Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

mishic

#27026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Ipak će na kraju biti da je afera "Viaduct" svjesno, namjerno i planski namještena s ciljem da se na kraju novac Države BiH podijeli između RS i tajkuna iz Slovenije koji su u višestrukim dilovima sa Miloradom Dodikom i njegovim timom. To je i razlog što ključni akteri iz RS šute o tome dok pojedini i dalje igraju igru poput ministra Amidžića koji je najdirektnije upleten u sve to. Ovaj "test" je prvi i uspiju li se preveslati državne i federalne institucije uslijediti će naredni sa još većim iznosima.

Ovo je ujedno i odgovor na pitanje u šta se to Dodik uzda te pri ovolikoj finansijskoj dubiozi ne paniči. On je na mnogim mjestima u državnim organima postavio svoje ljude, maksimalno ih štiti dok oni za uzvrat odrađuju svoje zadatke koje su dobili i od kojih ne odustaju. Trenutno je ministar Amidžić ključna figura i veoma vješto (a iza te vještine stoji čitav tim) manipulira ne samo Vijećem ministara nego i kompletnom Državom i Federacijom i njihovim institucijama. O sigurnosnim agencijama da i ne govorimo.

Zbog toga svi oni koji požuruju da se riješi "Viaduct" bojeći se daljeg narastanja tog duga i novih plijenidbi trebali bi se malo zapitati kako stvari stoje i krenuti u istragu uključivši i istražne institucije jer je ovo samo prvi u nizu sličnih koraka koji tek slijede. Ono što se na mrežama govori i piše o tužiocima i tužiteljstvima u ovom slučaju se još jednom potvrđuje. Nemamo ih a skupo ih plaćamo dok se oni bave kriminalom.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

muha_sa wrote: 16/04/2025 20:43
mk ultra wrote: 16/04/2025 20:41
muha_sa wrote: 16/04/2025 20:39 Slušajte Cenicku.
Žena potanko objašnjava kako ce ko i šta naplatit.
Valjda ona bolje zna od forumaša--il jok :D
Po dosadasnjim njenim objasnjenjima vrlo cesto se gubi ko abdest (nisam ovo slusao)
Jedino sto je kontra vlasti pa voli narod da je slusa
Ipak je ona ekonomista.

Necu valjda ja zanatlija pametovat kako i šta :lol:
Jedina karta koja prolazi kod nje je sto je narod slusa, a to sta kaze je u 99% supljak koji blage veze nema sa stvarnim stanjem

Sto nisu doveli nekog iz CB ili nekog revizora privatnog
Tada bi dobio informaciju

Ovako si dobio ono sto narod hoce da cuje
anelsol

#27028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

Uskoro nam stiže i novi Ustav RS dok u SIPA-i hlade muda.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/trivic- ... /250416158
ljubijankic

#27029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

muha_sa wrote: 16/04/2025 20:39 Slušajte Cenicku.
Žena potanko objašnjava kako ce ko i šta naplatit.
Valjda ona bolje zna od forumaša--il jok :D
Pa cemu onda ovolika galama? Platis, kazes da imas mehanizma da to naplatis i zavrsis pricu. Ocito da to nije tako jednostavno naplatiti
mk ultra

#27030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

anelsol wrote: 16/04/2025 21:16 Uskoro nam stiže i novi Ustav RS dok u SIPA-i hlade muda.

Mislim da je vec to to, i da stvarno ide u neko mirno odvajanje necega

Prije 2 mj su ovdje uvjeravali da nema nista od nicega i da vise dodika nema na sceni

Jebi mu mater ako trwba da se odvoje javite nam da znamo
ljubijankic

#27031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

mk ultra wrote: 16/04/2025 21:23
anelsol wrote: 16/04/2025 21:16 Uskoro nam stiže i novi Ustav RS dok u SIPA-i hlade muda.

Prije 2 mj su ovdje uvjeravali da nema nista od nicega i da vise dodika nema na sceni

Naravno, kada se nista nije uradilo dok si imao zamah i podrsku sviju nece se uraditi ni sad
KraljicaIzJajca

#27032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

muha_sa wrote: 16/04/2025 20:22 N1 Presing

Svetlana Cenic sve potanko objašnjava
Izbacio Gugl

https://vijesti365.com/ko-je-svetlana-c ... liticarka/

:skoljka:
Prpa.ba

#27033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

HelaS wrote: 16/04/2025 18:50
Skijaš wrote: 16/04/2025 17:44 Kolega, znas li ikog u Novoj Kasabi s kim bi mogao dogovoriti nekakav oblik saradnje, pa ako ne moze nesto veliko, bar da povezes dijasporu sa djecom kojoj bi dobro dosle stipendije. 20 djece, 20 porodica vani koje salju toj djeci u Novoj Kasabi po 100 dolara/eura mjesecno. Ako ne mozes 20, probaj pet. Ako ne mozes ni to, otidji jednom sedmicno i kupi njihov sir, kajmak i med. Uradi koliko mozes.

Samo prestani jeremijati po forumu, dosadilo brate.
Jaštaće, sve se nogama u guzicu udara, kol'ko trči da to uradi. @Prpa je to
Naravno da necu. Mada, pored vas takvih humanista i aktivista, sigurno nemam ni potrebe. :mrgreen:
Casual's

#27034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

Ne brinite. Sven Alkalaj sjedi sa Markom Rubijem. Tramp daje podrsku. Fuad Backovic ambasador USA u BiH. Lobisti rade.
vee-jay

#27035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Skijaš wrote: 16/04/2025 15:11
1Dante1 wrote: 16/04/2025 11:33 Prethodnih dana sam bio totlano protiv placanja ovog duga rs pa makar sve propalo. Citajuci malo, gledajuci analize, ali ono glavno gdje su sdaovce pocele da naricu kako ne treba platiti shvatio sam da uvijek, ali uvijek 100% samo treba raditi suprotno sto sda i ekupa kazu.

Prema tome, ako oni naricu da je to izdaja,a da ne treba platiti, da nas blentitet rs zavlaci, samo plati i namiri se kada i kako god :) SVE SUPROTNO RADITI od onoga sto kazu sdaovci!
To je abdicevstvo ... i nemojte se ljutiti kad vam se kaze da je to abdicevstvo. To je u stvari ono sto najvise i zamjeram Konakovicu, to sto je zbog licne koristi spreman abolirati Dodikovo negiranje genocida i otici sa njim gledati kosarku a kao kljucnu prepreku oporavku drustva predstaviti SDA. To je ljudi izdajnicko ponasanje, a vi nastavite.
koliko sam upratio, nije vise Konakovic taj koji bi da gleda kosarku sa Dodikom nego Komsic :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 21:35
muha_sa wrote: 16/04/2025 20:22 N1 Presing

Svetlana Cenic sve potanko objašnjava
Izbacio Gugl

https://vijesti365.com/ko-je-svetlana-c ... liticarka/

:skoljka:
Ko je Svetlana Cenić, samozvana ekonomska analitičarka?

Možda zato što je Svetlana Cenić bila idejni tvorac ekipe koja je radila na FTV-u pod nazivom 60 minuta.

Evo izabranog sastava:

1. Bakir Hadžiomerović

2. Avdo Avdić

3. Damir Kaletović

4. Slobodan Vasković

Ovo je okosnica tog tima. Pažljivo su birani, a njihovi psihijatrijski nalazi su govorili da su svi imali problema sa očevima, te da su svi, na neki način, bili povezani sa AID-om.

Cenićeva je pristala na igru , koju su pokrenuli Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i „prijatelji“ povezani sa organizacijom NED Reuf Bajrović i Emir Suljagić
Koji kurac postavljate ovakve stvari?
Prpa.ba

#27037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Casual's wrote: 16/04/2025 21:42 Ne brinite. Sven Alkalaj sjedi sa Markom Rubijem. Tramp daje podrsku. Fuad Backovic ambasador USA u BiH. Lobisti rade.
Sad ce lobisti-klima monteri, samo da prenesu skelu sa Bijele kuce na Kongres. :mrgreen: :lol:
vee-jay

#27038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

1Dante1 wrote: 16/04/2025 16:03
Skijaš wrote: 16/04/2025 15:11 zbog licne koristi spreman abolirati Dodikovo negiranje genocida
Meni je gore sto u Srebrenici nema zivota u 2025. Nema ni nade u taj zivot. Pobogu, je li dodick kriv sto nema pekare, mesnice, banke i sl?

Evo sutra svi srbi kazu jeste bio je genocid. Sta onda? Hoce li se neko iz Vogosce vratiti u Srebrenicu? Hoce li tamo biti konacno normalan zivot?

Nece, jer mi ostali hadalji samo gledamo populisticki sta je neko uradio, a ne sta cemo mi uraditi. Sto od te Srebrenice ne napravismo hram proslosti i hram buduceg zivota? Ostavilo smo je na nivou neke selendare koje se sjetimo samo u julu i to na jedan, max 2 dana.
mozda da upitamo jednog od ovih?

Image
skrbavi-admin

#27039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skrbavi-admin »

ako nista u bh gazi cemo pravit oblakodere sa fahraonovim miljonima da vidimo do Ivan Sedla
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#27040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Slo Burner »

A možda Mileta treba pitati sta bi ponudio za svoju slobodu?
mk ultra

#27041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

Casual's wrote: 16/04/2025 21:42 Ne brinite. Sven Alkalaj sjedi sa Markom Rubijem. Tramp daje podrsku. Fuad Backovic ambasador USA u BiH. Lobisti rade.
Ne brinem se ja bogami, samo nek nam na vrijeme kazu

Bice vesela jesen a bogami i izbori dogodine :mrgreen:
Rothmans

#27042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Mileta je trebalo svezat i dovukljarit u kazamat istog dana kad su izveli drzavni udar. Nece Sipa i tzv policija rs , salji federalnu. Nece federalna , salji kantonalnu. Evo po Zenici ovih
specijalnih manekena u ovim fensi kombijima i kombinezonima, dalo im da pozderu po 30 kermi hrane na dan i ispucaju milion metaka u streljani , a za sta ? Izace nam na nos ovaj kukavicluk , garantovano.
vee-jay

#27043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Ja_Ja wrote: 16/04/2025 16:25 Evo citam da se nekima na forumu dopada ovo rijesenje koje je ponudio Isovic. Ja sam laik, ali nisam toliko panglu da ne vidim kroz ta rijesenja. Sva rijesenja koja se nude i koja su normala su logicna rijesenja i dva covjeka s ulice da pokuis, prva rijesenja ce biti ta poput ovog sto Isovic kaze. Isovic kao i svi tkz. eksperti koji se sada javljaju se prave ne budale vec budaletine. Ovdje nije niti je kada bio problem naci opciju placanja, vec je bio, ostao i vjerovatno ce jos neko vrijeme ostati problem kako doci do odluke o naplati. Evo sta Isovic kaze u zadnjem paragrafu:

"Stoga Vjeće ministara treba obavezati Upravu za indirektno oporezivanje da prije doznake/prenosa sredstava sa jedinstvenog računa koja pripadaju entitetu Republika Srpska doznači/uplati direktno 'Viaductu' po sudskoj presudi pa neka entitet, a ne država tuži. Opcija da država plati pa da tuži je protivna državnim interesima i amnestija od odgovornosti. Možda bi ovakva odluka Vjeća ministara ubrzano potaklo reakciju Tužilaštva. Entitetu Republika Srpska treba predložiti da se sve odmah ne umanjuje i da eventualno dug uz sporazum sa 'Viaductom' plati u ratama pod uvjetom da snose zatezne kamate i druge troškove", zaključuje Isović.

Podvukao sam kljucnu stvar u svemu ovome a koju vrli eksperti ili ne zele ili se prave budale onoliko koliko im treba da bi izbjegli da to verbalizuju. Svaku soluciju o kojoj smo citali proteklih sedmica ukljucuje neki oblik ove boldirane i podvucene recenice. Pa cu ja po ko zna koji put to ponoviti; zbog nedostatka automatskog mehanizma naplate, neko tijelo (bilo vijece ministara, ili vijece CBBiH, ili neko trece) mora da donese odluku o prisilnoj naplati, o obavezivanju, o izdavanju...nazovite to kako hocete. E, tu odluku je nemoguce donijeti u bilo kojem od tih mjesta gdje se te odluke donose jer u tim tijelima/vijecima sjede izmedju ostalog ljudi koji smisljeno i namjerno blokiraju donosenje takvih odluka.

Ministar Amidzic je eklatantan primjer gore navedenog. Namjerno i smisljeno je ponudio tri od cetri moguce opcije i definisao ih tako da se njima ne obavezuje RS da vrati dug vec da se dug vrati po istom konceptu po kojem se rasporedjuju javni prihodi pa se tom formulom dolazi do toga da bi FBiH platila 2/3 ovog duga. Vrlo je lahko da je htio mogao uraditi ovo sto Isovic predlaze a sto su i laici poput mene odmah shvatili da je jedno od rijesenja da je htio, ALI NECE.

Sada kada smo utvrdili da RS ne zeli i nece da plati svoj dug ljudski i prema dogovoru, moraju se nalaziti slijedece rijesenja. Rijesenja moraju biti brza da bi se zaustavio dalji rast ovog duga, znaci mora se platiti odmah. Ja sam misljenja da bi najbolje rijesenje i ono koje zakonski postoji i koje iz RS nebi mogli zaustiviti bilo da FBiH plati tih 110 miliona i onda se okrene i tuzi RS. RS nece moci zaustaviti tuzbu, FBiH ce dobiti tuzbu. Zakon specificira da na iznos koji jedan entitet plati za dugove drugog entiteta ide jos 10% na kafu i po meni sud bi veoma brzo donio odluku u korist FBiH, nalozio prisilnu naplatu od PDV-a ili dobiti CBBiH koja se dijeli entitetima i ova saga bi bila zavrsena. RS bi izgubila nekih 125 miliona u ovom procesu, FBiH na kraju bila bolja za nekih 12-15 miliona, Slovenci bi se namirili i ovaj slucaj bi bio zavrsen.
zasto si misljenja da rjesenje mora biti brzo?
HelaS

#27044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 16/04/2025 21:23

Ne postoji način da se entitet RS izdvoji iz BiH države. Dakle - ne postoji način koji bi bio realiziran. Sva retorika u korist odvajanja je "prazno slovo na papiru", odnosno instrument za politička pozicioniranja obje strane u BiH.
Mr.Sojic

#27045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Mr.Sojic »

Čekaj Mato :run:

PreCednik se još nije oCepio, ProCepio, RasCepio, ali mato cePa :lol:
last mohicans

#27046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by last mohicans »

Jel to krmak kod Mate? Steže se obruč...
vee-jay

#27047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 18:18 Za razliku od drugih međunarodnih i domaćih aktera, koji su zabrinuti zbog političke nestabilnosti, Kallas vidi priliku da BiH konačno postane snažnija, stabilnija i sposobna donositi samostalne odluke. To bi omogućilo zemlji da se oslobodi od prekomjerne međunarodne intervencije, koja bi se mogla smanjiti ako zemlja pokaže sposobnost upravljanja svojim pitanjima. – Bosna i Hercegovina trenutačno se nalazi u ustavnoj krizi i jasno je da je svaki pokušaj podjele zemlje neprihvatljiv. Politički lideri moraju raditi na prevladavanju podjela, a ne na njihovu daljnjem produbljivanju. Kada sam bila tamo, primijetila sam da se svi slažu u vezi s proširenjem, što je nešto na čemu bi trebali raditi. Trebali bi donijeti konkretne odluke u tom smjeru jer bi kritike međunarodne intervencije mogle nestati ako svi vide da su sposobni donositi vlastite odluke – izjavila je Kallas nakon jučerašnjeg sastanka.

BiH je na testiranju!

Kallas ili je glupa ili laze kada kaze
"primijetila sam da se svi slažu u vezi s proširenjem"

dakle samim tim citava izjava je nonsens
Romanija

#27049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Romanija »

Skijaš wrote: 16/04/2025 17:44
Prpa.ba wrote: 16/04/2025 17:34
Rothmans wrote: 16/04/2025 17:16

Nemoj se samo pametan puno pravit, ne stoji ti uz siske...

Sakom u glavu. Naravno, nece on i njemu slicni prestati sa svojom propagandom. Ipak su vekovni procesi u toku, a izvodjaca radova u Bosnjaka nikad nije nedostajalo.
Kolega, znas li ikog u Novoj Kasabi s kim bi mogao dogovoriti nekakav oblik saradnje, pa ako ne moze nesto veliko, bar da povezes dijasporu sa djecom kojoj bi dobro dosle stipendije. 20 djece, 20 porodica vani koje salju toj djeci u Novoj Kasabi po 100 dolara/eura mjesecno. Ako ne mozes 20, probaj pet. Ako ne mozes ni to, otidji jednom sedmicno i kupi njihov sir, kajmak i med. Uradi koliko mozes.

Samo prestani jeremijati po forumu, dosadilo brate.
Ima tu ekipa njih jedno desetak, svakodnevno ne znas je li zlurado uzvijau u ovoj situaciji ili su k'o biva zabrinuti zaozbiljno, ali znas da apsolutno nista nece uraditi sem preseravanja ovdje
Stabilizator

#27050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Stabilizator »

Covic otvoreno uz separatiste. Podvaljuje izborni zakon u dnevni red na početku kako bi Bosnjaci oborili kvorum a SNSD kadrovi ostali nesmjenjeni.
Post Reply