Ja sam nedavno pricao kako pjesaci na semaforu u nedzaricima prelaze na duboko im crveno .....dakle meninzeleno prema gradu iu oravca dobrinje skrecem idem nekih 20ak n asat jer nema nikog ispred na semaforu meni pise 10ak sekundi ja motam tamo grupa penizca i laganica setnjica pa jebemu mater reko crveno vam je neka baba mase rukama kaze pa sta ako jeeeee neki deda nesta tersa......ne prodje 2 dana dvije curice u punom cvatu puberteta bukvalno se bacaju na cestu a crveno.....tako da me ovo nista ne cudikazo wrote: ↑21/06/2025 08:58 Evo maloprije udaren pješak na Nedžarićima. Vidim 4–5 inspektorskih vozila, rade uviđaj.
U posljednje vrijeme postao sam oprezniji na pješačkim prelazima jer vozim dijete u kolicima. Bukvalno, dok ne zakoračiš na cestu, niko ne staje. Pogotovo žene, i to pokrivene, one su najgori učesnici u saobraćaju.
Prije dvije noći prelazim u Kolodvorskoj, išao u CJ-u. Papanka se toliko zaletila da je jedva zakočila. Nije moguće da nas četvero nije vidjela kako stojimo i čekamo da pređemo.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
mali_balon
#93426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Pandakonda
#93427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moj poznanik je dobio zabranu upravljanja B kategorije i posto ima motor pitao je direktno policajca moze li ga voziti i on mu je rekao da moze i da se zabrana odnosi na B kategoriju. Ako on mene laze lazem i ja tebevjeshalica wrote: ↑20/06/2025 20:47Nisu to iste zabrane kao kad natrkas pa ti ode B, a vozas sa A.Pandakonda wrote: ↑20/06/2025 19:52Ako pricamo o Spahovicu on je imao zabranu za B kategoriju a ne za motor
On je po krivici imao zabranu upravljanja
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#93428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ti pozicionirao passata tik uz zebru
Motor je presao isti put od pocetka videa do zebre, i od kraja zebre do udara.
Pogledaj trajanja kretanja motora
- Ateista
#93429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I bez matematike se moze vidjeti sa snimka da to nije bila neka ekstremna brzina da ga je zbog toga nemoguce vidjeti, dakle vozac passata da je pogledao kako treba ga je morao vidjeti, tu nema nikakve dileme. Mozda je i prekoracio ogranicenje, ali o brzini od 180 nema govora, morao ga je vidjeti i ovdje nema nikakvih olaksavajuvih okolnosti, napravio je glupost i skrivio smrt. To sto je poginuli drugim stvarima zasluzio ovo i sto nam ga ne moze biti zao je druga prica.
Ono sto mi nije jasno zasto je vozac passata onoliko nastavio da vozi, valjda je logicna reakcija zakociti bar kad te neko udari, on bar nije mogao ici brzo i mogao se ukopati u mjestu, znaci totalno odsustvo reakcije i samo je produzio skroz na trotoar i mogao pokupiti i nekog pjesaka.
Ne mislim da bi kocenje tad bilo sta promijenilo, ali mi je cudno.
Koliko se vidi, motor je udario ispred vrata i tesko da je udar mogao u tom momentu povrijediti vozaca passata da ne moze reagovati.
Ono sto mi nije jasno zasto je vozac passata onoliko nastavio da vozi, valjda je logicna reakcija zakociti bar kad te neko udari, on bar nije mogao ici brzo i mogao se ukopati u mjestu, znaci totalno odsustvo reakcije i samo je produzio skroz na trotoar i mogao pokupiti i nekog pjesaka.
Koliko se vidi, motor je udario ispred vrata i tesko da je udar mogao u tom momentu povrijediti vozaca passata da ne moze reagovati.
-
nekome
#93430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
DaysleepeR wrote: ↑21/06/2025 11:06Prihvatam.nekome wrote: ↑21/06/2025 10:56brate mislim da si pogrijesio, snimak sa tiktoka je malo kraci nego sa avazaDaysleepeR wrote: ↑20/06/2025 23:00 Ja sam apsolutno ravnodušan prema svim akterima ove nesreće.
Ovdje pričamo samo o činjenicama, a iz razloga jer se ovdje baratalo brzinama od 180 km/h i argumentom da se ne može vidjeti vozilo koje tako brzo dolazi.
Dakle činjenice.
Za izračunavanje brzine nam ne treba klip od 20 sekundi, potrebna su na dva parametra, koliko vremena je bilo potrebno da jedno vozilo pređe određenu distancu. Imamoi tik tok video i njegovo trajanje, vrlo lako je doći do vremena kojim je pređena određena distanca, to je 1 sekunda.
Za drugi parametar odemo na google maps, ima opcija measure distance i izmjerimo koja je distanca u pitanju.
Dakle imamo distancu od cca 14 metara.
Za izračunavanje brzine nam ne treba AI, potrebno je proguglati formulu.
Ona kaže distanca / vrijeme x 3,6
Dakle 13,81 m/s × 3,6 = 49,716 km/h
On na klipu vozi 50 km/h
Ako neko ima drugi način da dođe do drugog rezultata bujrum neka postavi.
Samo nemojte više postavljati nebulozna pitanja.
Recimo da je vozio 80 km/h, to opet nije brzina koju nije realno primijetiti u retrovizoru ako hoćeš da napraviš polukružno čime ćeš prepriječiti sve trake.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... min/594358
prvo ovo auto, za jednu sekundu predje jednu liniju do pocetka druge linije, to je nekih 10 metara, sto je 36 km/h
sto i ima smisla ovako vizuelno kada se gleda automobil na snimku
Na osnovu ovoga, mislim da si pogrijesi u distanci na google mapama
mislim da si imao tiktok snimak koji je kraci od ovog avazovog
gledajuci pocetnu poziciju motoriste i poziciju nakon jedne sekunde, na osnovu markacija na cesti
sto ce onom racunicom biti 36 m/s * 3.6 = 130km/h
duzi i kvalitetniji snimak bi mnogo bolje pokazao
Samo radi jos boljeg utvrdjivanja, izracunaj i brzinu passata istom formulom pa cemo znati je li brzina realna.
Za vozilo kao passat nije bas moguce da napravi polukruzno velikom brzinom.
Plus, sada je put motora trajanja 2 sekunde.
Brzina = udaljenost ÷ vrijeme
37 metara ÷ 2 sekunde = 18,5 m/s
Sada pretvaramo u km/h:
18,5 m/s × 3,6 = 66,6 km/h
ne, nisam mjerio vrijeme od pocetka do udara, vec tacno jednu sekundu od pocetka klipaizvrsni direktor wrote: ↑21/06/2025 11:29I ti pozicionirao passata tik uz zebru
cisto da vidim brzinu motora, a udar nisam ni uzimao u obzir, ima jos dio sekunde do udara
dakle tacno 1sec od pocetka klipa i duzinu za (moju nestrucnu slobodnu i na losem snimku zasnovanoj) brzinu motora
tako da ostajem pri prvobitnom mjerenju da je oko 130kmh +-15kmh jer je snimak jako los
a pasat se neoprezno i naglo okrenuo nema sumnje, svako dovoljno blizu bi udario u njega, pitanje je samo je li uopste gledao prije okretanja
-
last mohicans
#93431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Našo se neko ko će i Dzeku nalupati.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/98 ... -demantira
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/98 ... -demantira
- DaysleepeR
#93432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Poenta racunice i nije da oslobodi motor prekrsaja, vec da pokaze da je passat grozomorno kriv u ovoj situaciji.nekome wrote: ↑21/06/2025 12:00DaysleepeR wrote: ↑21/06/2025 11:06Prihvatam.nekome wrote: ↑21/06/2025 10:56
brate mislim da si pogrijesio, snimak sa tiktoka je malo kraci nego sa avaza
https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... min/594358
prvo ovo auto, za jednu sekundu predje jednu liniju do pocetka druge linije, to je nekih 10 metara, sto je 36 km/h
sto i ima smisla ovako vizuelno kada se gleda automobil na snimku
Na osnovu ovoga, mislim da si pogrijesi u distanci na google mapama
mislim da si imao tiktok snimak koji je kraci od ovog avazovog
gledajuci pocetnu poziciju motoriste i poziciju nakon jedne sekunde, na osnovu markacija na cesti
sto ce onom racunicom biti 36 m/s * 3.6 = 130km/h
duzi i kvalitetniji snimak bi mnogo bolje pokazao
Samo radi jos boljeg utvrdjivanja, izracunaj i brzinu passata istom formulom pa cemo znati je li brzina realna.
Za vozilo kao passat nije bas moguce da napravi polukruzno velikom brzinom.
Plus, sada je put motora trajanja 2 sekunde.
Brzina = udaljenost ÷ vrijeme
37 metara ÷ 2 sekunde = 18,5 m/s
Sada pretvaramo u km/h:
18,5 m/s × 3,6 = 66,6 km/hne, nisam mjerio vrijeme od pocetka do udara, vec tacno jednu sekundu od pocetka klipaizvrsni direktor wrote: ↑21/06/2025 11:29I ti pozicionirao passata tik uz zebru
cisto da vidim brzinu motora, a udar nisam ni uzimao u obzir, ima jos dio sekunde do udara
dakle tacno 1sec od pocetka klipa i duzinu za (moju nestrucnu slobodnu i na losem snimku zasnovanoj) brzinu motora
tako da ostajem pri prvobitnom mjerenju da je oko 130kmh +-15kmh jer je snimak jako los
a pasat se neoprezno i naglo okrenuo nema sumnje, svako dovoljno blizu bi udario u njega, pitanje je samo je li uopste gledao prije okretanja
Ko je sta vozio, apsolutno mi nije bitno.
Ako racunas komplet putanju motora od pocetka klipa do udara, brzina je oko 70 km/h, treba uzeti u obzir da je kocio, ali brzina od 130 je nerealna, golim okom se vidi da brzina nije velika.
-
zdruzdjo
#93433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Burazeru, ovdje bih dodao jos i malo drzmanstva. Kao ono: ma zakoci, ko te jebe.Ateista wrote: ↑21/06/2025 11:52 I bez matematike se moze vidjeti sa snimka da to nije bila neka ekstremna brzina da ga je zbog toga nemoguce vidjeti, dakle vozac passata da je pogledao kako treba ga je morao vidjeti, tu nema nikakve dileme. Mozda je i prekoracio ogranicenje, ali o brzini od 180 nema govora, morao ga je vidjeti i ovdje nema nikakvih olaksavajuvih okolnosti, napravio je glupost i skrivio smrt. To sto je poginuli drugim stvarima zasluzio ovo i sto nam ga ne moze biti zao je druga prica.
Uz sve to totalno odsustvo fokusa i lucidnog razmisljanja je prisutno na sve strane. Ljudi su i u autima i na cesti bukvalno ko lobotomirani. Veoma moguce da je lik bio totalno iskljucen. Eto mozda da kazem i pod necim(alkohol/droga)
Prije petnestak dana lik srednje 40-te sa stakom prelazi preko šest traka na malti kod crkve. Znaci kolaps napravio. Ljudi koce, izbjegavaju.... Horor. Bukvalno je presao tri trake, pa preko dvije pruge, a onda preko druge tri trake istim tempom bez da se zaustavio pa sacekao da makar malo osmotri situaciju.
Ne znam ni sam kako je uspio da bude toliko sretan da izbjegne da ga niko ne makar ne zakaci.
Tu cesto vidim starce koji jedva hodaju da isto rade. Samo krene gaziti.
A o telefonima da i ne govorimo.
-
nekome
#93434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma naravno, pasat je naglo i neoprezno skrenuo i mislim da bi i auto sa 60kmh udarilo u njega sa one motorove pozicijeDaysleepeR wrote: ↑21/06/2025 12:13 Poenta racunice i nije da oslobodi motor prekrsaja, vec da pokaze da je passat grozomorno kriv u ovoj situaciji.
Ko je sta vozio, apsolutno mi nije bitno.
Ako racunas komplet putanju motora od pocetka klipa do udara, brzina je oko 70 km/h, treba uzeti u obzir da je kocio, ali brzina od 130 je nerealna, golim okom se vidi da brzina nije velika.
cak je trebao pricekati i ovo bijelo auto da prodje pa ako nema ostalih auta okrene se
kad vec cinis jedan ili dva prekrsaja dodatno se pobrini da se nesto ne desi
-
last mohicans
#93435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Evo imate cijeli snimak, pretekao je golf 5 i uletio u ovu traku. Pasat je vidio u svojoj traci, ali nije očekivao da će skrenuti. Puno veća brzina od pretpotstavljene.
-
zdruzdjo
#93436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Evoooo ga, i krivac se oglasio.
Selami, Dove, Allah, patetika...
Jeftino.
Selami, Dove, Allah, patetika...
Jeftino.
-
BiBi911
#93437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako god ovaj ga nije mogao vidjet, napravio je prekrsaj al motocikl je kriv kao i on.
- DaysleepeR
#93438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vozac motocikla je mrtav, vozac passata nije.
Rezultat krivice nije 0:0 nego 1:1
Mrtvom covjeku ne mozes izreci kaznu.
-
last mohicans
#93439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Evo imaš sad cijelu putanju, de nam izračunaj. Opet, da je Bengele ostao u svojoj traci, ništa se ne bi desilo, ovaj bi već skrenuo. Kao da vidim i zmigavac na pasatu!? A de ne govorimo da je Bengele imao nakanu smanjiti brzinu kod table radara. Obijesna vožnja..DaysleepeR wrote: ↑21/06/2025 12:37 Vozac motocikla je mrtav, vozac passata nije.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#93440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tacno se na ovom snimku vidi da je vozio nekih 45-50 kmh, u pravu je daysliper. Izvinjavam se covjeku na zezanju. Racunica mu je pdlicnalast mohicans wrote: ↑21/06/2025 12:31 Evo imate cijeli snimak, pretekao je golf 5 i uletio u ovu traku. Pasat je vidio u svojoj traci, ali nije očekivao da će skrenuti. Puno veća brzina od pretpotstavljene.
- dječak sa šibicama
#93441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovaj je jurcao preko 100 na sat.
Uz sveranje oko automobila.
Mislim niko ne negira krivicu Pasata, on je prekrsio pravila, ali ovdje je jasno da je motociklista divljao po cesti kako se i pretpostavljalo.
ZAsto su jucer isjekli video, znaju samo oni koji su ga objavili.
Uz sveranje oko automobila.
Mislim niko ne negira krivicu Pasata, on je prekrsio pravila, ali ovdje je jasno da je motociklista divljao po cesti kako se i pretpostavljalo.
ZAsto su jucer isjekli video, znaju samo oni koji su ga objavili.
-
JovicSA
#93442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pozdrav društvo, evo vam jedna stvarna situacija u kružnom toku kod Halilovića tj. u Džemala Bijedića kod novog LIdla, pogledati video pa recite ko je ovdje u krivu?
- dječak sa šibicama
#93443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako je vozac sa kamerom dao zmigavac, papak u zutom kombiju je morao da ga pusti.
Prosto ko pasulj, frajer je izlazio na trecem izlazu, dakle pravilno je usao u unutrasnju traku, ovaj sto bi odmah da se bije, klasicna papcina.
Prosto ko pasulj, frajer je izlazio na trecem izlazu, dakle pravilno je usao u unutrasnju traku, ovaj sto bi odmah da se bije, klasicna papcina.
-
last mohicans
#93444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne da je žuti kriv, nego i papak prije njega. Ja kao da sam na mjestu vozača, već se iznervirao, nalupo bi mu ovu teleću glavu.
Nego ko nam nalupa poštenog Dzeku, još jednu staru gardu i leđend.
Nego ko nam nalupa poštenog Dzeku, još jednu staru gardu i leđend.
Last edited by last mohicans on 21/06/2025 13:02, edited 2 times in total.
-
nekome
#93445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
motorista je kod ovog stuba na 9. sekundi, a na 11. je već na pješačkomizvrsni direktor wrote: ↑21/06/2025 12:42Tacno se na ovom snimku vidi da je vozio nekih 45-50 kmh, u pravu je daysliper. Izvinjavam se covjeku na zezanju. Racunica mu je pdlicnalast mohicans wrote: ↑21/06/2025 12:31 Evo imate cijeli snimak, pretekao je golf 5 i uletio u ovu traku. Pasat je vidio u svojoj traci, ali nije očekivao da će skrenuti. Puno veća brzina od pretpotstavljene.
između 9. i 10. sekunde pređe oko 33 metra što je oko 120kmh (3 bijele isprekidane)
između 9. i 11. sekunde pređe oko 72 metra što je oko 130kmh (od stuba do pješačkog)
znači da je i ubrzavao
ovo bijelo auto između 9. i 11. sekunde pređe oko 20 metara što je oko 36 kmh
(dvije one bijele isprekidane linije koje su od početka jedne do počekta druge 10 metara -- izvor google earth)
(dakle ista računica drugi snimak, isti rezultat)
-
JovicSA
#93446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da sam dao žmigavac otprilike na pola puta mog kretanja kroz kružni i pazio na kretanje ova dva vozila u desnoj traci da budem siguran da neće nastaviti vanjskom trakom skroz, međutim su izašli su na izlazu prije, ja nastavio kretanje sa uključenim desnim žmigavcem i skoro završio prestrojavanje.dječak sa šibicama wrote: ↑21/06/2025 12:53 Ako je vozac sa kamerom dao zmigavac, papak u zutom kombiju je morao da ga pusti.
- dječak sa šibicama
#93447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Policajac je ocigledno jace obrazovan 
Kakva desna strana, kad ulazis u kruzni, moras stati svima koji su u kruznom toku. Prvenstvo prolaza, cuj kad ispravis trake
Kakva desna strana, kad ulazis u kruzni, moras stati svima koji su u kruznom toku. Prvenstvo prolaza, cuj kad ispravis trake
-
nekome
#93448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma retard policajac, nema nikakvog smisla a niti je on saobracajni sudija da bude mjerodavanJovicSA wrote: ↑21/06/2025 13:05Naravno da sam dao žmigavac otprilike na pola puta mog kretanja kroz kružni i pazio na kretanje ova dva vozila u desnoj traci da budem siguran da neće nastaviti vanjskom trakom skroz, međutim su izašli su na izlazu prije, ja nastavio kretanje sa uključenim desnim žmigavcem i skoro završio prestrojavanje.dječak sa šibicama wrote: ↑21/06/2025 12:53 Ako je vozac sa kamerom dao zmigavac, papak u zutom kombiju je morao da ga pusti.
![]()
![]()
E pazi sada zaplet. Odem u PU Novi Grad da prijavim bahatu vožnju i sve hajde ok, sada pokazujem policajcu snimak i tako kroz priču kaže on da je došlo do sudara ti bi bio kriv.
Meni upitnik iznad glave? Reko kako? Kaže on pa desna strana.
Kakva desna strana, čovjek ima znak da se uključuje na put sa prvenstvom prolaza, mora čekati i biti siguran da može bezbjedno i sigurno da se uključi. Policajac kaže da oni to tumače da kada ispraviš te trake u kružnom on tebi dolazi sa desne strane, reko jeste ali gdje je onda njegova treća traka i znak? Kaže on ja radim ovo ja znam valjda boilje. Vidim ja da se ne isplati tu raspravlajti reko OK, hvala na pojašnjenju i odem.
Tako da znate da morate pustiti ove što se uključuju u kružni tok sa desne strane iako oni imaju znak koji označava raskrsnicu na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi.
![]()
ispade onda ako ides ravnom cestom sa dvije trake i prestrojavas se a neko se ukljuci sa cestom sa trokutom da si ti kriv
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#93449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne znam šta se bezveze svađate ljudi
vozač pasata je kriv za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u ovom slučaju, kojom god da je brzinom motor išao i bez obzira šta mi mislimo o vozaču motora
jebote, ovo je otprilike situacija ko da udarite u vožnji nekoga od pozadi...krivi ste i tačka....potpuno je nebitno šta je taj ispred vas radio
vozač pasata je kriv za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u ovom slučaju, kojom god da je brzinom motor išao i bez obzira šta mi mislimo o vozaču motora
jebote, ovo je otprilike situacija ko da udarite u vožnji nekoga od pozadi...krivi ste i tačka....potpuno je nebitno šta je taj ispred vas radio
-
JovicSA
#93450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa to mu ja govorimnekome wrote: ↑21/06/2025 13:09ma retard policajac, nema nikakvog smisla a niti je on saobracajni sudija da bude mjerodavanJovicSA wrote: ↑21/06/2025 13:05Naravno da sam dao žmigavac otprilike na pola puta mog kretanja kroz kružni i pazio na kretanje ova dva vozila u desnoj traci da budem siguran da neće nastaviti vanjskom trakom skroz, međutim su izašli su na izlazu prije, ja nastavio kretanje sa uključenim desnim žmigavcem i skoro završio prestrojavanje.dječak sa šibicama wrote: ↑21/06/2025 12:53 Ako je vozac sa kamerom dao zmigavac, papak u zutom kombiju je morao da ga pusti.
![]()
![]()
E pazi sada zaplet. Odem u PU Novi Grad da prijavim bahatu vožnju i sve hajde ok, sada pokazujem policajcu snimak i tako kroz priču kaže on da je došlo do sudara ti bi bio kriv.
Meni upitnik iznad glave? Reko kako? Kaže on pa desna strana.
Kakva desna strana, čovjek ima znak da se uključuje na put sa prvenstvom prolaza, mora čekati i biti siguran da može bezbjedno i sigurno da se uključi. Policajac kaže da oni to tumače da kada ispraviš te trake u kružnom on tebi dolazi sa desne strane, reko jeste ali gdje je onda njegova treća traka i znak? Kaže on ja radim ovo ja znam valjda boilje. Vidim ja da se ne isplati tu raspravlajti reko OK, hvala na pojašnjenju i odem.
Tako da znate da morate pustiti ove što se uključuju u kružni tok sa desne strane iako oni imaju znak koji označava raskrsnicu na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi.
![]()
ispade onda ako ides ravnom cestom sa dvije trake i prestrojavas se a neko se ukljuci sa cestom sa trokutom da si ti kriv