ma ovaj lik iz dijaspore, misli da je pokupio svu pamet ovog svijeta, pravi se nadmen, još kad je napisao da bi SVAKOM Bošnjaku, trebao biti cilj 6 djece, sve mi je jasno koja je šifra.talijan97 wrote: ↑23/06/2025 13:50 Ma tesko je imati djece u ovom vaktu, iziskuje mnogo odricanja.
Zasto bi zena planirala dijete kada za istu ne postoji racunica?
Zasto bi na selu imao cetvero / petero djece kada masina moze pokositi dulume a i popratne masine koje mogu pripremiti zemlju za uzgoj.
Ovo je kada pricamo o pokusaju povecanja stanovnistva.
A jedan od vecih razloga za pad je iseljavanje + dosta nezenja + parovi koji imaju max 1 ili ni jedno dijete.
Iskreno fertilnost nam je i dobra kakva je situacija.
Dok god se sela ili malo vece opcine smanjuju tako ce i padovi biti veci.
Demografija
-
Sociolog
#4426 Re: Demografija
-
Qwertz84
#4427 Re: Demografija
Sociolog wrote: ↑23/06/2025 13:43 " Ako nikoga ne uvjeravaš ponovi za nas ovo šta ja pišem velikim slovima
Ja klix forumaš Sociolog vama ženama preporučujem da nađete što ranije tačnog partnera sa kojim mislite/možete živjeti svoj cijeli život i da se za njega oženite u mladim godinama svoga života jer ste tada sposobne da rodite što više djece i da to uradite i da ih odgojite što bolje.
i onda ću ti vjerovati."
Ko si ti covjece, iz dijaspore, da NEKOME naredjujes, sta ce pisati, i implicirati kad se treba zeniti?
Odakle tebi uopšte pravo, da govoriš drugome, šta će, i kako raditi u svom životu, te u kojem vremenskom periodu se treba ženiti ili udavati?
Ko si ti, ili Tko si ti uopće ? Po hrvatskom jeziku, bolje razumiješ ti pišem.
Nasa drzava je sekularno drustvo, nema odrednica kad bi se ko
" trebao praviti djecu, i što više djece".
How are You?Neki kvazi vehabija?
![]()
Poznaješ li termin Fekonditet?
Fekonditet je izrazen ko ljudi ispod 30 godina, ako znas uopste sta je to. Ljudi potrose 20.000 na IVF oplodnju za damu s 25 godina starosti.
Solidan broj, NAŽALOST, ispod 30 godina je neplodan.
Blage veze, ti, s životom nemaš.
Kada budeš iz Njemačke vratio, i živio onda se pravi pametan.
Lahko je tudjim....... gloginje mlatiti.
Obrazoži mi, koji je mjesečni trošak porodice, s troje maloljetne djece, gdje samo otac radi, a majka " po tvome ne želi da radi"?
Pisao sam za treniranje djece nekim sportom, a nisam pitao sta ti radis u slobodno vrijeme, u svojoj sobi, s cime se bavis, niti me to zanima.
Ako ziviš u Bosni, a ne živis, znao da bi treniranje bilo kojeg sporta za jedno dijete, a kamoli dva , poprilično iziskuje finansijska sredstva, a o Kantonu Sarajevo i da ne pišem.
Hvala Bogu, odrastao sam u Sarajevu, s dosta svoje raje, koja su djeca razvedenih roditelja, pa čak i ostavljenih očeva.
Dosta ih kasnije uspješno, jaki ljudi, jaki karakteri, evo ih zdravi, pravi. Lično ne znam nikoga da je probisvijet, te ti analize i poređenja nikako ne odgovaraju s Amerikom.
( Osobno ne poznajem ponaosobno nitkog). Hrvatski jezik bolje razumiješ i redovito pišeš pa rekoh da ti bude lakše.![]()
Vidi se da ne poznaješ svoj bosanski jezik, inozemstvo je hrvatska riječ, kao i samoubojstvo, kvazi bošnjački patrioto, koji bi volio da svakome Bošnjaku bude cilj 6 djece, kako si replicirao prethodnom forumašu.
"Ko si ti covjece, iz dijaspore, da NEKOME naredjujes, sta ce pisati, i implicirati kad se treba zeniti?
Odakle tebi uopšte pravo, da govoriš drugome, šta će, i kako raditi u svom životu, te u kojem vremenskom periodu se treba ženiti ili udavati?
Ko si ti, ili Tko si ti uopće ? Po hrvatskom jeziku, bolje razumiješ ti pišem."
Nasa drzava je sekularno drustvo, nema odrednica kad bi se ko
" trebao praviti djecu, i što više djece".
How are You?
Poznaješ li termin Fekonditet?
Fekonditet je izrazen ko ljudi ispod 30 godina, ako znas uopste sta je to. Ljudi potrose 20.000 na IVF oplodnju za damu s 25 godina starosti.
Solidan broj, NAŽALOST, ispod 30 godina je neplodan."
Ja sam već mislio da ću dobiti opet jedan takav čudni odgovor(o drugim stvarima za koje nisam te nisam ni pitao) i opet čudna pitanja i već sam znao da to nećeš pisati velikim slovima jer si zagovornik izumiranja jer nas pokušavaš što više da sabotiraš sa pisanjem informacija kako to može uspjeti i sada se zna ko ovdje štiti te interese i to si ti. Zbog čega nisi odgovorio na moje pitanje? Gdje je sve više obećane djece u BiH iako imamo sve više novca u zemlji(koje nam garatuješ jer je Hrvatska uložila po tvome znanju ogroman novac i isto nije u tome uspjela)? Kada uvijek tražiš da ja na tvoja pitanja odgovaram? Samo da znam da ti ne poznaješ nekako kako bih ja tebi mogao dokazati da se ne nalazim u dijaspori? Jer sam sebe opet vodiš sa tvojim ne znanjem opet dalje u lupanje u zid jer si najvjerovatnije saznao da informacije koji si ovdje pisao o Hrvatskoj i kako je ona nešto značajno uspijela nisu bile tačne jer one informacije koje sam ti pisao o Hrvatskoj su bile istinite jer sada 100% znaš i da Hrvati izumiru. Ako se pitaš zbog čega ja nekome nešto preporučujem nešto tačno je iz toga razloga što dobijaju često pogrešne informacije ko od osoba poput tebe koji ih vole da odvedu u propast jer se onda se oni osjećaju bolje. Odakle ti uzimaš naprimjer te ankete, statistike brojke, analize i potrošnji o fekonditetu i važi li i to za BiH jer ja čitam to po prvi put i mene to opet ne bi čudilo ako se opet u tome varaš jer si već dokazao dovoljno pogrešnog znanja o Hrvatskom fertilitetu jer si nas tako htio prevarati da uđemo u dužnički rob ko oni iz kojega je teško opet izaći. Ja se nadam ti znaš da na ovome planetu živi trenutno preko 8 milijardi ljudi i njima nije bio tvoj profesionalizam potreban da dođu do toga broja, isto se nadam da znaš da muškarci ne mogu rađati djecu i da je to bio rezultat žena i da je to sve tačno šta ti pišeš o ne mogućnostima onda bi fertilitet i u Africi otišao u trenutku ko u BiH ispod 2.1 po ženi, a de napiši nam koliko trenutno prosječna Afrička žena djece dobije ili već ima? Ti ako hoćeš možeš i drugima naređivati da cijeli život gledaju kao jednu igricu ko ti dok nemaju više koga sa kome će dalje igrati njihove igrice i to je isto dozvoljeno ali nije preporučljivo jer ne može se cijeli život živjeti u iluzijima jer nekada će i realnost pokazati svoju moć i to ti možeš vidjeti kroz mene ili misliš li i da sam ja neka iluzija koja hoće da vjeruje nešto šta nije istinito?
"Blage veze, ti, s životom nemaš.
Kada budeš iz Njemačke vratio, i živio onda se pravi pametan.
Lahko je tudjim....... gloginje mlatiti."
Tebi će najvjerovatnije opet biti žao da si ove informacije pisao kada se saznaje da ja se ne mogu vratiti iz Njemačke jer se ne nalazim u Njemačkoj. Ti mene opet pogrešno razumio. Ja ne živim u Njemačkoj i ko je uopšte tebi dao tu informaciju da ja živim u Njemačkoj? Ja sam dobio azil u njemačko govornom prostoru(i nije to bila Njemačka nego druga zemlja) kada se u BiH desio rat od 1992 do 1995 godine i tu sam naučio taj jezik. Ja isto trenutno učim Ukrajinski jezik preko aplikacija. Znači li to za tebe da onda živim u Ukrajini? I Njemačka je jedna zemlja u koju bi ja kao jednu od zadnjih htio da se doselim jer sam upoznao dovoljno od naših ljudi koji tamo nisu uspjeli i nisam veliki fan njihove velike birokracije.
"Obrazoži mi, koji je mjesečni trošak porodice, s troje maloljetne djece, gdje samo otac radi, a majka " po tvome ne želi da radi"?
Pisao sam za treniranje djece nekim sportom, a nisam pitao sta ti radis u slobodno vrijeme, u svojoj sobi, s cime se bavis, niti me to zanima.
Ako ziviš u Bosni, a ne živis, znao da bi treniranje bilo kojeg sporta za jedno dijete, a kamoli dva , poprilično iziskuje finansijska sredstva, a o Kantonu Sarajevo i da ne pišem."
Pa stalno pišeš obrazloži mi ovo ili ono i kada to uradim opet pišeš "nisam pitao sta ti radis u slobodno vrijeme, u svojoj sobi, s cime se bavis, niti me to zanima" pa bio sam i ja nekada djete ili misliš li da sam uvijek bio odrasla osoba ko sada. Sport se može već raditi već sa jednom loptom ako se ona ganja ko što to dovoljno ljudi radi sa nogometom ako se misle trenirati noge i ta lopta ne košta 350 KM ko jedan novi pametni telefon koji većina od nas u BiH već koristi, ako se misle trenirati sport za ruke uzme se druga lopta koja služi za te svrhe. Isto se može praviti sport sa plivanjem u vodi od koje u BiH imamo dovoljno i to nije zabranjeno raditi sada u ljetu. Ima i drukčijih vrsta sporta koji se mogu raditi bez ogromnih troškova ali to bi sigurno htio da svako mora imati Playstation 5 i kupovati najskuplje igre sa se onda može razvijati velika arogantnost prema drugima koji sebi to ne mogu priuštiti.
"Hvala Bogu, odrastao sam u Sarajevu, s dosta svoje raje, koja su djeca razvedenih roditelja, pa čak i ostavljenih očeva.
Dosta ih kasnije uspješno, jaki ljudi, jaki karakteri, evo ih zdravi, pravi. Lično ne znam nikoga da je probisvijet, te ti analize i poređenja nikako ne odgovaraju s Amerikom."
Fino za nas ali to šta pišeš opet nije sve dokazano, moje analize o Americi su istražena i dokažena i da ne odgovaraju ti bi mi dostavio drukčije informacije i tvoje analize koje prikazuju nešto drukčije. Najvjerovatnije si i saznao da je sve tačno i istinito šta pišem i da nema nikakve veze sa iluzijama jer mi sve manje linkova šalješ da kojima te spekulacije možeš dokazati jer si i sam saznao da me ne možeš varati.
"( Osobno ne poznajem ponaosobno nitkog). Hrvatski jezik bolje razumiješ i redovito pišeš pa rekoh da ti bude lakše.
Vidi se da ne poznaješ svoj bosanski jezik, inozemstvo je hrvatska riječ, kao i samoubojstvo, kvazi bošnjački patrioto,"
Pa ja sam koristio hrvatski riječnik kada sam bio dijete u 1990 godinama jer bosanski riječnik nije postojao. Ako ti je to smetalo zašto mi nisi poslao bosanski riječnik?
"koji bi volio da svakome Bošnjaku bude cilj 6 djece, kako si replicirao prethodnom forumašu."
Ovo je tačno. Budimo svi pametni i svjesni da je moguće da ćemo izumrijeti bez dovoljno reprodukcije šta će se onda desiti. I ovo slobodno ponavljaj što više puta jer je bitno o tome znati. Hvala ti da si to opet ponovio iako ja ali od tebe to nisam tražio ali je to opet bitno.
-
Qwertz84
#4428 Re: Demografija
Ti misliš da si pametniji od mene a pišeš ovdje spekulacije na forumu. Najvjerovatnije nisi ni znao da ja nisam bio van BiH već više od 20 godina. Zbog čega bih ja pisao da sam u BiH a da se istinito nalazim u dijaspori? Ako jedan moderator na ovome forumu to može provjeriti, moderatore provjeri moju IP adresu sa kojim ja pišem ove postove i odgovori mu jesam li u BiH pa će se znati nalazim li se u BiH ili živim li u inostranstvu, i onda će se znati da je on širi pogrešne informacije. I on vama sigurno može objasniti zbog čega sam ja lično otvorio ovu temu(prije oko dvije sedmice) na ovome forumu koja je vezana za BiHSociolog wrote: ↑23/06/2025 13:54ma ovaj lik iz dijaspore, misli da je pokupio svu pamet ovog svijeta, pravi se nadmen, još kad je napisao da bi SVAKOM Bošnjaku, trebao biti cilj 6 djece, sve mi je jasno koja je šifra.talijan97 wrote: ↑23/06/2025 13:50 Ma tesko je imati djece u ovom vaktu, iziskuje mnogo odricanja.
Zasto bi na selu imao cetvero / petero djece kada masina moze pokositi dulume a i popratne masine koje mogu pripremiti zemlju za uzgoj.
A jedan od vecih razloga za pad je iseljavanje + dosta nezenja + parovi koji imaju max 1 ili ni jedno dijete.
Dok god se sela ili malo vece opcine smanjuju tako ce i padovi biti veci.![]()
online-slanje-primanje-i-placanje-novce ... 65426.html u kojem sam zainteresiran za korištenje usluga u BiH i zbog čega bi ja to uradio kada se po njegovom znanju nalazim u Njemačkoj ili dijaspori? To za njega najvjerovatnije opet ima puno logike i smisla.
-
Qwertz84
#4429 Re: Demografija
Ako neko od vas vjeruje klix forumašu da se nalazim u Njemačkoj ili drugdje van BiH. Evo vam maleni dokaz da on piše informacije koje nisu istinite. Na ovoj vebstranici se može provjeriti vlastita IP adresa. https://whatismyipaddress.com/
i na ovoj vebstranici https://imgbb.com/
se mogu besplatno uploadirati slike i evo vam dokaz da je moja lokacija u BiH. https://ibb.co/tM5BbRdd Ali ako hoće neka i dalje vjeruje u pogrešne informacije ko što on to voli da radi. Lijep pozdrav svima.
i na ovoj vebstranici https://imgbb.com/
se mogu besplatno uploadirati slike i evo vam dokaz da je moja lokacija u BiH. https://ibb.co/tM5BbRdd Ali ako hoće neka i dalje vjeruje u pogrešne informacije ko što on to voli da radi. Lijep pozdrav svima.
- ¤ jelena ¤
#4430 Re: Demografija
Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
kad su upravo djeca najveća pokretačka snaga i motiv za odlazak iz ovog...haj biću fina...nefunkcionalnog društva.
Porodice odlaze masovno upravo zarad bolje budućnosti svoje djece koju ne vide ovdje i to što je više novorođenih, veća je i šansa da će se roditelji odseliti u inostranstvo...
kad su upravo djeca najveća pokretačka snaga i motiv za odlazak iz ovog...haj biću fina...nefunkcionalnog društva.
Porodice odlaze masovno upravo zarad bolje budućnosti svoje djece koju ne vide ovdje i to što je više novorođenih, veća je i šansa da će se roditelji odseliti u inostranstvo...
- Ozimician
#4431 Re: Demografija
Ima ih i koji se iz istog razloga vracaju, cudni su putevi gospodnji...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4432 Re: Demografija
Ma evo ja provjerio, imaš IP isti kao što sam ja imao dok sam napisao 33 posta ovdje. Dinamički je IP pa se to mijenja da objasnim ljudimaQwertz84 wrote: ↑24/06/2025 21:04Ti misliš da si pametniji od mene a pišeš ovdje spekulacije na forumu. Najvjerovatnije nisi ni znao da ja nisam bio van BiH već više od 20 godina. Zbog čega bih ja pisao da sam u BiH a da se istinito nalazim u dijaspori? Ako jedan moderator na ovome forumu to može provjeriti, moderatore provjeri moju IP adresu sa kojim ja pišem ove postove i odgovori mu jesam li u BiH pa će se znati nalazim li se u BiH ili živim li u inostranstvu, i onda će se znati da je on širi pogrešne informacije. I on vama sigurno može objasniti zbog čega sam ja lično otvorio ovu temu(prije oko dvije sedmice) na ovome forumu koja je vezana za BiHSociolog wrote: ↑23/06/2025 13:54ma ovaj lik iz dijaspore, misli da je pokupio svu pamet ovog svijeta, pravi se nadmen, još kad je napisao da bi SVAKOM Bošnjaku, trebao biti cilj 6 djece, sve mi je jasno koja je šifra.talijan97 wrote: ↑23/06/2025 13:50 Ma tesko je imati djece u ovom vaktu, iziskuje mnogo odricanja.
Dok god se sela ili malo vece opcine smanjuju tako ce i padovi biti veci.![]()
online-slanje-primanje-i-placanje-novce ... 65426.html u kojem sam zainteresiran za korištenje usluga u BiH i zbog čega bi ja to uradio kada se po njegovom znanju nalazim u Njemačkoj ili dijaspori? To za njega najvjerovatnije opet ima puno logike i smisla.
- Sanjarko
#4433 Re: Demografija
Nije drustvo problem toliki, koliki je problem uredzenje i ovaj turbo kapitalizam koji je kod nas na snazi. Kod nas sve nesto turbo od muzike pa do ekonomije. Jbga sta da ti kazem.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
-
Sociolog
#4434 Re: Demografija
Niti pratim, tudje teme, niti me zanima narocito sta ko pise na tudjim temama, niti me zanimaju transferi novca.
" Zbog čega nisi odgovorio na moje pitanje? Gdje je sve više obećane djece u BiH iako imamo sve više novca u zemlji(koje nam garatuješ jer je Hrvatska uložila po tvome znanju ogroman novac i isto nije u tome uspjela)? Kada uvijek tražiš da ja na tvoja pitanja odgovaram?
Nikad ja nisam rekao niti napisao da cemo imati vise djece, nemoj da lazes i petljas kao po obicaju.
Hvala Bogu, puno vise novca je u nasoj zemlji, nego recimo, prije 2015, 2010. npr. ljudi vole dobrano trositi novce za hedonisticke stvari, mijenjanje automobila, renoviranje domova, kuca, stanova...+ troskovi zivota su puno veci, nego prije 2020.
"Fino za nas ali to šta pišeš opet nije sve dokazano, moje analize o Americi su istražena i dokažena i da ne odgovaraju ti bi mi dostavio drukčije informacije i tvoje analize koje prikazuju nešto drukčije. Najvjerovatnije si i saznao da je sve tačno i istinito šta pišem i da nema nikakve veze sa iluzijama jer mi sve manje linkova šalješ da kojima te spekulacije možeš dokazati jer si i sam saznao da me ne možeš varati.".
Pun je forum raje, koji znaju xxx slucajeva uspjesne djece od razvedenih roditelja , sehidskih porodica, ostavljenih oceva.
Da si patriota , a nisi, trebalo bi da te bude sram zbog takvih rijeci, jado jadni, toliko šehidske i djece razvedenih brakova uspješno u Bosni, a naročito vani.
Ja sam učio bosanski jezik u osnovoj skoli Petar Dokic, kasnije Osman Nakas i u 90 tim godinama .
Gramatika bosanskog jezika je izdata, pardon tiskana 1910., samo za primjer, kako ne poznajes ni elemente historije, pardon povijesti svoje zemlje.
Pametnjakovicu, ispod 600km, mjesecno za njihove potrebe, teško finansirati djecije potrebe ako si ikako bio u Sarajevu, u zadnje vrijeme.
Treniranje u klubovima nije ispod 50/60 km + razne kotizacije za ucesca u takmicenjima, pardon natjecanjima jer bolje razumijes hrvatski jezik.
Mladi u Sarajevu, Tuzli, Travniku, pa i Mostaru, sto znam licno, pardon osobno, muku muce da nadju iole stan jer su cijene otisle u nebo predaleko, ili predokucivo da ti prevedem.
Da li ikad prosetas ulicom Terezija, u naselju Skenderija pa da vidis po ovim vrucinama ljudi kako po ovom zvizdanu, u 30/40 godinama cekaju " Zustimmung"...?
Hocemo li malo do Dzidzikovca, do tvoje adrese??
"I on vama sigurno može objasniti zbog čega sam ja lično otvorio ovu temu(prije oko dvije sedmice) na ovome forumu koja je vezana za BiH"
Papak, vidis da ne znas osnove pravopisa jer se veznikom " I", nikad ne zapocinje recenica, toliko o tvom znanju.
Veznik je sintaksicko srednstvo za uspostavljanje odnosa izmedju dijelova teksta.
Veznik ne moze biti na pocetku recenice zato sto povezuje rijec, jer, zapravo veznik ne povezuje samo rijeci nego povezuje i recenice .
Svaka porodica, koja ima troje maloljetne djece jest herojska porodica za mene.
Dijasporac, kad budes stanovao, a ne boravio ovdje u Bosni i Hercegovini onda pametuj.
" Zbog čega nisi odgovorio na moje pitanje? Gdje je sve više obećane djece u BiH iako imamo sve više novca u zemlji(koje nam garatuješ jer je Hrvatska uložila po tvome znanju ogroman novac i isto nije u tome uspjela)? Kada uvijek tražiš da ja na tvoja pitanja odgovaram?
Nikad ja nisam rekao niti napisao da cemo imati vise djece, nemoj da lazes i petljas kao po obicaju.
Hvala Bogu, puno vise novca je u nasoj zemlji, nego recimo, prije 2015, 2010. npr. ljudi vole dobrano trositi novce za hedonisticke stvari, mijenjanje automobila, renoviranje domova, kuca, stanova...+ troskovi zivota su puno veci, nego prije 2020.
"Fino za nas ali to šta pišeš opet nije sve dokazano, moje analize o Americi su istražena i dokažena i da ne odgovaraju ti bi mi dostavio drukčije informacije i tvoje analize koje prikazuju nešto drukčije. Najvjerovatnije si i saznao da je sve tačno i istinito šta pišem i da nema nikakve veze sa iluzijama jer mi sve manje linkova šalješ da kojima te spekulacije možeš dokazati jer si i sam saznao da me ne možeš varati.".
Pun je forum raje, koji znaju xxx slucajeva uspjesne djece od razvedenih roditelja , sehidskih porodica, ostavljenih oceva.
Da si patriota , a nisi, trebalo bi da te bude sram zbog takvih rijeci, jado jadni, toliko šehidske i djece razvedenih brakova uspješno u Bosni, a naročito vani.
Ja sam učio bosanski jezik u osnovoj skoli Petar Dokic, kasnije Osman Nakas i u 90 tim godinama .
Gramatika bosanskog jezika je izdata, pardon tiskana 1910., samo za primjer, kako ne poznajes ni elemente historije, pardon povijesti svoje zemlje.
Pametnjakovicu, ispod 600km, mjesecno za njihove potrebe, teško finansirati djecije potrebe ako si ikako bio u Sarajevu, u zadnje vrijeme.
Treniranje u klubovima nije ispod 50/60 km + razne kotizacije za ucesca u takmicenjima, pardon natjecanjima jer bolje razumijes hrvatski jezik.
Mladi u Sarajevu, Tuzli, Travniku, pa i Mostaru, sto znam licno, pardon osobno, muku muce da nadju iole stan jer su cijene otisle u nebo predaleko, ili predokucivo da ti prevedem.
Da li ikad prosetas ulicom Terezija, u naselju Skenderija pa da vidis po ovim vrucinama ljudi kako po ovom zvizdanu, u 30/40 godinama cekaju " Zustimmung"...?
"I on vama sigurno može objasniti zbog čega sam ja lično otvorio ovu temu(prije oko dvije sedmice) na ovome forumu koja je vezana za BiH"
Papak, vidis da ne znas osnove pravopisa jer se veznikom " I", nikad ne zapocinje recenica, toliko o tvom znanju.
Veznik je sintaksicko srednstvo za uspostavljanje odnosa izmedju dijelova teksta.
Veznik ne moze biti na pocetku recenice zato sto povezuje rijec, jer, zapravo veznik ne povezuje samo rijeci nego povezuje i recenice .
Dijasporac, kad budes stanovao, a ne boravio ovdje u Bosni i Hercegovini onda pametuj.
- fortaleza
#4435 Re: Demografija
Tvoje postove preskačem samo tako, ne zbog tvog mišljenja već zbog nekorištenja multiquota.
-
Sociolog
-
Sociolog
#4437 Re: Demografija
Izasla je publikacija Statistika Brcko Distrikta 2020-2024.
Preporucujem raji, ko zeli, neka skine i pročita.
https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Bi ... 4_1_BS.pdf
Preporucujem raji, ko zeli, neka skine i pročita.
https://bhas.gov.ba/data/Publikacije/Bi ... 4_1_BS.pdf
-
Qwertz84
#4438 Re: Demografija
Sociolog wrote: ↑24/06/2025 23:56 Niti pratim, tudje teme, niti me zanima narocito sta ko pise na tudjim temama, niti me zanimaju transferi novca.
Papak, vidis da ne znas osnove pravopisa jer se veznikom " I", nikad ne zapocinje recenica, toliko o tvom znanju.![]()
Dijasporac, kad budes stanovao, a ne boravio ovdje u Bosni i Hercegovini onda pametuj.![]()
"Niti pratim, tudje teme, niti me zanima narocito sta ko pise na tudjim temama, niti me zanimaju transferi novca."
Zašto opet lažeš i to dva puta samo u jednoj rečenici? Ova tema "Demografija" nije tvoja nego je nju korisnik Sanjarko otvorio, tebe je ova tema zanimala kada si pročitao šta sam ja u njoj pisao i odgovorio si quotom da pišem gluposti. Ko to meni ne vjeruje može to provjeriti ovdje sam.
"Nikad ja nisam rekao niti napisao da cemo imati vise djece, nemoj da lazes i petljas kao po obicaju.
Hvala Bogu, puno vise novca je u nasoj zemlji, nego recimo, prije 2015, 2010. npr. ljudi vole dobrano trositi novce za hedonisticke stvari, mijenjanje automobila, renoviranje domova, kuca, stanova...+ troskovi zivota su puno veci, nego prije 2020."
Zašto opet sam sebe varaš? Sam pi pisao da je Hrvatska uložila ogroman novac u demografiju i dao si nam do znanja da se tamo vidi demografski napredak šta nije bilo istinito jer nisi nam dostavio brojke u kojem Hrvati imaju više djece. Naravno da su troškovi života puno veći kada ima puno više novca u jednoj državi. Šta si ti mislio da će sve postati povoljnije kada se ima više novca i on troši? Nisi li ništa čuo o inflaciji.
"Pun je forum raje, koji znaju xxx slucajeva uspjesne djece od razvedenih roditelja , sehidskih porodica, ostavljenih oceva.
Da si patriota , a nisi, trebalo bi da te bude sram zbog takvih rijeci, jado jadni, toliko šehidske i djece razvedenih brakova uspješno u Bosni, a naročito vani."
De ostavi nam tvoje analize da su ta djeca bila pobjednici u našem društvu i za tvoju informaciju moj otac je poginuo 1992 godine u borbi za opstanak BiH sa borbom protiv Srbočetnika. Za tvoju informaciju za mene je moj otac bio patriota a gdje su tvoji dokazi da ja radim protiv interesa BiH i da se trudim sa pisanjem tekstova da trebamo imati puno financija sa čime ćemo još brže izumirati ko ti?
"Ja sam učio bosanski jezik u osnovoj skoli Petar Dokic, kasnije Osman Nakas i u 90 tim godinama .
Gramatika bosanskog jezika je izdata, pardon tiskana 1910., samo za primjer, kako ne poznajes ni elemente historije, pardon povijesti svoje zemlje."
Nije svako živio ko ti u Sarajevu i za tvoju informaciju ta "Gramatika bosanskoga jezika za srednje škole" je štampana u godini 1890 i bila u upotrebi do 1911 godine, osim što je već od 1908. godine nosila naziv "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika" šta za mene više ne može proći kao bosanski jezik.
"Pametnjakovicu, ispod 600km, mjesecno za njihove potrebe, teško finansirati djecije potrebe ako si ikako bio u Sarajevu, u zadnje vrijeme.
Hocemo li malo do Dzidzikovca, do tvoje adrese??"
Profesionalce to je luksuz koji svakome ne treba. Da bi svako trebao imati ono šta ti pišeš mi bi stigli sa fertilitom i na nivo Južne Koreje jer to šta hoćeš a sanjaš o tome da što brže izumiremo jer dovoljno razloga spominješ da se to mora desiti.
"Papak, vidis da ne znas osnove pravopisa jer se veznikom " I", nikad ne zapocinje recenica, toliko o tvom znanju.
Veznik ne moze biti na pocetku recenice zato sto povezuje rijec, jer, zapravo veznik ne povezuje samo rijeci nego povezuje i recenice"
Ako misliš nekome pametovati kako se bosanski jezik tačno piše počni najbolje kod sebe jer još uvijek nisi uspio ni da se snađeš da dobiješ bosansku tastaturu na uređaju kojeg koristiš da pišeš te postove jer vidim da još uvijek nisi našao bosanska slova đžčćš. Hahaha
"Svaka porodica, koja ima troje maloljetne djece jest herojska porodica za mene."
Bravo, makar su nešto pozitivno uspio napisati.
"Dijasporac, kad budes stanovao, a ne boravio ovdje u Bosni i Hercegovini onda pametuj.
Da si pročitao moje postove znao bi da stanujem ovdje i boravim ovdje već duže od 20 godina. Ja ne znam šta ti piješ ali preporučio bih ti da pređeš većinom na vodu i da pređeš isto na cigarete(ili još bolje da i njih isto ne konzumiraš) i prestaneš konzumirati ote stvari koje uzrokuju gubitak realnosti i vjerovanja u neistinite laži.
Šta me isto zanima zašto si prestao lupati informacije da su dovoljno žena neplodne? Jesi li upalio djelimično svoj mozak i saznao da se je većina od njih i to u 89% slučajeva uspijele da se reproduciraju ako nisu slušale na tvoje savjete da se mora čekati što dalje sa tim ili dok imaju dovoljno novca ili kada to postane veoma teško?
-
Qwertz84
#4439 Re: Demografija
Samo da se to zna moderator je bio ironičan sa svojim odgovorom i ja se ne nalazim na Maldivima jer ja nemam ni novca ni da stignem do Indijskog oceana. Ja se nalazim u BiH. LP gospodine Bobi.Bobi wrote: ↑24/06/2025 23:34Ma evo ja provjerio, imaš IP isti kao što sam ja imao dok sam napisao 33 posta ovdje. Dinamički je IP pa se to mijenja da objasnim ljudimaQwertz84 wrote: ↑24/06/2025 21:04Ti misliš da si pametniji od mene a pišeš ovdje spekulacije na forumu. Najvjerovatnije nisi ni znao da ja nisam bio van BiH već više od 20 godina. Zbog čega bih ja pisao da sam u BiH a da se istinito nalazim u dijaspori? Ako jedan moderator na ovome forumu to može provjeriti, moderatore provjeri moju IP adresu sa kojim ja pišem ove postove i odgovori mu jesam li u BiH pa će se znati nalazim li se u BiH ili živim li u inostranstvu, i onda će se znati da je on širi pogrešne informacije. I on vama sigurno može objasniti zbog čega sam ja lično otvorio ovu temu(prije oko dvije sedmice) na ovome forumu koja je vezana za BiH
online-slanje-primanje-i-placanje-novce ... 65426.html u kojem sam zainteresiran za korištenje usluga u BiH i zbog čega bi ja to uradio kada se po njegovom znanju nalazim u Njemačkoj ili dijaspori? To za njega najvjerovatnije opet ima puno logike i smisla.. Znači ti si tamo gdje sam i ja, na Maldivima
.
-
Qwertz84
#4440 Re: Demografija
Nope. Odseliti se u inostranstvo zahtjeva većinom dovoljno znanja o odseljenju, dovoljno radnog iskustva da se dobije šansa za iseljavanje, dovoljno novca za se to omogući i dovoljno fizičke i psihičke snage da se u tome uspije. Ako neko misli da roditelji imaju veće šanse za odseljenje neka objasni da to novorođenčadi i djeca lakše omogućuju. Čak i po statistikama u inostranstvu(industrijskim zemljama) se većinom ne doseljavaju velike familije sa 5 djece iz Afrike, to su većinom ljudi koji su dobro obrazovani, koji hoće iz privrednih razloga da tu zarade više nego što u domovini mogu zaraditi i koji većinom nemaju djecu. I ja sam isto u 2012 godini kada sam bio više zainteresiran da se doselim za Australiju dobio od stručnjaka opomenu da ako budem imao ženu i djece da se moje šanse za odseljenje tamo ne povećavaju nego padaju jer će se morati i dokazati da ako mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
-
Sociolog
#4441 Re: Demografija
Niti pratim, tudje teme, niti me zanima narocito sta ko pise na tudjim temama, niti me zanimaju transferi novca."
" Zašto opet lažeš i to dva puta samo u jednoj rečenici? Ova tema "Demografija" nije tvoja nego je nju korisnik Sanjarko otvorio, tebe je ova tema zanimala kada si pročitao šta sam ja u njoj pisao i odgovorio si quotom da pišem gluposti. Ko to meni ne vjeruje može to provjeriti ovdje sam."
Papak jedan, niti je Sanjarkova privatna tema, niti on odreduje ko ce pisati ovdje, papcicu to ima da ti bude jasno!
Papak, pogledaj vremenski, koliko godina ja pišem na ovoj temi, mnogo mnogo, prije nego tvog posta.
" De ostavi nam tvoje analize da su ta djeca bila pobjednici u našem društvu .."
Papak nepismeni, nikad se uzvik " De", ne stavlja u pisanoj rečenici, a naročito, pardon izričito NE, na početku rečenice.
Da li je naša država jedan stambeni objekat izgradila za mlade, kao što je Hrvatska u Karlovcu, Ivanić gradu, ili Zaboku.
Da li naša država omogučava besplatne vrtiće za familije s 3 djece, kao što pojedine županije u Republici Hrvatskoj?
Papak, ako si frajer , napiši mi to, ako poznaješ bilo gdje u našoj domovini.
"'Ja ne znam šta ti piješ ali preporučio bih ti da pređeš većinom na vodu i da pređeš isto na cigarete(ili još bolje da i njih isto ne konzumiraš) i prestaneš konzumirati ote stvari koje uzrokuju gubitak realnosti i vjerovanja u neistinite laži."
Papak , ja sam neko ko uopšte ne pije alkohol, niti bilo kakve supstance a kamoli nikotin u čijem prisustvu izbjegavam i biti, ja sam neko, ili netko, da me bolje razumiješ, ko je predstavljao ovu napaćenu zemlju u jednom vodenom sportu.
" me isto zanima zašto si prestao lupati informacije da su dovoljno žena neplodne? Jesi li upalio djelimično svoj mozak i saznao da se je većina od njih i to u 89% slučajeva uspijele da se reproduciraju ako nisu slušale na tvoje savjete da se mora čekati što dalje sa tim ili dok imaju dovoljno novca ili kada to postane veoma teško?"
Papčiću, otiđi malo do Skerlićeve, ako znaš šta je gore, i koji je zavod u pitanju, pa nek te upute u probleme samo ženskog svijeta mlađeg ispod 30 godina , s kojima se susreću.
"mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati."
Papak jedan papanski, piše se i kaže se njih a ne " njiha".

" Zašto opet lažeš i to dva puta samo u jednoj rečenici? Ova tema "Demografija" nije tvoja nego je nju korisnik Sanjarko otvorio, tebe je ova tema zanimala kada si pročitao šta sam ja u njoj pisao i odgovorio si quotom da pišem gluposti. Ko to meni ne vjeruje može to provjeriti ovdje sam."
Papak jedan, niti je Sanjarkova privatna tema, niti on odreduje ko ce pisati ovdje, papcicu to ima da ti bude jasno!
Papak, pogledaj vremenski, koliko godina ja pišem na ovoj temi, mnogo mnogo, prije nego tvog posta.
" De ostavi nam tvoje analize da su ta djeca bila pobjednici u našem društvu .."
Papak nepismeni, nikad se uzvik " De", ne stavlja u pisanoj rečenici, a naročito, pardon izričito NE, na početku rečenice.
Da li je naša država jedan stambeni objekat izgradila za mlade, kao što je Hrvatska u Karlovcu, Ivanić gradu, ili Zaboku.
Da li naša država omogučava besplatne vrtiće za familije s 3 djece, kao što pojedine županije u Republici Hrvatskoj?
"'Ja ne znam šta ti piješ ali preporučio bih ti da pređeš većinom na vodu i da pređeš isto na cigarete(ili još bolje da i njih isto ne konzumiraš) i prestaneš konzumirati ote stvari koje uzrokuju gubitak realnosti i vjerovanja u neistinite laži."
Papak , ja sam neko ko uopšte ne pije alkohol, niti bilo kakve supstance a kamoli nikotin u čijem prisustvu izbjegavam i biti, ja sam neko, ili netko, da me bolje razumiješ, ko je predstavljao ovu napaćenu zemlju u jednom vodenom sportu.
" me isto zanima zašto si prestao lupati informacije da su dovoljno žena neplodne? Jesi li upalio djelimično svoj mozak i saznao da se je većina od njih i to u 89% slučajeva uspijele da se reproduciraju ako nisu slušale na tvoje savjete da se mora čekati što dalje sa tim ili dok imaju dovoljno novca ili kada to postane veoma teško?"
Papčiću, otiđi malo do Skerlićeve, ako znaš šta je gore, i koji je zavod u pitanju, pa nek te upute u probleme samo ženskog svijeta mlađeg ispod 30 godina , s kojima se susreću.
"mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati."
Papak jedan papanski, piše se i kaže se njih a ne " njiha".
- ¤ jelena ¤
#4442 Re: Demografija
Ne, nije riječ o tome da roditelji imaju veće šanse za odseljenjem - generalno u svijetu, nego kažem da su građanima ove zemlje, koji imaju djecu, upravo djeca najveća motivacija za odlazak. Dakle, pišem isključivo o onima koji su već roditelji, u ovom i ovakvom sistemu i sredini, a sve to u kontekstu priče o nekim beskorisnim statističkim podacima o broju rođenih.Qwertz84 wrote: ↑25/06/2025 20:51Nope. Odseliti se u inostranstvo zahtjeva većinom dovoljno znanja o odseljenju, dovoljno radnog iskustva da se dobije šansa za iseljavanje, dovoljno novca za se to omogući i dovoljno fizičke i psihičke snage da se u tome uspije. Ako neko misli da roditelji imaju veće šanse za odseljenje neka objasni da to novorođenčadi i djeca lakše omogućuju. Čak i po statistikama u inostranstvu(industrijskim zemljama) se većinom ne doseljavaju velike familije sa 5 djece iz Afrike, to su većinom ljudi koji su dobro obrazovani, koji hoće iz privrednih razloga da tu zarade više nego što u domovini mogu zaraditi i koji većinom nemaju djecu. I ja sam isto u 2012 godini kada sam bio više zainteresiran da se doselim za Australiju dobio od stručnjaka opomenu da ako budem imao ženu i djece da se moje šanse za odseljenje tamo ne povećavaju nego padaju jer će se morati i dokazati da ako mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
Znači, čak i kada bi broj rođenih postao veći nego što jeste, u ovakvom sistemu to nije razlog za optimizam jer će roditelje upravo njihova djeca i budućnost njihove djece najviše motivisati da odsele u inostranstvo kako bi djeci omoguće kvalitetno obrazovanje i zdravu sredinu u kojoj će odrastati.
Ili, ukratko, džaba brojimo novorođenčad ako ta djeca čim porastu moraju preći granicu da bi otišla na dobar koncert, stekla kvalitetno obrazovanje, imala bolje uslove rada, treniranja....zaposlenja.
-
Sociolog
#4443 Re: Demografija
Bravo Jelena, svaka čast¤ jelena ¤ wrote: ↑25/06/2025 22:02Ne, nije riječ o tome da roditelji imaju veće šanse za odseljenjem - generalno u svijetu, nego kažem da su građanima ove zemlje, koji imaju djecu, upravo djeca najveća motivacija za odlazak. Dakle, pišem isključivo o onima koji su već roditelji, u ovom i ovakvom sistemu i sredini, a sve to u kontekstu priče o nekim beskorisnim statističkim podacima o broju rođenih.Qwertz84 wrote: ↑25/06/2025 20:51Nope. Odseliti se u inostranstvo zahtjeva većinom dovoljno znanja o odseljenju, dovoljno radnog iskustva da se dobije šansa za iseljavanje, dovoljno novca za se to omogući i dovoljno fizičke i psihičke snage da se u tome uspije. Ako neko misli da roditelji imaju veće šanse za odseljenje neka objasni da to novorođenčadi i djeca lakše omogućuju. Čak i po statistikama u inostranstvu(industrijskim zemljama) se većinom ne doseljavaju velike familije sa 5 djece iz Afrike, to su većinom ljudi koji su dobro obrazovani, koji hoće iz privrednih razloga da tu zarade više nego što u domovini mogu zaraditi i koji većinom nemaju djecu. I ja sam isto u 2012 godini kada sam bio više zainteresiran da se doselim za Australiju dobio od stručnjaka opomenu da ako budem imao ženu i djece da se moje šanse za odseljenje tamo ne povećavaju nego padaju jer će se morati i dokazati da ako mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
Znači, čak i kada bi broj rođenih postao veći nego što jeste, u ovakvom sistemu to nije razlog za optimizam jer će roditelje upravo njihova djeca i budućnost njihove djece najviše motivisati da odsele u inostranstvo kako bi djeci omoguće kvalitetno obrazovanje i zdravu sredinu u kojoj će odrastati.
Ili, ukratko, džaba brojimo novorođenčad ako ta djeca čim porastu moraju preći granicu da bi otišla na dobar koncert, stekla kvalitetno obrazovanje, imala bolje uslove rada, treniranja....zaposlenja.
Znaš i sama, kakva je naša dijaspora, još i on piše da bi svaki Bošnjak trebao imati 6 djece
Ma najbolje ga ignorisati, vidiš da je šifra lik, s prehladom , što bi mi rekli u Sarajevu. " njiha".
- ¤ jelena ¤
#4444 Re: Demografija
Nema razloga ni za uvredljivim komentarima ni za ignorisanjem ako neko nije shvatio ono što sam htjela reći, a nije me svojim pitanjem uvrijedio niti ispoljio neku vrstu nacionalizma u komentaru.
- ¤ jelena ¤
#4445 Re: Demografija
To uređenje i jeste društvo. Kapitalizma ima svugdje, ali ,,dvije škole pod istim krovom'' i tome sličnih boleština u sistemu ima samo kod nas i to traje...decenijama dok u školama broj djece postaje jednocifren.Sanjarko wrote: ↑24/06/2025 23:37Nije drustvo problem toliki, koliki je problem uredzenje i ovaj turbo kapitalizam koji je kod nas na snazi. Kod nas sve nesto turbo od muzike pa do ekonomije. Jbga sta da ti kazem.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
-
Sociolog
#4446 Re: Demografija
Bravo, svaka čast¤ jelena ¤ wrote: ↑25/06/2025 22:26 Nema razloga ni za uvredljivim komentarima ni za ignorisanjem ako neko nije shvatio ono što sam htjela reći, a nije me svojim pitanjem uvrijedio niti ispoljio neku vrstu nacionalizma u komentaru.
- Sanjarko
#4447 Re: Demografija
Ja ba mantra svi isto zele, svi su isto krivi i slicno, standardno.¤ jelena ¤ wrote: ↑25/06/2025 22:37To uređenje i jeste društvo. Kapitalizma ima svugdje, ali ,,dvije škole pod istim krovom'' i tome sličnih boleština u sistemu ima samo kod nas i to traje...decenijama dok u školama broj djece postaje jednocifren.Sanjarko wrote: ↑24/06/2025 23:37Nije drustvo problem toliki, koliki je problem uredzenje i ovaj turbo kapitalizam koji je kod nas na snazi. Kod nas sve nesto turbo od muzike pa do ekonomije. Jbga sta da ti kazem.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
-
Qwertz84
#4448 Re: Demografija
Koje zemlje imaju za našu trenutnu ili buduću djecu kvalitetno obrazovanje, zdravu sredinu u kojoj će odrastati, bolje uslove rada, treniranja i zaposlenja? Sve ote zemlje koje to imaju napravili su zakone sa kojima to našom djecom i ljudima otežavaju jer preferiraju to više za vlastitu djecu i ljude ili su napravili jake i teške uslove da se do toga može doći. Ne mislim da se treba preći naše granice za dobar koncert jer sam već bio na dobrim koncertima u BiH.¤ jelena ¤ wrote: ↑25/06/2025 22:02Ne, nije riječ o tome da roditelji imaju veće šanse za odseljenjem - generalno u svijetu, nego kažem da su građanima ove zemlje, koji imaju djecu, upravo djeca najveća motivacija za odlazak. Dakle, pišem isključivo o onima koji su već roditelji, u ovom i ovakvom sistemu i sredini, a sve to u kontekstu priče o nekim beskorisnim statističkim podacima o broju rođenih.Qwertz84 wrote: ↑25/06/2025 20:51Nope. Odseliti se u inostranstvo zahtjeva većinom dovoljno znanja o odseljenju, dovoljno radnog iskustva da se dobije šansa za iseljavanje, dovoljno novca za se to omogući i dovoljno fizičke i psihičke snage da se u tome uspije. Ako neko misli da roditelji imaju veće šanse za odseljenje neka objasni da to novorođenčadi i djeca lakše omogućuju. Čak i po statistikama u inostranstvu(industrijskim zemljama) se većinom ne doseljavaju velike familije sa 5 djece iz Afrike, to su većinom ljudi koji su dobro obrazovani, koji hoće iz privrednih razloga da tu zarade više nego što u domovini mogu zaraditi i koji većinom nemaju djecu. I ja sam isto u 2012 godini kada sam bio više zainteresiran da se doselim za Australiju dobio od stručnjaka opomenu da ako budem imao ženu i djece da se moje šanse za odseljenje tamo ne povećavaju nego padaju jer će se morati i dokazati da ako mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 23:12 Čemu uopšte optimistično brojanje novorođene djece i nekakvo insistiranje na što većem broju njih
-
Qwertz84
#4449 Re: Demografija
Sociolog wrote: ↑25/06/2025 21:05 Niti pratim, tudje teme, niti me zanima narocito sta ko pise na tudjim temama, niti me zanimaju transferi novca."
Papak jedan papanski, piše se i kaže se njih a ne " njiha".![]()
![]()
Niti pratim, tudje teme, niti me zanima narocito sta ko pise na tudjim temama, niti me zanimaju transferi novca."
"Papak jedan, niti je Sanjarkova privatna tema, niti on odreduje ko ce pisati ovdje, papcicu to ima da ti bude jasno!
Papak, pogledaj vremenski, koliko godina ja pišem na ovoj temi, mnogo mnogo, prije nego tvog posta."
Zbog čega bi ja to radio? Ja sam već saznao kroz ranije čitanje tvojih postova da si varalica. Misliš li da bih trebao ih čitati što više u nadi postanem i ja jedna varalica koja hoće da vjeruje laži?
"Papak nepismeni, nikad se uzvik " De", ne stavlja u pisanoj rečenici, a naročito, pardon izričito NE, na početku rečenice.
Papak, ako si frajer , napiši mi to, ako poznaješ bilo gdje u našoj domovini."
Čitaš li te gluposti koje sam pišeš? U jednom postu trvdiš da su mladi, djeca i drugi u našoj domovini bili uspješni a u ovome nas opet uspoređuješ sa Hrvatskom i opet pišeš i pitaš stvari sa kojima našu državu opet vodiš u upitnost je li išta uradila tačno? Imaš li ti uopće jasan cilj? Jer me odlično znaš zbuniti. Tebi je sigurno jasno da tvoj tekst mogu i drugi ljudi ovdje čitati i oni su najvjerovatnije isto zbunjeni jer tvoji postovi ne pokazuju odraslu osobu koja zna šta hoće nego čudnog klix forumaša bez visoke psihičke razvijenosti jer proturječi sam sebi. Da ti slučajno ne patiš od shizofrenije ili drukčije psihičke bolesti?
"Papak , ja sam neko ko uopšte ne pije alkohol, niti bilo kakve supstance a kamoli nikotin u čijem prisustvu izbjegavam i biti, ja sam neko, ili netko, da me bolje razumiješ, ko je predstavljao ovu napaćenu zemlju u jednom vodenom sportu."
Ja se samo nadam da našu napaćenu zemlju nisi uspio osramotiti u vodenom sportu ko što to ovdje na forumu radiš.
"Papčiću, otiđi malo do Skerlićeve, ako znaš šta je gore, i koji je zavod u pitanju, pa nek te upute u probleme samo ženskog svijeta mlađeg ispod 30 godina , s kojima se susreću."
Zbog čega bih ja to trebao raditi ja te probleme nisam napravio i šta tebe pravi sigurnim da ih ja mogu riješiti? Ja sam ti više puta dao do znanja da se ne nalazim u Sarajevu(to znači ne mogu ići do toga mjesta na kojeg ti misliš bez dugog putovanja i za tvoju informaciju ja mrzim putovanja na ljetu, ljeto je sada, prevruće je i u zimi jer je preledeno i opasno) niti pripadam u grupu koju zoveš dijaspora(sam sebe opet varaš kao i druge, ali ja ne mislim da postoji puno ljudi koji tebi više hoće da sve vjeruju jer i oni sve više mogu vidjeti kakva si osoba).
"Papak jedan papanski, piše se i kaže se njih a ne " njiha".
Nisam se u tome postu obratio tebi i nisu te informacije bile za tebe jer si već više puta napisao da te ne zanima moj život i šta sam u njemu radio i opet se gubiš u vlastitim postovima ako misliš da je to bila tvoja istina, šta nije bila istina jer si opet pokazao sa odgorom da te je to zanimalo, to su više bile informacije za osobe koje vole da čitaju istinu i koje je mogu izdržati i ne opet pisati da je to glupost, ili koji hoće da vjeruju u laži da sam iz dijaspore i koji trenutno boravi u BiH. Vidim da si uspio naći naša bosanska slova na tastaturi i njih upotrebljavati. Fino da si znao barem negdje u životu napredovati pa ja se nadam da ćeš uspjeti i sakupiti više znanja koji će stići do upotrebe.
-
Qwertz84
#4450 Re: Demografija
Ko tebe tjera da pratiš i odgovaraš na moje postove? Sam dobrovoljno lupaš informacije koje nisu tačne, čak i sam ignoriraš vlastiti savjet da je najbolje mene ignorisati. Čitaš li ti sam svoje postove i savjete uopće ili su namjenjena za ljude koje misliš dalje varati ko što i sam sebe voliš da varaš?Sociolog wrote: ↑25/06/2025 22:13Bravo Jelena, svaka čast¤ jelena ¤ wrote: ↑25/06/2025 22:02Ne, nije riječ o tome da roditelji imaju veće šanse za odseljenjem - generalno u svijetu, nego kažem da su građanima ove zemlje, koji imaju djecu, upravo djeca najveća motivacija za odlazak. Dakle, pišem isključivo o onima koji su već roditelji, u ovom i ovakvom sistemu i sredini, a sve to u kontekstu priče o nekim beskorisnim statističkim podacima o broju rođenih.Qwertz84 wrote: ↑25/06/2025 20:51
Nope. Odseliti se u inostranstvo zahtjeva većinom dovoljno znanja o odseljenju, dovoljno radnog iskustva da se dobije šansa za iseljavanje, dovoljno novca za se to omogući i dovoljno fizičke i psihičke snage da se u tome uspije. Ako neko misli da roditelji imaju veće šanse za odseljenje neka objasni da to novorođenčadi i djeca lakše omogućuju. Čak i po statistikama u inostranstvu(industrijskim zemljama) se većinom ne doseljavaju velike familije sa 5 djece iz Afrike, to su većinom ljudi koji su dobro obrazovani, koji hoće iz privrednih razloga da tu zarade više nego što u domovini mogu zaraditi i koji većinom nemaju djecu. I ja sam isto u 2012 godini kada sam bio više zainteresiran da se doselim za Australiju dobio od stručnjaka opomenu da ako budem imao ženu i djece da se moje šanse za odseljenje tamo ne povećavaju nego padaju jer će se morati i dokazati da ako mislim ili hoću njiha ponijeti tamo da sam financijski u stanju da i njiha mogu izdržati.
Ili, ukratko, džaba brojimo novorođenčad ako ta djeca čim porastu moraju preći granicu da bi otišla na dobar koncert, stekla kvalitetno obrazovanje, imala bolje uslove rada, treniranja....zaposlenja.![]()
![]()
Znaš i sama, kakva je naša dijaspora, još i on piše da bi svaki Bošnjak trebao imati 6 djece![]()
![]()
Ma najbolje ga ignorisati, vidiš da je šifra lik, s prehladom , što bi mi rekli u Sarajevu. " njiha".![]()