Ok je tekst donekle. I drago mi je sto je naveo da novcane naknade za novorodjene nisu rjesenje.
Ali, to je sada politicki hit da se kaze evo radimo.
Samo,ne rаzumijem sta hoce oko brakova.
Evo, ja predlazem da drzava ukine gradjanski brak totalno. Nista to ne bi uticalo na demografiju.
Ne znam ni sta hoce sa radnim pravom. Mozes ti ko Juga u ustav staviti pravo na rad. Kada je sustina da se sve ono sto radnici kritiziraju ne rjesava.
I mi nemamo problem stambenog pitanja, vec problem stambenog pitanja u uzim gradskim zonama.
Stambeno pitanje se moze rijesiti veoma jeftino u vecini Bosne. Ali, onda si ogranicen sa mogucnostima zdravstva, skolstva, posla....
U društvu kao što je bosanskohercegovačko, biološko potomstvo se vezuje uglavnom za bračne zajednice. Stimulacija nataliteta mora ići kroz adekvatnije zakone o obitelji i zakone o radu. Dva velika problema koja se javljaju u formiranju novih obitelji vezuju se za sljedeće činjenice – „siguran“ posao i rješavanje stambenog pitanja. Upravo je statistika broja sklopljenih brakova poražavajuća i pokazuje dalji trend pada nataliteta. Prošle godine je u brak stupilo nešto više od 17.000 parova, a to je čak za 7.000 manje nego 2017. godine! Postaje izvjesno da se naknade za porodilje trebaju “spojiti” s rješavanjem stambenog pitanja mladih te da samo finansiranje za djecu do jedne godine života nije dobra ideja populacione obnove.