Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- drug_profi
#6301 Re: Neradna nedjelja u FBiH
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /250418083
Šta kažu nije pao promet i ne žale se trgovci.
Ova vlada je ovim glupim odlukama spalila mnogo novca.
- jasko_ba
#6302 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nekad u komentarima ima i pametnih.drug_profi wrote: ↑18/04/2025 13:50 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /250418083
Koliko Klix dobiva mito od nekoga da SVAKI mjesec objavi lažni članak o neradno nedjelji? 90% objekata koje su prikazali ovdje je zapravo u vlasništvu Astra/Borovo grupacije koja je propala i sada zatvaraju sve svoje radnje (Astra, Borovo, Liu Jo i još 10ak drugih poslovnica). To je zbog dugovanja i traje neko vrijeme, nema nikakve veze s novim zakonima. Treba kritikovati, ali ne treba zamajavati narod.
A ovaj veliki objekat preko puta Centralne banke zjapi prazan već ima 7-8 godina jer je Općina Centar na sudu zbog njega. Prodali su ga Exclusive knjižarama, ali odbijaju da im otpišu ogroman dug koji je prethodni vlasnik napravio i sad objekat propada. Eto i to vam je riješeno. Novinar plitak, ovo se sve s interneta za 5 min može saznati.
- drug_profi
#6303 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Inače nije tačno da se vikendom (pa i nedjeljom) u trgovinama odjećom i obućom zarađivalo više para nego radnim danima?
-
kakaljin
#6304 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo je sve tacno dole napisano da su slike objekata koji su zatvoreni radi drugih razloga a ne neradne nedelje. Iako sam i sam protivnik neradne nedelje. Ali ovo je sigurno placeni clanak od nekoga da napravi pometnju. Jedina tacna recenica je da se vise zaradjivalo nedeljom nego ostalim danima jer svi izadju i kupuju i sto treba i sto ne treba.jasko_ba wrote: ↑18/04/2025 13:52nekad u komentarima ima i pametnih.drug_profi wrote: ↑18/04/2025 13:50 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /250418083
Ova vlada je ovim glupim odlukama spalila mnogo novca.Koliko Klix dobiva mito od nekoga da SVAKI mjesec objavi lažni članak o neradno nedjelji? 90% objekata koje su prikazali ovdje je zapravo u vlasništvu Astra/Borovo grupacije koja je propala i sada zatvaraju sve svoje radnje (Astra, Borovo, Liu Jo i još 10ak drugih poslovnica). To je zbog dugovanja i traje neko vrijeme, nema nikakve veze s novim zakonima. Treba kritikovati, ali ne treba zamajavati narod.A ovaj veliki objekat preko puta Centralne banke zjapi prazan već ima 7-8 godina jer je Općina Centar na sudu zbog njega. Prodali su ga Exclusive knjižarama, ali odbijaju da im otpišu ogroman dug koji je prethodni vlasnik napravio i sad objekat propada. Eto i to vam je riješeno. Novinar plitak, ovo se sve s interneta za 5 min može saznati.
- Edin H.
#6305 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da, ali s obzirom da je zakon kopiran iz Hrvatske mogu radnici nedeljom ujutru u crkvu da ispune duhovne potrebe.drug_profi wrote: ↑18/04/2025 13:50 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /250418083
-
elcaliente
#6306 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Po toj logici bi onda kao sto ti pises SVI imali puno akumuliranog novca na racunu jer zadnjih 20 nedjelja nisu kupovali i sto im treba i sto im ne treba.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 13:56Ovo je sve tacno dole napisano da su slike objekata koji su zatvoreni radi drugih razloga a ne neradne nedelje. Iako sam i sam protivnik neradne nedelje. Ali ovo je sigurno placeni clanak od nekoga da napravi pometnju. Jedina tacna recenica je da se vise zaradjivalo nedeljom nego ostalim danima jer svi izadju i kupuju i sto treba i sto ne treba.jasko_ba wrote: ↑18/04/2025 13:52nekad u komentarima ima i pametnih.drug_profi wrote: ↑18/04/2025 13:50 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /250418083
Ova vlada je ovim glupim odlukama spalila mnogo novca.Koliko Klix dobiva mito od nekoga da SVAKI mjesec objavi lažni članak o neradno nedjelji? 90% objekata koje su prikazali ovdje je zapravo u vlasništvu Astra/Borovo grupacije koja je propala i sada zatvaraju sve svoje radnje (Astra, Borovo, Liu Jo i još 10ak drugih poslovnica). To je zbog dugovanja i traje neko vrijeme, nema nikakve veze s novim zakonima. Treba kritikovati, ali ne treba zamajavati narod.A ovaj veliki objekat preko puta Centralne banke zjapi prazan već ima 7-8 godina jer je Općina Centar na sudu zbog njega. Prodali su ga Exclusive knjižarama, ali odbijaju da im otpišu ogroman dug koji je prethodni vlasnik napravio i sad objekat propada. Eto i to vam je riješeno. Novinar plitak, ovo se sve s interneta za 5 min može saznati.
Znaci da imaju sada novca za puno vece investicije.
-
Trappist
#6307 Re: Neradna nedjelja u FBiH
jeste jestee, sarajevo centar BiH, svi dolaze tamo da zive, cijene stanova preko 5k m2, i sad odjednom od nove godine se pocele prodavnice zatvarati, eto onako...
- drug_profi
#6308 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne znam za ostale, ali ja sam potrošio pare na druge stvari, kupujući online iz inostranstva, ili u nekoj radnji koja mi je usput.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:05 Po toj logici bi onda kao sto ti pises SVI imali puno akumuliranog novca na racunu jer zadnjih 20 nedjelja nisu kupovali i sto im treba i sto im ne treba.
Dakle novac će uvijek biti potrošen, ali će promijeniti smjer.
Iz tog razloga nekom promet poraste, nekom padne. Nekom je ovo super, neko propadne.
Statistika kaže da u prosjeku nema promjene. I to jeste tačno, jer se sve pare potroše na kraju.
Međutim mali biznisi propadnu.
-
kakaljin
#6309 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo svi se satrase od vecih investicija sto su ustedili sto nisu nedeljom potrosili, pogotovo radnici koji su uskraceni za vece dnevnice sto su mogli da rade nedeljom.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:05Po toj logici bi onda kao sto ti pises SVI imali puno akumuliranog novca na racunu jer zadnjih 20 nedjelja nisu kupovali i sto im treba i sto im ne treba.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 13:56Ovo je sve tacno dole napisano da su slike objekata koji su zatvoreni radi drugih razloga a ne neradne nedelje. Iako sam i sam protivnik neradne nedelje. Ali ovo je sigurno placeni clanak od nekoga da napravi pometnju. Jedina tacna recenica je da se vise zaradjivalo nedeljom nego ostalim danima jer svi izadju i kupuju i sto treba i sto ne treba.
Zato se trosi gdje radnje radi
- Cherry-Cherry
#6310 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bit će ovoga još. Naša pametna vlada uništava ekonomiju.
-
elcaliente
#6311 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ok, po tome znaci da gledajuci cjelokupno trziste ne moze biti manje potrosnje jer se pare trose.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:11Evo svi se satrase od vecih investicija sto su ustedili sto nisu nedeljom potrosili, pogotovo radnici koji su uskraceni za vece dnevnice sto su mogli da rade nedeljom.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:05Po toj logici bi onda kao sto ti pises SVI imali puno akumuliranog novca na racunu jer zadnjih 20 nedjelja nisu kupovali i sto im treba i sto im ne treba.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 13:56
Ovo je sve tacno dole napisano da su slike objekata koji su zatvoreni radi drugih razloga a ne neradne nedelje. Iako sam i sam protivnik neradne nedelje. Ali ovo je sigurno placeni clanak od nekoga da napravi pometnju. Jedina tacna recenica je da se vise zaradjivalo nedeljom nego ostalim danima jer svi izadju i kupuju i sto treba i sto ne treba.
Tako da su onda bezveze price da je potrosnja manja.
Nisam znao da su trgovacke radnje placale vece dnevnice nedjeljom, jel to u Sarajevu?
- dječak sa šibicama
#6312 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U USA, trgovine u periodu od crnog petka odnosno dana zahvalnosti do Bozica, imaju promet kao u ostatku godine. Otprilike tu negdje, ne znam tacne brojke.
Sad zamisli da neko zabrani rad trgovinama za Bozic i u decembru.
Glupa odluka i to je to, svi ovi spinovi da nema stete po trgovine su samo spinovi, ne razumijem zasto botine brane glupe odluke ali valjda stranacka stega je u pitanju.
Nedelja je logicno najprometniji dan za trgovine ili trzcne centre, ne znam za male trgovine ali ove velike ubijaju nedeljom. Uostalom odes do IS i vidis kakva je guzva. Sav se novac nedeljom preljeva u RS, dakle nece se potrositi u federaciji subotom ili ponedeljkom vec ljudi potrose tamo. Je li to dobro, neka svako za sebe zakljuci.
A tako je na svakom entitetskom pogranicnom podrucju. Ne moze niko nikome govoriti kad ce u trgovinu, neko voli nedeljom i ima vremena samo nedeljom, najbolje da stranacki botovi pocnu ljudima direktive dijeliti kad ce i gdje kupovati, i sta ce kupovati.
Glupa odluka i to je to, svi ovi spinovi da nema stete po trgovine su samo spinovi, ne razumijem zasto botine brane glupe odluke ali valjda stranacka stega je u pitanju.
Nedelja je logicno najprometniji dan za trgovine ili trzcne centre, ne znam za male trgovine ali ove velike ubijaju nedeljom. Uostalom odes do IS i vidis kakva je guzva. Sav se novac nedeljom preljeva u RS, dakle nece se potrositi u federaciji subotom ili ponedeljkom vec ljudi potrose tamo. Je li to dobro, neka svako za sebe zakljuci.
A tako je na svakom entitetskom pogranicnom podrucju. Ne moze niko nikome govoriti kad ce u trgovinu, neko voli nedeljom i ima vremena samo nedeljom, najbolje da stranacki botovi pocnu ljudima direktive dijeliti kad ce i gdje kupovati, i sta ce kupovati.
-
elcaliente
#6313 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uvjek neko propadne zbog ovog ili onog, gledajci cjelokupnu ekonomiju statistike kazu da nema promjene.drug_profi wrote: ↑18/04/2025 14:09Ne znam za ostale, ali ja sam potrošio pare na druge stvari, kupujući online iz inostranstva, ili u nekoj radnji koja mi je usput.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:05 Po toj logici bi onda kao sto ti pises SVI imali puno akumuliranog novca na racunu jer zadnjih 20 nedjelja nisu kupovali i sto im treba i sto im ne treba.
Dakle novac će uvijek biti potrošen, ali će promijeniti smjer.
Iz tog razloga nekom promet poraste, nekom padne. Nekom je ovo super, neko propadne.
Statistika kaže da u prosjeku nema promjene. I to jeste tačno, jer se sve pare potroše na kraju.
Međutim mali biznisi propadnu.
Eh sada mali biznisi,to treba prvo definisati ko je mali biznis.
I jel toliko zavise od te nedjlje i je placaju vece dnevnice nedjeljom kao sto je kolega forumas naveo.
Nije mi logicno da neka prodavnica placa vece dnevnice nedjeljom i opet napravi toliko posla na taj da da mu se sve pokrije i jos gotovo cini nevaznan promet ostalim danima.
Al moze biti sve u tom Sarajevu u Kladnju sumnjam da je tako.
-
kakaljin
#6314 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Manja je potrosnja radi neradne nedeljo to je ocito.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:26Ok, po tome znaci da gledajuci cjelokupno trziste ne moze biti manje potrosnje jer se pare trose.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:11Evo svi se satrase od vecih investicija sto su ustedili sto nisu nedeljom potrosili, pogotovo radnici koji su uskraceni za vece dnevnice sto su mogli da rade nedeljom.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:05
Po toj logici bi onda kao sto ti pises SVI imali puno akumuliranog novca na racunu jer zadnjih 20 nedjelja nisu kupovali i sto im treba i sto im ne treba.
Nisam znao da su trgovacke radnje placale vece dnevnice nedjeljom, jel to u Sarajevu?
Radnik koji se izbori da mu se veca dnevnica placa njemu se i placala. Bitno je da se radnik bori za svoja prava a ne da suti.
-
elcaliente
#6315 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ali i u toj tvojoj logici nesto ne stima.dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2025 14:28 U USA, trgovine u periodu od crnog petka odnosno dana zahvalnosti do Bozica, imaju promet kao u ostatku godine. Otprilike tu negdje, ne znam tacne brojke.
Ako velike trgovine po tebi ubijaju posao Nedjeljom zasto su se bas te velike trgovine zalagale za tu neradnu nedjelju? Pa nece niko protiv sebe raditi?
-
elcaliente
#6316 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dobro manja potrosnja nedjeljom, ali gdje su novci onda?kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:33Manja je potrosnja radi neradne nedeljo to je ocito.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:26Ok, po tome znaci da gledajuci cjelokupno trziste ne moze biti manje potrosnje jer se pare trose.
Radnik koji se izbori da mu se veca dnevnica placa njemu se i placala. Bitno je da se radnik bori za svoja prava a ne da suti.
Jesi li se potrosili svakako u ponedjeljak ili subotu ili utorak znaci ubaceni u opticaj. Sto samim tim tu neradnu nedjelju anulira ili su stavljeni na racun?
Isparili nisu. Ili su potroseni ili su stavljeni pod jastuk.
-
kakaljin
#6317 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nema radnika da pokrije sve, pa veliki onda lobira ako ja ne migu raditi neka niko ne radi. Umjesto da je rasporedio i da nisu sve zatvorene vec da rade po podrucijima da se pokrije a manji kapacitet radnika radi, a pogotovo da se dozvoli ostalima ako imaju racunicu da rade nedeljom i da placaju radnike vise neka rade.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:34Ali i u toj tvojoj logici nesto ne stima.dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2025 14:28 U USA, trgovine u periodu od crnog petka odnosno dana zahvalnosti do Bozica, imaju promet kao u ostatku godine. Otprilike tu negdje, ne znam tacne brojke.
Ako velike trgovine po tebi ubijaju posao Nedjeljom zasto su se bas te velike trgovine zalagale za tu neradnu nedjelju? Pa nece niko protiv sebe raditi?
-
kakaljin
#6318 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne znam kako je kod drugih, ja manje trosim na uobicajene stvari ali sam povecao potrosnju na kupovinu online i odlaskom nedeljom u objekte kojei rade i tamo ostavljam novac umjesto da ostavljam u najblizi objekat ggdsje ce bolje biti i meni i onome koji prodaje.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:37Dobro manja potrosnja nedjeljom, ali gdje su novci onda?kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:33Manja je potrosnja radi neradne nedeljo to je ocito.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:26
Ok, po tome znaci da gledajuci cjelokupno trziste ne moze biti manje potrosnje jer se pare trose.
Jesi li se potrosili svakako u ponedjeljak ili subotu ili utorak znaci ubaceni u opticaj. Sto samim tim tu neradnu nedjelju anulira ili su stavljeni na racun?
A radnim danima kada ngedje kupujem skoro svaki radnik kuka za neradnu nedelju jer sada nemoze slobodan dan iskoristiti nizasta drugo vec da sjedi kuci ili proseta, ne moze nista zavrsiti jer je preumoran ostalim danima da bilos ta uradi, a ako mora onda uzima neplacen dan ili ostavara bolovanje da zavrsi sta mu treba.
-
elcaliente
#6319 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ok al teorija je bila velki razvaljiju nedjeljom, najjaci dan.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:40Nema radnika da pokrije sve, pa veliki onda lobira ako ja ne migu raditi neka niko ne radi. Umjesto da je rasporedio i da nisu sve zatvorene vec da rade po podrucijima da se pokrije a manji kapacitet radnika radi, a pogotovo da se dozvoli ostalima ako imaju racunicu da rade nedeljom i da placaju radnike vise neka rade.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:34Ali i u toj tvojoj logici nesto ne stima.dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2025 14:28 U USA, trgovine u periodu od crnog petka odnosno dana zahvalnosti do Bozica, imaju promet kao u ostatku godine. Otprilike tu negdje, ne znam tacne brojke.
Zasto bi isao trgovac protiv sebe, mogao je utorak zatvoriti ako mu je nedjelja najjaca.
Puno je nelogicnosti u teorijama ovdje.
Ocigledno je da ljudi koji se bave biznisom imaju drugu racunicu nego forumasi.
Evo moj rodjak ima 3 optike, godinama ne radi nedjeljom, on kaze to je uvjek bio najlosiji dan.
Vecina malih biznisa nije ni radila nedjeljom ili su radili skraceno do 12h.
Drug mi prodaje djeciju odjecu on neradnu nedjelju hvali na sva usta, kaze posla bilo uvjek malo skoro nikako a drzao je otvoreno do 13h jer je u trznom centru. Sada kako ostali ne rade nema pritiska ni on i kaze konacno moze sa porodicom rostilj itd.
-
elcaliente
#6320 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ali ipak trosis, znaci potrosnja je tu. Eh sada kupio gumene bombone ili otisao na kolac, drzava uzima pdv i novac je u opticaju.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:43Ne znam kako je kod drugih, ja manje trosim na uobicajene stvari ali sam povecao potrosnju na kupovinu online i odlaskom nedeljom u objekte kojei rade i tamo ostavljam novac umjesto da ostavljam u najblizi objekat ggdsje ce bolje biti i meni i onome koji prodaje.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:37Dobro manja potrosnja nedjeljom, ali gdje su novci onda?
A radnim danima kada ngedje kupujem skoro svaki radnik kuka za neradnu nedelju jer sada nemoze slobodan dan iskoristiti nizasta drugo vec da sjedi kuci ili proseta, ne moze nista zavrsiti jer je preumoran ostalim danima da bilos ta uradi, a ako mora onda uzima neplacen dan ili ostavara bolovanje da zavrsi sta mu treba.
Pa zar nemaju radnici dva dana slobodno u sedmici?
40-45 se radi.
- Cherry-Cherry
#6321 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jest potrošeno ali u RS - u.
- Cherry-Cherry
#6322 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Šta kaže, konačno može sa porodicom na roštilj
De, ljudi, jeste li normalni više?
- nivla
#6323 Re: Neradna nedjelja u FBiH
realno neradna nedjelja jeste smrt za male prodavnice, to im je dodatnih 48-52 dana kad ne mogu raditi, obicno tu rade clanovi porodice, za njih je udar kad ne rade
velikim je svejedno, ne radi u federaciji bingo ode kupac u bingo u rs-u, male lokalne piljare zive od onog sto se sjetis da ti treba usput a mrsko ti ici u vecu prodavnicu
velikim je svejedno, ne radi u federaciji bingo ode kupac u bingo u rs-u, male lokalne piljare zive od onog sto se sjetis da ti treba usput a mrsko ti ici u vecu prodavnicu
-
kakaljin
#6324 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Gazda i kaže konačno može nedeljom na roštiljelcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:47Ok al teorija je bila velki razvaljiju nedjeljom, najjaci dan.kakaljin wrote: ↑18/04/2025 14:40Nema radnika da pokrije sve, pa veliki onda lobira ako ja ne migu raditi neka niko ne radi. Umjesto da je rasporedio i da nisu sve zatvorene vec da rade po podrucijima da se pokrije a manji kapacitet radnika radi, a pogotovo da se dozvoli ostalima ako imaju racunicu da rade nedeljom i da placaju radnike vise neka rade.elcaliente wrote: ↑18/04/2025 14:34
Ali i u toj tvojoj logici nesto ne stima.
Zasto bi isao trgovac protiv sebe, mogao je utorak zatvoriti ako mu je nedjelja najjaca.
Puno je nelogicnosti u teorijama ovdje.
Ocigledno je da ljudi koji se bave biznisom imaju drugu racunicu nego forumasi.
Evo moj rodjak ima 3 optike, godinama ne radi nedjeljom, on kaze to je uvjek bio najlosiji dan.
Vecina malih biznisa nije ni radila nedjeljom ili su radili skraceno do 12h.
Drug mi prodaje djeciju odjecu on neradnu nedjelju hvali na sva usta, kaze posla bilo uvjek malo skoro nikako a drzao je otvoreno do 13h jer je u trznom centru. Sada kako ostali ne rade nema pritiska ni on i kaze konacno moze sa porodicom rostilj itd.
Bas si me nasmijao
- tramvajtrojka
#6325 Re: Neradna nedjelja u FBiH
liu jo, astra i 95% fotografija sa linka su prodavnice bivse propale astre i borovo koja nije propala zbog neradne nedjelje i minimalca nego jer tri godine nisu placali porezdrug_profi wrote: ↑18/04/2025 13:50 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /250418083
jos jedan krivo narativni tekst od strane klixa u vezi ove teme