Kaže prolivena krv 1992.-1995. !skoronikako wrote: ↑12/06/2025 11:11Ko kaze?JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 09:18 Kako god da se grb mijenjao, LJILJAN ne smije da se dira...
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
JalijaJalijasima
#71676 Re: Zeničani
-
kuglanje_ze
#71677 Re: Zeničani
Niko ljiljane ne dira. Ja sam prvi protiv toga.JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 15:35Kaže prolivena krv 1992.-1995. !skoronikako wrote: ↑12/06/2025 11:11Ko kaze?JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 09:18 Kako god da se grb mijenjao, LJILJAN ne smije da se dira...
-
kuglanje_ze
#71678 Re: Zeničani
Prije grb Robijaša. Ipak su ga navijači spasili.
- Bosanski_pastuh
#71679 Re: Zeničani
Prolivena je krv i u periodu 1941 - 1945 i na tim antifasistickim tekovinama je klub nastao, prolivena je krv i u periodu 1992 - 1995 i klub je svoj kontinuitet nastavio. Vracanje grba na tradicionalne vrijednosti odnosno vracanje šine i da grb kluba bude bez ideoloskih simbola bilo da je u pitanju crvena zvijezda ili ljiljan nije nepostovanje prema zrtvama oba ta rata niti prema onima koji su se borili u ratu za vrijednosti mira i slobode, te za ideale obje drzave, jer i ti ljudi su se borili da drzave budu normalne. U normalnoj drzavi ko god se smatra patriotom, taj postuje lijepe tradicije, a Čelikova tradicija je jedna od najljepsih, jer su u istu integrisane radnicke vrijednosti koje Zenica vjerovatno predstavlja i najvise na podrucju bivse drzave, a svakako najvise u ovoj. Ta šina je Zenica!JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 15:35Kaže prolivena krv 1992.-1995. !skoronikako wrote: ↑12/06/2025 11:11Ko kaze?JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 09:18 Kako god da se grb mijenjao, LJILJAN ne smije da se dira...
E sad ljudi kao evo i ti u ovom slucaju mijesaju kruske i jabuke. Ako je šina bila zastupljena na grbovima 50 godina i onda to neko promijeni iz nacional-sovinistickih razloga zloupotrebljavajuci i ljiljan i rijec "nogomet" onda tim istim ljudima nisu bitne ni vrijednosti kluba ni tradicija, pa uostalom ni ljiljan kakav treba da se tumaci nego lazni patriotizam. To je u stvari nacionalizam koji je rak rana nase drzave. Nazalost, danas ratni profiteri se najvise busaju kao patrioti, a mladje generacije koje su rodjene i 10 godina nakon rata zele da se dokazuju patriotizmom. Patriotizam se ne dokazuje nego se zivi! Baci smece u kantu a ne u Bosnu, pomozi starici da do kuce ponese kesu s namirnicama, pomozi kome mozes, nemoj odmoci, kad se ukaze prilika stani za normalne vrijednosti, bori se protiv nepravde i tako cinis svoju zajednicu, grad i drzavu boljim mjesto za zivot. I svakako se bori da se i lijepe tradicije postuju, jer je takvo vrijeme da sund razmisljanja prevladavaju. Tako sto ces gaziti lijepu tradiciju zloupotrebljavajuci ljiljan, takvi ne postuju ni ljiljan i to se zove lazni patriotizam kojim se mnogi danas busaju. Ljiljan je poseban simbol, simbol drzavnosti i realno nije se smjelo desiti ni tih 90-ih da ga zloupotrebljavaju. U ratu kao dijete sam isao na Čelik i bilo je situacija kad sam u ratu mogao poginuti, bio sam i na prvom prvenstvu kad se oglasavala uzbuna za granatiranje, pa i na prvoj tekmi u Zenici protiv Albanije i na onoj famoznoj u Beogradu, postujem ljiljan kao ideal jedne normalne svoje drzave koja vuce korijen svoj iz Bosanskog kraljevstva i u kojoj se postuju prave vrijednosti na multietnicnim principima, ali mnogi ga zloupotrebljavaju i nije mu mjesto na grbu Čelika. Isto kao sto ni crvenoj zvijezdi nije, ali koju isto tako postujem zbog svega sto je za Zenicu ucinjeno u tom periodu.
Čelik prijatelju nije klub od 1995., jer ako zelimo postovati klub onda cemo postovati sve generacije postujuci tradiciju. Šina je tradicija i u istoj se moze prepoznati Zenica od 45. do danas. To je ostavstina starijih generacija i nase naslijedje koje nismo dopustili da se ugasi. Spominjete skupstinu, na njoj i treba klub nekad da inicira ovo pitanje nekad kad dodje vrijeme i da vecina clanova odluci onako kako statut nalaze. Druga je stvar sto je taj clanski model izgubio poprilicno na znacaju u zadnje vrijeme, ali ovakva pitanja se rjesavaju na takav demokratski nacin. Cinjenica je da treba da bude onako kako vecina misli, a takva pitanja obicno i pokazu koliko ljudi poznaju svoj klub i njegovu proslost, koliko im je klub ljubav ili furka, koliko imaju postovanja itd. Bitno je da ljudi imaju pravo reci sta misle, da imaju pravo glasa i takve stvari obicno budu kakve trebaju biti pa bilo da se kao zajednica zaje.bemo ili ucinimo dobru stvar. Tako je bilo sa statutom, Turcinom, kantonalnom ligom, tako nazalost nije bilo sa Bilinim poljem, ali bi trebalo biti sa grbom, pa nek zajednica i svaki njen clan koji zeli odlucuje.
Ako vecina zeli preskociti tradiciju za koju smo se borili da ostane u zivotu onda je to manjak postovanja za klub, ali i to je legitimno. Najbitnije je da ljudi dobrovoljno odluce, a ne da to ostane na nekom uzem krugu ljudi iz proslosti koji nisu postovali klub kako mu dolikuje, a rezultat toga je dvije decenije jada i skoro gasenje. Dosta od mene na ovu temu, svako dobro.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#71680 Re: Zeničani
Neka clanovi na skupstini glasaju sta treba da bude na grbu.
Ko placa clanarinu on treba da se pita.
Znam ja da Celik transcendentuje puko clanstvo i da je on od svih Zenicana, ali sto bi Bekim Dino Pasalic rekao-nema niđe gledat utakmicu za marku i pricat ja sam navijac.
Ja sam za šinu i crvenu zvijezdu.To ne znaci da sam protiv ljiljana, naprotiv i ljiljan je moj, ali sam protiv motiva koji su stajali iza stavljanja ljiljana na grb.
Znam ja da Celik transcendentuje puko clanstvo i da je on od svih Zenicana, ali sto bi Bekim Dino Pasalic rekao-nema niđe gledat utakmicu za marku i pricat ja sam navijac.
Ja sam za šinu i crvenu zvijezdu.To ne znaci da sam protiv ljiljana, naprotiv i ljiljan je moj, ali sam protiv motiva koji su stajali iza stavljanja ljiljana na grb.
-
kuglanje_ze
#71681 Re: Zeničani
Ljudi, rebranding nije tema i sigurno neće biti narednih par godina dok se ne srede druge stvari. Kad dođemo do toga znači da nam je sve ostalo posloženo, da imamo i nutricionistu i sportskog psihologa
, pa možemo da se bavimo promjenom vizuelnog prikaza kluba.
Ja bih iskreno pratio neke trendove, bez velike simbolike, npr. ono što je Juve uradio, neka kombinacija slova ČZ
A to će raditi dizajneri, ljudi koji znaju taj posao, a konačnu odluku će donijeti skupština
Zato relax, pratimo transfere, evo Burek se vratio... Idemo dalje
Ja bih iskreno pratio neke trendove, bez velike simbolike, npr. ono što je Juve uradio, neka kombinacija slova ČZ
A to će raditi dizajneri, ljudi koji znaju taj posao, a konačnu odluku će donijeti skupština
-
belfy
#71682 Re: Zeničani
belfy wrote: ↑11/06/2025 22:28hoce li se graditi Nacionalni stadion u Zenici? sta kazu (kazes)?
hebem znatizeljne. a, evo, ti vec drugi put odgovaras na pitanje pitanjem, pa tako i meni cejf raste. docim profesionalno se bavim slobodnim aktivnostima tokom godisnjeg odmora. trenutacno u Zenici. jesi za druzenje? i zasto nisi?
i, ne rece - hoce li se praviti Nacionalni stadion u Zenici i sta kazu (kazes)?
-
belfy
#71683 Re: Zeničani
e, grebiga... ako sada nisi razocarao pisonju ne znam ko bi vise mogao. moze li barem tokom sedmice iz NK u FK? i barem do kraja mjeseca neki Rifat za kuhinje? ...onako pleeeease...?kuglanje_ze wrote: ↑12/06/2025 21:50 Ljudi, rebranding nije tema i sigurno neće biti narednih par godina dok se ne srede druge stvari. Kad dođemo do toga znači da nam je sve ostalo posloženo, da imamo i nutricionistu i sportskog psihologa, pa možemo da se bavimo promjenom vizuelnog prikaza kluba.
steta je propustiti tako jednostavnu priliku za pridobijanje jednog takvog piso... pardon. navijaca i tvrdokornog clana sam zelio reci...
-
skoronikako
#71684 Re: Zeničani
Kakve veze ima prolivena krv sa ljiljanom na grbu kluba? Da li bi u toj hipotetskoj situaciji Celik bio manje patriotski klub? Stavis liljan i onda ostetis drzavu tip patriota?JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 15:35Kaže prolivena krv 1992.-1995. !skoronikako wrote: ↑12/06/2025 11:11Ko kaze?JalijaJalijasima wrote: ↑12/06/2025 09:18 Kako god da se grb mijenjao, LJILJAN ne smije da se dira...
Ja bih ljiljan skinuo prvenstveno zbog onih koji su ga i stavili tu na grb. Stavili ljiljan i onda opustosili klub gdje ni pet godina nakon intenzivnog vracanja dugova jos uvijek nije stao na svoje noge. Stavili ljiljan na grb kluba, a redovno krali od drzave kroz taj klub.
- N.N.
#71685 Re: Zeničani
Pa mozda i oni sto su stavili sinu i zvijezdu u svoje vrijeme su bili govna samo taka`. Sta ja znam ko je kome pripadao i na kraju rata uniforme po podrumima skrivao.
Ljiljan je vec 30+ godina dio kluba. Sviranje qurcu o skidanju istog.
Samo mislim da momci u klubu imaju malo vise mozga pa razumiju da si ne treba praviti problem oko nekih stvari.
Ljiljan je vec 30+ godina dio kluba. Sviranje qurcu o skidanju istog.
Samo mislim da momci u klubu imaju malo vise mozga pa razumiju da si ne treba praviti problem oko nekih stvari.
- kamberovica polje
#71686 Re: Zeničani
Amen!_BataZiv_0809 wrote: ↑12/06/2025 20:56 Neka clanovi na skupstini glasaju sta treba da bude na grbu.
-
Ci-Nick
#71687 Re: Zeničani
https://www.zenicablog.com/saobracajna- ... -romobilu/
Ne osjećam se na trotoaru kao pješak sigurno zbog ovih na romobilima i biciklima. Debili nikako da shvate da pješak nema oči na leđima. Napravi pola koraka lijevo ili desno da se mimoiđeš s drugim pješakom i možeš imati polomljenu kičmu. Ne pridržavaju se propisa ni smjera kretanja biciklističkom stazom. I ovaj mali se sigurno vozio trotoarom i onda skrenuo na pješački.
Ne osjećam se na trotoaru kao pješak sigurno zbog ovih na romobilima i biciklima. Debili nikako da shvate da pješak nema oči na leđima. Napravi pola koraka lijevo ili desno da se mimoiđeš s drugim pješakom i možeš imati polomljenu kičmu. Ne pridržavaju se propisa ni smjera kretanja biciklističkom stazom. I ovaj mali se sigurno vozio trotoarom i onda skrenuo na pješački.
- xPaco1337
#71688 Re: Zeničani
Zakonom zabraniti i kaznjavati kao i voznja bez vozacke. Za maloljetnike roditelje lupis po đepu jednom par milja i kad te prebiju ko vola neces vise nikad
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#71689 Re: Zeničani
Roditelji, škola, policija, svi se trebaju aktivirat. Zakoni su isto bitno, ja bih vala uveo polaganje za te romobile, obaveza svakog ko je polozio da nosi neki prsluk sa registracijom
na ledjima, ko nema kazna. Ne bi to bilo nesto skupo 10-20 KM ali da se uvede red neki.
-
kuglanje_ze
#71690 Re: Zeničani
Definitivno treba uvesti red dok se nije otelo kontroli. Sve je više korisnika romobila i samim tim je teže i biti jedan od učesnika u saobraćaju
U Zenici je očajno stanje, jednom sam vozio romobil i neću više nikad. Trotoari su preuski, a na cestu izaći je samoubistvo.
U Zenici je očajno stanje, jednom sam vozio romobil i neću više nikad. Trotoari su preuski, a na cestu izaći je samoubistvo.
-
Bobi
- Forum administrator
#71691 Re: Zeničani
Cuj jednom, pa ti reče da ides svaki dan na posao, firma vam platila, mislim povoljno da nabavite, punili baterije na poslu= ?
-
Bobi
- Forum administrator
#71692 Re: Zeničani
Neki dan neki dostavljac ovdje u Talica brdo od fontane uzbrdo spici ko kakav bmw, elektricni bicikl, ko fol nesto okrece pedale ide ko metak
.
-
kuglanje_ze
#71693 Re: Zeničani
Jednom u Zenici, a u Sarajevu svakodnevno. Prešao po Sarajevu preko 1100 kilometara sa romobilom. Extra stvar.
Punjači u firmi, garažno mjesto. Top
- Warashii
#71694 Re: Zeničani
Taj romobil je lijepa stvar za smanjenje gužvi u saobraćaju i slično, ja ga lično ne vozim, ali.
Nužno je potreban zakon. Ne može policija ići tek tako i kažnjavati. Na osnovu čega?
Pravila u zakon i onda nek se vozi kako treba i kažnjava.
Mada policija ne kažnjava ni sve vozače u automobilima, na motociklima ili na cetverotockasima a zakon je tu jasan tako da...
Nužno je potreban zakon. Ne može policija ići tek tako i kažnjavati. Na osnovu čega?
Pravila u zakon i onda nek se vozi kako treba i kažnjava.
Mada policija ne kažnjava ni sve vozače u automobilima, na motociklima ili na cetverotockasima a zakon je tu jasan tako da...
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#71695 Re: Zeničani
Ja sam neki dan kao romobilas (vozim max. 20km/h, nosim kacigu i pazim sta je 100m ispred mene) imao situaciju da biram da li da udarim pjesaka ili sam sebe da skrsim u drvo pored.. Sreca uspio sam nekako zakociti.. Razlog? Gospon je sisao sa Jalijskog mosta i bez ikakvog gledanja samo naglo lupio preko cijelog trotoara.
Ja (kao neko ko je 90% pjesak a 10% romobilista) tvrdim da je 80% pjesaka kao "muha bez glave", izljecu, sveraju 100% njih ne postuje crvenu biciklisticku stazu, djecu od 2-3 godine ne drze za ruke itd,itd.. Dakle rodjenjem ste dobili pravo na zivot, biti na trotoaru vam ne daje pravo da jebete sve ostale ucesnike u saobracaju. Kad mogu ja kao romobilista paziti i gledati moze vala i pjesak
Ja (kao neko ko je 90% pjesak a 10% romobilista) tvrdim da je 80% pjesaka kao "muha bez glave", izljecu, sveraju 100% njih ne postuje crvenu biciklisticku stazu, djecu od 2-3 godine ne drze za ruke itd,itd.. Dakle rodjenjem ste dobili pravo na zivot, biti na trotoaru vam ne daje pravo da jebete sve ostale ucesnike u saobracaju. Kad mogu ja kao romobilista paziti i gledati moze vala i pjesak
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#71696 Re: Zeničani
Ima kretena i u cipalama/patikama...ali ima i na romobilima...
To izleti na prelazu, ne znaš ni gdje ni odakle je došao
To izleti na prelazu, ne znaš ni gdje ni odakle je došao
- phillie
#71697 Re: Zeničani
Ljudi znate li jel zazivjelo pravilo da se mora popuniti neki formular i platiti 7 eura po osobi na granici sa EU? Cini mi se ETIAS sistem, za 60tak zemalja van EU i Sengena.
-
Ci-Nick
#71698 Re: Zeničani
Ne,
To se stalno odgađa. A kada zaživi onda će se čuti.
Sad se spominje zadnji kvartal 2026. godine.
- phillie
#71699 Re: Zeničani
Hvala.
-
Djewojka
#71700 Re: Zeničani
Minimalno sto bi se trebalo propisati je obaveza nošenja fluo prsluka vozačima romobila i da im je svijetlo noj stop upaljeno, tako bi njihova vidljivost u saobracaju bila daleko veća. Ovako samo ti izleti dok šetaš ili voziš ne znaš šta te snašlo.
Zar nije donesen neki propis da se zabranjuje vožnja biciklima i romobilima na platou ispred Bosanke, ali niko ne poštuje? Ne vidjeh nikakav znak ?!
https://www.zenit.ba/pocelo-kaznjavanje ... ru-zenice/
Zar nije donesen neki propis da se zabranjuje vožnja biciklima i romobilima na platou ispred Bosanke, ali niko ne poštuje? Ne vidjeh nikakav znak ?!
https://www.zenit.ba/pocelo-kaznjavanje ... ru-zenice/