Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#25151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da bi mogao bilo gdje, na te male iznose zapadnjaci uopšte i ne gledaju. Znam gomili zanatlija koji taje porez po zapadu, i samo je bitno da ne pretjeraju, i onda ih niko ne dira.
Nigdje vam plaćanje kešom porezna ne može vidjeti ako nema računa.
Nigdje vam plaćanje kešom porezna ne može vidjeti ako nema računa.
- ZoomZoomKiwi
- Didier
#25153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije čudno.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 11:31Ne znam šta je tu čudno.
Neuporedivo bolji i nadasve gledljiviji nogomet od kvazilige u BiH.
Jadno je.
- ZoomZoomKiwi
#25154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, sport u BiH je jadan. I tu se slažemo.
- ZoomZoomKiwi
#25155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ista maksima kao ona kupujmo domaće.

Kupuj lošije i skuplje samo zato što je “naše”.
Budalaština.
Budalaština.
- MehmedPasaMoric
#25156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je kako je, ako ih ne mozes pobijediti pridruzi im se... I vecina ljudi zivi po toj mantri, zato malo ko i kuka. Treba biti svjestan da smo mi drzava treceg svijeta i prilagoditi svoja ocekivanjaskafiskafsnjak wrote: ↑01/06/2025 10:48To nikad ne bi mogao u Njemackoj? Ne bi, zato sto ima zakonaMehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistimaDead Man Walking wrote: ↑01/06/2025 00:49
Recimo da je ovo istina, na koji procenat populacije se odnosi ovo, obzirom da je prosjeca plata ispod 2,5 milje maraka bruto?![]()
Da bogdo ni u BiH ne mozees al jbg
- skafiskafsnjak
#25157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije nesto za pohvalit se al haj ahha.MehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 11:41Tako je kako je, ako ih ne mozes pobijediti pridruzi im se... I vecina ljudi zivi po toj mantri, zato malo ko i kuka. Treba biti svjestan da smo mi drzava treceg svijeta i prilagoditi svoja ocekivanjaskafiskafsnjak wrote: ↑01/06/2025 10:48To nikad ne bi mogao u Njemackoj? Ne bi, zato sto ima zakonaMehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46
Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistima![]()
Da se razumijemo, i Svabo ce uhvatit krivinu gdje moze. Naivan je ko misli da nece … ali ovdje se zakon koliko toliko sprovodi pa se nema toliko prostora kao kod nas.
-
HelaS
#25158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Želiš reći da je 1USD skuplji 1948. godine od 1USD iz 1998. godine?konami666 wrote: ↑01/06/2025 10:11Zato sam ti i uradio konverziju vrijednosti novca iz 1948 za godinu 1998, to jest da je Njemačka dobila taj novac 1998 godine, vrijedilo bi 10 milijardi dolara. A za Bosnu sam smanjio iznos donacije na 5 milijardi 1998 godine. Zato te i pitam, zašto Bosna nije razvijenija tipa 50% manje razvijena nego Njemačka? Eto neka je samo 5% razvijena ko Njemačka a znamo da nije ni to.HelaS wrote: ↑01/06/2025 00:51Milijarda USD 1948. i milijarda USD 1998. godinekonami666 wrote: ↑01/06/2025 00:40
Pa eto neka bude 8 milijardi, eto neka bude i 5 milijardi dolara. Zapadna Njemačka je dobila 10 milijardi dolara u vrijednosti sa kraja devedesetih. Sto Bosna nije ni petinu razvijena ko sto je Njemačka bila sa kraja sedamdesetih, tj. 30 godina nakon rata u objema zemljama.je u razlici kao nebo i zemlja
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je sustina i razlog zasto je sretniji svako ko ode u drzavu u kojoj se ne moras pridruziti sistemu varanja i kradje. Normalnom covjeku je to stranoMehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 11:41Tako je kako je, ako ih ne mozes pobijediti pridruzi im se... I vecina ljudi zivi po toj mantri, zato malo ko i kuka. Treba biti svjestan da smo mi drzava treceg svijeta i prilagoditi svoja ocekivanjaskafiskafsnjak wrote: ↑01/06/2025 10:48To nikad ne bi mogao u Njemackoj? Ne bi, zato sto ima zakonaMehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46
Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistima![]()
- jeza u ledja
#25160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Frajer hoce da razmjeni identitete da bi dokazao forumasu da je uspio u zivotu.
E svasta.
I sta, kazes mu ko si i on ce automatski znati da si uspio? Pokazaces mu cek? Sliku kuce? Auta? Diplome? Poslace mu reference koje mogu jamciti za tebe?
Zamisli na sta bi to licilo.
Pa nesto tebi fali u zivotu jarane ako se moras dokazivati uspjehom na forumu. Malo ko se ovdje hvali kao ti.
Ne znas ni jednu kriticnu stvar o sebi napisati.
E svasta.
I sta, kazes mu ko si i on ce automatski znati da si uspio? Pokazaces mu cek? Sliku kuce? Auta? Diplome? Poslace mu reference koje mogu jamciti za tebe?
Zamisli na sta bi to licilo.
Pa nesto tebi fali u zivotu jarane ako se moras dokazivati uspjehom na forumu. Malo ko se ovdje hvali kao ti.
- ZoomZoomKiwi
#25161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Baš tako.jeza u ledja wrote: ↑01/06/2025 12:13 Frajer hoce da razmjeni identitete da bi dokazao forumasu da je uspio u zivotu.![]()
![]()
E svasta.
Zamisli na sta bi to licilo.![]()
Ja nisam ni razumio šta ustvari trebam dokazivati uopće, i kako to moje ime i prezime može dokazati
Al’ hajd.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si haker ti bi svuda uspio jer je matematika univerzalan jezik
Mi koji smo vezani za jezik a nismo poliglote bismo dozivjeli karijersi sok . ..iz ureda u kanal
Mi koji smo vezani za jezik a nismo poliglote bismo dozivjeli karijersi sok . ..iz ureda u kanal
- zubi
#25163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nek si ti otisao, drago mi jeZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 11:38 Ista maksima kao ona kupujmo domaće.
Budalaština.
-
konami666
#25164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nekima fakat treba crtati a meni se ne daHelaS wrote: ↑01/06/2025 12:00Želiš reći da je 1USD skuplji 1948. godine od 1USD iz 1998. godine?konami666 wrote: ↑01/06/2025 10:11Zato sam ti i uradio konverziju vrijednosti novca iz 1948 za godinu 1998, to jest da je Njemačka dobila taj novac 1998 godine, vrijedilo bi 10 milijardi dolara. A za Bosnu sam smanjio iznos donacije na 5 milijardi 1998 godine. Zato te i pitam, zašto Bosna nije razvijenija tipa 50% manje razvijena nego Njemačka? Eto neka je samo 5% razvijena ko Njemačka a znamo da nije ni to.
Jeste drug, Bosna se izgradila ko Singapur od 8 milijardi dolara donacija nakon rata, sve je otišlo tamo gdje treba, ko kad nabaciš 25 kila ali ciste mišićne mase, sve otišlo u bicepse, ramena i prsa.
-
Bodkin
#25165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I nije bas, pogotovo u vrijeme ludila oko trumpa i tarifa. Ja izvana kupujem bh proizvode (i balkanske generalno ali bh su bitni). I dobro gledam da uzimam eu proizvodeZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 11:38 Ista maksima kao ona kupujmo domaće.
Budalaština.
-
moimoi
#25166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nostalgija i nista drugoBodkin wrote: ↑01/06/2025 15:13I nije bas, pogotovo u vrijeme ludila oko trumpa i tarifa. Ja izvana kupujem bh proizvode (i balkanske generalno ali bh su bitni). I dobro gledam da uzimam eu proizvodeZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 11:38 Ista maksima kao ona kupujmo domaće.
Budalaština.
- Rugafet
#25167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A što sa svojom fakultetskom diplomom ne radiš u BiH?MehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistimaDead Man Walking wrote: ↑01/06/2025 00:49Recimo da je ovo istina, na koji procenat populacije se odnosi ovo, obzirom da je prosjeca plata ispod 2,5 milje maraka bruto?
$200 dnevno možete zaraditi al u qurcu. Kome te bajke pričate? Pa do prije par godina sam živio tu. Ako nije gore sad bolke nije. Uostalom potrazi brojke koliko ljudi svake godine napusti BiH. Istočna Bosna skoro da je prazna. Kakva BiH i nekakvi standardi. Rupetina obična u kojoj se samo u Sarajevu živi kako tako, mrdni malo iz Sa sve će ti biti jasno
- MehmedPasaMoric
#25168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ovde vecini ni treba 200$ dnevno da bi dobro zivjeli... I ako tebi nije valjalo nema potrebe da druge ubjedjujes da ni njima nije dobro, svako zna svoj zivot najbolje.Rugafet wrote: ↑01/06/2025 16:13A što sa svojom fakultetskom diplomom ne radiš u BiH?MehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistimaDead Man Walking wrote: ↑01/06/2025 00:49
Recimo da je ovo istina, na koji procenat populacije se odnosi ovo, obzirom da je prosjeca plata ispod 2,5 milje maraka bruto?
$200 dnevno možete zaraditi al u qurcu. Kome te bajke pričate? Pa do prije par godina sam živio tu. Ako nije gore sad bolke nije. Uostalom potrazi brojke koliko ljudi svake godine napusti BiH. Istočna Bosna skoro da je prazna. Kakva BiH i nekakvi standardi. Rupetina obična u kojoj se samo u Sarajevu živi kako tako, mrdni malo iz Sa sve će ti biti jasno
-
moimoi
#25169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sada i ti pretjerujesMehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 18:49Pa ovde vecini ni treba 200$ dnevno da bi dobro zivjeli... I ako tebi nije valjalo nema potrebe da druge ubjedjujes da ni njima nije dobro, svako zna svoj zivot najbolje.Rugafet wrote: ↑01/06/2025 16:13A što sa svojom fakultetskom diplomom ne radiš u BiH?MehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46
Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistima
Kome ne treba stek? Pogotovo ako djecu imas.
- Didier
#25170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slobodno lažite, ali nije tako bilo, nego je mene Kiwi prozvao kako "nisam uspio na zapadu", ne znajući ništa o meni.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 12:25Baš tako.jeza u ledja wrote: ↑01/06/2025 12:13 Frajer hoce da razmjeni identitete da bi dokazao forumasu da je uspio u zivotu.![]()
![]()
E svasta.
Zamisli na sta bi to licilo.![]()
Ja nisam ni razumio šta ustvari trebam dokazivati uopće, i kako to moje ime i prezime može dokazati
Al’ hajd.
Ime bi mu bilo dovoljno, vjeruj mi.
A s obzirom da ne želi reći ko je, meni je sad upitno sve što piše jer vjerovatno većinu laže.
Lako je staviti AI sliku s Novog Zelanda, mogu to i ja.
-
belfy
#25171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ti si jedva cekao da covjek otkrije stogod vise o sebi da bi krenuo u napad. ti i Kiwi ste trenutacno u ovoj komunikaciji dvije strane iste kovanice. a kovanica ne valja hurcu..._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:27Ja promasio poentu a frajer prica kako zaradjuje pare, guzi, rostilja i gleda Zvezde Granda?ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:23Promašio si poentu._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:18 Dakle Rugi zaradjuje nesto bolje od prodavaca u butiku i njemu je to lova do krova?
Izuzmemo li parodiju iz njegovih postova, postavlja se pitanje sa kakvih uslova je u BiH je on otisao.
On zarađuje koliko mu treba i živi i bolje i sigurnije nego doktor (jal medicine jal nauka) u BiH.
To je poenta.
Vi nikako da shvatite da nije samo u novcu stvar. Novac je samo jedan dio nečeg što se zove sveopći standard življenja. A još kad umiješamo infrastrukturu i ostale elemente koji čine jedan sistem, holy shit.
Da parafraziram, džabe ti bolan i Bentley Continental kad ga vozaš po grbavom M17.
I velis nije samo u novcu stvar?
Haj dobro![]()
-
belfy
#25172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ti si ono pravnik u banci? cisto da se malo izravas malo sa Rugafetovom iskrenoscu... neces dati odgovor, jel tako?_BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:35Citav radni vijek koji traje vise od decenije mi je vezan za upravno-pravosudni sistem u BiH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:32To je univerzalna istina, htio to ti prihvatiti ili ne.
To što se do sad u životu nisi susreo na pravi način sa kvazi-sistemom zvanim BiH, ne znači da je on dobar.
Želim ti svakako da se nikad i ne susretneš sa manama i nakaradnostima domovine, iskreno od srca.
Ali rijetko ko je te sreće.
Ne da radim u istom, cijeli sam radni vijek u realnom sektoru, nego mi rad direktno zavisi od istog.
Cisto da poredamo stvari.
-
belfy
#25173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
oh, ovaj post je neocekivan i pravo me iznenadio... ti si onda neki veci krokodil u maloj bari (sto sumnjam). odakle te na forumu onda? i na temama koje nikada veceg krokodila ne bi interesovale? ...ili samo sin (ili nesto slicno) nekog veceg krokodila? mislim da je ovo zadnje. jesam pogodio?MehmedPasaMoric wrote: ↑31/05/2025 21:44Vjeruj mi da je mene osamarila cesce i zesce nego vecinu ovde ali mi ne pada na pamet da bilo gdje idem... Nauci se covjek da je sam sebi dovoljan i da ne zavisi od drzave i sistema. Korupcija, ima je naravno, nekad neko osteti mene pomocu korupcije, nekad ja ostetim nekog i meni je to ok iskreno. Drugi krse zakone, krsim ih i ja, nista ozbiljno ali ih krsim. Nije ni prije rata bilo nesto aman zaman bolje, samo sto nije bilo foruma pa mom caci nije imao ko iz Amerika govoriti kolika mu je plata i koliko cesto rostilja.ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:35Sve dok te ta ista nepravda o koju si se okoristio ne ošamari k'o bumerang kad ti zatreba pravičnost i ažurnost sistema i/ili infrastrukture.MehmedPasaMoric wrote: ↑31/05/2025 21:31 Dosta je ljudi u BiH kojima odgovara bezvlasce i bezzakonje, realno kupis diplomu, das 20-30 milja za posao na budzetu, prvih pola godine radis da vratis ulozeno a onda do penzije drkas qrac u kancelariji i ne radis bukvalno nista i veoma si bezbrizan.
Lijepo je biti uljuljan u kolotečinu, ali kad tad u životu dođu krivine i onda kad trebaš da se osloniš na sistem, bilo to pravni, obrazovni ili zdravstveni dio istog, onda te realnost ošamari i skontaš da živiš u vukojebini gdje je zakon samo mrtvo slovo na papiru.
Zavisi dosta doduse i od covjeka, karaktera, stila zivota itd, meni anarhija bolje odgovara od tih nekakvih evropskih preseravanja tipa bacis papiric na ulicu i ide 500€ kazne.
-
belfy
#25174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne mozes braniti ostanak, jer onda nisi vidio drugu stranu. osim ako ne zastupas isto misljenje kao Mehmed. da bi mogao sa sigurnoscu znati gdje ti je bolje valjda bi trebao vidjeti obje strane. isto kao sto pravi novinar treba da intervjuise ovdje strane da bi uopste bio realan...sime_cipol wrote: ↑31/05/2025 23:46 Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali![]()
-
belfy
#25175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
onda znas onu da svako dijete ima svoju nafaku. koliko djece ti imas, a koliko taj punac i amidza?sime_cipol wrote: ↑01/06/2025 00:01Ja sam covjek koji vjeruje u nafaku. Imas ljudi koji se slomise, rade i slabo zive. A ima i ljudi koji isto sve rade, a zive ko bubreg u loju.ultima_palabra wrote: ↑31/05/2025 23:54I jos malo serdare-vojvodo da zacinesime_cipol wrote: ↑31/05/2025 23:46 Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali![]()
![]()
Kao neko ko ima oba iskustva, da sam samac uvijek bi Bosnu odabrao. Sto ne znaci da neko drugi tako treba razmisljati, sto ljudi sto cudi.
Zenin amidza, dosao u poratno Sarajevo, 1997 godine, u dzepu imao po njegovim riječima 300 KM. Moj punac, njegov brat, koji je dosao iz Njemačke, mu dao jos 1500 KM i krene u posao.
Danas ima firmu koja je prosle godine zavrtila 80mil KM i imala 10mil dobiti.
Punac u DE? Ima penziju 1200 €![]()
Nafaka je cudo.