Naslovnica wrote: ↑26/06/2025 10:40
Haris033 wrote: ↑26/06/2025 10:02
Lijepa moja Korcula

Sreća, najbolje mi prijateljice imaju 2 apartmana u Starom Gradu, tako da se uvijek mogu “prišlepati”

I uvijek se moze naci plaza za svačiji ukus.
Prižba, Lumbarda, Žitna, Prigradica, Brna, Račišće, Bačva, Pupnatska Luka, Prišćapac, Korduni, Orlanduša, otoci Proizd i Vrnik..
La Banja je za one koji vole muziku na plazi uz one velike lezaljke..
Šta ti je sa Vejom?
Vaja je provljena kako su srusili onu stijenu da se lakse moze sici dole i napravili mali kiosk sto prodaje pice i renta lezaljke. Ljepse je bilo dok nije bilo nista, samo ona mala lijepa kucica u hladu.
15 godina sam ljetovao na Korculi, znam dole sve lokalce (posebno iz Zrnova i Pupnata), u Pupnatskoj luci u beach baru kod Mate ja i zena bili inventar. Bezbroj puta se zapili uz svirku sa lokalnom ekipom
Pokvarili su i nju kako su raskrcili za parking, prosirili kafane i posjekli zelenilo uz plazu... Debelo komercijalizovano
Kada sam je ja prvi put otkrio, bio uski makadamski put do dole. Prava divljina i priroda.
Uvala Bacva isto bila odlicna, dok je Mile vodio onu malu kafanicu na plazi. Mogao si pojesti skrpinu na zaru za 30 kuna. Sada se promijenio vlasnik i postao je klasicni fast food trovac... Po cifra cijenama, naravno.
Generalno su dosta unistili otok u posljednjih 5 godina... Tomi shopping centar iznad grada Korcule, Plodine i benzinska prema Zrnovu... Gradnja luke za kruzere pored Zrnovske Banje... Steta, Korcula se solidno i dosta dugo pirala svoj toj gradnji i komercijalizaciji u odnosu na ostatak Hrvatske obale...
Drago mi je sto sam je iskusio dok je bila jos skrivena i netaknuta, a sada ima Grcka