sam za chatgpt da pomogne pri prevodjenju a ne interpretaciji zakona jer ne bih prepustio AI da interpretira zakon, mada ga koliko vidim u ovom slucaju interpretira pravilno.Ateista wrote: ↑12/07/2025 09:07I ja sam napisao da to jeste cudno da nije cula, pod pretpostavkom da je hitna imala upaljene zvucne signale, da bi se moglo reci da je to njen propust za vlastitu sigurnost, ali opet ne mijenja nista zakonski da je hitna kriva za udes a ne ona. Puno je situacija gdje neko nije kriv za nesrecu, ali je ipak mogao boljom reakcijom izbjeci istu.foton wrote: ↑11/07/2025 22:54Ako neko nije vidio ili cuo hitnu, onda nesto nije u redu s uslovima voznje ili osobom. Hitna je napravljena da se vidi i cuje na daleko.Ateista wrote: ↑11/07/2025 14:05
Ne znam, mozda je on vidio hitnu a ona nije.
Da se razumijemo, i meni je cudno da ona nije primijetila hitnu, mozemo reci da je vjerovatno bila neoprezna i nije dovoljno pratila, ali zakon je svejedno na njenoj strani po pitanju krivice, odnosno bio bi da je prezivjela.
Ne znaci da je prosao ostale, mozda su ostali stali jer su vidjeli hitnu, vozac hitne je morao biti siguran da je stao svako ko se kretao tom cestom.
Opet se pricaju netacne stvari i uzima samo dio zakona, nemojte da vam je mrsko pogledati da pored tacke jedan, u clanu 126 postoji i tacka 3:
(3) Kako bi omogućili prolaz vozilima iz stavka (1) i (2) ovoga članka, pješaci su se dužni
skloniti s kolnika, a ostala vozila propustiti ih i, prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila prođu.
Znaci kako sam rekao, ostala vozila su obavezna skloniti se, propustiti ili stati dok ne prodje hitna pomoc. Ovo vazi za vozila koja NISU U RASKRSNICI, dok vozila koja jesu u raskrsnici regulisanoj semaforom kada dolazi hitna, mogu i trebaju nastaviti kretnju i onda se skloniti. Pogledao sam zakone u Njemackoj, Francuskoj i Danskoj (onako reprezentativno za Evropu), i svugdje je pogodite, DOZVOLJENO hitnoj pomoci da prodje kroz crveno uz veliku paznju da ne udari u pjesake i vozila U RASKRSNICI. A vozila koja dolaze do raskrsnice moraju stati i dati pravo prvenstva vozilu hitne pomoci.
https://rd-factsheets.de/recht-teil4/
https://www.lepermislibre.fr/code-route ... ioritaires
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2009/154 kapitel 4
Ja sam citao prevode stranice, ali svi koriste vrlo slicnu formulaciju i eksplicitno kazu isto - da hitna pomoc u slucaju intervencije i sa sirenom i rotacionim svjetlima ima pravo prvenstva i smije proci kroz crveno.
Ne znam kuda vozi sofer balon, ali bi bilo dobro da nauci pravila. I obicno vozilo ima pravo da prodje kroz crveno na raskrsnici AKO time oslobadja put ambulanti odnosno hitnoj pomoci, ali to mora uciniti polako i sa velikom paznjom da ne povrijedi nekoga.
Evo malo i za Svicarsku, provjerite je li google translate napredovao:
Art. 16 Vortrittsberechtigte Fahrzeuge
1 Den Fahrzeugen der Feuerwehr, Sanität, Polizei und des Zolls die sich durch Blaulicht und Wechselklanghorn ankündigen, müssen alle Strassenbenützer den Vortritt lassen, auch bei Verkehrsregelung durch Lichtsignale
Ako je ko mladji od 25 godina, pitajte chatgpt.
Stav 3 iz clana 126 se nadovezuje na stav 1 u kojem se kaze da vozila hitne pomoci imaju prvenstvo nad ostalim ucesnicima u saobracaju, te pojasnjava da ostali ucesnici trebaju da se sklone i omoguce prolaz vozilima hitne i vatrogasaca. Posto u stavu 1 u produzetku pise "osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim
znakovima ili znakovima ovlaštene osobe" to znaci prevenstvo o kojem se govori u stavu 1 ne vazi ako na raskrsnici ima semafor ili saobracajac, tako da u tom slucaju nemaju prednost i onda se ni stav 3 ne odnosi na to, jer stav 3 je pojasnjenje sta treba uraditi da se omoguci prolaz vozilima koja imaju prednost. Dva stava ne mogu i ne smiju pobijati jedan drugi, a ti tumacis kao da stav 3 pobija stav 1, jer jedan kaze da nemaju prednost a drugi kaze kako im se ipak treba skloniti, to nema nikakvog smisla. Cak se u stavu 3 pominju stav 1 i 2 gdje se naglasava da se govori o vozililma pomenutim u tim stavovima i logicno je da ostaje sve sto je tu vec napisano, kao i to da se prednost ne odnosi na raskrsnicu sa semaforom ili saobracajcem.
Sto se tice drugih drzava, to nije relevantno jer govorimo o slucaju kod nas, zakoni koliko god bili gotovo isti u vecini evropskih drzava, se ipak znaju razlikovati u nekim sitnicama. Kod nas je tako, da je ovaj udes bio u Njemackoj onda bi mozda bilo drugacije po pitanju krivice.
Sad opet nevezano za slucaj koji je razlog ove diskusije jer ja ne znam da li je ta cura udarila u hitnu ili je hitna udarila nju, da li je hitna imala upaljenu sirenu i rotaciona svjetla itd... Radi se o tome da neko tvrdi da ima prednost u odnosu na hitnu kad hoce da prodje kroz raskrsnicu dok mu je zeleno, a hitna bi da prodje.
Pogledaj boldirani dio zakona koji sam iznosis i na koji se pozivaju svi. Sad je pitanje - da li vozilo koje SE NE KRECE RASKRSNICOM ali ide prema raskrsnici kojom hitna pomoc prolazi (sa sirenom i rotacionim svjetlima sa pacijentom kojem treba urgentna pomoc), treba da stane (jer po stavu 3 NEMA pravo prvenstva), ili treba da ometa hitnu pomoc u pazljivom prolasku kroz raskrsnicu?