Nema ne mogu. Glasanje, prosta vecina bira, pod uslovom da mora biti odredjeni procenat glasova delegata iz cijeg se naroda bira clan Predsjednistva. Moze se, samo treba imati volje.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Styling
#33101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Prpa.ba
#33102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima, ima. Pratis li politiku?
Evo tebi i centrali dva besplatna primjera.
Ne dodju delegati, nema kvalifikovane vecine za sjednicu, nema ni predsjednistva.
Ili dodju delegati, a predsjedavajuci nece da stavi na dnevni red, pa nema ni predsjednistva.
Ostale zavrzlame koje se kriju dublje u poslovnicima se sami potrudite skontati.
-
1Dante1
#33103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kliks objavio vijest da se smit obraca pa izbrisao?
Code: Select all
https://www.klix.ba/vijesti/bih/christian-schmidt-se-obraca-javnosti-nakon-dvodnevne-sjednice-pic-a/250604053- drug_profi
#33104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Teba vala ukinuti i domove naroda.
I da zastupnici u zastupničkom domu imaju dvostruki glas, jedan zastupnički, drugi etnički.
Pa se prostim glasanjem mora dobiti i propisana podrška etničkih glasova.
Jer samo ti zastupnici su direktno odabrani od birača, ovi delegirani u DN nisu.
I da zastupnici u zastupničkom domu imaju dvostruki glas, jedan zastupnički, drugi etnički.
Jer samo ti zastupnici su direktno odabrani od birača, ovi delegirani u DN nisu.
-
ibizza
#33105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Znaci Haris je bio u pravu za Aprilski?
- Styling
#33106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Glasaju prisutni i ide prosta vecina prisutnih. Moze i u vise krugova dok jedna od kandidata iz odredjenog naroda ne dobije potrebnu vecinu. Predsjedavajuci ce biti iz vecine i nema razloga da ne stavi na glasanje izbor Predsjednistva.Prpa.ba wrote: ↑04/06/2025 14:11Ima, ima. Pratis li politiku?
Evo tebi i centrali dva besplatna primjera.
Ne dodju delegati, nema kvalifikovane vecine za sjednicu, nema ni predsjednistva.
Ili dodju delegati, a predsjedavajuci nece da stavi na dnevni red, pa nema ni predsjednistva.
Ostale zavrzlame koje se kriju dublje u poslovnicima se sami potrudite skontati.![]()
![]()
- Prpa.ba
#33107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nema se tu sta oslanjati da neko ima ili nema razloga za nesto. Ako postoji proceduralna mogucnost, ili procedura ne predvidja automatizam, ili krsenje procedure ne snosi sankciju, racunaj da ce biti i iskoristeno protiv drzave.
Eno vidi Spirica, jebe ga se i za poslovnik i za politicki pritisak, bez konsenzusa zakazuje sjednice, odbija da dom postupi po poslovniku, a kad mu ne pase samo izadje sa ekipom i srusi kvorum.
Ko ce mu sta, a izabran od vecine, nema on razloga da ne stavi na dnevni red.
Poucak je, amateri ste u trojci, nit umijete nit znate, klonite se indirektnog izbora jer cete kasnije pricati da "niste znali" i "niste mislili da ce ovo ono".
Eno vidi Spirica, jebe ga se i za poslovnik i za politicki pritisak, bez konsenzusa zakazuje sjednice, odbija da dom postupi po poslovniku, a kad mu ne pase samo izadje sa ekipom i srusi kvorum.
Poucak je, amateri ste u trojci, nit umijete nit znate, klonite se indirektnog izbora jer cete kasnije pricati da "niste znali" i "niste mislili da ce ovo ono".
- Styling
#33108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nemoj ti govoriti ko je amater a ko nije, ima ko ce voditi drzavu, drzi se ti foruma. Ne moze glasanje za Predsjednistvo biti volja jednog pojedinca. U novi zakon o izboru clanova Predsjednistva se ugradi da se glasa na prvoj sjednici koja se odrzava ....dana nakon proglasenja rezultata. Na toj sjednici se bira Predsjedavajuci. Ne moze on ukloniti tacku dnevnog reda kada je ona definisana zakonom. Njegovo je samo da prebroji glasove. Ko ne prisustvuje, tough luck, glasaju oni koji su prisutni.Prpa.ba wrote: ↑04/06/2025 14:27 Nema se tu sta oslanjati da neko ima ili nema razloga za nesto. Ako postoji proceduralna mogucnost, ili procedura ne predvidja automatizam, ili krsenje procedure ne snosi sankciju, racunaj da ce biti i iskoristeno protiv drzave.
- Billy The Pljuc
#33109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sa Raporta:
"Neće ništa uraditi.
Schmidt: S Čovićem sam dogovorio da je bolje da ne koristim bonske ovlasti, lokalni akteri neka riješe problem."
Kao što i napisah ne tako davno, bošnjama je krajnje vrijeme da se uozbilje i preispitaju ili nas neće biti.
"Neće ništa uraditi.
Schmidt: S Čovićem sam dogovorio da je bolje da ne koristim bonske ovlasti, lokalni akteri neka riješe problem."
Kao što i napisah ne tako davno, bošnjama je krajnje vrijeme da se uozbilje i preispitaju ili nas neće biti.
-
last mohicans
#33110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Joj rečenice, eki dogovorio s rusiteljem zemlje. Jesi ga pomilkio po glavi nakon sto te popišo i osporio legitimitet, bas kao i haver krmak. Dokle se popušta bjeloglavom lažovčini. Odvratniji mi je od Dodika.Billy The Pljuc wrote: ↑04/06/2025 14:50 Sa Raporta:
"Neće ništa uraditi.
- Styling
#33111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Apsurd DN je da je to najvise zakonodavno tijelo u drzavi, koje svima nama kroji kapu, a imenuju se ljudi koji mogu biti bez i jednog glasa, cak i da nisu bili kandidati na izborima. Skup "trecepozivaca" i gubitnika.drug_profi wrote: ↑04/06/2025 14:13 Teba vala ukinuti i domove naroda.
- vee-jay
#33112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
hm -- mozda je to TVOJ kontekst?palermo wrote: ↑04/06/2025 12:21Ti kroz svojnpost saljes poruku Bosnkacima, " dzaba vam se trsiti, vi ste unaprijed odredjeni gubitnici ". I u tom.smislu ovaj post ne.sluzi nicem drugom nego daljnjem eutanaziranju Bosnjaka I syavljanju njih na pravo mjesto ( sto bi nas drug Prpa rekao, cevapdzija I zabavljaca ).gabonski udav wrote: ↑03/06/2025 23:50
Na stranu frsutracija, ali argumentacija ti nije na mjestu.
To sto Vukan laprda nije stvar muda vec ili politickog neiskustva ili sto on zapravo i ne zeli puno vise od prelaska cenzusa tj ne zeli preveliku odgovornost.
Sustinski Vukan se ponasa ko tipicni forumas u fazonu "on ce nekome nesto reci sto niko nije prije nikada, on ce otkriti toplu vodu, istjerivati stvari na cistac" i ostale glupave floskule. U ovoj zemlji svaki 12-godisnjak zna kako stoje stvari, ne treba ti Vukan. Hrabrost treba da se udje u kavez sa medvjedom, a za lupetanje politickih gluposti ne treba nista.
Ali vecina forumske argumentacije generlano ne pije vode.
Fakticki, Hrvati su iz rs nestali u ljeto 1992, par mjeseci nakon referednuma, a izbrisao ih je sds, isti sds koji im danas "pruza ruku". Druga stvar, cilj Covica i hrvatske politike generalmno nije da vrate one koji su otisli jer se nece nikad vratiti, vec da sto duze drzi postojece stanje.
sto se tice generalno broja hrvata bez hdz-a i hrvatskih glasova na refenredumu ne bi bilo ni drzave.
na price o bojkotima vec su drugi odgovorili. bosnjaci su okruzeni prvo domacim srbima i hrvatima, a onda i njihovim maticama. Iza Poljina je samo zid. Nema se gdje ni preplivat, ni provuci, a ni preletiti za razliku od npr Mileta koji ima ledja, a i kod covica je ista stvar. Ne moze tu proci nikakav ni suptilni bojkot jer bi na isti nacin bilo uzvraceno.
Ni kladionice nisu nikakv sveti gral kako se predstavljaju. Svi pricaju i manipulisu prihodima, cca 1,5 milijardu maraka, ali 90-95% toga se vraca kroz dobitke, plate, najam prostora i reklame..plus porez.
prosle godine dobit premijera koji drzi oko polovine kladionicarskog posla je bila samo 50 miliona maraka i to u cijeloj bih. To su cifre za ucjene pojedinca, ali je smjesno pomisliti da to moze posluziti za neke politicke ucjene.
I na kraju da se opet vratim na Vukana. I ta njegova prica kako maloborjni hrvati drze vise nego srbi ne pije vode jer da hoce, a vjerovatno nece, covic bi mu odgovorio da ce mu rado dati sve poluge koje imaju hrvati i pocastit ga kladinonicom u zamjenu za ono sto ima rs - entitet, vladu i prakticno sve poluge vlasti.
to su razlozi zbog kojih generalno sute bosnjacke stranke, a tu prije svega mislim na one na kojima je u tom trenutku odgovornost, A pod odgovornost mislim na one koji su u tom trenutku zaduzeni za isplatu plata, penzija, socijale...
Kad nema odgovornosti, lako je naravno laprdat.
Ali mora ti se odayi priznanje da radis to vjesto, pismeno, jer kad istrgnes dijelove tvoga posta I zanemaris.kontekst, ja bih se sa.mnogim syvarima mogao sloziti. Recimo ovo oko Vukana, kladionica....al da.ponovim, kad syavis sve u kontekst dobijas samo jednu poruku "kanite se corava posla"
Upuceno samo jednoj strani.
ja kako sam procitao - kontekst je malo drugaciji.
naravno, moze biti da je umjetnik mislio nesto sasvim trece - ali poruka koju sam ja procitao je meni sasvim jasna.
- vee-jay
#33113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
DN kao dom NARODA je OK, samo treba da se bavi nekim potpuno drugim stvarima.Styling wrote: ↑04/06/2025 14:56Apsurd DN je da je to najvise zakonodavno tijelo u drzavi, koje svima nama kroji kapu, a imenuju se ljudi koji mogu biti bez i jednog glasa, cak i da nisu bili kandidati na izborima. Skup "trecepozivaca" i gubitnika.drug_profi wrote: ↑04/06/2025 14:13 Teba vala ukinuti i domove naroda.
Jer samo ti zastupnici su direktno odabrani od birača, ovi delegirani u DN nisu.![]()
-
archi_a
#33114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije rekao:"S Čovićem sam dogovorio da je bolje da ne koristim bonske ovlasti, lokalni akteri neka riješe problem.",Billy The Pljuc wrote: ↑04/06/2025 14:50 Sa Raporta:
"Neće ništa uraditi.
nego je rekao čoviću:" riješite problem, da ja ne koristim, ne bih morao koristiti bonske ovlasti".
"Nadležnosti ostaju na državnom nivou i država treba da odluči hoće li to vratiti entitetima, to se može jedino glasanjem na državnom nivou", rekao je Schmidt.
"Ima dosta ugovora koji nisu provedeni u RS-u i zbog toga su plaćene kazne u velikim iznosima. Potrebno je poštivati određena pravila i snositi odgovornost za kršenje. Zašto bi bilo ko drugi ko nije odgovoran plaćao za predmet Viaduct. Stvari se tu moraju postaviti kako treba", rekao je Schmidt.
"Napuštanje sjednica ne vodi nikuda, blokada nije odgovor. Tu sam u situaciji da pomenem jedno od najurgentnijih pitanja, a to je da organu vlasti moraju usvojiti državni budžet", kazao je Schmidt.
"Spominjali smo zahtjeve predstavnika hrvatskog naroda da se izvrše izmjene Izbornog zakona u pogledu Predsjedništva. Drugi su spominjali provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdic-Finci i druge mogućnosti za predstavnike Ostalih, da imaju pravo da budu birani pored toga što imaju pravo glasati", kazao je visoki predstavnik.
"Dodik je prešao crvenu liniju i iz tog razloga on više nije osoba koja može razgovarati u smislu donošenja konstruktivnih političkih odluka."
Last edited by archi_a on 04/06/2025 15:17, edited 1 time in total.
- 512MB
#33115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Eno Čović kaže samo usvojite naš izborni zakon i idemo u EU
Krajnje je vrijeme da se prema Čoviću postavi kao prema Dodiku.
Krajnje je vrijeme da se prema Čoviću postavi kao prema Dodiku.
-
Novak20
#33116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ti si ono u Austriji, u EU.
Ako je Dodik na slobodi pored jedne presude mali problem, ne znam kako ne vidiš da bi Čović bez presude mogao biti još veći.
A zazivaš dva problema umjesto jednog.
-
palermo
#33117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Naravno da je to moj kontekst I uopste ne osporavam da ti to drugacije vidis. Mislim cak da bi bilo I cudno da ne vidis.vee-jay wrote: ↑04/06/2025 15:03hm -- mozda je to TVOJ kontekst?palermo wrote: ↑04/06/2025 12:21Ti kroz svojnpost saljes poruku Bosnkacima, " dzaba vam se trsiti, vi ste unaprijed odredjeni gubitnici ". I u tom.smislu ovaj post ne.sluzi nicem drugom nego daljnjem eutanaziranju Bosnjaka I syavljanju njih na pravo mjesto ( sto bi nas drug Prpa rekao, cevapdzija I zabavljaca ).gabonski udav wrote: ↑03/06/2025 23:50
Na stranu frsutracija, ali argumentacija ti nije na mjestu.
To sto Vukan laprda nije stvar muda vec ili politickog neiskustva ili sto on zapravo i ne zeli puno vise od prelaska cenzusa tj ne zeli preveliku odgovornost.
Sustinski Vukan se ponasa ko tipicni forumas u fazonu "on ce nekome nesto reci sto niko nije prije nikada, on ce otkriti toplu vodu, istjerivati stvari na cistac" i ostale glupave floskule. U ovoj zemlji svaki 12-godisnjak zna kako stoje stvari, ne treba ti Vukan. Hrabrost treba da se udje u kavez sa medvjedom, a za lupetanje politickih gluposti ne treba nista.
Ali vecina forumske argumentacije generlano ne pije vode.
Fakticki, Hrvati su iz rs nestali u ljeto 1992, par mjeseci nakon referednuma, a izbrisao ih je sds, isti sds koji im danas "pruza ruku". Druga stvar, cilj Covica i hrvatske politike generalmno nije da vrate one koji su otisli jer se nece nikad vratiti, vec da sto duze drzi postojece stanje.
sto se tice generalno broja hrvata bez hdz-a i hrvatskih glasova na refenredumu ne bi bilo ni drzave.
na price o bojkotima vec su drugi odgovorili. bosnjaci su okruzeni prvo domacim srbima i hrvatima, a onda i njihovim maticama. Iza Poljina je samo zid. Nema se gdje ni preplivat, ni provuci, a ni preletiti za razliku od npr Mileta koji ima ledja, a i kod covica je ista stvar. Ne moze tu proci nikakav ni suptilni bojkot jer bi na isti nacin bilo uzvraceno.
Ni kladionice nisu nikakv sveti gral kako se predstavljaju. Svi pricaju i manipulisu prihodima, cca 1,5 milijardu maraka, ali 90-95% toga se vraca kroz dobitke, plate, najam prostora i reklame..plus porez.
prosle godine dobit premijera koji drzi oko polovine kladionicarskog posla je bila samo 50 miliona maraka i to u cijeloj bih. To su cifre za ucjene pojedinca, ali je smjesno pomisliti da to moze posluziti za neke politicke ucjene.
I na kraju da se opet vratim na Vukana. I ta njegova prica kako maloborjni hrvati drze vise nego srbi ne pije vode jer da hoce, a vjerovatno nece, covic bi mu odgovorio da ce mu rado dati sve poluge koje imaju hrvati i pocastit ga kladinonicom u zamjenu za ono sto ima rs - entitet, vladu i prakticno sve poluge vlasti.
to su razlozi zbog kojih generalno sute bosnjacke stranke, a tu prije svega mislim na one na kojima je u tom trenutku odgovornost, A pod odgovornost mislim na one koji su u tom trenutku zaduzeni za isplatu plata, penzija, socijale...
Kad nema odgovornosti, lako je naravno laprdat.
Ali mora ti se odayi priznanje da radis to vjesto, pismeno, jer kad istrgnes dijelove tvoga posta I zanemaris.kontekst, ja bih se sa.mnogim syvarima mogao sloziti. Recimo ovo oko Vukana, kladionica....al da.ponovim, kad syavis sve u kontekst dobijas samo jednu poruku "kanite se corava posla"
naravno, moze biti da je umjetnik mislio nesto sasvim trece - ali poruka koju sam ja procitao je meni sasvim jasna.
![]()
Al poruka koju je hotio forumas poslati je ona koju sam napisao.
-
dek
#33118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
On bi to da i u Predsjedništvu malkice može blokirati sa svojim haverom iz Laktaša, kao što radi i u Domu naroda, Vijeću ministara. I još hoće da mu mi to potpišemo
Dakle, onog Miletića organski ne mogu podnijet ali će imati moj siguran glas ako se kandidira.
-
talijan97
#33119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
kod smita je fokus na rs komponentuarchi_a wrote: ↑04/06/2025 15:07Nije rekao:"S Čovićem sam dogovorio da je bolje da ne koristim bonske ovlasti, lokalni akteri neka riješe problem.",Billy The Pljuc wrote: ↑04/06/2025 14:50 Sa Raporta:
"Neće ništa uraditi.
nego je rekao čoviću:" riješite problem, da ja ne koristim, ne bih morao koristiti bonske ovlasti".
"Nadležnosti ostaju na državnom nivou i država treba da odluči hoće li to vratiti entitetima, to se može jedino glasanjem na državnom nivou", rekao je Schmidt.
"Ima dosta ugovora koji nisu provedeni u RS-u i zbog toga su plaćene kazne u velikim iznosima. Potrebno je poštivati određena pravila i snositi odgovornost za kršenje. Zašto bi bilo ko drugi ko nije odgovoran plaćao za predmet Viaduct. Stvari se tu moraju postaviti kako treba", rekao je Schmidt.
"Napuštanje sjednica ne vodi nikuda, blokada nije odgovor. Tu sam u situaciji da pomenem jedno od najurgentnijih pitanja, a to je da organu vlasti moraju usvojiti državni budžet", kazao je Schmidt.
"Spominjali smo zahtjeve predstavnika hrvatskog naroda da se izvrše izmjene Izbornog zakona u pogledu Predsjedništva. Drugi su spominjali provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdic-Finci i druge mogućnosti za predstavnike Ostalih, da imaju pravo da budu birani pored toga što imaju pravo glasati", kazao je visoki predstavnik.
"Dodik je prešao crvenu liniju i iz tog razloga on više nije osoba koja može razgovarati u smislu donošenja konstruktivnih političkih odluka."
-
noviforumas
#33120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Koga briga sta bunca svapski degen, realno.
-
bosanski__
#33121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čovjek uopće ne razumije BiH, njenu povijest i šonjo je.
Od njega ništa, samo da se BiH de iure ne raspadne.
Zato je tu.
Od njega ništa, samo da se BiH de iure ne raspadne.
Zato je tu.
- vee-jay
#33122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Znaci, tebi je ok da ja drugacije razmisljam – ali tvoje je razmisljanje cinjenica, a moje nije?palermo wrote: ↑04/06/2025 15:29Naravno da je to moj kontekst I uopste ne osporavam da ti to drugacije vidis. Mislim cak da bi bilo I cudno da ne vidis.vee-jay wrote: ↑04/06/2025 15:03hm -- mozda je to TVOJ kontekst?palermo wrote: ↑04/06/2025 12:21
Ti kroz svojnpost saljes poruku Bosnkacima, " dzaba vam se trsiti, vi ste unaprijed odredjeni gubitnici ". I u tom.smislu ovaj post ne.sluzi nicem drugom nego daljnjem eutanaziranju Bosnjaka I syavljanju njih na pravo mjesto ( sto bi nas drug Prpa rekao, cevapdzija I zabavljaca ).
![]()
Al poruka koju je hotio forumas poslati je ona koju sam napisao.
-
Romanija
#33123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
On je u EU vec odavno, sad bi jos prekrojio Dejton prema sebi. Samo mu treba reci odjebauz i stoluj u Z. Mostaru i Z Hercegovini. Bosnjaci i mi ostali satro Bosanci i Hercegovci moramo skontati da je dejtonska BiH maksimum koji mozemo imati, politika funkcionise na nizim nivoima, i tu ljudi normalno zive, postoji klackalica lijepog straha i ocigledno je da se RS niti moze niti zeli odcjepiti, evropski put "treba odjebati" jer vodi nigdje, a ako dodje i Vukanova ekipa na vlast u RS nista se nece promjeniti. Evropski smo Liban i to je to.
- skrbavi-admin
#33124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
baska dogovorio sa Cirlom nekoristenje bonskih ovlasti..... jel to Cirlo neka nadrasa i nadnarod u BIH? zastupa rvacke interese?
Last edited by skrbavi-admin on 04/06/2025 17:05, edited 1 time in total.
- vee-jay
#33125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
to je toRomanija wrote: ↑04/06/2025 16:59On je u EU vec odavno, sad bi jos prekrojio Dejton prema sebi. Samo mu treba reci odjebauz i stoluj u Z. Mostaru i Z Hercegovini. Bosnjaci i mi ostali satro Bosanci i Hercegovci moramo skontati da je dejtonska BiH maksimum koji mozemo imati, politika funkcionise na nizim nivoima, i tu ljudi normalno zive, postoji klackalica lijepog straha i ocigledno je da se RS niti moze niti zeli odcjepiti, evropski put "treba odjebati" jer vodi nigdje, a ako dodje i Vukanova ekipa na vlast u RS nista se nece promjeniti. Evropski smo Liban i to je to.