Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3301 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by teskeredzic_22 »

Truba wrote: 28/02/2025 10:32 da...s tim da su se promijenili odnosi u svijetu i da je juza propala a bih neće nikada jer je bazirana na najgorem sistemu od kojeg nema boljeg
koliko vrijediš toliko te plate
Osim u Crkvi.
Tamo su
druge vrijednosti
plaćene.
stubrijez

#3302 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by stubrijez »

VladaFBiH wrote: 28/02/2025 10:51
dr_Evil wrote: 27/02/2025 15:54
Ozimician wrote: 27/02/2025 15:44 Na ove postove mogu samo reci masala kako se u BiH dobro zivi. :-D
Otkad je ispuhao socijalni balon sa masovnim iseljavanjem u Bosni se zivi sasvim fino. Drugi problemi su jos uvijek tu, ali treba imati nade.

Recimo iznenadio sam se koliko je osoblje ljubaznije u bolnicama. Dolaze nove generacije i vidi se promijena svijesti. Eh sad ne pricamo o znanju, ali koliko znaci kad ti se neko lijepo obrati i sa osmijehom.
Nekada 2000tih sam čitao jednu studiju koja je doslovno rekla da je za BiH idealan broj stanovnika između 2 i 2,2 miliona stanovnika i da će se tek tada sve posložiti i da će zaposlenost biti na odgovarajućem nivou te da ćemo tek tada moći prosperirati u svakom pogledu.

Tada mi se činilo kao glupost ali sada sve više mislim da je bila u potpunosti u pravu posebno u dijelu oko zaposlenosti, prosjećne plate i nemogućnosti poslodavaca da "deru" radnike jer će i radnici imati "snagu" koju u tom trenutku nisu imali.
Broj cemo imati ubrzo ali nije to sustina. U tom kontekstu se sigurno ne misli samo na broj stanovnika, potrebno je jos masa uslova koje mi nemamo i necemo imati.
zippoo87

#3303 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Laplace wrote: 28/02/2025 17:14
Domaci izdajnik wrote: 28/02/2025 09:02 Pa šta misliš jesu li to izolovani slučajevi? Prijatelju ja znam nemali broj firmi u svojoj okolini, baš jakih firmi, koje poštuju minimum minimuma radničkih prava! Mijenjaju se radnici kao na traci i to ne šljakeri vulgaris nego u upravi od računovođe do glavnog inženjera, ali ne - gazda je bog i to je tako :oops: Dobio si posao i redovno primaš platu šta bi ti još? Dva dana slobodno? Bolovanje? Plaćeni prekovremeni? Ooo pa nije ovo više Titina država gdje se ništa nije radilo... :-)
Krivi smo mi što nam svih ovih godina glavni cilj nije bio ulazak u EU. Da smo u EU, onda bi taj "gazda" bio bog, ali sam sebi u praznoj firmi a radnici bi radili u Italiji, Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Sloveniji,... - gdje ispregovaraju najbolje uslove. Ovako, dok se probiješ vani treba ti vremena, novaca i živaca da se izboriš. Često i neko da te povuče.
Ali veliki procenat ljudi se izbori za sebe i napreduje,jer dobije sansu. Kod nas ti ovdje nemas sanse...ovdje se znanje i spretnost gledaju kao nesto negativno u firmama i uvijek si konkurencija nekome ako si pametniji,pa ti onda spoticu noge. Na zapadu je sve suprotno...dobijes priliku i ako se pokazes,napredujes.

U domaceg privrednika Rahmana tvoje znanje nikako ne smije biti vece od gazde,gazdarice,njihove djece i sve dok bespogovorno izvrsavas sve njihove naredbe i hirove,ti si dobar a cim kazea da bi nesto moglo da se popravi,unaprijedi,preslozi,poslozi...vec si im stao na zulj,jer ko si ti da ti nesto mislis tu i pokusas unaprijediti neki proces.
Samo klimoglavci i dupelisci imaju prodju. Ko nije gadljiv na to...
Laplace

#3304 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 28/02/2025 17:40
Laplace wrote: 28/02/2025 17:14
Domaci izdajnik wrote: 28/02/2025 09:02 Pa šta misliš jesu li to izolovani slučajevi? Prijatelju ja znam nemali broj firmi u svojoj okolini, baš jakih firmi, koje poštuju minimum minimuma radničkih prava! Mijenjaju se radnici kao na traci i to ne šljakeri vulgaris nego u upravi od računovođe do glavnog inženjera, ali ne - gazda je bog i to je tako :oops: Dobio si posao i redovno primaš platu šta bi ti još? Dva dana slobodno? Bolovanje? Plaćeni prekovremeni? Ooo pa nije ovo više Titina država gdje se ništa nije radilo... :-)
Krivi smo mi što nam svih ovih godina glavni cilj nije bio ulazak u EU. Da smo u EU, onda bi taj "gazda" bio bog, ali sam sebi u praznoj firmi a radnici bi radili u Italiji, Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Sloveniji,... - gdje ispregovaraju najbolje uslove. Ovako, dok se probiješ vani treba ti vremena, novaca i živaca da se izboriš. Često i neko da te povuče.
Ali veliki procenat ljudi se izbori za sebe i napreduje,jer dobije sansu. Kod nas ti ovdje nemas sanse...ovdje se znanje i spretnost gledaju kao nesto negativno u firmama i uvijek si konkurencija nekome ako si pametniji,pa ti onda spoticu noge. Na zapadu je sve suprotno...dobijes priliku i ako se pokazes,napredujes.

U domaceg privrednika Rahmana tvoje znanje nikako ne smije biti vece od gazde,gazdarice,njihove djece i sve dok bespogovorno izvrsavas sve njihove naredbe i hirove,ti si dobar a cim kazea da bi nesto moglo da se popravi,unaprijedi,preslozi,poslozi...vec si im stao na zulj,jer ko si ti da ti nesto mislis tu i pokusas unaprijediti neki proces.
Samo klimoglavci i dupelisci imaju prodju. Ko nije gadljiv na to...
Kad vide da si vrijedan i sposoban, ti im postaješ mazga kojoj će svaki neradnik svoj dio posla uvaliti bez pardona. I onda radiš i svoj i tuđin posao, nerijetko za platu majnu od plata ovih koji ti uvaljuju svoj posao.
zippoo87

#3305 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Upravo to i onda kad radis za tri radnika,trazis povecanje plate 10%,onda te jos vise nagaze,jer si se drznuo traziti vecu platu...ovo je najveci grijeh u privatnika Rahmana,zatraziti povecanje plate.
moee

#3306 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by moee »

Malisa11 wrote: 28/02/2025 14:30
moee wrote: 26/02/2025 23:34
Chloe wrote: 26/02/2025 12:01

Šta je to jeftinije? :-D
Jučer u centru Tuzle platio 5 KM dnevnu parking kartu, dok je u Sarajevu od Socijalnog prema Baščaršiji većinom 3+ KM/h.
Autopraone u Sa za pranje auta uzimaju 15-20+ KM, u manjim mjestima uglavnom oko 10 KM.
Kafići i restorani također značajno jeftiniji.
Dječiji vrtići jeftiniji u manjim gradovima.
Domaće meso, mliječni proizvodi i voće i povrće također jeftiniji.
U dosta gradova ima lokalnih marketa koji su jeftiniji od Mercatora/Konzuma/Binga...
Manja mjesta imaju i manje automobila, pa ne mozes gledati tako. Vecina manjih mjesta nema praonice, vec samo samouzluzne.

Image

Koliko je ovo jeftinije od Sarajeva?
Domaće meso, mliječni proizvodi i voće i povrće također jeftiniji.
U dosta gradova ima lokalnih marketa koji su jeftiniji od Mercatora/Konzuma/Binga...
Nisu, apsolutno nisu. Znas li ti da je gorivo skuplje u Zavidovicima nego u Sarajevu i to 20-30kf?
Bravo Mališa...da vjerujem tebi ili svojim očima?
Sa ovog cjenovnika iz Avangarda (preko puta nekadašnjeg hotela Kristal), u Sarajevu je sve uglavnom 20-30% skuplje. Prekjučer dvije male pizze (margarita i kaprićoza) naručio iz malo poznatog fastfood-a za 16 KM.
Domaće juneće meso kupujem u Zavidovićima i plaćam 20 KM bez kosti. U Sarajevu je 24+ KM, zavisno od vrste mesa.
Domaće mlijeko, voće i povrće ispred moje zgrade dovoze ljudi iz istočne Bosne ili okoline Sarajeva i skuplje je nego u marketima. Domaće mlijeko u Zavidovićima je oko 2 KM/l.
Koliko je pranje auta kod Keme? Jel još 7 KM ili je malo poskupio? Ja u ponedjeljak platih 19 KM u Sarajevu.
Da li je supermarket "Elma" skuplji od Binga? Naravno da je značajno jeftiniji, a u Sarajevu ga nema.
Za gorivo si djelimično u pravu, ali nije razlika 30 kf, već manje i od 20kf/l (najjeftiniji dizel u Sa trenutno je 2.45 KM, pa uporedi sa Hifom, Almy-jem ili EP).
zippoo87

#3307 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Ja pizze ne jedem od korone,kada su preko noci uduplali cijene i duplo srozali kvalitet. U mom gradu nemas gdje pojesti dobru pizzu i zato to vise ne jedem,jer koliko naplate a sta dobijes,sramota me da me neko tako pravi budalom.
aCme

#3308 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by aCme »

Deset ćevapa na Baščaršiji košta 14 KM: Ugostitelji tvrde kako turisti smatraju da bi trebali biti čak i skuplji

"Nedavno su mi turisti iz Hrvatske kazali kako i nakon ovih poskupljenja, cijena još uvijek nije previsoka i da smatraju da bi sarajevski ćevapi trebali čak biti i skuplji s obzirom na njihovu kvalitetu", ispričao nam je uposlenik jedne sarajevske ćevabdžinice.
VladaFBiH

#3309 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 28/02/2025 18:00 Ja pizze ne jedem od korone,kada su preko noci uduplali cijene i duplo srozali kvalitet. U mom gradu nemas gdje pojesti dobru pizzu i zato to vise ne jedem,jer koliko naplate a sta dobijes,sramota me da me neko tako pravi budalom.
ja prošle sedmice naručio pizzu u Zg - *ebenih 15,5€ košta...
ljubijankic

#3310 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by ljubijankic »

aCme wrote: 09/06/2025 08:29 Deset ćevapa na Baščaršiji košta 14 KM: Ugostitelji tvrde kako turisti smatraju da bi trebali biti čak i skuplji

"Nedavno su mi turisti iz Hrvatske kazali kako i nakon ovih poskupljenja, cijena još uvijek nije previsoka i da smatraju da bi sarajevski ćevapi trebali čak biti i skuplji s obzirom na njihovu kvalitetu", ispričao nam je uposlenik jedne sarajevske ćevabdžinice.
hvala ugostiteljima sto paze na nas i sto rade na svoju stetu :bih:
aCme

#3311 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by aCme »

ljubijankic wrote: 09/06/2025 08:36
aCme wrote: 09/06/2025 08:29 Deset ćevapa na Baščaršiji košta 14 KM: Ugostitelji tvrde kako turisti smatraju da bi trebali biti čak i skuplji

hvala ugostiteljima sto paze na nas i sto rade na svoju stetu :bih:
Nemaju ni oni... Sve mi ih žao
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3312 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Truba »

Kako je moguce da lik iz telemaha ima 3 kcerke i nezaposlenu zenu a podstanar je

Ljudi imaju po 3500 platu sluzbena kola terene ili lazu (kupili dobili stan...zena radi online...)
A ja kad napisem da je 4000 nista danas...
VladaFBiH

#3313 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 09/06/2025 08:54 Kako je moguce da lik iz telemaha ima 3 kcerke i nezaposlenu zenu a podstanar je

Ljudi imaju po 3500 platu sluzbena kola terene ili lazu (kupili dobili stan...zena radi online...)
4.000KM odavno nije ništa za četveročlanu porodicu a kamoli ako imaš više djece... zvuči puno ali kada razbiješ troškove zapravo vidiš da je to ništa.
holowey

#3314 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by holowey »

grohotom se smijem :lol:
SmokingMan

#3315 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by SmokingMan »

30% mesa, ostalo derivati, to se i ne može nazvati mesnim prozivodom.
zippoo87

#3316 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

VladaFBiH wrote: 09/06/2025 08:35
zippoo87 wrote: 28/02/2025 18:00 Ja pizze ne jedem od korone,kada su preko noci uduplali cijene i duplo srozali kvalitet. U mom gradu nemas gdje pojesti dobru pizzu i zato to vise ne jedem,jer koliko naplate a sta dobijes,sramota me da me neko tako pravi budalom.
ja prošle sedmice naručio pizzu u Zg - *ebenih 15,5€ košta...
Je li bar valjala? 😂
Ja sam to izbacio iz glave...ne jedem vec dugo da ja placam. Jesam jeo na poslu prosle i pretprosle godine,gdje vrhunski pizza majstori naprave vrhunsku pizzu ali nisam placao. A cijena na moru je bila od 9-11 eura ...
nepass1

#3317 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by nepass1 »

VladaFBiH wrote: 09/06/2025 09:03
Truba wrote: 09/06/2025 08:54 Kako je moguce da lik iz telemaha ima 3 kcerke i nezaposlenu zenu a podstanar je

4.000KM odavno nije ništa za četveročlanu porodicu a kamoli ako imaš više djece... zvuči puno ali kada razbiješ troškove zapravo vidiš da je to ništa.
Kako nije nista? Sasvim solidno se zivi od 4 milje. Ono nmg kupiti porsche, penthouse od 150m², ljetovati na sejselima ali se zivi sasvim pristojno.
VladaFBiH

#3318 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote: 10/06/2025 08:37
VladaFBiH wrote: 09/06/2025 09:03

Kako nije nista? Sasvim solidno se zivi od 4 milje. Ono nmg kupiti porsche, penthouse od 150m², ljetovati na sejselima ali se zivi sasvim pristojno.
kako jeste?:

Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet / dva odrasla člana i dvoje male djece/:

1. Režije: 300-350KM (Struja: 100 KM, Voda: 25 KM, Toplane: 125 KM, Odvoz smeća: 8.50 KM, OKI upravitelj: 25 KM, Internet,TV: 60 KM)
2. Auto: cca 300KM (registracija, gorivo, gume, održavanje)
3. Mobitel: 50KM (dvoje po 25KM)
4. Hrana: cca 1200KM (ovdje računam i kućnu hemiju i ličnu kozmetiku)
5. Vrtić ili produženi boravak za dvoje djece ili teta 800 (ovdje ako si upao u "subvencije" može nešto niže ali to ne dobiju svi svakako + toga nema za produženi boravak)
7. Odjeća/obuća: cca 250KM u prosjeku (ovdje računam i pelene, dječiju odjeću i sl.)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno, šta više po današnjim cijenama "jadno" 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš za 5KM i popiješ kafu a znamo da ovdje nema ispod 10KM računa)
9. Nepredviđeni troškovi: cca 150KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja: 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.

Total: preko 3.500KM (išao sam najmanje iznose - možda neko može manje potrošiti 100-300KM ali je to to)
Napominjem da nisam dodavao glupe troškove tipa održavanje računa u banci i sl. čega se nabere još sigurno 20-30KM mjesečno.
a sada dodaj i kredit: barem 1.200KM (teško da ćeš biti s manjim) i eto te na skoro 5kKM

Ovo je računica za porodicu koja ne puši (recimo 30 dana po 6KM - 180KM/osoba), nikada nije otišla u neki restoran (pristojna večera za dvoje 80-100KM), djeca ne treniraju ništa (po djetetu sigurno još 80KM u prosjeku), nikada nisu izašli s prijateljima na piće (40-50KM jedan izlazak na piće za dvoje),... Još sam računao da u stan/kuću ne moraš ulagati barem 10. godina i da ti je auto nov tako da ni tog troška nemaš barem 7. godina

Ako imaš kredit sa 4k nema solidnog života - bez kredita može ali nema ni porshea ni penthouse-a niti Sejšela niti bilo kakvog preseravanja...
aCme

#3319 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by aCme »

Došo red i na burek

Image
nepass1

#3320 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by nepass1 »

Ja imam 4k u prosjeku mjesecno
Kredit 750. Nemam nikakvih drugih zaduzenja, rata, minusa kr kartica
Rezije 300, vjerovatno i manje ali haj ne mora biti precizno
Djete 400 cuvanje
Hrana to nikad ne pratim ali garantujem da nije preko 800. Ja bih rekao i 600 ali eto nek bude 800
Auto 300
Teretana, trcanje, plejka nek bude 100KM
Odjeca mozda 100-150
Djete razne gluposti 100
Nepredvidjeni troskovi 150
Hrana vani samo za ponijeti pizza ili pita 1-2 puta mjesecno 50KM
Dorucak sendvic od kuce, restorani nikako eventualno djete na palacinke nek bude 50
Apoteka 50KM

Ustedim za more i za jos 2-3 nekad i vise putovanja po BiH
Ja jesam stedljiv ali zena je totalna suprotnost a i ja znam dati za patike 250KM da ne trepnem.
Ono vozim auto od 40k, imam cetverosoban stan kupljen a ne naslijedjen, ne gledam je li 28. u mjesecu da se stiscem do plate, sta znam glupo mi sad nabrajati imam taj i taj tv ili sta vec :D
Nekad zenina familija da vrecu krompira ili domacih sokova, marmeladu (nikad meso ili pare :lol: )
Sasvim pristojan zivot i da se jos ustedi
Ja jedino sto sam naopak npr ne mogu dati za pizzu 20KM, ne mogu snickers platiti 3KM, milku 10KM
Mislim da bi me reanimirali kad bih platio u restoranu rucak 100KM. Ako dozivim 50g braka necu za veceru dati 100KM :lol:
Neki dan na dobrinji kg krastavica 4KM kontam koja budala ce dati 4KM. Sinoc kuci zena kupila za 4KM krastavice. Ja je ne bih kupio kad je nikad pojeo ne bi
bumerangss

#3321 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by bumerangss »

Vidim svi vozate auta a niko ne koristi sada dobar javni gradski prevoz, ove tramvaje i trolu a i centro redovno održava bus linije... sve bome gospoda :-)
-Chesterfield-

#3322 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by -Chesterfield- »

Da i ja napišem svoje troškove. :D
Plaća oko 3k
Hrana, režije, cigare... oko 1k
Temu između 1k i 2k
Ako šta ostane od Temu to je štek
zippoo87

#3323 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Ajde napisite i kako u BiH platu od 4000 KM zaradite. Ako nije tajna ? :D
Potrositi je lako,zaraditi je tesko...
yoyoyo96

#3324 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by yoyoyo96 »

Vecina sa VSSom ima platu 2k i vise. To nije nista strano niti bi trebalo biti. Onda radnici sa SSSom u smjenama imaju finu platu sa svim dodatcima i na to dodas TO i kartu izadje negdje oko 2k.

Sramota je za poslodavce, pogotov u Sarajevu, da mu radnik u danasnjem vaktu prima sve ukupno ispod toga. Osim neki poslovi bez ikakve odgovornosti.
bumerangss

#3325 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by bumerangss »

yoyoyo96 wrote: 11/06/2025 22:46 Vecina sa VSSom ima platu 2k i vise. To nije nista strano niti bi trebalo biti. Onda radnici sa SSSom u smjenama imaju finu platu sa svim dodatcima i na to dodas TO i kartu izadje negdje oko 2k.

Sramota je za poslodavce, pogotov u Sarajevu, da mu radnik u danasnjem vaktu prima sve ukupno ispod toga. Osim neki poslovi bez ikakve odgovornosti.
U Sarajevu vecina SSS ima platu oko i preko 2000
Cistacice imaju sad minimalac 1000 + to + minuli + prevoz oko i preko 1500
Trgovci u bingu konzumu 1700 1800
Svi u administraciji sss oko i preko 2000
Med sestra sss 2200 do 2900 u bolnici sa nocnim radom
Dipl med sestra oko i preko 3000
Doktor opste prakse 3500-4000 docenti i asistenti na fax
Specijalisti i redovni profesori na fax 4500-5500
Dr spec peim... sa dežurama 5500-7000
It programeri bankari (ne šalteruše) 4000-7000
Kamiondžije, konobari sa bakšišom, frizeri kozmetičari 3000
Keramičari električari vodoinstalateri... zimi 2000 do 3000 a ljeti 4000-7000