last mohicans wrote: ↑02/04/2025 11:04
Tyke wrote: ↑02/04/2025 07:49
Doajeni ovog sporta su rekli "velik si koliko si jak".
Nema tu "do otkaza" sa 40 ponavljanja. Zna se kako se trenira, kako se probija i trgaju misicna vlakna. Sve ostalo je tiktok/Insta šminka i seruckanje.
Pricamo o dobrom treningu i izgradnji misica, dobroj tjelesnoj formi.
Da, ali ne treba pumpati i ego,tzv.ego ponavljanjima. Isti efekat kontrakcije se postiže sa 100kg jednim, do dva ispravna ponavljanja gdje se možes povrijediti na drugom, kao i 90kg 4-5 ponavljanjima.
Ne kontam stvarno, na 100kg se mozes povrijediti, a na 90kg nema povrede ili je znatno teze?
Ja konstantno pisem o radnim serijama, nikakva 1-2 ponavljanja kao sto cesto rade momci u teretani pa kazu mogu izbaciti 140kg ili vise, ali zato forma tijela ko kita.
Naravno, moras ti probijati, moras raditi negative, moras ti pumpati i ego da se nafuras i ides dalje, do otkaza ides na nekim vjezbama i nije to stvar ega nego trganja misicnih vlakana da bi napredovao.
Nema ga ko se nabildao na malim kilazama i velikim ponavljanjima (sto opet moze se pricati o ponavljanjima gdje kad radis sa klijentom ti i na velikoj kilazi ga forsiras do otkaza i pomazes mu da radi veci broj ponavljanja uz tvoju asistenciju i dodatno guranje).
A sad onaj ego kompleksasa koji kao gura nesto, jauce po teretani da ga drugi vide kako je podigao veliku kilazi i "dive mu se", to je druga stvar. Ja priznajem samo formu tijela, sve drugo mi je sekundarno. Tako i kad radim sa klijentima ucim ih da gledaju sebe i svoj progres, svoju formu, a ne samo hoce li podici vise kg na benchu od drugih.