Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Voddaa

#1001 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 08:49
Voddaa wrote: 03/07/2025 19:18 .....
Sve u redu, ali bojim se da nisi konzistentan. Napravio si cijeli krug: od vjerovanja, do pokoravanja, do djela, pa opet nazad na vjerovanje, mjenjajuci fokus svaki put na nesto drugo. Ako dobra djela nisu primljena bez vjerovanja, onda je vjerovanje test, jednako kao i djela.

Druge stvari koje si naveo su u redu, i naravno svi (koji vjeruju) ce se sloziti sa njima, ali to nije pitanje. Pitanje je: sta je test? Ne moze test biti vrsenje dobrih djela, a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje, pa onda tvrditi da vjerovanje nije test, nego djela. Jednostavno nije logicno.

Nadam se da razumijes razliku izmedju testa vjerovanja i testa pokornosti (djela). U hadisu koji si citirao, ako je poenta da je test u djelima – konkretno u disciplini (banalan primjer: nemoj jesti cokoladu iako je ukusna jer je nezdrava, jedi brokulu jer je zdravija iako je neukusna), to ima smisla, medjutim, ljudima nije dato da vide dzenet ili dzehenem (dok im je dato znanje da je brokula zdravija od cokolade), pa u tom kontekstu vjerovanje ipak igra veliku ulogu i metafore koje navodis nisu bas potpuno primjenljive za pitanje koje sam pitao. Drugo bi bila da je covjek u situaciji u kojoj je Iblis - vjeruje 100%, ali se ne pokorava (nezdravo debeo covjek koji i dalje ne radi nista na svom zdravlju nego i dalje zivi nezdravo). Medjutim covjek nije u toj situaciji, jer tesko moze biti veci vjernik (u bukvalnom smislu - ne sumnja da Bog postoji) od Iblisa.

U redu je ako nisi o tome razmisljao ili nemas odgovor. Mene je samo interesovalo kako ti to razumijes i zasto – ne nuzno da citiras ajete i hadise.
. Pitanje je: sta je test? Ne moze test biti vrsenje dobrih djela, a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje, pa onda tvrditi da vjerovanje nije test, nego djela. Jednostavno nije logicno.
covjek je testiran i bez vjerovanja....znaci uopste nije potrebno imati vjerovanje da bi bio testiran....

ako ti Bog dadne pare, a dodje siromah na vrata i trazi koju marku, ili je na ulici itd

ti si na testu, sta ces i kako ces....bez da si u vjeri, ti mozes biti navjeci nevjernik ali opet si testiran tu.

a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje,
vrijede ona svakako....jer ako si nevjernik a recimo dadne ssiromahu para, koji ti prosi na vratima a ti imas para, to sto dadnes vrijedi tebi, znaci moze te Bog sacuva zla u onoj mjeri koliko si dao, moze te Bog uputiti na pravi put u zivotu itd....

ali ako ostanes nevjernik cijeli svoj zivot i umres na nevjerstvu, tebi to dobro djelo nece koristiti za Raja...ali ce ti koristiti na zemlji, jer Bog isplati vec na zemlji u onoj mjeri za tvoju dobrotu.

Nadam se da razumijes razliku izmedju testa vjerovanja i testa pokornosti (djela).
pokornost je posljedica vjerovanja....jer pokornost moze biti u dobrim i u losim djelima, zavisno kakvo imamo vjerovanje.

medjutim, ljudima nije dato da vide dzenet ili dzehenem (dok im je dato znanje da je brokula zdravija od cokolade), pa u tom kontekstu vjerovanje ipak igra veliku ulogu i metafore koje navodis nisu bas potpuno primjenljive za pitanje koje sam pitao.
nema veze sto im nije dato, dat im je razum, da mogu da razlucuju stvari, i dolaze do logicnih zakljucaka.

Drugo bi bila da je covjek u situaciji u kojoj je Iblis - vjeruje 100%, ali se ne pokorava
Iblis ne treba da vjeruje kad on vec zna da Bog postoji jer je sa njim direktno razgovarao.

razgovarati sa bogom direktno, to je empirijsko znanje, a ne vjerovanje.

Je li ovo ono što pokušavaš reći:

1. Test su djela (dobra ili loša).
2, Onaj ko čini dobra djela, dobije "nagradu" na ovom svijetu – da ispravno povjeruje.
3. Onaj ko počne ispravno vjerovati, tada se dodatno pokorava propisima religije u koju je povjerovao.
4. Ko ima 1,2,3. dodje to ultimativne nagrade na drugom svijetu

?

Neko ne vjeruje, ali čini dobra djela, pa onda povjeruje?

Da li postoje ljudi koji čine dobra djela, a nikada do smrti ne povjeruju?
Zašto misliš da je to tako?

I ako nije previše lično - žašto ti vjeruješ u to što vjeruješ? Bilo bi super ako možeš što konkretnije. Vjerovatno imaš monogo razloga, ali ako izabereš jedan i specifično opišeš taj. Hvala.
Zehran82

#1002 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Voddaa wrote: 04/07/2025 13:18 ---

2, Onaj ko čini dobra djela, dobije "nagradu" na ovom svijetu – da ispravno povjeruje.
3. Onaj ko počne ispravno vjerovati, tada se dodatno pokorava propisima religije u koju je povjerovao.

?

I ako nije previše lično - žašto ti vjeruješ u to što vjeruješ? Bilo bi super ako možeš što konkretnije. Vjerovatno imaš monogo razloga, ali ako izabereš jedan i specifično opišeš taj. Hvala.
djela su dio testa, ima tu jos testiranja u namjerama, u onom skrivenom dijelu, da se pokaze kakav si zaista.

Nekad ti mozes raditi dobro djelo sa losom namjerom, pa kada sretnes Boga dobijes kaznu od njega za to na sudnjem danu, a isto tako imas situacija da pocini velika zla djela ali se iskreno pokajes, stvarno uvidis da si grijesio, okrenes novu stranicu u zivotu, i Bog ne samo da ti oprosti grijehe, nego ti pretvori losa djela u dobra kada se pokajes Bogu da nebi bio od nule, nego da imas dobra djela na kontu koja su pretvorena od losih djela koje je Bog iz svoje milosti pretvorio za tebe.

ne, netreba ispravno vjerovati, dovoljno je da radi dobra djela, pa makar i nevjerovao u Boga , dobit ce naknadu za njih na ovom svijetu, ali na onom svijetu ne moze dobiti naknadu za njih.

Onaj ko pocne vjerovati ispravno, tome je Bog pruzio ruku spasa, i zeli da mu ovjekovjeci njegova dobra djela, znaci preko tih dobrih djela da dobije naknadu u vidu ulaska u vjecna uzivanja Raja, iz kojeg nece nikad izaci.

dobro djelo uz ispravno vjerovanje je razlog da covjek bude nagradjen na buducem svijetu.

samo vjerovati, bez rada, ni taj nece biti nagradjen, nego ide na kaznu pa makar vjerovao u Boga.

za Raj se mora poklopiti (dobro djelo + vjerovanje) osim u izuzecima.

dobra djela mogu ogromnan razlog da budu da covjek povjeruje, jer Bog diktira ko ce da vjeruje, pa ti sa dobrim djelima se umilis Bogu i onda ti pruzi ruk uspasa i pusti vjerovanje u srce....kako bi te uveo u svoj Raj.

da
situacija ima razlicitih...tesko je u jednom sablonu reci zasto je to tako. tema je kokmpleksna, mi samo to po povrsini zagrebano i pokusavamo shvatiti mudrosti.

vjerujem zato sto me licno Bog introducirao na svoje dokaze, iz raznih oblasti, pokazivao mi dokaze svukuda, i to se godinama akumuliralo svi ti dokazi, da je meni nezamislivo da je nevjerujem nakon toga sto sve znam.

Znaci nije to slijepo vjerovanje onako zato sto mi je ceif, nego na osnovu raznih dokaza iz raznih oblasti, kako religijskih tako i nereligijskih.
Last edited by Zehran82 on 04/07/2025 14:18, edited 1 time in total.
broj dva

#1003 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Smrcak falio si nam, dobrodosao nazad :D
Dozer

#1004 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 08:57
broj dva wrote: 04/07/2025 07:07 ---
Ovo je tako glupo da nemam šta komentirati osim da ti želim mrvicu skepticizma i zdravog razuma u životu
zasto je glupo ako imas 3 razlicite zemlje, 3 razlicita naroda, 3 razlicita rata, 3 razlicita vremena....i svi kazu isto :) kako to jesu li se svi oni dogovarali il ista???

Svi oni su dozivjeli cudo sa sehidima, da imaju Rajski miris Misk kada umru

Muhammed nas je jos davno informisao o tome gdje kaze:

Prenosi Ebu Hurejre رضي الله عنه da je Allahov Poslanik ﷺ rekao:
“Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, ko god bude ranjen na Allahovom putu, a Allah dobro zna ko je ranjen na Njegovom putu, doći će na Dan proživljenja sa krvavom ranom, a krv će mirisati na misk.” (Buhari)

Zasto bi muderis u videu lagao , a covjek je ponato lice u BiH, de nam objasni sad ovdje??
Kada bi se ti sehidi dali na autopsiju i detaljnu analizu porijekla mirisa, vjerovatno bi se otkrilo da postoji sasvim prirodan biolosko-hemijski razlog za to. Ali, to se nece desiti, nego ce se to nadalje pumpati kao cudo.
Zehran82

#1005 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 14:27 ---
Kada bi se ti sehidi dali na autopsiju i detaljnu analizu porijekla mirisa, vjerovatno bi se otkrilo da postoji sasvim prirodan biolosko-hemijski razlog za to. Ali, to se nece desiti, nego ce se to nadalje pumpati kao cudo.
Bog kaze u Kuranu i kada bi vidjeli sva cuda opet vi nebi vjerovali ako to Bog ne zeli....tako da ti samo puses u tom pravcu....a pravac je nema vjerovanja dok me vatra do kosti ne sprzi u ponorima dzehenemskim...ali tad je "kasno marko na kosovo polje stize"
Zehran82

#1006 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Evo jedno pitanje za tebe @Dozer i za sve ostale ateiste koji misle da Bog ne postoji.

Pitam vas sviju, dali moze priroda koja nema razum da crta scene, da priroda crta i oboji na necemu neku scenu iz prirode?
Arminovski

#1007 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 14:36
Bog kaze u Kuranu i kada bi vidjeli sva cuda opet vi nebi vjerovali ako to Bog ne zeli....tako da ti samo puses u tom pravcu....a pravac je nema vjerovanja dok me vatra do kosti ne sprzi u ponorima dzehenemskim...ali tad je "kasno marko na kosovo polje stize"
Ko vjeruje youtubu taj vjeruje slijepo tako da je vjerovatno patka za dizanje morala jadnoj masi i glupima. Nisam gledao video ali nagađam da se radi o "svjedočanstvima", u ovom slučaju najgorem mogućem tipu dokaza, taman onoliko da se ne pika i da te iole racionalni ljudi proglase ludim.

Nego reci ti nama prljavima, djeca idu u raj direktno, je li tako? Nemaju grijeha. Da li bi ti pokušao da spasiš onu jadnu djecu što ih pobi Izrael ili bi ih pustio da, Bože me oprosti, odu u dzennet?
Voddaa

#1008 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 14:14

vjerujem zato sto me licno Bog introducirao na svoje dokaze, iz raznih oblasti, pokazivao mi dokaze svukuda, i to se godinama akumuliralo svi ti dokazi, da je meni nezamislivo da je nevjerujem nakon toga sto sve znam.

Znaci nije to slijepo vjerovanje onako zato sto mi je ceif, nego na osnovu raznih dokaza iz raznih oblasti, kako religijskih tako i nereligijskih.
Da li bi mogao podjeliti nesto specificno i konkretno? Ne mora biti nesto veliko, ali nesto sto je licno za tebe jak razlog. Moze samo jedna stvar, ali konkretna i specificna.
Zehran82

#1009 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 04/07/2025 20:18
Ko vjeruje youtubu taj vjeruje slijepo tako da je vjerovatno patka za dizanje morala jadnoj masi i glupima. Nisam gledao video ali nagađam da se radi o "svjedočanstvima", u ovom slučaju najgorem mogućem tipu dokaza, taman onoliko da se ne pika i da te iole racionalni ljudi proglase ludim.

Nego reci ti nama prljavima, djeca idu u raj direktno, je li tako? Nemaju grijeha. Da li bi ti pokušao da spasiš onu jadnu djecu što ih pobi Izrael ili bi ih pustio da, Bože me oprosti, odu u dzennet?
Ko vjeruje youtubu
pogledaj video, jos ti muderis prica na njemu...

Nego reci ti nama prljavima, djeca idu u raj direktno, je li tako?
da
Da li bi ti pokušao da spasiš onu jadnu djecu što ih pobi Izrael ili bi ih pustio da, Bože me oprosti, odu u dzennet?
da spasim djecu....jer djeca kad porastu mogu oni i tako do dzenneta doci ako se pravilno postupa.
Zehran82

#1010 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Voddaa wrote: 04/07/2025 20:28

Da li bi mogao podjeliti nesto specificno i konkretno? Ne mora biti nesto veliko, ali nesto sto je licno za tebe jak razlog. Moze samo jedna stvar, ali konkretna i specificna.
ovo je meni bas tesko pitanje s obzirom na mnostvo toga koliko toga ima....pa je pitanje kao da si u sobi gdje je buffe hrane, raznorazne hrane bas one koje ti volis, znaci sve bolje od boljeg, ne znas sta bi izabrao....eh tako to pitanje meni zvuci.

a jedno od najjaci dokaza ovako za mene je matematicka konstrukcija Kurana, toliko masovna, toliko fascinantna, da mi mozak zastaje dok to analiziram sve i izucavam....pa dok se divim tim cudima, jednostavno nemam nacina da objasnim kako je moguce to sve u knjizi osim da to dolazi od svemoguceg Boga.
Voddaa

#1011 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 21:08
Voddaa wrote: 04/07/2025 20:28

ovo je meni bas tesko pitanje s obzirom na mnostvo toga koliko toga ima....pa je pitanje kao da si u sobi gdje je buffe hrane, raznorazne hrane bas one koje ti volis, znaci sve bolje od boljeg, ne znas sta bi izabrao....eh tako to pitanje meni zvuci.

a jedno od najjaci dokaza ovako za mene je matematicka konstrukcija Kurana, toliko masovna, toliko fascinantna, da mi mozak zastaje dok to analiziram sve i izucavam....pa dok se divim tim cudima, jednostavno nemam nacina da objasnim kako je moguce to sve u knjizi osim da to dolazi od svemoguceg Boga.
Lijep primjer - mogu li te jos malo zamoliti da das konkretan primjer matematicke konstrukcije koja te je fascinirala (ako se sjecas)?
-Chesterfield-

#1012 Re: Istina o Bogu

Post by -Chesterfield- »

Voddaa wrote: 04/07/2025 13:18 ---

?

djela su dio testa, ima tu jos testiranja u namjerama, u onom skrivenom dijelu, da se pokaze kakav si zaista.

Nekad ti mozes raditi dobro djelo sa losom namjerom, pa kada sretnes Boga dobijes kaznu od njega za to na sudnjem danu, a isto tako imas situacija da pocini velika zla djela ali se iskreno pokajes, stvarno uvidis da si grijesio, okrenes novu stranicu u zivotu, i Bog ne samo da ti oprosti grijehe, nego ti pretvori losa djela u dobra kada se pokajes Bogu da nebi bio od nule, nego da imas dobra djela na kontu koja su pretvorena od losih djela koje je Bog iz svoje milosti pretvorio za tebe.

ne, netreba ispravno vjerovati, dovoljno je da radi dobra djela, pa makar i nevjerovao u Boga , dobit ce naknadu za njih na ovom svijetu, ali na onom svijetu ne moze dobiti naknadu za njih.

Onaj ko pocne vjerovati ispravno, tome je Bog pruzio ruku spasa, i zeli da mu ovjekovjeci njegova dobra djela, znaci preko tih dobrih djela da dobije naknadu u vidu ulaska u vjecna uzivanja Raja, iz kojeg nece nikad izaci.

dobro djelo uz ispravno vjerovanje je razlog da covjek bude nagradjen na buducem svijetu.

samo vjerovati, bez rada, ni taj nece biti nagradjen, nego ide na kaznu pa makar vjerovao u Boga.

za Raj se mora poklopiti (dobro djelo + vjerovanje) osim u izuzecima.

dobra djela mogu ogromnan razlog da budu da covjek povjeruje, jer Bog diktira ko ce da vjeruje, pa ti sa dobrim djelima se umilis Bogu i onda ti pruzi ruk uspasa i pusti vjerovanje u srce....kako bi te uveo u svoj Raj.

da
situacija ima razlicitih...tesko je u jednom sablonu reci zasto je to tako. tema je kokmpleksna, mi samo to po povrsini zagrebano i pokusavamo shvatiti mudrosti.

Jesi li siguran za ovo boldirano? Šta je sa pravdom u mjeri kazne? Neko će se možda obradovati i kada dobije blažu kaznu bez obzira što je vječno u džehenemu. :D
Slažem se da je i dalje to kazna. Ali možda bi trebalo razmotriti i ovo pitanje.

En'am, 132:
"Svima će pripasti stepeni prema onome što su činili..."

Ja mislim da ova pravila važe i za džennet i za džehenem, svakome prema njegovim djelima.
Dozer

#1013 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Bog nista ne kaze niti je ikad rekao, sjecas se? Andjeo je Muhi rekao da mu je Bog to rekao da mu kaze, a niko nikoga tu nikad nije vidio, osim u snovima...a nije mli poznato da postoji opis cak ni Dzibrila..

Cega sam se ja sve nagledao u snovima, ne bi vjerovao....
Last edited by Dozer on 05/07/2025 00:01, edited 1 time in total.
Dozer

#1014 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 18:53 Evo jedno pitanje za tebe @Dozer i za sve ostale ateiste koji misle da Bog ne postoji.

Pitam vas sviju, dali moze priroda koja nema razum da crta scene, da priroda crta i oboji na necemu neku scenu iz prirode?
Daj sliku. Btw, iznenadio bi se sta sve priroda moze. A, ako ces postaviti onu fresku iz Spanije, ne trudi se.
Zehran82

#1015 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Voddaa wrote: 04/07/2025 21:19 ----
Lijep primjer - mogu li te jos malo zamoliti da das konkretan primjer matematicke konstrukcije koja te je fascinirala (ako se sjecas)?
toliko ima dosta tog u domenu matematickih konstrukcija u Kuranu da je i to za sebe buffe gdje ja ne znam sta izabere toliko toga ima...

ali ovaj je nesto posebno zbog svoje masivnosti
Zehran82

#1016 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

-Chesterfield- wrote: 04/07/2025 23:24 ---
Jesi li siguran za ovo boldirano? Šta je sa pravdom u mjeri kazne? Neko će se možda obradovati i kada dobije blažu kaznu bez obzira što je vječno u džehenemu. :D
Slažem se da je i dalje to kazna. Ali možda bi trebalo razmotriti i ovo pitanje.

En'am, 132:
"Svima će pripasti stepeni prema onome što su činili..."

Ja mislim da ova pravila važe i za džennet i za džehenem, svakome prema njegovim djelima.
Jesi li siguran za ovo boldirano?
jesam

Bog kaze:

42:20 Onome ko bude želio nagradu na onom svijetu – umnogostručićemo mu je, a onome ko bude želio nagradu na ovom svijetu – daćemo mu je, ali mu na onom svijetu nema udjela.
Šta je sa pravdom u mjeri kazne?
i to ce biti pravedno...jer Bog jedino moze najtacnije kazne da dadne jer ima sve informacije i zna odgovarajucu kaznu za to da dadne.

da, samo sto za dzennet ce biti vise nagrada nego sto to vrijedi u djelima, jer ce Bog od sebe nagradjivati daleko vise nego to djela vrijede.

dok za dzehenemsku kaznu, kazna ce biti srazmjerna djelima.
Zehran82

#1017 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 23:44
Bog nista ne kaze niti je ikad rekao, sjecas se? Andjeo je Muhi rekao da mu je Bog to rekao da mu kaze, a niko nikoga tu nikad nije vidio, osim u snovima...a nije mli poznato da postoji opis cak ni Dzibrila..

Bog nista ne kaze niti je ikad rekao, sjecas se?
rekao je poslanicima.
Andjeo je Muhi rekao da mu je Bog to rekao da mu kaze,
ne, nego bilo je slucejva gdje BOg direktno govori sa Muhammedom, kao na miradzu.

a nije mli poznato da postoji opis cak ni Dzibrila..
Muhammed ga je vidio u njegovom pravom obliku, i kaze da ima 600 krila.

Dzibril je dolazio Muhammedu u liku covjeka....tako da su ga mogli i drugi vidjeti
Dozer

#1018 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Covjek sa 600 krila..... OK.
dembele

#1019 Re: Istina o Bogu

Post by dembele »

Dozer wrote: 05/07/2025 08:48 Covjek sa 600 krila..... OK.
Ne, hoće da kaže da izvorno u svom prirodnom obliku ima 600 krila a nekada bi se znao pojavljivati u ljudskom obliku.
Dozer

#1020 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Znam sta hoce da kaze.

Ima.li jos sta od tog opisa osim "600 krila"? Visina, oblik, oci, glava, tijelo, ruke, noge, peraja, krljust, perje....? Ili je za 20 i kusur godina samo uspio izbrojati 600 krila?
Nowicki

#1021 Re: Istina o Bogu

Post by Nowicki »

Što će anđelima krila? Pticama trebaju da bi letile. Ako su anđeli duhovna bića što će im krila?
apsidejzi

#1022 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 05/07/2025 09:24 Znam sta hoce da kaze.

Ima.li jos sta od tog opisa osim "600 krila"? Visina, oblik, oci, glava, tijelo, ruke, noge, peraja, krljust, perje....? Ili je za 20 i kusur godina samo uspio izbrojati 600 krila?
Vecina ovih vjerskih opisa tih nekih duhovnih bica se u potpunosti poklapa sa DMT tripovima. Ljudi koji konzumiraju DMT ili gljive redovno raportiraju prisustvo nadnaravnih bica, sa mnogo krila, ruku. Pogledaj samo indijska bozanstva. Nista me ne moze uvjeriti da to nisu posljedica DMT tripova. Cak i ova Muhamedova "iskustva" mi na to lice. Putuje do Jerusalema na konju, andjeo sa 600 krila i tako to. a nije fizicki putovao nego je bio i dalje u Medini. Dakle halucinacija. Hajde da ti ja ne pametujem, pogledaj ovaj klip covjeka koji objasnjava kako izgleda DMT trip. 100% se sve religije baziraju na ovome.

http://www.youtube.com/watch?v=Gy4QHTgikbk

Tako da je najvjerovatniji odgovor na naziv ove teme Istina o Bogu zapravo: DMT.
Zehran82

#1023 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 05/07/2025 09:24 Znam sta hoce da kaze.

Prenosi Abdullah ibn Mes'ud da je poslanik Muhammed rekao:

"Vidio sam Džibrila kod Sidretu-l-Muntehaa(Drvo kod Raja). Imao je šest stotina krila. Svako krilo je ispunjavalo prostor između neba i zemlje, a iz njih su padali dragulji i biseri, poznati samo Allahu."
Sahih Muslim, br. 172
Zehran82

#1024 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Nowicki wrote: 05/07/2025 09:53 Što će anđelima krila? Pticama trebaju da bi letile. Ako su anđeli duhovna bića što će im krila?
Andjeli imaju krila, ali to nisu krila ko ptica od perja, njihova krila su od svjetlosti.

Krila su im za brze pomjeranje kroz prostor, vise krila veca brzina pomjeranja kroz prostor i vrijeme.

Naprimjer kada kazemo srce kompijutera misleci na CPU, glavni procesor kompijutera, neko ko ne znas sta je kompijuter pomislit ce srce kao kod covjeka i lupa svaku sekundu....ali to je samo naziv. tako isto i kod andjela krila od svjetlosti i mi ne mozemo pojmiti kako to izgleda.
Dozer

#1025 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Vec sam par puta provlacio to, opijati i sl, jer svi ti opisi "desavanja" izgledaju upravo tako.

Intresesantno je da je istorija svih naroda iz tog vremena krcata istim "vidjenjima", ali samo rijetki navode da su se ta vidjenja desavala pod uticajem "napitaka" koje su pravili vracevi, shamani i sl.. Jedni od tih rijetkih su recimo americki Indijanci, ili razna juznoamericka plemena.

E sad, oni su sebi ta vidjenja prevodili i prilazivali kao "razgovor s bogovima", i njima to tada sigurno i jeste izgledalo tako, i vjerovali su da je to to, ali stvarno stanje koje danas znqmo da jeste takvo su - halucinacije i deluzijw pod uticajem opijata.

Psihijatrija i psihologija ovo vrlo dobro poznaju, i po tome je jasno da ce svako imati razlicite deluzije, a koje ce biti u skladu s misljenjima, razmisljanjima i vjerovanjima u budnom stanju.
Post Reply