Ima likova struzu po laptopu u krilu ba, i to sam vidjao.
Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dozer
#10001 Re: Mobilni radari / kamere
Ima likova struzu po laptopu u krilu ba, i to sam vidjao.
-
HelaS
#10002 Re: Mobilni radari / kamere
Dozer wrote: ↑16/04/2025 08:51Ovo je fakat postalo katastrofa.... Cim stane na semafor, iste sekunde sa hvata mobitel i krece struganje po ekranu, valjda da se ne propusti neka objava/klip na FB/Insta/TikTok/X... A onda krece bjesomucno tipkanje... Logicno, zeleno uveliko svijetli, vozilo ispred nje/ga vec otislo, i onda se neko pita zasto su guzve.
Drugo je tipkanje u voznji.... Tacno se po kretanju auta vidi da kloc/ulja tipka. To se vuce po cesti, i svako malo naglo ispravlja putanju.
Sve ovo vidim na cesti svaki dan minimalno 10x.
- Dozer
#10003 Re: Mobilni radari / kamere
Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
OK, nekad mozda saputnik/ci ne treba da cuju taj neki razgovor, iz bilo kojeg razloga, ali onda se takav poziv odbije, a u mobitelu se podesi automatski odgovor u takvom slucaju, pa ce pozivalac dobiti podesenu poruku, tipa "Vozim, javim se kasnije", ili " Na sastanku sam, javim se kasnije" ili "Ne mogu sad, javim se.", i sl. I gotovo.
OK, nekad mozda saputnik/ci ne treba da cuju taj neki razgovor, iz bilo kojeg razloga, ali onda se takav poziv odbije, a u mobitelu se podesi automatski odgovor u takvom slucaju, pa ce pozivalac dobiti podesenu poruku, tipa "Vozim, javim se kasnije", ili " Na sastanku sam, javim se kasnije" ili "Ne mogu sad, javim se.", i sl. I gotovo.
-
Naslovnica
#10004 Re: Mobilni radari / kamere
Ja nemam BT u autu.Dozer wrote: ↑16/04/2025 09:01 Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
btw, jel korištenje mobitela u svrhu navigacije kažnjivo?
- muha_sa
#10005 Re: Mobilni radari / kamere
Jakako--Dozer kaže 4 patrole a za to ce te specijalci gOnjatNaslovnica wrote: ↑16/04/2025 09:04Ja nemam BT u autu.Dozer wrote: ↑16/04/2025 09:01 Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
- Dozer
#10006 Re: Mobilni radari / kamere
Imas zvucnik na mobitelu?Naslovnica wrote: ↑16/04/2025 09:04Ja nemam BT u autu.Dozer wrote: ↑16/04/2025 09:01 Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
Ako mobitel nije u ruci, sve ostalo je ok. Nigdje ne pise da mobitel ne smije biti u autu, na nekom nosacu, itd..
Postavis fino kakav nosac na ventilaciju ispred sebe, na njega mobitel, i pricaj na zvucnik, koristi navigaciju.
Last edited by Dozer on 16/04/2025 09:12, edited 1 time in total.
- muha_sa
#10007 Re: Mobilni radari / kamere
Ne kontam idiote koji gasaju--valjda ne guze pa se tu prazneDozer wrote: ↑16/04/2025 09:01 Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
- Dozer
#10008 Re: Mobilni radari / kamere
Nije "valjda".muha_sa wrote: ↑16/04/2025 09:11Ne kontam idiote koji gasaju--valjda ne guze pa se tu prazneDozer wrote: ↑16/04/2025 09:01 Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
OK, nekad mozda saputnik/ci ne treba da cuju taj neki razgovor, iz bilo kojeg razloga, ali onda se takav poziv odbije, a u mobitelu se podesi automatski odgovor u takvom slucaju, pa ce pozivalac dobiti podesenu poruku, tipa "Vozim, javim se kasnije", ili " Na sastanku sam, javim se kasnije" ili "Ne mogu sad, javim se.", i sl. I gotovo.neku noc cujem tešku škripu guma--ustanem-pogledam kroz prozor kad nekakav sa bjesnim autom-da li je porše il nešto slicno veze nemam jer je mrak---krugove na sred ceste kod Bosmala pravi
![]()
Sta ces...razne frustracije i furke danas ljudi imaju.....
- Ateista
#10009 Re: Mobilni radari / kamere
A smijem li u ruci drzati sendvic i jesti? To nije uredjaj vec hrana. 
- Dozer
#10010 Re: Mobilni radari / kamere
Smijes. Sve sto ne pise u zakonu da ne smijes, automatski smijes 
Pod uslovom da nema klempe u njemu. Ako ti kamera vidi klempecu prsutu ili sunku, ide kazna 1.000 KM + mastrafljenje + 3 mjeseca zatvora + 6 mjeseci uslova
Pod uslovom da nema klempe u njemu. Ako ti kamera vidi klempecu prsutu ili sunku, ide kazna 1.000 KM + mastrafljenje + 3 mjeseca zatvora + 6 mjeseci uslova
- Ateista
- muha_sa
#10012 Re: Mobilni radari / kamere
- Dozer
#10013 Re: Mobilni radari / kamere
A ovamo vici da je to janje s govornom maHAnom
-
Naslovnica
#10014 Re: Mobilni radari / kamere
Imam nosač, kupio u Bimgetu za 11KM, zakačen za ventilaciju.Dozer wrote: ↑16/04/2025 09:10Imas zvucnik na mobitelu?Naslovnica wrote: ↑16/04/2025 09:04Ja nemam BT u autu.Dozer wrote: ↑16/04/2025 09:01 Ne kontam ja ljude nikako... Ima auto s Bluetooth funkcijom, i umjesto da je spojen na to i da s mirom vozi i prica, jok...Mora drzati mobitel u sakama...
Ako mobitel nije u ruci, sve ostalo je ok. Nigdje ne pise da mobitel ne smije biti u autu, na nekom nosacu, itd..
Postavis fino kakav nosac na ventilaciju ispred sebe, na njega mobitel, i pricaj na zvucnik, koristi navigaciju.
Ali mene je strah kazne, ne smijem više ni prikopčati mobitel na punjač, i to je korištenje mobitela.
Možda da stanem na proširenje pa ga onda prikopčam? Ali avaj, i na proširenju snima kamera. Možda je najsigurnije otići na neki označeni parking, platiti 1-3KM, i na miru i u sigurnosti odgovoriti prikopčati mobitel na punjač, centrirati navigaciju, pojačati zvuk, odgovoriti na propušteni poziv?
Jer sve to što sam nabrojao je "korištenje mobitela u toku vožnje".
- drug_profi
#10015 Re: Mobilni radari / kamere
Telefon ti može stajati na nosaču. Ne smije ti biti u ruci ili na ramenu.
- drug_profi
- kabal1337
#10017 Re: Mobilni radari / kamere
sta je razlika tandrkanja mobitela koji je na nosacu, multimedije u autu ( pogled nije na cesti) i drzanja istog u ruci ili na ramenu?drug_profi wrote: ↑16/04/2025 10:35Telefon ti može stajati na nosaču. Ne smije ti biti u ruci ili na ramenu.
logika?
- drug_profi
#10018 Re: Mobilni radari / kamere
Ima male razlike.
Po meni je i cigara u ruci dok voziš distrakcija i može da zasmeta u nekom ekscesnom slučaju.
Ali zakonodavac je procijenio da je držanje mobitela u ruci hendikep koji ugrožava sigurnost.
Mogu se složiti sa tim.
- kabal1337
#10019 Re: Mobilni radari / kamere
Pa dokazano je da jedenje sendvica smanjuje pozornost.
Ti opet koristis mobitel, bio on u ruci ili negdje fiksiran... realno je smijesno.
Pa ova nova vozila, ekran na ekran...
Da se razumijemo protivnik sam koristenja mobitela ( slazem se sto Dozer kaze), mislim da je mobitel krivac za dosta auto-moto nesreca... itd.
Ali kad sagledas i mob na nosacu i multimedija... veoma lose
Ti opet koristis mobitel, bio on u ruci ili negdje fiksiran... realno je smijesno.
Pa ova nova vozila, ekran na ekran...
Da se razumijemo protivnik sam koristenja mobitela ( slazem se sto Dozer kaze), mislim da je mobitel krivac za dosta auto-moto nesreca... itd.
Ali kad sagledas i mob na nosacu i multimedija... veoma lose
Last edited by kabal1337 on 16/04/2025 10:48, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
- Ateista
#10021 Re: Mobilni radari / kamere
Ne podrzavam koristenje telefona u voznji, ali hajmo pricati realno sta je koliko opasno:
Najveci je problem tipkanje po telefonu koji ima touch screen jer se mora tacno gledati u sta se tipka, kao i citanje poruka i slicno. To je puno gore od bilo kakvog razgovora, tako da po meni ni drzanje telefona na nosacu ne povecava sigurnost ako se bilo sta radi na njemu, bilo da je to navigacija, tipkanje, citanje poruka i slicno.
Na isti nacin su opasne i sve one ugradjene multimedije u autu koje imaju touch screen, jer pogled mora biti na ekranu da vidis gdje tipkas.
Fizicka dugmad se mogu napipati prstom i dosta toga se moze bez da pogled nije na cesti, kad je touch screen onda se to ne moze.
Drzanje telefona u ruci je problematicno kod manuelnih mjenjaca, tada cesto vozaci da prebace brzinu puste volan jer drugom drze telefon i to stvarno moze biti opasno. Kod automatika je puno drugacije jer je jedna ruka svakako slobodna, pa je samo drzanje telefona manji problem.
Najveci je problem tipkanje po telefonu koji ima touch screen jer se mora tacno gledati u sta se tipka, kao i citanje poruka i slicno. To je puno gore od bilo kakvog razgovora, tako da po meni ni drzanje telefona na nosacu ne povecava sigurnost ako se bilo sta radi na njemu, bilo da je to navigacija, tipkanje, citanje poruka i slicno.
Na isti nacin su opasne i sve one ugradjene multimedije u autu koje imaju touch screen, jer pogled mora biti na ekranu da vidis gdje tipkas.
Fizicka dugmad se mogu napipati prstom i dosta toga se moze bez da pogled nije na cesti, kad je touch screen onda se to ne moze.
Drzanje telefona u ruci je problematicno kod manuelnih mjenjaca, tada cesto vozaci da prebace brzinu puste volan jer drugom drze telefon i to stvarno moze biti opasno. Kod automatika je puno drugacije jer je jedna ruka svakako slobodna, pa je samo drzanje telefona manji problem.
-
zigson
#10022 Re: Mobilni radari / kamere
Kao i sve mi naopako, rjesavamo problem od vrha a ne od dna i uzrocnika.
Umjesto da se autoskole revidiraju, nestrucne osobe udalje od obucavanja vozaca, da se stele u komisijama iskorijene, zakoni uvedu ko primi mito da ide najmanje 5 godina u zatvor, itd sve vezano za mentalitet i kulturu saobracaja, onda infrastruktura da se rijesi pa tek onda ove kamere i pizdarije.
Al ne, lakse ovako da se puni budzet, kao i 70 ogranicenje na autoputu
Majku nesposobnu a podobnu
Umjesto da se autoskole revidiraju, nestrucne osobe udalje od obucavanja vozaca, da se stele u komisijama iskorijene, zakoni uvedu ko primi mito da ide najmanje 5 godina u zatvor, itd sve vezano za mentalitet i kulturu saobracaja, onda infrastruktura da se rijesi pa tek onda ove kamere i pizdarije.
Al ne, lakse ovako da se puni budzet, kao i 70 ogranicenje na autoputu
Majku nesposobnu a podobnu
- drug_profi
#10023 Re: Mobilni radari / kamere
Ono 70 na izlazu u butilama je kriminalno, dakle moras ostrije kociti da ostanes ispod 80 na mjestu gdje su senzori i kamera.
Umjesto da je recimo bar 80 ili 90 jer je uzbrdo, pa da na okuci bude radar a ne na samom početku.
Umjesto da je recimo bar 80 ili 90 jer je uzbrdo, pa da na okuci bude radar a ne na samom početku.
- muha_sa
#10024 Re: Mobilni radari / kamere
Meni ovo odgovara jer mi je pun kurac vozaca koji na semaforu il u voznji drkaju po mobitelu.
Cim vidim ispred sebe auto koji drzi razmak 20 i kusur metara znam da drka po mobitelu i rijetko se zajebem.
Samo da hoce i ove sto parkiraju gdje je zabranjeno kaznjavat a pogotovo one koji stanu i sred trake da odu do bsnkomata il mesnice.
Da radi policija svoj poso svaki dan bi kod Binga nekdasnjeg Hepoka par milja mogli nabesat kazni.
Cim vidim ispred sebe auto koji drzi razmak 20 i kusur metara znam da drka po mobitelu i rijetko se zajebem.
Samo da hoce i ove sto parkiraju gdje je zabranjeno kaznjavat a pogotovo one koji stanu i sred trake da odu do bsnkomata il mesnice.
Da radi policija svoj poso svaki dan bi kod Binga nekdasnjeg Hepoka par milja mogli nabesat kazni.
- drug_profi
#10025 Re: Mobilni radari / kamere
Ma moj muha, ja skrećem pažnju na tekst Avaza koji samo kaže da MUP KS ima kamere koje to bilježe.muha_sa wrote: ↑16/04/2025 11:11 Meni ovo odgovara jer mi je pun kurac vozaca koji na semaforu il u voznji drkaju po mobitelu.
A mi to znamo odavno da imaju, ali se radi nekih zakonskih zavrzlama ne mogu koristiti za tu namjenu.
Ovaj tekst je po meni samo plasiran kao klikbajt sa nedorečenom informacijom koju svako može tumačiti kako želi.
Ne piše nigdje da će početi kažnjavanje.
Samo piše da imaju i koje su kazne po ZOBS.
Pa ljudi zaključe sami da će se koristiti iako to niko nije potvrdio.
Evo pročitajte pa me ispravite ako griješim.
Last edited by drug_profi on 16/04/2025 11:14, edited 1 time in total.