Osim u Crkvi.
Tamo su
druge vrijednosti
plaćene.
Moderator: anex
Broj cemo imati ubrzo ali nije to sustina. U tom kontekstu se sigurno ne misli samo na broj stanovnika, potrebno je jos masa uslova koje mi nemamo i necemo imati.VladaFBiH wrote: ↑28/02/2025 10:51Nekada 2000tih sam čitao jednu studiju koja je doslovno rekla da je za BiH idealan broj stanovnika između 2 i 2,2 miliona stanovnika i da će se tek tada sve posložiti i da će zaposlenost biti na odgovarajućem nivou te da ćemo tek tada moći prosperirati u svakom pogledu.dr_Evil wrote: ↑27/02/2025 15:54Otkad je ispuhao socijalni balon sa masovnim iseljavanjem u Bosni se zivi sasvim fino. Drugi problemi su jos uvijek tu, ali treba imati nade.
Recimo iznenadio sam se koliko je osoblje ljubaznije u bolnicama. Dolaze nove generacije i vidi se promijena svijesti. Eh sad ne pricamo o znanju, ali koliko znaci kad ti se neko lijepo obrati i sa osmijehom.
Tada mi se činilo kao glupost ali sada sve više mislim da je bila u potpunosti u pravu posebno u dijelu oko zaposlenosti, prosjećne plate i nemogućnosti poslodavaca da "deru" radnike jer će i radnici imati "snagu" koju u tom trenutku nisu imali.
Ali veliki procenat ljudi se izbori za sebe i napreduje,jer dobije sansu. Kod nas ti ovdje nemas sanse...ovdje se znanje i spretnost gledaju kao nesto negativno u firmama i uvijek si konkurencija nekome ako si pametniji,pa ti onda spoticu noge. Na zapadu je sve suprotno...dobijes priliku i ako se pokazes,napredujes.Laplace wrote: ↑28/02/2025 17:14Krivi smo mi što nam svih ovih godina glavni cilj nije bio ulazak u EU. Da smo u EU, onda bi taj "gazda" bio bog, ali sam sebi u praznoj firmi a radnici bi radili u Italiji, Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Sloveniji,... - gdje ispregovaraju najbolje uslove. Ovako, dok se probiješ vani treba ti vremena, novaca i živaca da se izboriš. Često i neko da te povuče.Domaci izdajnik wrote: ↑28/02/2025 09:02 Pa šta misliš jesu li to izolovani slučajevi? Prijatelju ja znam nemali broj firmi u svojoj okolini, baš jakih firmi, koje poštuju minimum minimuma radničkih prava! Mijenjaju se radnici kao na traci i to ne šljakeri vulgaris nego u upravi od računovođe do glavnog inženjera, ali ne - gazda je bog i to je takoDobio si posao i redovno primaš platu šta bi ti još? Dva dana slobodno? Bolovanje? Plaćeni prekovremeni? Ooo pa nije ovo više Titina država gdje se ništa nije radilo...
![]()
Kad vide da si vrijedan i sposoban, ti im postaješ mazga kojoj će svaki neradnik svoj dio posla uvaliti bez pardona. I onda radiš i svoj i tuđin posao, nerijetko za platu majnu od plata ovih koji ti uvaljuju svoj posao.zippoo87 wrote: ↑28/02/2025 17:40Ali veliki procenat ljudi se izbori za sebe i napreduje,jer dobije sansu. Kod nas ti ovdje nemas sanse...ovdje se znanje i spretnost gledaju kao nesto negativno u firmama i uvijek si konkurencija nekome ako si pametniji,pa ti onda spoticu noge. Na zapadu je sve suprotno...dobijes priliku i ako se pokazes,napredujes.Laplace wrote: ↑28/02/2025 17:14Krivi smo mi što nam svih ovih godina glavni cilj nije bio ulazak u EU. Da smo u EU, onda bi taj "gazda" bio bog, ali sam sebi u praznoj firmi a radnici bi radili u Italiji, Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Sloveniji,... - gdje ispregovaraju najbolje uslove. Ovako, dok se probiješ vani treba ti vremena, novaca i živaca da se izboriš. Često i neko da te povuče.Domaci izdajnik wrote: ↑28/02/2025 09:02 Pa šta misliš jesu li to izolovani slučajevi? Prijatelju ja znam nemali broj firmi u svojoj okolini, baš jakih firmi, koje poštuju minimum minimuma radničkih prava! Mijenjaju se radnici kao na traci i to ne šljakeri vulgaris nego u upravi od računovođe do glavnog inženjera, ali ne - gazda je bog i to je takoDobio si posao i redovno primaš platu šta bi ti još? Dva dana slobodno? Bolovanje? Plaćeni prekovremeni? Ooo pa nije ovo više Titina država gdje se ništa nije radilo...
![]()
U domaceg privrednika Rahmana tvoje znanje nikako ne smije biti vece od gazde,gazdarice,njihove djece i sve dok bespogovorno izvrsavas sve njihove naredbe i hirove,ti si dobar a cim kazea da bi nesto moglo da se popravi,unaprijedi,preslozi,poslozi...vec si im stao na zulj,jer ko si ti da ti nesto mislis tu i pokusas unaprijediti neki proces.
Samo klimoglavci i dupelisci imaju prodju. Ko nije gadljiv na to...
Bravo Mališa...da vjerujem tebi ili svojim očima?Malisa11 wrote: ↑28/02/2025 14:30Manja mjesta imaju i manje automobila, pa ne mozes gledati tako. Vecina manjih mjesta nema praonice, vec samo samouzluzne.moee wrote: ↑26/02/2025 23:34Jučer u centru Tuzle platio 5 KM dnevnu parking kartu, dok je u Sarajevu od Socijalnog prema Baščaršiji većinom 3+ KM/h.
Autopraone u Sa za pranje auta uzimaju 15-20+ KM, u manjim mjestima uglavnom oko 10 KM.
Kafići i restorani također značajno jeftiniji.
Dječiji vrtići jeftiniji u manjim gradovima.
Domaće meso, mliječni proizvodi i voće i povrće također jeftiniji.
U dosta gradova ima lokalnih marketa koji su jeftiniji od Mercatora/Konzuma/Binga...
Koliko je ovo jeftinije od Sarajeva?
Nisu, apsolutno nisu. Znas li ti da je gorivo skuplje u Zavidovicima nego u Sarajevu i to 20-30kf?Domaće meso, mliječni proizvodi i voće i povrće također jeftiniji.
U dosta gradova ima lokalnih marketa koji su jeftiniji od Mercatora/Konzuma/Binga...
ja prošle sedmice naručio pizzu u Zg - *ebenih 15,5€ košta...
hvala ugostiteljima sto paze na nas i sto rade na svoju stetuaCme wrote: ↑09/06/2025 08:29 Deset ćevapa na Baščaršiji košta 14 KM: Ugostitelji tvrde kako turisti smatraju da bi trebali biti čak i skuplji
"Nedavno su mi turisti iz Hrvatske kazali kako i nakon ovih poskupljenja, cijena još uvijek nije previsoka i da smatraju da bi sarajevski ćevapi trebali čak biti i skuplji s obzirom na njihovu kvalitetu", ispričao nam je uposlenik jedne sarajevske ćevabdžinice.
Nemaju ni oni... Sve mi ih žaoljubijankic wrote: ↑09/06/2025 08:36hvala ugostiteljima sto paze na nas i sto rade na svoju stetuaCme wrote: ↑09/06/2025 08:29 Deset ćevapa na Baščaršiji košta 14 KM: Ugostitelji tvrde kako turisti smatraju da bi trebali biti čak i skuplji
"Nedavno su mi turisti iz Hrvatske kazali kako i nakon ovih poskupljenja, cijena još uvijek nije previsoka i da smatraju da bi sarajevski ćevapi trebali čak biti i skuplji s obzirom na njihovu kvalitetu", ispričao nam je uposlenik jedne sarajevske ćevabdžinice.![]()
4.000KM odavno nije ništa za četveročlanu porodicu a kamoli ako imaš više djece... zvuči puno ali kada razbiješ troškove zapravo vidiš da je to ništa.
grohotom se smijemaCme wrote: ↑09/06/2025 08:29 Deset ćevapa na Baščaršiji košta 14 KM: Ugostitelji tvrde kako turisti smatraju da bi trebali biti čak i skuplji
"Nedavno su mi turisti iz Hrvatske kazali kako i nakon ovih poskupljenja, cijena još uvijek nije previsoka i da smatraju da bi sarajevski ćevapi trebali čak biti i skuplji s obzirom na njihovu kvalitetu", ispričao nam je uposlenik jedne sarajevske ćevabdžinice.
Je li bar valjala?
Kako nije nista? Sasvim solidno se zivi od 4 milje. Ono nmg kupiti porsche, penthouse od 150m², ljetovati na sejselima ali se zivi sasvim pristojno.
kako jeste?:nepass1 wrote: ↑10/06/2025 08:37Kako nije nista? Sasvim solidno se zivi od 4 milje. Ono nmg kupiti porsche, penthouse od 150m², ljetovati na sejselima ali se zivi sasvim pristojno.
U Sarajevu vecina SSS ima platu oko i preko 2000yoyoyo96 wrote: ↑11/06/2025 22:46 Vecina sa VSSom ima platu 2k i vise. To nije nista strano niti bi trebalo biti. Onda radnici sa SSSom u smjenama imaju finu platu sa svim dodatcima i na to dodas TO i kartu izadje negdje oko 2k.
Sramota je za poslodavce, pogotov u Sarajevu, da mu radnik u danasnjem vaktu prima sve ukupno ispod toga. Osim neki poslovi bez ikakve odgovornosti.