Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
semsasuljakovic wrote: ↑15/04/2025 13:58
Advokata se isplati uzeti ako misli da treba dobiti tipa 500-1000 maraka više nego što je dobio.
Ako je to par stoja - ne isplati.
Piši sam prigovor pa šta Bog da.
U zahtjevu sam trazio nagodba i iznos 1000km oni uplatili 600 km
Je li osnovana ta potražnja od 1000 KM? Na osnovu čega tražiš tu cifru?
Neće ni advokat zaprijetiti tužbom ako prethodno ne utvrdi da ima osnova za tužbu, najčešće se prethodno savjetuje sa vještakom.
A ovo da se za manje cifre ne isplati angažovati advokata, nije tačno.
Recimo da dobiješ i npr. samo 250 KM više od inicijalno uplaćene cifre, advokat od tih tvojih 250 KM uzme 25 KM, ali uz to još naplati od stranke koja je izgubila parnicu i advokatske troškove, koji znaju biti oko 400 KM. Ovo sve ako dođe do parnice, naravno.
Advokata se isplati uzeti ako misli da treba dobiti tipa 500-1000 maraka više nego što je dobio.
Meni su uplatili 1500, ja tražio prigovorom još 500, oni mi uplatili još 200 i ja bio zadovoljan.
Sve zavisi da li imaš čvrstu podlogu za zahtjev tj. treba da vidiš koliko realno košta popravak i vodi se time.
Neće ni advokat zaprijetiti tužbom ako prethodno ne utvrdi da ima osnova za tužbu, najčešće se prethodno savjetuje sa vještakom.
Recimo da dobiješ i npr. samo 250 KM više od inicijalno uplaćene cifre, advokat od tih tvojih 250 KM uzme 25 KM, ali uz to još naplati od stranke koja je izgubila parnicu i advokatske troškove, koji znaju biti oko 400 KM. Ovo sve ako dođe do parnice, naravno.
Koja budala će ići na parnicu koja traje po godinu-dvije zbog 400-500 maraka?
Meni su uplatili 1500, ja tražio prigovorom još 500, oni mi uplatili još 200 i ja bio zadovoljan.
Sve zavisi da li imaš čvrstu podlogu za zahtjev tj. treba da vidiš koliko realno košta popravak i vodi se time.
predracun nemam nikakav jer sam auto popravio 4-5 dana poslije udesa
Ne traje toliko dugo, a i da traje, kakvu ulogu igra kad je dio sredstava već uplaćen? A niti je parnica isključivo jedini ishod. Napisao sam prvobitno da se zaprijeti tužbom. Dobar dio osiguranja promjeni retoriku čim im pravno lice zaprijeti tužbom i tu i jeste sva razlika u angažovanju advokata. Budu spremni poboljšati ponudu uz vansudsku nagodbu, što su inače odbijali fizičkom licu.
Last edited by canvra888 on 15/04/2025 14:31, edited 1 time in total.
predracun nemam nikakav jer sam auto popravio 4-5 dana poslije udesa
Koliko te koštala popravka? Račun ili?
Jesi li zapisnik štete sastavljennod strane tvog osiguranja nosio nekom vještaku?
canvra888 wrote: ↑15/04/2025 14:39
Iskreno ne znam šta bi i navodio onda u tom lično sastavljenom prigovoru kao argumente za svoj zahtjev, po trenutno pročitanom...
Popravio auto za 300, dobio 600, a hoće 1000. Klasična naša posla.
canvra888 wrote: ↑15/04/2025 14:39
Iskreno ne znam šta bi i navodio onda u tom lično sastavljenom prigovoru kao argumente za svoj zahtjev, po trenutno pročitanom...
Popravio auto za 300, dobio 600, a hoće 1000. Klasična naša posla.
To mozes za sebe reci prevarantu
Popavku sam platio 750 dok sam dobio 600.Napravio sam gresku jer nemam nikakav predracun ni racun
Ne traje toliko dugo, a i da traje, kakvu ulogu igra kad je dio sredstava već uplaćen? A niti je parnica isključivo jedini ishod. Napisao sam prvobitno da se zaprijeti tužbom. Dobar dio osiguranja promjeni retoriku čim im pravno lice zaprijeti tužbom i tu i jeste sva razlika u angažovanju advokata. Budu spremni poboljšati ponudu uz vansudsku nagodbu, što su inače odbijali fizičkom licu.
Imas li kakav primjer, urnek kako se prijeti tuzbom
Napises u prigovoru, ukoliko ne udovolje tvom prigovoru i zahtjevu da ces podnijeti tuzbu nadleznom sudu i da ce u tom slucaju biti duzni platiti pored glavnice i zakonske zatezne kamate, kao i troskove sudskog postupka. To je urnek.
Mislim da to nema efekta na osiguranje jer oni to znaju. Za male razlike se ne isplati ici u sudski postupak zbog troskova postupka a predracun ne mora biti odlucujuci faktor u dokazivanju visine stete, za vece razlike je druga prica.
Sve što je iznad nekih recimo 150-ak KM dodatnih na početnu sumu, mislim da se isplati sudski goniti iz prostog razloga zato što je nalaz vještaka da se utvrde određene okolnosti oko 50-100 KM.
Sve ostale troškove postupka će svakako iskihati stranka koja je izgubila parnicu, a premisa je da se tvoj advokat i ti nećete ni uputiti u sudsko gonjenje ako advokat uz nalaz vještaka nije procijenio da ćete dobiti slučaj.
Znas kako, sudski postupak se moze iskomplicirati i onima koji ih rade svakodnevno zato se nikad u njega ne treba zalijetati jer moze biti nepredvidiv i skup
Ne znam et, meni moj advokat reče, parafraziram, da u 90% situacija presuda bude onako kako vještakov nalaz nagovijesti, a taj nalaz advokat prethodno traži od vještaka.
artur morgan wrote: ↑19/04/2025 00:36
Znas kako, sudski postupak se moze iskomplicirati i onima koji ih rade svakodnevno zato se nikad u njega ne treba zalijetati jer moze biti nepredvidiv i skup
Koliko sam ja shvatio, advokat ako pristane da zastupa nekog u ovakvim situacijama, dogovori procenat od iznosa koji se na kraju dobije, te samim tim prihvata i rizik ako bude nesto nepredvidjeno i skupo. Ako ne prodje sve po planu, advokat je na gubitku a ne klijent, zato valjda i uzimaju slucajeve koji su dovoljno sigurni.
artur morgan wrote: ↑19/04/2025 00:36
Koliko sam ja shvatio, advokat ako pristane da zastupa nekog u ovakvim situacijama, dogovori procenat od iznosa koji se na kraju dobije, te samim tim prihvata i rizik ako bude nesto nepredvidjeno i skupo. Ako ne prodje sve po planu, advokat je na gubitku a ne klijent, zato valjda i uzimaju slucajeve koji su dovoljno sigurni.
Naprotiv. Ako dobije parnicu - njemu procenat. Ako izgubi - klijent plaća troškove.
Nakon udesa gdje nije aktiviean kakso, da li se mora popravka prijaviti kasku ili? Ne kontam, ispada 2x mogu priajviti stetu. Mislim nije da hocu, samo ne znam moram li kome sta prijavljivati
Pozdrav, imao sam udes danas. Lik je se zabio u mene dok sam se u koloni zaustavio, a on u mene je udario u stražnji kraj. On je razbio prednju stranu, ja branik. Moje je cc iz 2013. Njegovo je Sarajevo osiguranje. Izašla je policija, no nije napravila zapisnik. Rekli su nam da odemo u utorak obojica u svoje osiguranje, njemu su rekli da je on kriv, i da ako bude radio probleme da im se javim, samo da poslikamo štetu da ne ispadne da smo kasnije udarali čekićem po autu. Udes se dogodio u Posušju. E sada, ako netko zna koja je procedura što da radim jer ovaj što se zabio u mene nije mi ostavio europski obrazac i nismo ništa potpisali, samo je policija uzela naše podatke, i on mi je ostavio svoj broj telefona, a imam uslikane tablice i mjesto nesreće?
Hvala Unaprijed
RedRed1 wrote: ↑19/04/2025 18:57
Pozdrav, imao sam udes danas. Lik je se zabio u mene dok sam se u koloni zaustavio, a on u mene je udario u stražnji kraj. On je razbio prednju stranu, ja branik. Moje je cc iz 2013. Njegovo je Sarajevo osiguranje. Izašla je policija, no nije napravila zapisnik. Rekli su nam da odemo u utorak obojica u svoje osiguranje, njemu su rekli da je on kriv, i da ako bude radio probleme da im se javim, samo da poslikamo štetu da ne ispadne da smo kasnije udarali čekićem po autu. Udes se dogodio u Posušju. E sada, ako netko zna koja je procedura što da radim jer ovaj što se zabio u mene nije mi ostavio europski obrazac i nismo ništa potpisali, samo je policija uzela naše podatke, i on mi je ostavio svoj broj telefona, a imam uslikane tablice i mjesto nesreće?
Hvala Unaprijed
Moguće da te je sjebala policija Herceg Bosne, s ciljem da zaštite nekog svog.
Ako policija nije napravila zapisnik, a vi niste popunili ni obrazac - onda ćeš jaaaako teško dokazati da je udes uopšte postojao.
NediM17 wrote: ↑19/04/2025 19:00
Pa sto ne popuniste obrazac?
Niti kemijske, niti pameti. Zato me sada zanima što i kako jer su nam sami policajci rekli da odemo u naša osiguranja odmah u utorak i da je to jedino što trebamo uraditi.
RedRed1 wrote: ↑19/04/2025 18:57
Hvala Unaprijed
Moguće da te je sjebala policija Herceg Bosne, s ciljem da zaštite nekog svog.
Ako policija nije napravila zapisnik, a vi niste popunili ni obrazac - onda ćeš jaaaako teško dokazati da je udes uopšte postojao.
Svjedoka je bilo 20, plus znam te policajce i oni mene. A i poslikano je, on u mojoj stražnjici.