Papa Leon XIV.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1 Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Kardinali su na konklavi u Rimu 8. svibnja izabrali američkoga kardinala Roberta Francisa Prevosta, O.S.A., 267. nasljednikom Sv. Petra.

Kardinal Robert Francis Prevost, O.S.A., na Stolicu Sv. Petra dolazi s pozicije prefekta Dikasterija za biskupe, a nadbiskup emerita je Chiclaya, Sjedinjene Američke Države.
Rođen je 14. rujna 1955. u Chicagu (Illinois, SAD). Godine 1977. stupio je u novicijat Reda Sv. Augustina (O.S.A.) u Provinciji Gospe od Dobrog Savjeta u Saint Louisu. Svečane zavjete položio je 29. kolovoza 1981. Studirao je na Katoličkoj teološkoj uniji u Chicagu, gdje je stekao diplomu iz teologije.

U dobi od 27 godina Red ga je poslao u Rim na studij kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Sv. Tome Akvinskog (Angelicum). Za svećenika je zaređen 19. lipnja 1982. Licenciat je postigao 1984., a zatim je poslan na rad u misiju Chulucanas u Piuri u Peruu (1985. i 1986.).

Godine 1987. doktorirao je s tezom: Uloga lokalnog priora u Redu Svetog Augustina. Iste godine izabran je za promicatelja duhovnih zvanja i ravnatelja misija augustinske Provincije Majke Dobrog Savjeta u Olympia Fieldsu, Illinois, SAD. Godine 1988. poslan je u misiju Trujillo kao ravnatelj zajedničkog projekta formacije augustinskih aspiranata u vikarijatima Chulucanas, Iquitos i Apurímac. Tamo je služio kao poglavar zajednice (1988.-1992.), promicatelj formacije (1988.-1998.) i učitelj zavjetovanih (1992.-1998.). U Nadbiskupiji Trujillo bio je sudski vikar (1989.-1998.) i profesor kanonskog prava, patristike i moralne teologije u Velikom sjemeništu San Carlos e San Marcelo.

Godine 1999. izabran je za provincijskog poglavara provincije Majke dobrog savjeta u Chicagu. Nakon dvije i pol godine, redovni generalni kapitul izabrao ga je za generalnog poglavara, a ta mu je služba ponovno povjerena na redovnom generalnom kapitulu 2007. U listopadu 2013. vratio se u svoju provinciju (Chicago) kako bi služio kao učitelj zavjetovanih i bio provincijski vikar, dužnosti koje je obnašao do 3. studenog 2014., kada ga je papa Franjo imenovao apostolskim upraviteljem Biskupije Chiclayo u Peruu, uzdižući ga na dostojanstvo biskupa i dodijelivši mu titularnu Biskupiju Sufar.

Za biskupa je zaređen 12. prosinca, na blagdan Gospe Guadalupske, u katedrali svoje biskupije. Služio je kao biskup Chiclaya od 26. studenog 2015. U ožujku 2018. postao je drugi potpredsjednik Peruanske biskupske konferencije. Papa Franjo imenovao ga je članom Kongregacije za kler 2019., a članom Kongregacije za biskupe 2020.

Dana 15. travnja 2020. Papa ga je postavio apostolskim upraviteljem Biskupije Callao.
Isti ga je Sveti Otac 2023. imenovao prefektom Dikasterija za biskupe i predsjednikom Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Kardinalom je kreiran na konzistoriju 30. rujna 2023.

Bio je, kako piše vatican.va, i član Dikasterija za: evangelizaciju, Odjeljenja za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve; nauk vjere; Istočne Crkve; Kler; Instituta posvećenog života i Družbe apostolskog života; Kultura i obrazovanje; Zakonodavne tekstove; te Papinske komisije za Državu Vatikanski Grad.

Intervju s kardinalom puljićem danposlije

https://www.nedjelja.ba/hr/komentari/in ... -bih/36402

Odmah sam pomislio: evo Pape koji nosi ime onoga Pape (Leona XIII.) koji je obnovio redovitu crkvenu hijerarhiju u BiH. Tako da vjerujem kako će i ovaj Leon imati osjećaja za Bosnu i Hercegovinu.

Kakav je dojam na Vas ostavio novi papa Lav XIV.?

Novi Papa je, vidi se, širokih pogleda. Obišao je razne krajeve svijeta, razne kontinente. Ostvario je jako puno kontakata s ljudima. Imam dojam da je dobar komunikator, da ima sposobnost slušati i čuti te se nadam da će te odlike i sačuvati.
Vrlo je spontan, ali opet, suptilno spontan. Djeluje mi da je ozbiljan i čvrst u smislu stavova. Vidjet ćemo. Ujedno mi ne djeluje uskogrudno, nego mi djeluje otvoren i vrlo komunikativan.

Možete li nam možda reći što je to kardinale usmjerilo da se odluče na izbor Prevosta za novog papu, odnosno što je to u njemu bilo ono „nešto posebno“ što su kardinali prepoznali?

Ne znam kako bih to definirao. Naše prvo glasovanje je bilo jako „rasuto“. Potom se sužavalo, a zatim se usmjerilo prema kardinalu Prevostu jer se vidjelo da ima „kapacitet“ za vođu. Posebno su mu kardinali koje je imenovao papa Franjo davali snažnu podršku.

Imali ste osobitu čast biti u „loži blagoslova“, na balkonu bazilike sv. Petra, uz novog Papu. Kako je do toga došlo? Pretpostavljamo zbog najduljeg kardinalskog staža?

Dobra pretpostavka. Upravo radi toga što sam po „stažu“ najdulje u Kardinalskom zboru od svih izbornika imao sam i tu milost da na latinskom jeziku molim u Sikstinskoj kapeli za papu kada je izabran i kad je prihvatio službu. To mi je pričinilo posebnu radost.

OPLETIMO :sax: :bih:
Last edited by Truba on 09/05/2025 11:36, edited 1 time in total.
lavic

#2 Re: Papa Leon XIV.

Post by lavic »

Za mene je kao i svi prije njega samo covjek u sluzbi religije i nista vise.

Generalno ne razumijem potrebu da se u svim religijama od ljudi koji su u sluzbi prave neke posebne "osobe".
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3 Re: Papa Leon XIV.

Post by arman1 »

U ovim ludim vremenim treba biti vođe i uzor velikoj i šarolikoj grupi ljudi. Želim mu zdravlje, mudrost i sreću.
Truba

#4 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

ako koga zanima
Vrhovna uprava Katoličke Crkve

https://www.nedjelja.ba/hr/iz-zivota/re ... crkve/5936

Katolička Crkva (KC) je hijerarhijski ustrojena ustanova, nazidana na temelju koji je sam Krist.

Vrhovnu crkvenu vlast u Crkvi čine Rimski prvosvećenik i biskupski zbor. To najbolje objašnjava kan. 330 Zakonika kanonskog prava (ZKP): „Kao što Gospodnjom odlukom Sv. Petar i ostali apostoli tvore jedan Zbor, jednako se tako među sobom povezuju rimski prvosvećenik, Petrov nasljednik, i biskupi, nasljednici apostola.“

ako iko skonta ko je kome podređen nadređen itd dobije napolitanku
glava me zaboljela...imao sam ovo negdje skraćeno uslikano pa okačim
uglavnom sublimacija sve hijerarhije je PAPA :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5 Re: Papa Leon XIV.

Post by _BataZiv_0809 »

Drago mi je sto je Amerikanac :thumbup:

Cinici bi rekli Trump effect :mrgreen:
teuta06

#6 Re: Papa Leon XIV.

Post by teuta06 »

gledala sam jučer izbor pape, jako teška uloga, bas sam se sažalila, drhti mu brada, sudržava suze... a prosli tjedan sam procitala i knjigu Konklava.. valja preuzeti takvu službu

a ovo me posebice dotaklo

Kad vidiš bijeli dim...
Ne misli na prestiž.
Ne žuri s objavom, nagađanjem ili slavi moć.
Klekni. I moli se.
Jer čovjek koji će uskoro izaći na središnji balkon bazilike svetog Petra ne traži prijestolje - već grli križ.
On nije pobjednik, već žrtveno janje izabrano da vodi umoran svijet.
Baš u tom trenutku, možda se nalazi u maloj, skrivenoj "Kapeli suza" pored Sikstinske kapele - i plače.
Ne u pobjedi, već u strahopoštovanju i strahu, moleći Boga: „Zašto ja?”
On će Bogu prepričavati svoje slabosti. Nabrajat će svaki razlog zašto se osjeća nedostojno.
Ali Bogu neće trebati snage - On će dati milost.
Ovaj čovjek će nositi punu težinu Petrove stolice.
Umorit će se.
Patit će tiho.
Ostarit će - možda i prerano.
Neće se povući u udobnost.
Umrijet će u službi.
Njegov teret mnogi će vidjeti, ali njegova duša će ga osjećati svaki dan.

Kad vidiš bijeli dim...
Molite se za novog Papu.
On ne korača u slavu - on hoda u žrtvu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#7 Re: Papa Leon XIV.

Post by Bobi »

Leon Leo ili Lav...šta kažu forumski stručnjaci :D ?
ZoomZoomKiwi

#8 Re: Papa Lav XIV

Post by ZoomZoomKiwi »

Ovdje je Papa Lav XIV

I iza rimskog broja ne ide točka.
Hakiz

#9 Re: Papa Leon XIV.

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 09/05/2025 12:49 Leon Leo ili Lav...šta kažu forumski stručnjaci :D ?
Wien, Vienna ili Beč, šta kažu stručnjaci :wink:
dječak sa šibicama

#10 Re: Papa Leon XIV.

Post by dječak sa šibicama »

Kad ga sretnes na ulici, kazes dze si lave!

Kazu da ne voli LGBT, problemi u najavi. Inace vise Peruanac nego amerikanac, tamo je sluzbovao dugi niz godina. Ako je Argentina osvojila SP nakon dolaska na vlast pape Franje, Peru na tebe je red.
Truba

#11 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Dok ne dojde sluzbena odluka o imenu
U vrhb. nadbiskupiji on je Leon
U hrvatskom jeziku ide tocka
Truba

#12 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote: 09/05/2025 12:59 Kad ga sretnes na ulici, kazes dze si lave!

Kazu da ne voli LGBT, problemi u najavi. Inace vise Peruanac nego amerikanac, tamo je sluzbovao dugi niz godina. Ako je Argentina osvojila SP nakon dolaska na vlast pape Franje, Peru na tebe je red.
Voli sve ljude
Ali ne voli njihov grijeh
dječak sa šibicama

#13 Re: Papa Leon XIV.

To samo Bog moze, da voli sve ljude i ne osudjuje.
Truba

#14 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Papa Lav XIV. potječe iz duboko katoličke obitelji s europskim korijenima. Ima dva starija brata: Louisa Martína i Johna Josepha. Njegova majka, Mildred Martínez (1912.-1990.), čiji su preci došli iz Španjolske, radila je kao knjižničarka. Dvije njezine sestre bile su časne sestre. Otac Louis Marius Prevost, koji je umro 1997. godine, imao je francusko-talijanske korijene i bio je ravnatelj škole i vjeroučitelj.

Današnji Papa razvio je snažnu predanost vjeri već u djetinjstvu. Bio je ministrant i pohađao je katoličku školu. „Rođen sam u Sjedinjenim Državama, ali moji baka i djed bili su imigranti - Francuzi, Španjolci... Odrastao sam u katoličkoj obitelji. Moji roditelji su bili iznimno povezani sa župom“, objasnio je Prevost tijekom svojih „kratkih“ kardinalskih dana u intervjuu za talijansku javnu televiziju RAI.

Čak i kao dijete, novi papa Lav XIV. želio je postati svećenik, kazao je John Prevost, jedan od dva Papina brata. „Odmah je znao. Mislim da to nikada nije doveo u pitanje“, ustvrdio je John Prevost u razgovoru za američke televizijske kuće ABC i Univisio, prenosi Kathpress. "Mislim da nikada nije razmišljao ni o čemu drugom." Dječak Robert Prevost je doma "slavio misu" na dasci za glačanje koja mu je služila kao oltar. "Znao je sve molitve napamet, na engleskom i latinskom", dodao je Papin brat.

Prema Johnu Prevostu, njihov susjed je već u prvom razredu osnovne škole prorekao njegovom bratu da će postati prvi američki papa. Podsjetimo, šezdesetdevetogodišnji papa Lav XIV. odrastao je kao najmlađi od trojice braće u Doltonu, predgrađu smještenom južno od Chicaga.

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/pap ... apa/125850
Truba

#15 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Zašto je prije Leon, a ne Lav?

https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/z ... -lav/36406

Američki je kardinal Robert F. Prevost, preuzimajući kormilo Katoličke Crkve, izabrao ime koje su prije njega imala13-orica papa. No, među Hrvatima postoji nedoumica: je li on Lav ili Leon?
dale cooper

#16 Re: Papa Leon XIV.

Post by dale cooper »

Bobi wrote: 09/05/2025 12:49 Leon Leo ili Lav...šta kažu forumski stručnjaci :D ?
I meni je ovo interesantno pitanje. :D Kako su hrvati došli do toga da recimo Francis postane Franjo ili Leon Lav? Koja su latinska imena papa, jer pretpostavljam da je to najpravilnije pa se iz toga prave izvedenice za ostale jezike?
Last edited by dale cooper on 09/05/2025 15:26, edited 1 time in total.
Truba

#17 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Sv. Leon IX., (1049. - 1054.)

posljednji svetac iz linije leon
sinuhe

#18 Re: Papa Leon XIV.

Post by sinuhe »

Pa barem papa moze biti Lav. Crkva ima pravo na tradiciju.
Bobi
Forum administrator

#19 Re: Papa Leon XIV.

Post by Bobi »

Ma Lav nekako zvuči srpski :D zato oni koriste LEON :D ?
HelaS

#20 Re: Papa Leon XIV.

Post by HelaS »

Bobi wrote: 09/05/2025 16:13 Ma Lav nekako zvuči srpski :D zato oni koriste LEON :D ?
"Vuk" kaže Lav, "Vučica" kaže Leon

Nek' bude Leo :D
dječak sa šibicama

#21 Re: Papa Leon XIV.

John Paul ili Ivan Pavao
Bobi
Forum administrator

#22 Re: Papa Leon XIV.

Post by Bobi »

HelaS wrote: 09/05/2025 16:27
Bobi wrote: 09/05/2025 16:13 Ma Lav nekako zvuči srpski :D zato oni koriste LEON :D ?

https://www.srednja.hr/svastara/zasto-j ... jasnjenje/

Ok ali sad je problem tačke, lijepo u pravopisu pise : „Ako se redni broj piše rimskim brojkama i ako je dio imena vladara, pape, cara i sl., točka se ne piše.“
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#23 Re: Papa Leon XIV.

Post by teskeredzic_22 »

Nadam se da će
Hrvati katolici biti
i dalje nezadovoljni izborom
i da ovaj papa usprkos strijemljenjima
ipak neće proglasiti ustaškog kardinala Stepinca
svecem (iza ustaša je ostalo mrtvo ležati stotine tisuća nevinih , za djecu koja posjećuju temu)
jer to što je bio svećenik i nadbiskup
ne mijenja činjenicu da je ostao
ustaša

Iskrene čestitke katolicima na izboru novog pape :srce:
Last edited by teskeredzic_22 on 09/05/2025 16:48, edited 2 times in total.
HelaS

#24 Re: Papa Leon XIV.

Post by HelaS »

Bobi wrote: 09/05/2025 16:46

Ok ali sad je problem tačke, lijepo u pravopisu pise : „Ako se redni broj piše rimskim brojkama i ako je dio imena vladara, pape, cara i sl., točka se ne piše.“
To je problem točke, Tačka nema taj problem :D
Ime Lav u Hrvatskoj također nije naročito popularno, tek 44 osobe nose to ime, dok 23 osobe nose ime Leone. Međutim, imena Leon i Leo učestalija su od spomenuta dva – u Hrvatskoj se Leon zove 5.456 stanovnika, a ime Leo nosi njih 2.914.
Više je Lavova u pravoslavnoj Rusiji nego u katoličkoj Hrvatskoj :D
Last edited by HelaS on 09/05/2025 16:51, edited 1 time in total.
Truba

#25 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Bobi wrote: 09/05/2025 16:46

Nidje veze pise se tocka
Ko izmisli to prvi put cujem
Post Reply