Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#217951 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

studeni76 wrote: 22/06/2025 23:07
melac wrote: 22/06/2025 22:59
studeni76 wrote: 22/06/2025 22:47

Kosovari podržavaju USA jer im je dala državu, Trump nema s tim veze.
Razumijem ja interes Ukrajine al ne možeš ići po svijetu i tražit podršku za sebe i osudu agresije i onda istovremeno podržavati agresiju na drugu državu a da te niko ne pita za mišljenje! Dje letiš, Trump te svakako ponizava i smanjio ti je pomoć gdje god je mogao
To je ta logika, Iran podrzava rusku agresiju, nicim izazvanu, na drugu drzavu u ovom slucaju Ukrajinu. Kako sada ima pravo, moralno, da se buni kada nju neko napada i vrsi agresiju?
Ne pitam za Iran, oni su ovdje nezavisna država koja je napadnuta sa lažnim dokazima (sto generalno US radi desetljecima). I da je neka druga država u pitanju opet bih bio protiv.
Samo mi je interesantna izjava Zelenskog dok npr UK se ograđuje od amera. A on je mogao prosto da se suzdrži od komentara jer kad tad ce mu ova izjava skočiti na nos. A poznavajuci Trumpa mogla bi uskoro
UK ne treba amere koliko ih treba Ukrajina, tako da je taj istup sasvim logičan...čoek se bori protiv nuklearne sile i nema prostora za moralisanje, posebno ne kada je napadnuta država koja logistički potpomaže njegovog neprijatelja
drug_profi

#217952 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I uz to Amerima treba UK kao saveznik. Tako da Downing street može sebi priuštiti da kaže šta tačno misli.
Peacean

#217953 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Čitalac

#217954 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Jegor Firsov, jedan od istaknutijih ukrajinskih dron operatera, o evoluciji bespilotnih sistema...
- 2022. godine, kada sam se pridružio Oružanim snagama, nismo ni sanjali o takvom nečemu. Jer rat je bio onakav kako piše u sovjetskim knjigama, statutima i doktrinama. U to vrijeme gotovo nitko nije vjerovao u nikakve inovacije, a posebno u dron, ni u našoj brigadi ni u drugima. Nisu vidjeli nikakvu korist od dronova. Dok su momci bili na simulatoru, zapovjedništvo ih je stalno progonilo, tipa: "Zašto se igrate s tim igračkama?"
- Zapovjednik brigade poslao me je u bojne. Imali smo pet bojni, a u četiri su mi rekli: "Prijatelju, prestani se igrati, uzmi lopatu i kopaj, radi nešto konkretno“. Samo je jedan zapovjednik bojne s pozivnim znakom "Egoist" vjerovao u tu priču i dao nam određene mogućnosti da počnemo s obukom. I bez obzira s kim sam komunicirao iz drugih bespilotnih jedinica, svugdje je bila otprilike ista priča. Nitko nije vjerovao u FPV dronove, nitko se nije htio baviti njima…
- FPV je postao game changer otprilike u svibnju 2023. Tada je postalo jasno da je ovo strašno oružje i da možemo puno učiniti. Sve se vrlo brzo razvijalo, domet, snaga itd. Sada je to šah s različitim kategorijama aspekata. To jest: kako organizirati stotine letova dronova tako da se ne presijecaju u frekvencijama, kanalima itd, kako da pješak zna da leti naš dron, kako uključiti elektroničko ratovanje da ometa neprijatelja a ne naše…
- Oskudica i siromaštvo prisilili su nas da tražimo određena rješenja, to je dovelo do FPV dronova. Mnogo smo kreativniji od neprijatelja. Dronovi su promijenili igru, a ni neprijatelj nije vjerovao u njih. Ali kad je počeo pronalaziti naše FPV-ove koji su pali na njegov teritorij, počeo ih je davati svojim tehničarima, koji su također počeli petljati i kopirati naša rješenja…Onda su izdvojili ozbiljna sredstva i napravili ozbiljne kampove za obuku. Uspjeli su preokrenuti situaciju, počeli su letjeti 15, 20, 25, 30 kilometara, tući našu logistiku. Ono što se činilo kao duboka pozadina, postalo je meta. I, nažalost, neprijatelj radi sve što smo mi radili prije godinu i pol, samo u puno većem opsegu. Ako smo mi proizveli 10 dronova, oni su proizveli 300. Dakle, mi smo nešto izmislili, oni su nam to zapravo ukrali, ali su to uvećali…
– Suština je da nismo očekivali takav rad bespilotnih letjelica od njih. Nekada je 20 km od fronte bila duboka pozadina. Mogli ste raditi praktički sve. Sada je ovo vrlo, vrlo, opasna priča. Kada, recimo, vozite kamion 25 km od prve crte, već ste na nišanu i postoji velika vjerojatnost da će vas pogoditi dron…
- Dronove sa optičkim vlaknima imali smo još 2023, ali jasno je zašto nisu letjeli: ako nemate problema s običnim dronom, zašto biste koristili optička vlakna? Skuplje je i kompliciranije. No, front se dinamički mijenjao, počeli su značajni problemi s neprijateljskim elektroničkim ratovanjem i sada su optički dronovi relevantniji. Ali, problem je u tome što ih sada nema toliko koliko bismo željeli…
- „Siva zona“ se neprestano širi, uskoro će biti 50 km, nažalost svi gradovi Donjecke oblasti, Izjum, Harkiv...mislim da će pokušati i sa predgrađima Kijeva...Moramo djelovati, biti korak ispred i već sada razmišljati kako ćemo ih obarati.
- Prvo, zaštita mrežama. Drugo, elektronsko ometanje. Ljudi misle to je samo pritisneš neki gumb i sve pada. Ne, frekvencije se stalno mijenjaju, mora postojati određena standardizacija. Treće, spektralni analizatori. Ovo je, recimo, detektor dronova, na kojem vidite da FPV dron leti prema vama, možete uhvatiti frekvenciju. I 2 puta je, na primjer, zapravo spasio živote moje posade.
Image
Crvene_brigade

#217955 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Uništen je još jedan Putinov, fašističko-agresorski S-300V4...

sumirprimus

#217956 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zigzag wrote: 22/06/2025 22:43 Što šipci podržavaju trumpa?
Jer su mudriji od nas, jer znaju sta hoce I to imaju u vecem kapacitetu nego mi.
A to je drzava.
sumirprimus

#217957 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Hendrix

#217958 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

sumirprimus wrote: 23/06/2025 20:42
zigzag wrote: 22/06/2025 22:43 Što šipci podržavaju trumpa?
Jer su mudriji od nas, jer znaju sta hoce I to imaju u vecem kapacitetu nego mi.
A to je drzava.
Imaju svoj nacionalni cilj i stavljaju sebe ispred svih drugih. Svaka im cast. Mali narod okruzen azdahama, koristi sva sredstva da opstane. Ako treba podrzati budalu trumpa da se opstane, nije problem.

Nazalost Bosnjaci zive u bajkama o bozijoj pravdi i petljaju se u sve svjetske probleme a one u vlastitoj avliji ignorisu.

Nikad neces kosovara cuti da prica o bratstvu i jedinstvu okruzen cetnicima. Dok je to u Sarajevu sasvim cool tema, necemo o politici, svi smo mi ljudi, najprije treba biti covjek....i tome slicno.
drug_profi

#217959 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Najprije treba rascistiti jel nam vjera ili nacija ono sto jesmo.
Neko je podvalio da je to vjera, i evo gdje smo.
mishic

#217960 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Putler još jednom iskoristi skrenutu pozornost na događaje na Bliskom Istoku i u novom talasu zadao udarce Ukrajincima koristeći obilatu sjeverno-korejsku pomoć. Uz to Putler je nova kršenja međunarodnog prava iskoristio da ojaća svoj alibi pa sada još glasnije i otvorenije agresiju na suverenu Ukrajinu podvodi pod svoje pravo na odbranu. Kako god ovi dodatno zamućeni međunarodni odnosi otežavaju poziciju Ukrajine.
HarTar

#217961 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Bayro opet u akciji :mrgreen:
Crvene_brigade

#217962 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

HarTar wrote: 24/06/2025 11:47 Bayro opet u akciji :mrgreen:
Ubi ih Bayro. Ovo je znak i da je Putinov PZO u klincu.
HarTar

#217963 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Crvene_brigade wrote: 24/06/2025 12:44
HarTar wrote: 24/06/2025 11:47 Bayro opet u akciji :mrgreen:
Ubi ih Bayro. Ovo je znak i da je Putinov PZO u klincu.
Sreća im je da imaju nuklearke, inače bi prošli kao i Iran sa svojim smećem od PVO sistema.
Čitalac

#217964 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski: Nije lako, ali nećemo izgubiti.
Situacija na frontu trenutno nije laka, ali ne može se reći da će Ukrajina izgubiti, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski za Sky News. Upitan da li Ukrajina sada gubi, Zelenski je odgovorio:
"Ne mislim tako. U svakom slučaju, nalazimo se u teškoj situaciji. Nije tako teško kao što je bilo prvog dana invazije. Čak ni tada, ja, naši ljudi, naši vojnici, svi mi nismo bili spremni odreći se svoje neovisnosti, prava, države i života. Sada smo u drugačijoj situaciji", rekao je šef države. Prema njegovim riječima, ni Putin se ne snalazi tako dobro na bojnom polju. Međutim, ima više i oružja i ljudstva.
„I ovo je odgovor na ono što partneri trebaju učiniti. Puno pomoći Ukrajini i vrlo brzo ponuditi Putinu kraj rata. Putin mora vidjeti da nema granica ovom jačanju. Takvi signali ga prisiljavaju da sjedne za pregovarački stol“, dodao je Zelenski.
drug_profi

#217965 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Da, Putina na mir može prisiliti samo spoznaja da je danas u boljoj situaciji nego što će biti sutra.
Da li kroz poraze na frontu, ili kroz gubitke koje trpi, ili rastom vojne pomoći za Ukrajinu, itd...
Tek kad shvati da danas ima bolje pozicije za pregovore nego će ih imati sutra ili za mjesec dana, tada će se potruditi da ispregovara šta je realno moguće i prihvatljivo za Ukrajinu.
mishic

#217966 Re: Ukrajina

Post by mishic »

drug_profi wrote: 24/06/2025 14:22 Da, Putina na mir može prisiliti samo spoznaja da je danas u boljoj situaciji nego što će biti sutra.
Da li kroz poraze na frontu, ili kroz gubitke koje trpi, ili rastom vojne pomoći za Ukrajinu, itd...
Tek kad shvati da danas ima bolje pozicije za pregovore nego će ih imati sutra ili za mjesec dana, tada će se potruditi da ispregovara šta je realno moguće i prihvatljivo za Ukrajinu.
Pa nije Zelenski pokrenuo agresiju i krenuo u okupaciju Rusije!

U ovom postu kao da se njega krivi i na njega i Ukrajinu svaljuje odgovornost za rat. Njihov izbor je veoma uzak. Mogli su se ili predati ili krenuti da se brane. Istina taj izbor je iznenadio mnoge jer im se malo šanse davalo. Danas kada su napravili to što su napravili ponovo se suočavaju sa užasno nepravednim i neprihvatljivim ponudama i zahtjevima Rusije i onih koji Rusiju podržavaju. Slikovito, nudi im se Deyton čak gori i od onoga koji mi ovdje na Balkanu kunemo.
drug_profi

#217967 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mishic wrote: 24/06/2025 15:02 Pa nije Zelenski pokrenuo agresiju i krenuo u okupaciju Rusije!

U ovom postu kao da se njega krivi i na njega i Ukrajinu svaljuje odgovornost za rat. Njihov izbor je veoma uzak. Mogli su se ili predati ili krenuti da se brane.
Izvini ne vidim kako si to iz mog posta izvukao.
mishic

#217968 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Tako što se u ovom postu Zelenski kome je rat nametnut proglašava odgovornim za odbijanje pregovora "sve dok ..." agresor ne uspije da ga prisili na to ili na frontu ili nekim drugim načinom.

Pregovore i mir odbija i izigrava Putin koji pri tome još i prijeti i postavlja apsolutno neprihvatljive uvjete.
drug_profi

#217969 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mishic wrote: 24/06/2025 15:15 Tako što se u ovom postu Zelenski kome je rat nametnut proglašava odgovornim za odbijanje pregovora "sve dok ..." agresor ne uspije da ga prisili na to ili na frontu ili nekim drugim načinom.

Pregovore i mir odbija i izigrava Putin koji pri tome još i prijeti i postavlja apsolutno neprihvatljive uvjete.
Ja fakat ne vidim da sam igdje Zelenskog spomenuo i kako si ti to shvatio.
Rekao sa da putin mora biti prisiljen da ispregovara nešto prihvatljivo za Ukrajinu, a ne kao do sada ultimatume za predajom.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#217970 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Prijetnje Zapadnoj Europi

U ovom videu objašnjavam vojne prijetnje zapadnoeuropskim zemljama od strane Rusije i zašto je potrebno povećati obrambene izdatke. Političari nisu bili osobito dobri u objašnjavanju izazova, a nedavni komentar Marka Ruttea o potrebi učenja Ruskog jezika samo je stvorio još veću zbrku i nije bio koristan.

Dakle, u ovom videu pokušavam objasniti u čemu je problem. Zapadnoeuropske zemlje zapravo se ne suočavaju s invazijom, ali postoji niz drugih prijetnji koje su jednako ozbiljne.

0:00 Problematična tema razgovora
1:35 Isječak s Rutteom
2:17 Prava prijetnja nije okupacija
3:25 Prijetnja 1: Naš način života
3:59 Kako bi rat izgledao
6:55 Prijetnja 2: Uzimanje žrtava
8:13 Prijetnja 3: Vojna prisila
9:34 Bez okolišanja, pređi na bitno
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#217971 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 24/06/2025 00:48 Najprije treba rascistiti jel nam vjera ili nacija ono sto jesmo.
Temeljna stranka se slabo snalazi mimo vjere. Tu je otprilike sav nas jad.
sumirprimus

#217972 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 24/06/2025 00:48 Najprije treba rascistiti jel nam vjera ili nacija ono sto jesmo.
Mene su zbog vjere napravili din dušmaninom na ovom forumu a upravo njima drzava nije na prvom mjestu i o čemu onda pricamo? Treba da gradis bolje drustvo naciju drzavu sa ljudima kojima to nije na prvom mjestu i koji ce te i izdati zarad interesa drugih ako im se mogu dodvorit, oduzit kako god( na prvom mjeetu iranskih i turskih). A samo zato jer zive u lazi o nekakvom vjerskom jedinstu u ovom slucaju umetu. I snu o panislamizmu. I onda nemaju petlje to javno potvrditi nego licemjerno vaze o moralu i pravdi i svjetskom bla bla.
Slava Ukrajini. Al i njima ne mora
jer su pravoslavci da se ne lazemo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#217973 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

sumirprimus wrote: 24/06/2025 19:15
Mene su zbog vjere napravili din dušmaninom na ovom forumu a upravo njima drzava nije na prvom mjestu i o čemu onda pricamo? Treba da gradis bolje drustvo naciju drzavu sa ljudima kojima to nije na prvom mjestu i koji ce te i izdati zarad interesa drugih ako im se mogu dodvorit, oduzit kako god( na prvom mjeetu iranskih i turskih). A samo zato jer zive u lazi o nekakvom vjerskom jedinstu u ovom slucaju umetu. I snu o panislamizmu. I onda nemaju petlje to javno potvrditi nego licemjerno vaze o moralu i pravdi i svjetskom bla bla.
Slava Ukrajini. Al i njima ne mora
jer su pravoslavci da se ne lazemo.
Ti si sam sebe svojim bezobrazlukom i licemjerstvom. Usro si se ko da nam Kabiri cita postove. I direktno Trumpu govori sta se ovdje piše.

Prosto postoje momenti kada imas luksuz da budes insan. Ti nisi bio. Na sliku palestinske djevojčice koja u komadima visi sa zida od tri metra ti si napisao da nije fer postavljati takvu sliku.

U mojim očima si od tada manji od trunke prašine.

Ostalo je sve tvoja interpretacija sa kojom ti je valjda lakse živjeti.
sumirprimus

#217974 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ja ja.moj bezobrazluk i licemjeretvo.
Kadnsu rusili bolnice i skole.po Siriji i alepu mnogo su sutnjim odobravali, ili cak i javno podrzavali i ismijavali. Kad je djavo dosao po svoje u libanu i palestini onda se pozivaju na moral, i licemjerestvo.
Ne zaboravite i hamas i plo su otisli na noge putinu .
Nema.dalje. Iran.je snadbijevao rusiju shahidima. Iran.je sponzor.terorizma.u regiji i svijetu 40 godina.
Izrael ima.prsvocda.postoji. džaba sva literwtura.o bosni izmedju istoka.i zapada. Vecinu vodi sda politika koja se samo preljeva u neke druge stranke.
I kako na.kraju moj bezobrazluk dovede do toga da se zalazete za mnoge stvari( ne ti licno nego vecina na forumu) sa koje se zalazu recimo cetnici sa dna kace u Srbiji i rsu?
Kada su ovde najstrasnije vrijedjali na vjerskoj i nacionalnoj osnovi svi su sutilii, vrijedjau i dan danas nekaznjeno. ti prvi i nemas pravi moralno da mi pričaš.o licemjerstvu jer si isti licemjrr ko i ovi ala sda ili iranski jurisnici. I tu ste.me.svi izgubili. Tu razumijem svakog ko pobjrgne odavde glavom bez obzira.
Na temu Slava Ukrajini u potpunosti se slazem sa zelenim po pitanju izraelskog bombardovanja irana. Prc milojka.
Peacean

#217975 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Post Reply