Novak20 wrote: ↑27/06/2025 07:34
upitan wrote: ↑26/06/2025 18:12
Sami sebi smo krivi, dakle pravimo generacije po pravilu suti i trpi a trebalo bi suprotno.
I onda dobijemo ovo da su ova dvojica DD (Dodik,Dragan) stavom pokazali sa njih puno BiH ne interesuje jer imaju Hrvatsku odnosno Srbiju.
Sa druge strane mi smo se kako-tako izborili da sacuvamo BiH, a onda nakon rata od nas se ocekuje da idalje sacuvamo BiH jer ova dvojica DD postavljaju uslove,i vecinom blokiraju a onda ide podrska od stranaca i Bosnjak mora popustiti jer dovoljno je da se blokira usvajanje budzeta i u belaju smo.
Davno su 2021 god.naglasili,madjari IZ na "kršćanskim osnovama" i naravno da tu nema mjesta za gradjansku BiH.
Naravno,mi cemo svoje kakve-takve kapacitete politicke potrositi da se medjusobno svadjamo dok oni imaju jasno i precizne projekte kada i u kojem trenutku ce povuci koji potez.
Meni je jasno kroz desavanja ako hocemo u tzv. EU mislim da cemo u takvom sastavu kao narod biti manjina sa vrlo malim procentom u vlasti.
Sad je samo pitanje,imaju li hrabrosti Bosnjaci-ostali od stranaca,tendera i eventualno sudskih procesa progovoriti za kakvu su BiH.
Gradjanska BiH fino zvuci za uho,ali kako graditi takvu drzavu sa Draganom ali i Dodikom i kako da takva drzava funckionise npr.u Livnu ili u Laktasima.
Mi smo pokazali davno da nemamo takav problem,al oni imaju.
Da li je to baš tako kao što pišeš ?
"DD" su još 2006. glasali za Travanjski paket koji je oborila SzBiH i Haris Silajdžić nemajući hrabrosti da BiH uvede u bilo kakve promjene.
Nakon toga ide poznati predizborni slogan "100% BiH" koji izgleda važi i danas što se tiče bošnjačke politike.
Pa dobro,ja sam u kratkim crtama napisao desavanja.
Cinjenica je, da su DD tada 2006 drugacije posmatrali na BiH.
Cinjenica je da smo mi tada imali veci kapacitet vlasti,
a oni nisu dosli na ovaj stepen da imaju i podrsku VP u svojim potezima kao danas.
Greska je sto Haris Siljadzic i SBiH nisu otvoreno javnost/narod upoznali sa aprilskim paketom,jer spominju se neke stvari a vezane su za tzv.entitet rs al to nije prava slika aprilskog paketa jer uvijek ima ono ali...pogotovo u nasoj politici.
*Aprilski paket znacio je jacanje entitetskog glasanja,
a trebalo je zapravo njegovo ukidanje.
"Odbili smo aprilski paket jer je bila moguća legalna disolucija, zbog entitetskog glasanja. Parlament je trebao birati Predsjedništvo BiH. Ko odlučuje to, nekoliko ljudi praktično iz entiteta Rs koji slijede politiku koja je uzrok svega. I šta možemo očekivati, da iskoriste priliku koja im se daje. Zato što piše u tom aprilskom paketu, ukoliko ne dođe do dogovora, raspušta se Parlament. Nema Predsjedništva, vjerovatno više ne bi ni imali nikada već bi imali zajednicu entiteta", kazao je Silajdžić.
@Ludzak
Gradjanska drzava,DF i SDA su za takvu drzavu u javnosti,nekada se i SDP zalagao za takvu drzavu.
Mi kao vecinski narod nemamo problem da izaberemo nacelnika a da je kao takav manjina, kao npr. Srdjan Mandic isl., volio bi vidjeti takvo nesto i od nasih komsija al to se nece desiti i zato je takav "projekat"Gradjanska drzava dobar za nas a kako bi lakse postali manjina.