BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#3951 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

izvrsni direktor wrote: 28/06/2025 06:30 Primitivizam, in It's finnest..
https://crna-hronika.info/video-turista ... kli/737704

Napali ga jer je skocio u vodu besplatno, sram ga bilo..
Prava banda je ovo, privatizovali most..
Kako samo agresivno i navalentno skupljaju one pare za skok...kladimo se da ce za koju godinu doci sa idejom da naplacuju prelazak preko mosta
Skako je neki turista pa se polomio i umro prije par godina. Cak ni u tekstu se ne pominju nikakve pare, vec samo cinjenica da budala skace sa tako opasne visine, ne razmisljajuci o posljedicama i nepotrebnim angazmanima sluzbe za spasavanje
Sanjarko

#3952 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

vjeshalica wrote: 28/06/2025 06:35

Kako samo agresivno i navalentno skupljaju one pare za skok...kladimo se da ce za koju godinu doci sa idejom da naplacuju prelazak preko mosta
Skako je neki turista pa se polomio i umro prije par godina. Cak ni u tekstu se ne pominju nikakve pare, vec samo cinjenica da budala skace sa tako opasne visine, ne razmisljajuci o posljedicama i nepotrebnim angazmanima sluzbe za spasavanje
Tacno, povukla ga i struja kasnije, ne znam da li su ga i pronasli uopste, ne sjecam se najbolje.
Forumerrer

#3953 Re: BiH - Crna hronika

Post by Forumerrer »

Kreteni maloumni, otkud im pravo da svojataju skokove. Gdje je policija da ih uhapsi?
nekome

#3954 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

da ali ocigledno njihova motivacija za batinjanje nije njegova sigurnost
Sanjarko

#3955 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

Neodgovorno ponašanje jednog stranog turiste moglo je imati tragičan ishod danas u Mostaru, kada je nestručno skočio sa Starog mosta u rijeku Neretvu, uprkos upozorenjima lokalnog stanovništva – piše Crna-Hronika.
Nakon što je izronio iz hladne vode, dočekala ga je grupa revoltiranih Mostaraca koji su ga fizički napali, ogorčeni njegovim nepromišljenim postupkom.

Skok je zabilježen mobilnim telefonom i video se ubrzano dijeli društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako mladić, bez ikakve opreme i bez prethodne najave, preskače ogradu Starog mosta i skače u Neretvu.

Reakcije prisutnih bile su burne, a dio okupljenih građana pokušao je spriječiti skok, svjestan koliko takav čin može biti poguban za nepripremljenu osobu.

Podsjetimo, skakanje sa Starog mosta je dugogodišnja tradicija u Mostaru i zahtijeva izuzetnu fizičku spremnost, obuku i prethodnu najavu, jer visina mosta iznosi oko 24 metra, a temperatura rijeke nerijetko je izuzetno niska, čak i tokom ljetnih mjeseci.

Profesionalni skakači, koji inače nastupaju na takmičenjima pod nadzorom organizatora, godinama upozoravaju da ovakvi amaterski pokušaji mogu završiti teškim povredama, pa čak i smrću.

Incident je uznemirio lokalnu zajednicu, a prema izjavama svjedoka, Mostarci su reagovali iz straha i bijesa što je neko svojim postupkom ugrozio vlastiti život, ali i narušio tradiciju koju pažljivo njeguju.

Nadležni organi još uvijek nisu dali zvaničnu izjavu o ovom slučaju, dok se ne utvrde sve okolnosti incidenta.
SmokingMan

#3956 Re: BiH - Crna hronika

Post by SmokingMan »

Samo kažnjavati po džepu, ovako ovaj skok na svoju ruku hladno sa 500 eura. Treba neko zbog egzibicije da izgubi život.
Općenito, za onu našu kada patrola zaustavi nekog kabadahiju u saobraćaju; "Zaš ti ko sam ja" formulisati kao prijetnju službenom licu na radu, pa jedno 5.000 KM. Nema ništa smanjivanja kazne poslije 7 dana, ukinuti to, platiš puni iznos, i nadati se da si naučio lekciju.
Ovdje se stvari drugačije ne mogu korigovati osim udariti pojedinca tamo gdje najviše boli...
Forumerrer

#3957 Re: BiH - Crna hronika

Post by Forumerrer »

Kakva ba tradicija, lokalni sljam ubire pare od turista i skace na noge.
Sanjarko

#3958 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

SmokingMan wrote: 28/06/2025 11:19 Samo kažnjavati po džepu, ovako ovaj skok na svoju ruku hladno sa 500 eura. Treba neko zbog egzibicije da izgubi život.
Općenito, za onu našu kada patrola zaustavi nekog kabadahiju u saobraćaju; "Zaš ti ko sam ja" formulisati kao prijetnju službenom licu na radu, pa jedno 5.000 KM. Nema ništa smanjivanja kazne poslije 7 dana, ukinuti to, platiš puni iznos, i nadati se da si naučio lekciju.
Ovdje se stvari drugačije ne mogu korigovati osim udariti pojedinca tamo gdje najviše boli...
Sta je 500 eura danas? Zatvorska kazna i plus novcana, veca od te sta si naveo. 1-2 godine zatvora mozda, + globa neka ali veca. Nasi ga nisu trebali tuci to znam, ispali su nasi katastrofa iako su ga iscupali iz Neretve, trebali su ga uhvatiti, policiju mu sloziti, i dalje na postupanje.

Ugrozavanje cega vec, pokusaj samoubistva i slicno. Sta znam.
SmokingMan

#3959 Re: BiH - Crna hronika

Post by SmokingMan »

Sanjarko wrote: 28/06/2025 11:24
SmokingMan wrote: 28/06/2025 11:19 Samo kažnjavati po džepu, ovako ovaj skok na svoju ruku hladno sa 500 eura. Treba neko zbog egzibicije da izgubi život.
Sta je 500 eura danas? Zatvorska kazna i plus novcana, veca od te sta si naveo. 1-2 godine zatvora mozda, + globa neka ali veca. Nasi ga nisu trebali tuci to znam, ispali su nasi katastrofa iako su ga iscupali iz Neretve, trebali su ga uhvatiti, policiju mu sloziti, i dalje na postupanje.

Ugrozavanje cega vec, pokusaj samoubistva i slicno. Sta znam.
Kod nas je nezamislivo da neko na određenu stresnu situaciju postupi smireno i ukaže nekome da je uradio glupost. Mi smo sebe navikli da živimo karanana lifestyle.om, nama samo daj da možemo zaraditi veliki novac preko noći, ako je to moguće, i da se ništa ne radi cijeli život. To neko loženje na Ćejf će nas uvijek držati da se nikada ne izdignemo iznad ispod-prosjeka.
nekome

#3960 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

da ali ima li znaka da je zabranjeno neovlasteno skakanje?
upravo zato i treba znak, rizikovao je i svoj zivot i zivot ovih u camcu
SmokingMan

#3961 Re: BiH - Crna hronika

Post by SmokingMan »

nekome wrote: 28/06/2025 11:34
da ali ima li znaka da je zabranjeno neovlasteno skakanje?
upravo zato i treba znak, rizikovao je i svoj zivot i zivot ovih u camcu
Naravno, ali da li postoji volja za organizacijom, da li je nekome to u interesu. Ako ovo prođe, sutra ćeš imati more stranih youtubera koji zarad lajkova skaču ovako ili onako u Neretvu. Treba li nam da postanemo destinacija društvenih tragedija?
4L0n3

#3962 Re: BiH - Crna hronika

Post by 4L0n3 »

On bi da skoci a da ne (za)plati :lol:
Iskreno, ako ce ove “batine” odvratiti barem jednu budalu sto misli da je to doc i skocit pa sta bude, odlicno.

“Sam pao sam se ubio” vazi do momenta kad je ta osoba neko nama poznat ili ne daj boze bliznji.
U tom slucaju ovi mostarci nisu uradili nista sto npr. moja mater ili caca ne bi odobrili u slucaju da ja dodjem i skocim :mrgreen:
Karikaturist

#3963 Re: BiH - Crna hronika

Post by Karikaturist »

Lijece Mostarci frustracije na turistima, valjda im previse mirno u gradu :bih:
Naslovnica

#3964 Re: BiH - Crna hronika

Post by Naslovnica »

Mostarski čelopek in it's finest
:thumbup:
PM72

#3965 Re: BiH - Crna hronika

Post by PM72 »

Nemereš skakat bez da platiš.Još ćeš fasovat.Jebo ih most
NediM17

#3966 Re: BiH - Crna hronika

Post by NediM17 »

Ja ne bih ni da mi oni plate. :mrgreen:
TAFKAP

#3967 Re: BiH - Crna hronika

Post by TAFKAP »

Čekaj malo, oni ga izbitinali da mu nebi ni slučajno palo na um da to ponovo uradi? :?

Stranac, turista sam skočio, sam se polomio, na kraju sam iz svog džepa platio troškove spašavanja, lokalcima ni iz džepa, al izgleda problem, ni u džep.
liyf

#3968 Re: BiH - Crna hronika

Post by liyf »

Meni je samo drago da su Mostarci nekoga uspjeli prebit, napokon
Thorgerson

#3969 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

Prije 2 god bio dole, odveo neku raju, i uvijek se iznenadim kolicinom papanluka na onom mostu.

Jagme se za one pare, te hoce skocit, te nece skocit. Deru se platite jos. Bla bla. Klosari.

PRIMITIVIZAM.

Ne kazem da sam skok nije opasan, meni se zamanta samo kad pogledam dole. I ne bih skocio za 10.000 eur. Ali jarane, skaces tu od malena, pravis se da si skakac i profesionalac i onda trazis gutu eura da skocis na noge. A svi oni sami sebe nazivaju najboljim skakacima na svijetu.

Dodju im godisnje oni likovi iz red bulla i objasne neke stvari.

Ondje je davno trebalo napraviti i organizovati sistem. Npr. Svaki dan imaju skokovi lupam u 10, u 12 i 15h. Tipa po 2-3 lika skoce. I neka to plati grad, kanton. I neka ti skakaci imaju sve adekvatno obezbjedjeno. Honorar i sve. I da se plate i porezi i qrci palci. Turisti dodju, vide. A ne onaj papaluk i da onako prose ko jadovi zadnji.

Druga stvar. Na koji nacin uopste turista moze skociti? Postoji li neki sistem? Sumnjam da postoji. Evo dodje turista, youtuber, bloger, qrac neki koji inace skace i sa visih mostova i stijena. Sta? Dogovori se dole sa lolama i plati, podmaze? Ili ima neki obrazac, jasno definisan termin i sl.

Bukvalno par tih dole klosara drzi onaj most kao da je njihov. Lijepo to izgleda na slikama, ali iskreno mene je uvijek stid dole kad odem i sta stranci moraju da gledaju.
Forumerrer

#3970 Re: BiH - Crna hronika

Post by Forumerrer »

Ili je zabranjeno ili je dozvoljeno skakanje. Fuj, mostarski sljam.
laik1981

#3971 Re: BiH - Crna hronika

Post by laik1981 »

Ili ja ne razumijem karakter hercegovaca ili oko starog mosta u sezoni obitavaju najveci krkani i primitivci. Ljubaznost ne postoji. U bastu restorana ti ne daju sjesti ako ces samo pice popiti. Cudna bude atmosfera.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3972 Re: BiH - Crna hronika

Post by konektovan »

Frajer je skocio u vodu, tik pored camca...mogao je ubiti nekog, zato je i dobio batine.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3973 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

Za koju godinu ce naplacivati ulazak dole na onu plazu, a poslije toga i prelszak preko mosta. Nasilno naravno..
Zivi bili pa vidjeli.
Papanluk su uzasan napravili
Thorgerson

#3974 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

konektovan wrote: 28/06/2025 12:44 Frajer je skocio u vodu, tik pored camca...mogao je ubiti nekog, zato je i dobio batine.
Ok, zasto batine nisu dobili i likovi na camcu?
DaysleepeR

#3975 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Thorgerson wrote: 28/06/2025 12:33 Prije 2 god bio dole, odveo neku raju, i uvijek se iznenadim kolicinom papanluka na onom mostu.

Jagme se za one pare, te hoce skocit, te nece skocit. Deru se platite jos. Bla bla. Klosari.

PRIMITIVIZAM.

Ne kazem da sam skok nije opasan, meni se zamanta samo kad pogledam dole. I ne bih skocio za 10.000 eur. Ali jarane, skaces tu od malena, pravis se da si skakac i profesionalac i onda trazis gutu eura da skocis na noge. A svi oni sami sebe nazivaju najboljim skakacima na svijetu.

Dodju im godisnje oni likovi iz red bulla i objasne neke stvari.

Ondje je davno trebalo napraviti i organizovati sistem. Npr. Svaki dan imaju skokovi lupam u 10, u 12 i 15h. Tipa po 2-3 lika skoce. I neka to plati grad, kanton. I neka ti skakaci imaju sve adekvatno obezbjedjeno. Honorar i sve. I da se plate i porezi i qrci palci. Turisti dodju, vide. A ne onaj papaluk i da onako prose ko jadovi zadnji.

Druga stvar. Na koji nacin uopste turista moze skociti? Postoji li neki sistem? Sumnjam da postoji. Evo dodje turista, youtuber, bloger, qrac neki koji inace skace i sa visih mostova i stijena. Sta? Dogovori se dole sa lolama i plati, podmaze? Ili ima neki obrazac, jasno definisan termin i sl.

Bukvalno par tih dole klosara drzi onaj most kao da je njihov. Lijepo to izgleda na slikama, ali iskreno mene je uvijek stid dole kad odem i sta stranci moraju da gledaju.
Postoji sistem.
Javis se u klub skakaca na mostu, pa sa njima prvo skaces sa manjih skakaonica, pa ti oni pokazu tehniku, i onda ako prodjes sve testove skocis sa Starog.

Jest degutantno bilo gledati kako tuku lika, to su sve bili oni sto dole prodaju voznje camcima, skakaci nisu ucestvovali u tome.
Post Reply