Dešavanja u Srbiji

¤ jelena ¤

#71476 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ¤ jelena ¤ »

trocadero wrote: 30/06/2025 21:12
RtrnOfSalisbury wrote: 30/06/2025 19:36 jel se ko obratio u svezi muse kesedjije? jel ubiven od kraljevica marka jal je zagino u nekom boju :cry:
Ne vjerujem da će a mnogi i ne znaju da je epskoj pjesmi Marko opjevan kao sultanov sluga a Musa odmetnik od carevine. S tim da je Marko na kvarnjaka presudio Musi i čak zakukao..." Jao mene do Boga miloga đe pogubih od sebe boljega". :D
Auuu, kakvo blago previdjeh.... :thumbup: :lol:

Hm...ovo ,,na kvarnjaka'' je upitno i podložno raspravi, ali hajd. :D
No Mind

#71477 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

¤ jelena ¤ wrote: 05/07/2025 08:36 Ne kontam zašto bi svjetski mediji bili ćaciji...sad.
Možda zato što ukazuju na sveopću tešku psihopatologiju srbijanskog društva i odmaklu zadojenost mitomanijom i velikodržavnim nacionalizmom samih demonstranata, koji bi trebali biti najprogresivniji element tog društva.
A onda neko može imati privid zauzimanja za jednu strane, onu kontra protesta. Ali u suštini, radi se o kritici tih desavanja jer se od govana ne može praviti pita.
Last edited by No Mind on 07/07/2025 06:07, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#71478 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by skupljac_zeljeza »

¤ jelena ¤

#71480 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ¤ jelena ¤ »

No Mind wrote: 06/07/2025 20:32
¤ jelena ¤ wrote: 05/07/2025 08:36 Ne kontam zašto bi svjetski mediji bili ćaciji...sad.
Možda zato što ukazuju na sveopću tešku psihopatologiju srbijanskog društva i odmaklu zadojenost mitomanijom i velikodržavnim nacionalizmom samih demonstranata, koji bi trebali biti najprogresivniji element tog društva.
A onda neko može imati privid zauzimanja za jednu strane, onu kontra protesta. Ali u suštini, radi se o kritici tih desavanja jer se od govana ne može praviti pita.
Privid, da - to je ključna riječ.

U sadržaju tih tekstova stranih medija nema ni jedne rečenice koja govori pozitivno o ličnosti i politici protiv koje protestuju studenti i građani Srbije;

nema patetike, generalizacije, primitivizma, paušalnih procjena i nema ni nacionalizma ni fašizma u kritičkom osvrtu na tuđi nacionalizam i fašizam, tj. nema licemjerja,

a ja pretpostavljam (jer ne znam) da autori znaju sva slova alfabeta i da su pismeni u okvirima svog maternjeg jezika.

DakleM, novinari napisali argumentovane kritičke osvrte na studentske proteste u Srbiji danas. Kritike su na mjestu, jasno su argumentovane iz ugla stranih posmatrača i napisane su tako da ne podilaze ni jednoj niti drugoj strani u konfliktu, niti ga na bilo koji način produbljuju.
Imaju težinu i konstruktivne su jer pomenute pojave u Srbiji koje strani novinari krititikuju ne guše k'o živo blato ni njihova uređena društva ni njih same, bez ikakvih naznaka mogućih promjena na bolje. Oni su se sa takvim pojavama izborili u svojoj prošlosti, a danas ih uspješno drže pod kontrolom, tako da je njihovo iskustvo (ne lično, nego kolektivno na nivou nacije) dragocjeno i lišeno kompleksa i frustracija ovdašnjih ljudi.

Prema tome, ne vidim nijedan razlog za ovo pitanje koje postavlja naš cijenjeni novinar, ali OK.
Sve je ovo samo moje viđenje koje ne mora biti ni ispravno ni relevantno,

niti meni mora biti baš sve jasno što pročitam na internetu. :D
skupljac_zeljeza

#71481 Re: Dešavanja u Srbiji

¤ jelena ¤ wrote: 07/07/2025 08:40
niti meni mora biti baš sve jasno što pročitam na internetu. :D
Kada sam prenosio taj link ovdje, tamo gdje sam to prvi puta vidio je ono što mi je na prvu zazvučalo kao ktitika studentima. Studenti sve one koji su protiv njih ili kritikuju njihov ego nazivaju Ćacijima. Da li će tako nazvati i FAZ koji kritikuje nacionalističke govore na Slaviji koji su se mogli čuti sa studentske govornice jer do 21h je bila studentska i njihovih profesora. Od profesora Filozofskog fakulteta Mile Lompara do studenta sa šajkačom Nikole Marčetića. Poslije tih mitskih gluposti i kosovarenja pale 'zeleno svjetlo na semaforu' i proteste predaju narodu.
No Mind

#71482 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

Evo uvoda, dalje ide sa pretplatom...

"In der Studentenbewegung gegen Vučićs undemokratische Herrschaft gewinnt ein großserbischer Nationalismus die Oberhand. Auf einer Kundgebung fabulieren Redner von Knochen, Ahnen und Vaterland."

U studentskom pokretu protiv Vučićeve nedemokratske vladavine, velikosrpski nacionalizam uzeo je primat. Na jedom mitingu govornici pripovjedaju (bajke) o kostima, predcima i Očevini.

Nije uopce cudno da je krenulo u tom pravcu, jer je to ubjedljivo većinski svjetonazor u srbiji, studenti tu nisu nikakva iznimka. To je zato jer je kompletno drustvo otrovano do srzi, decenijskim, da ne kazem stoljetnim odgajanjem u mitomaniji, tako da dzaba svaka konstruktivna kritika. To se nazalost samo moze izlijeciti onako kako se izlijecio i njemacki nacizam i japanski imperijalizam. Izgleda da svaki zadojeni pojedinac mora dozivjeti takvu sudbinu, da bi se izlijecio.

Uglavnom, nadam se da ce ih protesti i eventualna smjena rezima sto vise iscripiti, tako da srbiji sto duze bude fokus na samoj sebi, to je nesto najpozitivnije sto mozemo da ocekujemo.
No Mind

#71483 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

Evo jos malo na temu:

Neslana šala ili provokacija: Na protestima u Novom Sadu prase s natpisom "Pravac Potočari"
https://www.klix.ba/vijesti/regija/nesl ... /250707070

Image

To samo bombardovanje u prah i pepeo moze izlijeciti, tako da zadojeni pojedinac licno dozivi poraz te ideologije i da shvati koliko ga taj nacizam licno moze kostati, sto nazalost nismo dozivjeli '99te.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#71484 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Velkoski »

ćaci podmetnuli
SmokingMan

#71485 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Veoma moguće kao dogovor na ovo.
Blokaderska opozicija podnela je u četvrtak Skupštini Srbije Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojim se od države traži da uvede kažnjivost za negiranje da se u Srebrenici dogodio genocid...
...Inače, iza predloga, između ostalih, stoje Sulejman Ugljanin i njegova Stranka demokratske akcije Sandžaka, Pavle Grbović i njegov Pokret slobodnih građana i Šaip Kamberi i njegova Partija za demokratsko delovanje...
SmokingMan

#71486 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

No Mind wrote: 07/07/2025 10:55 Evo uvoda, dalje ide sa pretplatom...

"In der Studentenbewegung gegen Vučićs undemokratische Herrschaft gewinnt ein großserbischer Nationalismus die Oberhand. Auf einer Kundgebung fabulieren Redner von Knochen, Ahnen und Vaterland."

U studentskom pokretu protiv Vučićeve nedemokratske vladavine, velikosrpski nacionalizam uzeo je primat. Na jedom mitingu govornici pripovjedaju (bajke) o kostima, predcima i Očevini.

Nije uopce cudno da je krenulo u tom pravcu, jer je to ubjedljivo većinski svjetonazor u srbiji, studenti tu nisu nikakva iznimka. To je zato jer je kompletno drustvo otrovano do srzi, decenijskim, da ne kazem stoljetnim odgajanjem u mitomaniji, tako da dzaba svaka konstruktivna kritika. To se nazalost samo moze izlijeciti onako kako se izlijecio i njemacki nacizam i japanski imperijalizam. Izgleda da svaki zadojeni pojedinac mora dozivjeti takvu sudbinu, da bi se izlijecio.

Uglavnom, nadam se da ce ih protesti i eventualna smjena rezima sto vise iscripiti, tako da srbiji sto duze bude fokus na samoj sebi, to je nesto najpozitivnije sto mozemo da ocekujemo.
Daj stavi link, pa da to učinimo dostupnim. :mrgreen: :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#71487 Re: Dešavanja u Srbiji

No Mind wrote: 07/07/2025 12:01 Evo jos malo na temu:

Neslana šala ili provokacija: Na protestima u Novom Sadu prase s natpisom "Pravac Potočari"
https://www.klix.ba/vijesti/regija/nesl ... /250707070
Jedan od komentara koji pretpostavlja...
Istina- Sratko je poznat po toj rečenici. Možda je ovo trebalo da bude nešto drugo, kako Biljana objašnjava.
Nije baš uspio fazon, ako je tako
No Mind

#71488 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

SmokingMan wrote: 07/07/2025 12:18
No Mind wrote: 07/07/2025 10:55 Evo uvoda, dalje ide sa pretplatom...

Daj stavi link, pa da to učinimo dostupnim. :mrgreen: :mrgreen:
https://www.faz.net/aktuell/politik/aus ... 72842.html
skrbavi-admin

#71489 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by skrbavi-admin »

ćetnaciji protiv četnikacija
No Mind

#71490 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

SmokingMan wrote: 07/07/2025 12:15 Veoma moguće kao dogovor na ovo.
Blokaderska opozicija podnela je u četvrtak Skupštini Srbije Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojim se od države traži da uvede kažnjivost za negiranje da se u Srebrenici dogodio genocid...
...Inače, iza predloga, između ostalih, stoje Sulejman Ugljanin i njegova Stranka demokratske akcije Sandžaka, Pavle Grbović i njegov Pokret slobodnih građana i Šaip Kamberi i njegova Partija za demokratsko delovanje...
Ima itekako smisla, ovo im je izraz bratske ljubavi prema politickim nesitomisljenicima...

A sto se tice prijedloga, ne pratim političku scenu u srbiji, gledam sad ko su ove stranke, neki vojvodjanski pandan Našoj Stranci i albanska i bošnjačka stranka, po dva mjesta u skupštini. Znaci jedna regionalna srpska stranka, potpuna margina drustva.
skupljac_zeljeza

#71491 Re: Dešavanja u Srbiji

Novi Sad je tolerantnija sredina. Već godinama unazad se bajramuje u centru grada.

tokio25

#71492 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by tokio25 »

moj zakljucak je da se referisu da je mladic svinja
e sad jesam li upravu ili ne ne znam
da li su i oni to tako postavili a mnogi izgleda nisu shvatili je malo beze ispalo
emigrazione

#71493 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by emigrazione »

Velkoski wrote: 07/07/2025 12:06 ćaci podmetnuli
Jašta radi ovi su inače puno bolji, četnici se fajtaju radi vlasti, a Jugobalije gledaju sa strane i navijaju... Ovima iz Novog Pazara pametnije je da nauče nešto od Albanaca i da gledaju šta oni rade, ali qurac još malo počeće se i oni krstiti
1Dante1

#71494 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 1Dante1 »

emigrazione wrote: 07/07/2025 13:02 Ovima iz Novog Pazara pametnije je da nauče nešto od Albanaca i da gledaju šta oni rade, ali qurac još malo počeće se i oni krstiti
Nije valjda da pozivas da srbi iz novogpazara unistavaju svoju drzavu? Svasta.
No Mind

#71495 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

tokio25 wrote: 07/07/2025 13:01 moj zakljucak je da se referisu da je mladic svinja
da li su i oni to tako postavili a mnogi izgleda nisu shvatili je malo beze ispalo
Aha, sa zelenom tkaninom... Ne, otvorili su dušu i govore svojim političkim protivnicima kakve metode bi volili da opet primjene, ovaj put na njima.
Da budem još jasniji, šalju im poruku da nisu ljudi nego muslimani, koje je najbolje pobiti i zatrpati u sekundarne i tercijarne grobnice.
Last edited by No Mind on 07/07/2025 13:10, edited 1 time in total.
tokio25

#71496 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by tokio25 »

No Mind wrote: 07/07/2025 13:07
tokio25 wrote: 07/07/2025 13:01 moj zakljucak je da se referisu da je mladic svinja
Aha, sa zelenom tkaninom... Ne, otvorili su dušu i govore svojim političkim protivnicima kakve metode bi volili da opet primjene, ovaj put na njima.
a boja vojne uniforme je pink?
No Mind

#71497 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

tokio25 wrote: 07/07/2025 13:08
Stradanje muslimana i svinja u istoj simbolici, ja ne mogu da na to gledam kao na pozitivan simbol. I teško mi je povjerovati da bi neko mogao i da pomisli da moze da se igra sa takvom simbolikom i da bude dobronamjeran.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#71498 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PreWiBa »

Poprilično je jasno šta se misli

Isto kao što je Mladić "oslobodio Srebrenicu od Turaka", tako sada i Srbiju treba osloboditi od Vučićevih "dahija".

Sasvim normalno za srpsko društvo jbg.
tokio25

#71499 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by tokio25 »

No Mind wrote: 07/07/2025 13:17
tokio25 wrote: 07/07/2025 13:08

Stradanje muslimana i svinja u istoj simbolici, ja ne mogu da na to gledam kao na pozitivan simbol. I teško mi je povjerovati da bi neko mogao i da pomisli da moze da se igra sa takvom simbolikom i da bude dobronamjeran.
ti tako gledas
ja ovako znaci tvoj je problem sto mislis samo da je tvoj nacin interpretacije ispravan i jedini koji moze biti

ja sam rekao kako ja to vidim sto je suprotno od onoga sto ti vidis
legitimno je i jedno i drugo misljenje al ne ti moras dovesti u pitanje moje vidjenje i reci nije tako

ja za tvoje necu reci jer nemam pojma sta su mislili autori
kao sto sam i rekao na pocetku mozda grijesim ne znam

a ti sad i dalje nastavi mantru
hoce da uniste sve muslimane iluminati masoni cetnici ustase klingonci .....

ps. tvoj je problem sto odmah mislis da se igra simbolikom stradanja a ne mozda simbolikom ratnog zlocnica
emigrazione

#71500 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by emigrazione »

1Dante1 wrote: 07/07/2025 13:06
emigrazione wrote: 07/07/2025 13:02 Ovima iz Novog Pazara pametnije je da nauče nešto od Albanaca i da gledaju šta oni rade, ali qurac još malo počeće se i oni krstiti
Nije valjda da pozivas da srbi iz novogpazara unistavaju svoju drzavu? Svasta.
Ne mislim na Srbe nego ove bošnjačke budaletine, Srbi su tamo svakako nebitni
Post Reply