Ukrajina

video

#218126 Re: Ukrajina

Post by video »

pici wrote: 02/07/2025 11:14
drug_profi wrote: 02/07/2025 08:42
pici wrote: 02/07/2025 08:30 To je ona takticka pauza, jebala i pauza sve... znao sam da ce do ovoga doci. Bili pred Svatove tj rusi poceli bjezaz cak i iz Luganska i donjecka al jok. Napravimo pauzu da se malo qurčimo pobjedom. Nedaj djavolu vode, nedaj. Djavo bjezi, utuci ga do balčaka nema predaha i da zapalim cigaru, tuci bandu do kraja. Jos sam napisao da ce se ukrajinci pokajati za propusteni historijski momenat. Moral bio nikada veci i to je sansa, samo guraj, udri.
Bolan Pici i Zalužni i Sirski su objasnili da se moralo stati jer su več bili razvučeni. Nisu očekivali takav uspjeh. Logistika nije mogla da prati. Nedovoljno vojnika u rezervi, itd.
Plus sto su regiji Belgorod Rusi imali nekoliko desetaka hiljada mobilisanih već.
Neopravdano. Price za malu djecu i pravdanje. Rusi su bili u totalnom rasulu, poslije izjuma, liman je ko bio najutvrdjeniji i oni su se puvuklu jes su bili skoro opkoljeni, pred svatove nije bilo otpora sem par jedinica koja su stitila izvlavenje ljudstva i tehnika. Linija odbrane nije postojala i moglo se manevarski proci i do sjevero donjecka i lisicaka, cime bi ih sjeverno otsjekli skroz. Tada sto su im pojacanja dolazila to je iz pravda donjecka sa juga jer sjeverno su bili u rasulu i prazni, nije bilo ozbiljnije jedinice ni u rusiji. Kao sto rekoh istorijski propustena prilika.
Ja sam dozivio nesta slicno(pisao sam nesto u vezi toga ovdje na forumu) gdje se napredovalo toliko da se poslije moralo povlaciti vise nego sto se realno moglo da se reagovalo na vrijeme.
Sve je stvar percepcije
drug_profi

#218127 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije moglo čovječe. Došlo se na brežuljksat i šumovit teren, ispresjecan vodenim tokovima. Uz to kasna jesen i rasputica počinje.
Nije bilo više slobodnih jedinica da zamjene umorne i oslabljene jedinice koje su se borile već par sedmica.
Obavještajni podaci su govorili da postoji ruska rezerva u ljudstvu u Belgorodu, koji bi ti brzo stigli na bok cestom sa sjevera dok ti nemaš kako treba ni jedan logistički pravac.
zigzag

#218128 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ali je zanimljivo da se nikad nisu osposobili za rat brzih manevara. Bilo je prostora gdje su mogli puštati ruse 15-20-30 kilometara u dubinu a onda da nekim manevrima krenu tamo gdje logistika i jedinice nisu stacionarne pa se u kontraakcijama proširi operacija da bude na nivou Kupjanska, Izuma i Limana....

treću jurišnu i holodnojarce su potrošili na ganjanje bezvrijednih divljaka.
splinter

#218129 Re: Ukrajina

Post by splinter »

zigzag postOčito je nedostaak ljudstva bio wrote:02/07/2025 11:45 Ali je zanimljivo da se nikad nisu osposobili za rat brzih manevara. Bilo je prostora gdje su mogli puštati ruse 15-20-30 kilometara u dubinu a onda da nekim manevrima krenu tamo gdje logistika i jedinice nisu stacionarne pa se u kontraakcijama proširi operacija da bude na nivou Kupjanska, Izuma i Limana....

treću jurišnu i holodnojarce su potrošili na ganjanje bezvrijednih divljaka.
Očito je nedostatak ljudstva bio prevelik, zapravo je cijelo vrijeme, pa su improvizovali koliko su mogli.
Ja se i dan danas ne mogu oteti utisku da su jako malo koistili minobacače kako u defanzivnim tako i u ofanzivnim dejstvima. Pa jedan Al Qassam u Gazi i dan danas hladno koristi baterije minobacača . Ljudi iskoče iz tunela s minobacičima, postave ih, odrede metu, podese i ispale salvu projektila i bježi opet u rupu. Realno, za živu silu neema ništa bolje.
zigzag

#218130 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Pa ta zajebancija sa nehtijenjem mobilizacije momaka ispod 25 godina je možda najgora odluka. Ranije su najluđi bili u tim godinama, a i najmobilniji. Takvi bi teoretski odradili dobar posao.

Doduše, ne znamo kakva je u ratnim uslovima generacija rođena oko 2000. godine
Armin2013

#218131 Re: Ukrajina

Post by Armin2013 »

Živim u predgrađu manjeg grada, i ložim drva zimi. Prije jedno 4-5 godina nabavio ja drva i cijepam, dođe dajđžić, koji je 1995 godište, hoće da proba ne zna držat sikiru i ruci. E sad zmislite njega u ratu, i zamislite da sada počne rat na ovim prostorima i mobilišu od 20-30 godina, pušku su vijedli samo na igricama. Ja sam 1981 god i nisam služio vojsku, i generacije poslije mene.
Mislim da jje tu bio problem Ukrajine, na početku su izgubili dosta obučenih vojnika s iskustvom, a poslije jednostavno nije se moglo nadomjestit to, što se tiče vozikanja dronova i to, tog ljustva ima sigurno jes smo skoro svi igrali kojekave igrice.

A što se tiče Gaze, tu su djeca od malih nogu u kontaktu s oružijem, i što je još bitnije imaju nevjerovatan moral i prkos.
drug_profi

#218132 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ne znaju vatru zapalit bez benzina, a kamo li sta drugo...
zigzag

#218133 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

I da znaju, matere ne bi dale da im djeca ratuju. Odmah šalji za njemačku....
skrbavi-admin

#218134 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 02/07/2025 12:35 I da znaju, matere ne bi dale da im djeca ratuju. Odmah šalji za njemačku....
jasta - ko god moze da se snadje a da ne bude topovsko meso za talove nogara...... jebo ratovanje..... Sarajevo prodalo Stup jednom od obercetnika i to ironicno taj isti Stup koji se zivotom branio...... kome ba cemu?....
zigzag

#218135 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Pa et, to je to. Nešto vidjeh neke snimke Moskve, civilizacija, luksuz, život, mladost....

A 400-500 kilometara dalje totalna suprotnost. Sunarodnici im bauljaju po poljima Ukrajine, moleći dronove da ne bacaju granatu....
Pa ako se gleda suhoparno, i civilni život u Kijevu i stanje na frontu.
Kakva je to šizofrena situacija u kojoj je sve normalno.
skrbavi-admin

#218136 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 02/07/2025 14:07 Pa et, to je to. Nešto vidjeh neke snimke Moskve, civilizacija, luksuz, život, mladost....

A 400-500 kilometara dalje totalna suprotnost. Sunarodnici im bauljaju po poljima Ukrajine, moleći dronove da ne bacaju granatu....
Pa ako se gleda suhoparno, i civilni život u Kijevu i stanje na frontu.
Kakva je to šizofrena situacija u kojoj je sve normalno.
stoenajgore ima dobrovoljaca, s obe strane :evil:
zigzag

#218137 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Što je najgore ima puno više dobrovoljaca sa četničke strane. I što je u cijeloj državi četnički narativ. Tako da će se putin izvući kao normalan predsjednik države. A to više govori o narodu.

A loše je što ima malo dobrovoljaca sa ukrajinske strane. Iako je i ovo dovoljno da zadrži četničiju na 19 %
skrbavi-admin

#218138 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zigzag wrote: 02/07/2025 14:22 Što je najgore ima puno više dobrovoljaca sa četničke strane. I što je u cijeloj državi četnički narativ. Tako da će se putin izvući kao normalan predsjednik države. A to više govori o narodu.

A loše je što ima malo dobrovoljaca sa ukrajinske strane. Iako je i ovo dovoljno da zadrži četničiju na 19 %
ta anomalija pogotovo u njihovim uslovima i nacinima ratovanja mi je enigma i nejasna, jebes ISIL........ ja bi bjezo pjeske preko granice radije nego u sigurnu smrt.....al valjda i kod njih vazi dje pocinje rusija prestaje logika.....

da uvedu moderno ratovanje i modernu vojsku u kojoj bi se znalo za rotaciju ne bi linije padale..... ovako ne shvataju da bez rezultata nece dobit ni oruzje ni municiju sto je duplo golo.....
zigzag

#218139 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Slaveni su i jedni i drugi. Ratovali bi za pare. Samo što ukrajinci plaćaju po učinku a rusi plaćaju pod sloganom "važno je učestvovati". Možda je to presudno. Da i ukrajincu obećaju 50-100.000 USD samo za učestvovanje, možda bi se sabrala raja.
Sociolog

#218140 Re: Ukrajina

Post by Sociolog »

Armin2013 wrote: 02/07/2025 12:22 Živim u predgrađu manjeg grada, i ložim drva zimi. Prije jedno 4-5 godina nabavio ja drva i cijepam, dođe dajđžić, koji je 1995 godište, hoće da proba ne zna držat sikiru i ruci. E sad zmislite njega u ratu, i zamislite da sada počne rat na ovim prostorima i mobilišu od 20-30 godina, pušku su vijedli samo na igricama. Ja sam 1981 god i nisam služio vojsku, i generacije poslije mene.
Mislim da jje tu bio problem Ukrajine, na početku su izgubili dosta obučenih vojnika s iskustvom, a poslije jednostavno nije se moglo nadomjestit to, što se tiče vozikanja dronova i to, tog ljustva ima sigurno jes smo skoro svi igrali kojekave igrice.

A što se tiče Gaze, tu su djeca od malih nogu u kontaktu s oružijem, i što je još bitnije imaju nevjerovatan moral i prkos.
Pozdravljam, izvini na off topic, i svima ovdje..zadnje generacije koje su kod nas sluzile vojni rok su generacije rodjene 1984 i 85 godiste, moj rodjak 1982. sluzio u Gorazdu i Fojnici, i to poslije zavrsenog faksa, sluzio s zadnjom generacijom 1985 godine, cini mi se 2005 godine

Pozz, svako dobro :bih:
zigzag

#218141 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ta vojna obuka je bezvezna. Svako može naučiti rukovati sa m-16 ili ak47. to se nauči za par dana.(ništa više se nije ni učilo u VFBIH od 2000. do 2004.) Ali današnja generacija nije naučena na fizičku iscrpljenost i tjelesnu patnju. Što kroz,hladnoću,vlagu,glad i slično. A fizička kondicija da se ne spominje. Nisu oni krivi nego luksuz oko njih ali ako bi trebalo braniti državu onda bi se ipak moralo podnijeti sve to.
drug_profi

#218142 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I očaj i beznađe i napad panike i glad i mokra uniforma do gaća na vjetru u noći u rovu punom blata....
geralt

#218143 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Svrha vojne obuke je da se regrut nauci disciplini, sve ostalo je sporedno. Da ti izvrsavanje naredbe postane instinkt o kojem ne razmisljas i ne odlucujes svjesno.

Hrabrost, snaga, kondicija, vjestina koristenja oruzja, ne znace mnogo u poredjenju sa disciplinom i logistikom, to se dokazalo jos u borbama rimskih legija protiv galskih plemena.
zigzag

#218144 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 02/07/2025 15:44 I očaj i beznađe i napad panike i glad i mokra uniforma do gaća na vjetru u noći u rovu punom blata....

Pa nisam baš mislio ići u te detalje. Čitaju ovo i djeca, ova iz njemačke :lol: :lol: :lol:

Neće kad zatreba reći vraćam se majci u bosnu :P
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#218145 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Nestašica ruskih tenkova upravo se dramatično povećala. Ljetna ofanziva izgubila je zamah.

Ruski vojni kolaps sada je u punom jeku dok se desetljećima stari tenkovi T-62 vraćaju na frontu, otkrivajući katastrofalne nedostatke opreme i neuspjeh Putinove toliko hvaljene ljetne ofenzive. S obzirom na zastoj u proizvodnji i gubitak preko 11.000 tenkova, Moskva je prisiljena oživjeti otpadni metal iz Hladnog rata i sibirskih skladišta u očajničkom pokušaju da održi svoje raspadajuće linije. Ukrajinske obavještajne službe potvrđuju da ovo nije strategija modernizacije - to je upravljanje panikom od strane režima koji radi na izgaranju.

Unatoč kritici Kremlja, ruska ljetna ofenziva potpuno je izgubila zamah. Napadi u Sumiji i Donjecku zastali su bez proboja, a ruske trupe poslane su u samoubilačke misije - ponekad na motociklima, bez podrške i bez plana. Čak se i ruske elitne snage žrtvuju kako bi se zadržao bezvrijedan teritorij dok ukrajinska odbrana ostaje okretna, precizna i smrtonosna. Ruski vojnici, uglavnom iz siromašnih i udaljenih regija, topovsko su meso za Putinove zablude o carstvu.

Ekonomski, Rusija se urušava. 40% proračuna sada je iscrpljeno ratom, inflacija raste, a Središnja banka tiho priznaje da su novčane rezerve zemlje gotovo nestale. Putin, u međuvremenu, živi u zemlji mašte gdje su drevni tenkovi snaga, a broj mrtvih strategija. Javno je izjavio da je "cijela Ukrajina naša", udvostručujući imperijalističku retoriku dok ruski građani pokapaju svoje mrtve - mnoge pod lažnim imenima kako bi sakrili stvarne gubitke.

Ovdje se ne radi samo o zastarjeloj opremi ili neuspjelim ofanzivama. Radi se o propadajućem carstvu koje u stvarnom vremenu iscrpljuje resurse, tijela i legitimitet. Dok Ukrajina inovira, prilagođava se i udara dublje u neprijateljski teritorij, Rusija se drži zahrđalog čelika, slomljene doktrine i vođe čija vizija vodi samo do uništenja.

Pogledajte sada kako biste razumjeli kako je ruski nedostatak tenkova samo posljednji znak ratnog stroja u terminalnom padu i zašto je Putinov režim možda već izgubio više od samog rata.

*Kaže: Koristimo tenkove T-62 koji nisu vidjeli borbu otkad je disco bilo cool. :mrgreen:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#218146 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Crvene_brigade wrote: 01/07/2025 20:18[...] Putinovi fašistički zločinci iz FSB-a nisu zamalo klečali. Zabavljen i zaglavljen već četvrtu godinu sa tzv. “trodnevnom SVO” u vukojebinama hrabre Ukrajine, Putina redovno šamaraju i ponižavaju dojučerašnji sateliti i “saveznici”.., [...]
Auuu :izet:
Hame_

#218147 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

pici wrote: 02/07/2025 08:30 To je ona takticka pauza, jebala i pauza sve... znao sam da ce do ovoga doci. Bili pred Svatove tj rusi poceli bjezaz cak i iz Luganska i donjecka al jok. Napravimo pauzu da se malo qurčimo pobjedom. Nedaj djavolu vode, nedaj. Djavo bjezi, utuci ga do balčaka nema predaha i da zapalim cigaru, tuci bandu do kraja. Jos sam napisao da ce se ukrajinci pokajati za propusteni historijski momenat. Moral bio nikada veci i to je sansa, samo guraj, udri.
Joj jesi naporan, pa mnogi su pojasnili zašto su stali.

Što smo mi stali? De ba malo, samo kritikuješ. Dosadan si - ništa novo ne objavljuješ, samo kritikuješ Ukrajinu, a znaš šta to za mene znači? Stvarno si ters. Nikoga više ne interesujemo mi, gdje smo bili i ratovali. AI je IN.

Opet FOE uskoro, a dobar si čovjek.

*Ako sam ti na FOE opet griješiš, kao i za ovo "do Svatova". Vratim prave ljude sa FOE nakon što me huja prođe i skontam da smo emotivni, ali smo Čovjek.
Spoiler
Show
Jebajiga.

Crvene_brigade

#218148 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovija vijest: Ukrajinci ubili komandanta crnomorske flote?

RUSKI vojni dopisnici javljaju da su operativci ukrajinske Vojne obavještajne službe na Krimu ubili zapovjednika ruske Crnomorske flote, viceadmirala Ildara Ahmerova.

Tvrdnja se proširila među ruskim vojnim blogerima, ali još nije potvrđena. Mrežama se širi navodna poruka koja glasi:

"Ovo je rat. U Krimu je, kao rezultat podmuklog napada Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane (GUR MO), ubijen viceadmiral i zapovjednik Crnomorske flote Ildar Fernandovič Ahmerov. Detalji će biti objavljeni kasnije. Moramo se osvetiti. Čekamo odgovor po centrima odlučivanja."

Tko je Ildar Fernandovič Ahmerov?

Ildar Ahmerov rođen je 7. kolovoza 1965. godine u Kazanu. Nakon što se 1982. godine priključio Sovjetskoj mornarici, diplomirao je 1987. na Višoj pomorskoj školi u Vladivostoku, usavršavajući se u radioinženjerstvu. Tijekom svojih ranih službi, obnašao je niz dužnosti: od zapovjednika borbenih odreda na fregati klase Krivak i razaraču klase Udaloy, do glavnog pomoćnika zapovjednika broda Admiral Panteleyev

Vodio je 44. protu­podmorničku brigadu Pacifičke flote, djelovao kao načelnik stožera Kaspijske flote te je 2014. preuzeo i njezinu zapovjednu funkciju. Od 2021. godine obnašao je dužnost kontraadmirala, a 2023. godine postao je zamjenik zapovjednika Crnomorske flote.

Godine 2024. unaprijeđen je u čin viceadmirala i postao glavni stožerni časnik te prvi zamjenik zapovjednika te flote.

Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#218149 Re: Ukrajina

Post by pici »

Trump u istom danu ukinuo oružje za Ukrajinu i sankcije ruskom proizvođaču oružja

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tru ... sti_prva_d

Prema istom izvoru, sa sankcijske liste su uklonjeni i sljedeći subjekti:

Russian Financial Alliance Bank, u vlasništvu Iljumžinova
Tempbank, kojem je ruska središnja banka ukinula licencu 2017.
Mir Business Bank, povezan s iranskom Bank Melli Iran
RFK Bank (Russian Financial Corporation), državna ruska banka
Promsyreimport, državno poduzeće
Tvrtke povezane s Rusijom: Global Concepts Group, STG Logistic, Global Vision Group, Maritime Assistance
Rosoboronexport, državni izvoznik ruskog naoružanja
Iljumžinov je, navodi The Moscow Times, izrazio spremnost da se sastane s Trumpom, zahvali mu i odigra partiju šaha. U članku se podsjeća i na njegovu ekscentričnost — 1997. godine tvrdio je da su ga oteli vanzemaljci, no to ga nije spriječilo da postane uspješan poslovni čovjek, političar i šahovski dužnosnik.

Amerika isti dan obustavila isporuku oružja Ukrajini
Amerika je danas zaustavila i isporuku ključnog oružja Ukrajini, uključujući sustave za protuzračnu obranu koji su Kijevu od presudne važnosti posljednjih mjeseci zbog intenziviranja ruskih napada iz zraka.

Američki ministar obrane Pete Hegseth naredio je pauzu u slanju raketa i streljiva dok traje revizija zaliha, pokrenuta nakon višegodišnjeg slanja vojne pomoći Ukrajini, ali i zbog vojnih operacija SAD-a na Bliskom istoku, uključujući obranu Izraela i borbu protiv Huta u Jemenu, navodi NBC.

Odluka dolazi u kritičnom trenutku – samo nekoliko dana nakon što je Ukrajina pretrpjela jedan od najtežih zračnih napada od početka rata. Rusija je, prema ukrajinskom Ministarstvu obrane, tada lansirala čak 60 projektila i 477 dronova.

Američki mediji navode da su zalihe vojne opreme opasno niske, a Pentagon preispituje dugoročnu održivost pomoći Ukrajini.

Što se sve obustavlja?
Prema više izvora NBC Newsa, među oružjem čija isporuka je trenutno zaustavljena su:

deseci projektila za sustav Patriot, ključni za obranu od ruskih projektila
tisuće granata kalibra 155 mm za haubice
više od 100 projektila Hellfire
više od 250 sustava GMLRS (navođeni višecijevni raketni sustavi)
deseci projektila Stinger za protuzračnu obranu
deseci zrakoplovnih projektila AIM
deseci bacača granata
"Odluka u interesu SAD-a"
Ovo oružje bilo je već odobreno u sklopu paketa pomoći koji je prethodna administracija osigurala putem tzv. predsjedničke ovlasti za hitne vojne isporuke i inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini. Neki od sustava već su stigli u regiju, ali su zaustavljeni prije primopredaje Kijevu, piše NBC.

Glasnogovornica Bijele kuće Anna Kelly izjavila je da je "odluka donesena kako bi se zaštitili interesi Sjedinjenih Država", pozivajući se na reviziju Ministarstva obrane o "vojnoj potpori i pomoći drugim zemljama diljem svijeta". Dodala je: "Snaga Oružanih snaga SAD-a nije upitna – samo pitajte Iran", aludirajući na nedavne američke udare na iranska postrojenja.

Sam predsjednik Donald Trump, na konferenciji za medije nakon sastanka NATO-a u Haagu, potvrdio je da je SAD u potrazi za projektilima Patriot koje bi mogao poslati Ukrajini. "Oni žele proturaketne projektile. Mi ćemo vidjeti možemo li ih osigurati", rekao je Trump, dodajući da je američko oružje trenutačno potrebno i Izraelu.

Ukrajinci očajni, Rusija slavi
Kijev je upozorio da bi prekid američke vojne pomoći mogao potaknuti Rusiju da nastavi rat, u trenutku kada Ukrajina trpi najteže zračne napade od početka invazije i gubi teritorij na istoku i jugu zemlje.

Nakon najave Bijele kuće da se obustavi dio isporuka oružja Ukrajini, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je takva odluka "ohrabrenje za agresora" . "Svako odgađanje ili odugovlačenje u podršci ukrajinskim obrambenim sposobnostima samo potiče agresora da nastavi rat i teror, umjesto da traži mir", poručili su iz ministarstva.

Kremlj je pozdravio vijest o prekidu. "Što manje oružja Ukrajina prima, to je bliži kraj specijalne vojne operacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Na bojnom polju, prekid preciznog streljiva ograničio bi sposobnost ukrajinskih trupa da napadnu ruske položaje dalje iza linije fronte, rekao je Jack Watling, vojni analitičar u britanskom vojnom obrambenom institutu (RUSI). Istovremeno će oslabiti i ukrajinske obrambene sposobnosti. "Ukratko, ova odluka će koštati ukrajinske živote i teritorij."

Jedna obicna pizda, kud ga neubi onaj jebalo ga uho.
dembele

#218150 Re: Ukrajina

Post by dembele »

Genocidaš iz Tel Aviva da se namiri, to je prioritet, sa Ukrajinom to nije slučaj.
Post Reply