Na Malti u parkovima ima djece.ReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:25 Djecu parkovi ne zanimaju.
Svako ih roditelji i ne pustaju napolje. Vikendom ih mogu i na vrelo bosne voditi.
Novogradnja u Sarajevu?
- Haris.ba
#11201 Re: Novogradnja u Sarajevu?
- VladaFBiH
#11202 Re: Novogradnja u Sarajevu?
možda tvoju ne zanimaju - ono što ja vidim da još postoji dosta normalne djece koja se igraju u parkovima i na terenima za fudbal i košarkuReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:25 Djecu parkovi ne zanimaju.
Svako ih roditelji i ne pustaju napolje. Vikendom ih mogu i na vrelo bosne voditi.
-
ReymondReddington
#11203 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Slabo je to sve. Pa prije se djeca igrala po ulicama. Naidje auto maknes golove dok prodje i nastavi. Sad eto ako nema park ne moze. Mi bi prije cim vidis neku livadu 4 kamena kao golovi i udri.VladaFBiH wrote: ↑21/04/2025 09:28možda tvoju ne zanimaju - ono što ja vidim da još postoji dosta normalne djece koja se igraju u parkovima i na terenima za fudbal i košarkuReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:25 Djecu parkovi ne zanimaju.
- VladaFBiH
#11204 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa ako dijete nema nigdje izaći (skoro sva poslijeratna naselja) ono neće ni izlaziti. Slažem se da je manje djece na ulicama ali daleko od toga da ih nema... to što je bilo na ulicama da se igraju djeca više nikada neće moći jer od *ebenih auta i stoke više ni trotoara nemaš a kamoli ulica gdje se može igrati te su ti parkovi postali posljednje oaze za djecu gdje se mogu igrati.ReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:34Slabo je to sve. Pa prije se djeca igrala po ulicama. Naidje auto maknes golove dok prodje i nastavi. Sad eto ako nema park ne moze. Mi bi prije cim vidis neku livadu 4 kamena kao golovi i udri.VladaFBiH wrote: ↑21/04/2025 09:28možda tvoju ne zanimaju - ono što ja vidim da još postoji dosta normalne djece koja se igraju u parkovima i na terenima za fudbal i košarkuReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:25 Djecu parkovi ne zanimaju.
Treba što više terena i parkova za djecu praviti pa ćeš vidjeti kako "nema" djece da se igraju.
Konkretno što se tiče Malte, kolega @Haris.ba ti je odgovorio - tamo su svi parkovi puni po cijeli dan.
- Haris.ba
#11205 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa mozda je slabo od vremena kada se imalo plus 3 djece po porodici. Ali, na Malti nije lose. Igralista se sredjuju po gradu. Ima djece.ReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:34 Slabo je to sve. Pa prije se djeca igrala po ulicama. Naidje auto maknes golove dok prodje i nastavi. Sad eto ako nema park ne moze. Mi bi prije cim vidis neku livadu 4 kamena kao golovi i udri.
Na Malti sada vise fali igraliste fudbal, nogomet.
Radi se o najgusce naseljenoj opcini. Nema tu livada i 4 kamena i udri. Urbani je to zivot.
-
Naslovnica
#11206 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Alipašino, svaki parkić je pun djece.VladaFBiH wrote: ↑21/04/2025 09:40Pa ako dijete nema nigdje izaći (skoro sva poslijeratna naselja) ono neće ni izlaziti. Slažem se da je manje djece na ulicama ali daleko od toga da ih nema... to što je bilo na ulicama da se igraju djeca više nikada neće moći jer od *ebenih auta i stoke više ni trotoara nemaš a kamoli ulica gdje se može igrati te su ti parkovi postali posljednje oaze za djecu gdje se mogu igrati.ReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:34Slabo je to sve. Pa prije se djeca igrala po ulicama. Naidje auto maknes golove dok prodje i nastavi. Sad eto ako nema park ne moze. Mi bi prije cim vidis neku livadu 4 kamena kao golovi i udri.
Treba što više terena i parkova za djecu praviti pa ćeš vidjeti kako "nema" djece da se igraju.
Konkretno što se tiče Malte, kolega @Haris.ba ti je odgovorio - tamo su svi parkovi puni 24/7.
B-Faza oni novi tereni za fudbal i košarku kod škole Fatima Gunić, pun pogodak, za 10.
-
Sid the sloth
#11207 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Je li moguce da ljudi ovako plitko razmisljaju. "Prije" ti naidje jedno auto svakih 30 minuta, sad ko formule svakih 30ms. Al prije je bilo bolje sto bi rekli.ReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:34Slabo je to sve. Pa prije se djeca igrala po ulicama. Naidje auto maknes golove dok prodje i nastavi. Sad eto ako nema park ne moze. Mi bi prije cim vidis neku livadu 4 kamena kao golovi i udri.VladaFBiH wrote: ↑21/04/2025 09:28možda tvoju ne zanimaju - ono što ja vidim da još postoji dosta normalne djece koja se igraju u parkovima i na terenima za fudbal i košarkuReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:25 Djecu parkovi ne zanimaju.
- Thorgerson
#11208 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prije nije bilo 5001 stvar koja te moze zabaviti u kuci. I milion nekih nametnutuh obaveza.
Prvo, prije rata imao si crtane 2 puta dnevno. Djeciji program ujutro i mrs. Navecer 15 min crtica. Mrs. Imao sam video, ali i to ovisis o tome hoce l ti roditelji donijeti crtani i ako donesu vraca se u videoteku. Sjecam se da sam imao 4-5 svojih kaseta.
U ratu svakako nisi imao sta raditi.
Poslije rata isto tako.
Danas. Djeca prvo imaju milion obaveza. Svako trenira po dva sporta. U skoli imaju milion predmeta. Kuci kad je ima youtube, ima milijardu aplikacija i igrica da mu oduzimaju vrijeme, play station, xbox, viber, watsapp, tik tok, fb...
Dobro ijedno dijete izlazi napolje.
Prvo, prije rata imao si crtane 2 puta dnevno. Djeciji program ujutro i mrs. Navecer 15 min crtica. Mrs. Imao sam video, ali i to ovisis o tome hoce l ti roditelji donijeti crtani i ako donesu vraca se u videoteku. Sjecam se da sam imao 4-5 svojih kaseta.
U ratu svakako nisi imao sta raditi.
Poslije rata isto tako.
Danas. Djeca prvo imaju milion obaveza. Svako trenira po dva sporta. U skoli imaju milion predmeta. Kuci kad je ima youtube, ima milijardu aplikacija i igrica da mu oduzimaju vrijeme, play station, xbox, viber, watsapp, tik tok, fb...
Dobro ijedno dijete izlazi napolje.
-
moimoi
#11209 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kod nas se jos uvijek djeca igraju vani. Cim se vrijeme proljepsa puni su parkovi. Sto prcvoljaka sto ovih vecih.
- nepass1
#11210 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dodji u dobrinju pa vidi. Sve punoReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 09:25 Djecu parkovi ne zanimaju.
- Haris.ba
#11211 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prolazim maloprije sa autom pored, pa mi naumpade da ne bi bilo lose otkupiti parcelu na raskrsnici kod Merkatora Lozionicka. Gdje je sada drvece. Bila je prica da tu je negdje neka plinska cijev pa zato nema gradnje.
Ondje bi bilo dobro igraliste za fudbal i kosarku. Obodom igralista posaditi drvece i bice sa vremenom odlicno.
Ondje bi bilo dobro igraliste za fudbal i kosarku. Obodom igralista posaditi drvece i bice sa vremenom odlicno.
- Thorgerson
#11212 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naravno da mozes sve mijenjati. Cak je i pozeljno logicno da to radis dok je stan u izgradnji.m94n wrote: ↑15/04/2025 09:47 Ima li neko iskustva sa kupovinom stana u novogradnji u smislu traženja nekih izmjena u stanu? Tipa da li je moguće tražiti tražiti drugaciji parket/plocice od onih koji su oni planirali uz neku doplatu, ili recimo dodatne utičnice ili dodatni odvod za susilicu. Recimo takve neke manje izmjene dok je stan u izgradnji, ili investitor ne pristaje na nikakve izmjene jer mu je tako lakše?
Postoje stvari koje ne mozes mijenjati poput nosivih zidova, vertikalih instalacija i vanjskog izgleda (tipa da pomjeris, dodas prozor i sl).
Sve ostalo, unutar stana, mozes mijenjati sta hoces i kako hoces, vjerovatno naravno uz doplatu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#11213 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koliko znam vlasnik parcele je Meho KodroHaris.ba wrote: ↑21/04/2025 18:34 Prolazim maloprije sa autom pored, pa mi naumpade da ne bi bilo lose otkupiti parcelu na raskrsnici kod Merkatora Lozionicka. Gdje je sada drvece. Bila je prica da tu je negdje neka plinska cijev pa zato nema gradnje.
- Logovan
#11214 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije više, prodao je firmi iz Zenice.sime_cipol wrote: ↑21/04/2025 19:24Koliko znam vlasnik parcele je Meho KodroHaris.ba wrote: ↑21/04/2025 18:34 Prolazim maloprije sa autom pored, pa mi naumpade da ne bi bilo lose otkupiti parcelu na raskrsnici kod Merkatora Lozionicka. Gdje je sada drvece. Bila je prica da tu je negdje neka plinska cijev pa zato nema gradnje.
-
kao_kaoty
#11215 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tibra nije dozvoljavao izmjene na stanovima u Aveniji za "obicne" kupce (bez stele).m94n wrote: ↑15/04/2025 09:47 Ima li neko iskustva sa kupovinom stana u novogradnji u smislu traženja nekih izmjena u stanu? Tipa da li je moguće tražiti tražiti drugaciji parket/plocice od onih koji su oni planirali uz neku doplatu, ili recimo dodatne utičnice ili dodatni odvod za susilicu. Recimo takve neke manje izmjene dok je stan u izgradnji, ili investitor ne pristaje na nikakve izmjene jer mu je tako lakše?
-
logsa
#11216 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve zavisi u kojoj je fazi gradnja. Tipa ako parket jos nije narucen ili plocice mozes vidjeti sa investitorom da uzmes kod istog dobavljaca druge plocice ili parket i da doplatis nesto ako je potrebno.m94n wrote: ↑15/04/2025 09:47 Ima li neko iskustva sa kupovinom stana u novogradnji u smislu traženja nekih izmjena u stanu? Tipa da li je moguće tražiti tražiti drugaciji parket/plocice od onih koji su oni planirali uz neku doplatu, ili recimo dodatne utičnice ili dodatni odvod za susilicu. Recimo takve neke manje izmjene dok je stan u izgradnji, ili investitor ne pristaje na nikakve izmjene jer mu je tako lakše?
Uglavnom samo je bitno da na vrijeme iskomuniciras sa investitorom oko izmjena i ne bi trebalo biti problema.
- Altsa
#11217 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovi sto grade po Lukavici dozvoljavaju izmijene u periodu rane gradnje.kao_kaoty wrote: ↑05/05/2025 09:58Tibra nije dozvoljavao izmjene na stanovima u Aveniji za "obicne" kupce (bez stele).m94n wrote: ↑15/04/2025 09:47 Ima li neko iskustva sa kupovinom stana u novogradnji u smislu traženja nekih izmjena u stanu? Tipa da li je moguće tražiti tražiti drugaciji parket/plocice od onih koji su oni planirali uz neku doplatu, ili recimo dodatne utičnice ili dodatni odvod za susilicu. Recimo takve neke manje izmjene dok je stan u izgradnji, ili investitor ne pristaje na nikakve izmjene jer mu je tako lakše?
-
Naslovnica
#11218 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve zavisi od investitora.m94n wrote: ↑15/04/2025 09:47 Ima li neko iskustva sa kupovinom stana u novogradnji u smislu traženja nekih izmjena u stanu? Tipa da li je moguće tražiti tražiti drugaciji parket/plocice od onih koji su oni planirali uz neku doplatu, ili recimo dodatne utičnice ili dodatni odvod za susilicu. Recimo takve neke manje izmjene dok je stan u izgradnji, ili investitor ne pristaje na nikakve izmjene jer mu je tako lakše?
Neki će ti dozvoliti uz prethodni dogovor, neki neće.
-
milojicabrzi
#11219 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Investitori će uglavnom dozvoliti sve što je u skladu sa statikom i projektom i ne iziskuje njihove trškove i ulaganja
Šalim se... ove unutrašnje materijale (parket, pločice, instalacije), uglavnom daju podizvođači, kao i za unutrašnju / vanjsku stolariju, radijatore itd, koji za taj dati materijal, dobiju 1-2 stana u račun (investitor uglavnom ne kupuje svojim parama materijal, već radi sa partnerima, koji dobijaju stanove u račun u većini novogradnji).
Sad...sa nekim podizvođačem se možeš dogovoriti da doplatiš razliku direktno njemu za nešto skuplji parket, pločice itd. a neki možda neće da se pegla. već sve radi uniformno i uglavnom se kotariše onih materijala i dezena kojih ima na stanju

Uglavnom, što u ranijoj fazi to zatražiš, veća je vjerovatnoća da će se moći realizovati ako bude dobre volje...
Šalim se... ove unutrašnje materijale (parket, pločice, instalacije), uglavnom daju podizvođači, kao i za unutrašnju / vanjsku stolariju, radijatore itd, koji za taj dati materijal, dobiju 1-2 stana u račun (investitor uglavnom ne kupuje svojim parama materijal, već radi sa partnerima, koji dobijaju stanove u račun u većini novogradnji).
Sad...sa nekim podizvođačem se možeš dogovoriti da doplatiš razliku direktno njemu za nešto skuplji parket, pločice itd. a neki možda neće da se pegla. već sve radi uniformno i uglavnom se kotariše onih materijala i dezena kojih ima na stanju
Uglavnom, što u ranijoj fazi to zatražiš, veća je vjerovatnoća da će se moći realizovati ako bude dobre volje...
Last edited by milojicabrzi on 05/05/2025 11:30, edited 1 time in total.
-
talijan97
#11220 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kupuje li ko iz Sarajeva ove stanove po Lukavici?
-
noviclan
#11222 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kupis stan u istocnijem sarajevu, da malo pobjegnes od sarajevske guzve, da malo odmoris moozak 
- nepass1
#11223 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kupovali sad ne kupuju, dosta ih odustaje, a neki vec i prodaju
Ovo u mene zena sto kreditira tj firma kaze sve stalo
-
BadBoy
#11224 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To je ono kad ljudi kažu mene politika ne zanima, ali ti zanimaš politiku i politika utiče na sve...
-
Naslovnica
#11225 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kolega s posla kupio (ove godine) stan u izgradnji, meščini Ulica Nikole Tesle, useljenje početkom avgusta. Nedavno je i njegov poznanik kupio stan u istoj zgradi, baš smo jučer pričali. Kolega traži poslovni prostor, dobio izuzetnu ponudu od ovog investitora, u istoj zgradi.
E sada, da li je neko kupio stan u toku mjeseca aprila 2025 ili u baš bliskoj prošlosti, to ne znam.