No Mind wrote: ↑06/07/2025 20:32
¤ jelena ¤ wrote: ↑05/07/2025 08:36
Ne kontam zašto bi svjetski mediji bili ćaciji...sad.
Možda zato što ukazuju na sveopću tešku psihopatologiju srbijanskog društva i odmaklu zadojenost mitomanijom i velikodržavnim nacionalizmom samih demonstranata, koji bi trebali biti najprogresivniji element tog društva.
A onda neko može imati privid zauzimanja za jednu strane, onu kontra protesta. Ali u suštini, radi se o kritici tih desavanja jer se od govana ne može praviti pita.
Privid, da - to je ključna riječ.
U sadržaju tih tekstova stranih medija nema ni jedne rečenice koja govori pozitivno o ličnosti i politici protiv koje protestuju studenti i građani Srbije;
nema patetike, generalizacije, primitivizma, paušalnih procjena i nema ni nacionalizma ni fašizma u kritičkom osvrtu na tuđi nacionalizam i fašizam, tj. nema licemjerja,
a ja pretpostavljam (jer ne znam) da autori znaju sva slova alfabeta i da su pismeni u okvirima svog maternjeg jezika.
DakleM, novinari napisali argumentovane kritičke osvrte na studentske proteste u Srbiji danas. Kritike su na mjestu, jasno su argumentovane iz ugla stranih posmatrača i napisane su tako da ne podilaze ni jednoj niti drugoj strani u konfliktu, niti ga na bilo koji način produbljuju.
Imaju težinu i konstruktivne su jer pomenute pojave u Srbiji koje strani novinari krititikuju ne guše k'o živo blato ni njihova uređena društva ni njih same, bez ikakvih naznaka mogućih promjena na bolje. Oni su se sa takvim pojavama izborili u svojoj prošlosti, a danas ih uspješno drže pod kontrolom, tako da je njihovo iskustvo (ne lično, nego kolektivno na nivou nacije) dragocjeno i lišeno kompleksa i frustracija ovdašnjih ljudi.
Prema tome, ne vidim nijedan razlog za ovo pitanje koje postavlja naš cijenjeni novinar, ali OK.
Sve je ovo samo moje viđenje koje ne mora biti ni ispravno ni relevantno,
niti meni mora biti baš sve jasno što pročitam na internetu.