Kad sam poceo raditi to je bio El Dorado i krajnji cilj.
Sad ne bih ni da me puskom tjeras, izuzev savjetnickih pozicija, ali one su ti svakako od danas do sutra.
Vjeruj mi da je mene osamarila cesce i zesce nego vecinu ovde ali mi ne pada na pamet da bilo gdje idem... Nauci se covjek da je sam sebi dovoljan i da ne zavisi od drzave i sistema. Korupcija, ima je naravno, nekad neko osteti mene pomocu korupcije, nekad ja ostetim nekog i meni je to ok iskreno. Drugi krse zakone, krsim ih i ja, nista ozbiljno ali ih krsim. Nije ni prije rata bilo nesto aman zaman bolje, samo sto nije bilo foruma pa mom caci nije imao ko iz Amerika govoriti kolika mu je plata i koliko cesto rostilja.ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:35Sve dok te ta ista nepravda o koju si se okoristio ne ošamari k'o bumerang kad ti zatreba pravičnost i ažurnost sistema i/ili infrastrukture.MehmedPasaMoric wrote: ↑31/05/2025 21:31 Dosta je ljudi u BiH kojima odgovara bezvlasce i bezzakonje, realno kupis diplomu, das 20-30 milja za posao na budzetu, prvih pola godine radis da vratis ulozeno a onda do penzije drkas qrac u kancelariji i ne radis bukvalno nista i veoma si bezbrizan.
Lijepo je biti uljuljan u kolotečinu, ali kad tad u životu dođu krivine i onda kad trebaš da se osloniš na sistem, bilo to pravni, obrazovni ili zdravstveni dio istog, onda te realnost ošamari i skontaš da živiš u vukojebini gdje je zakon samo mrtvo slovo na papiru.
Ma susrece se svakodnevno sa nakaradnim sistemom..ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:32To je univerzalna istina, htio to ti prihvatiti ili ne._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:29Mislim da trebas govoriti u svoje ime.ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:28 Point je u carelessness ilitiga bezbrižnosti.
U BiH ti ni novac ne garantira bezbrižnost.
To što se do sad u životu nisi susreo na pravi način sa kvazi-sistemom zvanim BiH, ne znači da je on dobar.
Želim ti svakako da se nikad i ne susretneš sa manama i nakaradnostima domovine, iskreno od srca.
Ali rijetko ko je te sreće.
Kakva bolan milja i po, ja jos nisam vidio radnika u opstini sa autom ispod 50 hiljada maraka. Nakupi se to, stoja tamo dvije ovamo, njima je plata dzeparac, svima osim mozda portiru i cistacici mada i oni mogu uzimati makar kao veza izmedju musterije i nekog musteriji potrebnog sluzbenika. Toga nema u Amerikamadječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2025 21:42 Budzetski posao je sigurica, nema otkaza, a budzetlije svakako ne zive od plate
Ako si u nekoj opcini, uglavis se u sistem koverti, i ide to. Jedino ako si neki nebitni chato, onda nista od tebe.
Nasi ljudi su maheri za muznju para u tim drzavnim kompanijama i pozicijama, sta sam prica poslusao ne mozes vjerovati cime se sve sluze i kako kradu drzavu i gradjane.
Uprava i pravosuđe su samo jedan dio sistema. Loš definitivno, možda i najgori i korijen svih ostalih problema. Ali sumnjam da se baviš krivicom i mafijaškotenderaškim stvarima. Odnosno nemaš baš dodir sa establishmentom._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:35Citav radni vijek koji traje vise od decenije mi je vezan za upravno-pravosudni sistem u BiH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:32To je univerzalna istina, htio to ti prihvatiti ili ne.
To što se do sad u životu nisi susreo na pravi način sa kvazi-sistemom zvanim BiH, ne znači da je on dobar.
Želim ti svakako da se nikad i ne susretneš sa manama i nakaradnostima domovine, iskreno od srca.
Ne da radim u istom, cijeli sam radni vijek u realnom sektoru, nego mi rad direktno zavisi od istog.
Cisto da poredamo stvari.
O tome ti pričam.izvrsni direktor wrote: ↑31/05/2025 21:45Ma susrece se svakodnevno sa nakaradnim sistemom..ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:32To je univerzalna istina, htio to ti prihvatiti ili ne.
Je li ljepse gledati utegnuti parking bez smeca, sa par porscheova parkiranih ili svakodnevno gledati smecava, uflekana parking mjesta, izbrisane linije i provjeravanje dokle se doslo sa tvojom molbom vlastima da poslije nekoliko godina uklone raspadnutog fiata punto sa parkinga koji tu stoji 2 godine neregistrovan?
Ne mogu svi uzimati koverte, ali mogu se ugraditi, obicni radnici po drzavnim kompanijama ili sluzbenici svejedno, uvijek postoji opcija. Dodje mu neki sefic izstranke, uvalili ga u firmu, oni su puni ideja mito korupcija, ko da leze potrbuske i smisljaju kako podmazati svoj dzep._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:44 Ma ne moze ni to svako djecace, znas i ti sam vrlo dobro. Ima odredjeni broj pozicija gdje mozes uzimati koverte, li to se ne odnosi na 90% javnog sektora.
Jedino sto ne mozes dobiti otkaz i sto je dosta mjesta gdje se ne radi udarnicki.
Plate u javnom sektoru se sad u realnom mogu zaraditi dosta jednostavno.
2015. je to bio SF.
Ne bavim se krivicom ni porodicnim pravom, osim ako ne umre neko ko mi je firmu tuzio pa se bakcem sa nasljednicimaZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:51
Uprava i pravosuđe su samo jedan dio sistema. Loš definitivno, možda i najgori i korijen svih ostalih problema. Ali sumnjam da se baviš krivicom i mafijaškotenderaškim stvarima. Odnosno nemaš baš dodir sa establishmentom.
A ovo za dodir sa nakaradnostima sistema mislio sam na sve aspekte (zdravstvo, obrazovanje, itd.) na personalnom nivou, ne na poslovnom.
Kako god, znam da ti je branša jedna od najtežih što se tiče odlaska, jer pravo je usko vezano za državu, ali i to ti ne bi trebao biti ograničavajući faktor.
Evo saznam nedavno da mi je drug iz Zenice (dipl. iur) otišao u Austriju i tamo radi za jaku firmu i super mu je. Ovdje je radio za Mittal, i nešto su ga jebali smradovi indijski, a on taman kupio stan, dobio dijetem, odjednom te nema nigdje.
Njega je nužda natjerala, a prije je bio zadrti protivnik odlaska. Sad, sad kaže najbolja stvar koja mu se mogla desiti. Inače se nikad nije kajao ni za šta, ali kaže da je otišao i ranije bilo bi još bolje.
Nema godina kako je otišao, čovjek preporođen, a dijete će da mu odrasta u nemjerljivo boljem okolišu na svakom mogućem nivou i sloju.
Mislim da se on uopće sad u toj firmi ne bavi pravnim stvarima, bar ne oficijelno u smislu da ih zastupa. Znanje engleskog ga je izvuklo, i mislim da je i prije surađivao s njima dok je radio u AM, pa vjerovatno je tako i dobio posao._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:59Ne bavim se krivicom ni porodicnim pravom, osim ako ne umre neko ko mi je firmu tuzio pa se bakcem sa nasljednicimaZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 21:51
Uprava i pravosuđe su samo jedan dio sistema. Loš definitivno, možda i najgori i korijen svih ostalih problema. Ali sumnjam da se baviš krivicom i mafijaškotenderaškim stvarima. Odnosno nemaš baš dodir sa establishmentom.
A ovo za dodir sa nakaradnostima sistema mislio sam na sve aspekte (zdravstvo, obrazovanje, itd.) na personalnom nivou, ne na poslovnom.
Kako god, znam da ti je branša jedna od najtežih što se tiče odlaska, jer pravo je usko vezano za državu, ali i to ti ne bi trebao biti ograničavajući faktor.
Evo saznam nedavno da mi je drug iz Zenice (dipl. iur) otišao u Austriju i tamo radi za jaku firmu i super mu je. Ovdje je radio za Mittal, i nešto su ga jebali smradovi indijski, a on taman kupio stan, dobio dijetem, odjednom te nema nigdje.
Njega je nužda natjerala, a prije je bio zadrti protivnik odlaska. Sad, sad kaže najbolja stvar koja mu se mogla desiti. Inače se nikad nije kajao ni za šta, ali kaže da je otišao i ranije bilo bi još bolje.
Nema godina kako je otišao, čovjek preporođen, a dijete će da mu odrasta u nemjerljivo boljem okolišu na svakom mogućem nivou i sloju.![]()
Tenderima se bavim u smislu zalbi Uredu za razmatranje zalbi i tuzbi pred Sudom BiH.
Moze se i sa pravom otici, ali se neces baviti nicim ozbiljnijim od CDA ugovora niti ces zastupati igdje izuzev arbitraza. A i arbitrazama se bavi uzak krug kancelarija.
Tako da i taj tvoj drug ako je dobio posao u bransi, radi vrlo bejzik stvari. U austriji ako nemas njihovo drzavljanstvo, cak i ako si tamo zavrsio, ne mozes zastupati na sudu. Znam iz prve ruke, blisko saradjujem sa nekoliko austrijskih kancelarija.
Gdje ce mu dijete rasti i kakve su projekcije za austrijsko drustvo i sta ce uciti u skoli i kako ce biti tretiran zbog imena i porijekla ce tek saznati. Ne valja se zalijetat sa zakljuccima.
Gdje nađe to vino?_BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 22:10Evo tucem neko americko vino uz tekmu.
Three finger jack.
Berba 2018.
Zena ispekla malo bifteka sa ruzmarinom preko.
Livanjski sir i seri paradajz.
Dosta!
Imam i ja poznanika i rodbine u Austriji, ima svakakvih iskustava.ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:09
Mislim da se on uopće sad u toj firmi ne bavi pravnim stvarima, bar ne oficijelno u smislu da ih zastupa. Znanje engleskog ga je izvuklo, i mislim da je i prije surađivao s njima odavdje dok je radio u AM, pa vjerovatno je tako i dobio posao.
Što se Austrije i tretmana tiče, tu sam ipak bolje potkovan, sestra mi je od svoje 18. godine tamo, evo već 11 godina, ne sjećam se da je ikad naišla na bilo kakav vid diskriminacije ili lošeg tretmana po bilo kom osnovu.
Povlačim paralelu sa svojim studiranjem i radom ovdje i njenim studijem i radom tamo. Meni sasvim dovoljno.
Da ne pričam o dva vrlo dobra prijatelja koji su preko Erasmusa otišli na master studij u Austriju i nikad se nisu ni vratili (jedan sa ETF-a drugi sa Ekonomije). I tako dalje i tako dalje.
Ja ti garantujem čim hoćeš da će njegovom djetetu biti milijardu puta bolje tamo nego što bi mu bilo ovdje.
Zato ti vozis auto koje kosta ko 3 moja.dječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2025 22:13 Bata ti je aristroktracija, jede se biftek. Ja ne znam kad sam vidio biftek u mesnici a kamoli jeo ga kod kuce![]()